Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lomasykkeet kuntoon Kuortaneen Urheiluopistolla

Urheilijoiden suosima paikka soveltuu erinomaisesti myös lomailijoille, jotka haluavat nauttia herkullisesta ruoasta ja kauniista luonnosta. Ja jos kuntoiluvimma yllättää, niin tarjolla on runsaasti aktiviteetteja.

Olin 1980-luvulla useita kesiä töissä Kuortaneen Urheiluopistolla. Se oli unelmaduuni, sain vastaanotossa palvella urheilijoita ja kesäkursseille osallistuvia matkailijoita. Oli mielenkiintoista päästä kurkistamaan, miten paljon tuo urheilullinen paikka on vuosikymmenten aikana muuttunut. Ja onhan se: Kuortane-hallin naapurustoon on noussut useita isoja halleja, lisäksi vanhan Eppula-rakennuksen ja matalan ruokalan tilalla on komea kolmikerroksinen Liikuntahotelli.

Jotain sympaattisen samanlaista on edelleen aistittavissa ilmapiirissä liki neljänkymmenen vuoden jälkeenkin – mäntymetsässä sijaitsevan opiston ajaton tunnelma. Kuulen mielessäni, kuinka ennen vanhaan kuulutukset kaikuivat pitkin aluetta: ”Rehtori Lähdesmäki, puhelu odottaa, rehtori Lähdesmäki, puhelu.” Silloin ei todellakaan ollut somen täyttämiä kännyköitä.

On hämmästyttävää, että noin urheilullisessa paikassa aika jotenkin seisahtuu, sillä lailla hyvällä tavalla. Kaikkialla näkyy lapsiperheitä ja kaveriporukoita pelaamassa pallopelejä tai muuten vain viettämässä aikaa yhdessä. Hyväntuulista, rentoa ja reipasta meininkiä. Muistelin myös, kuinka hyvää ruokaa opistolla aina oli. Mieleeni on erityisesti jäänyt, kun osuin syömään samaan aikaan venäläisen koripallojoukkueen kanssa. Siinä jonottaessani tunsin itseni todella pieneksi, olin pelaajia napaan saakka.

Ruoka on edelleen opiston valtteja, ilokseni sieltä löytyi maukkaita vaihtoehtoja myös kasvisruokailijalle (ne kasvispihvit olivat ihan liian hyviä, tuli syötyä varmaan kuusi). Tulisista mausteista pitävän kannattaa ehdottomasti maistaa Alavuden Öljypuristamon kylmäpuristettua Chili-rypsiöljyä, siitä saa mukavasti potkua ruokaan kuin ruokaan.

Monimuotoisuus
on lisääntynyt

Kuortaneen Urheiluopiston henkilökunnasta on jäänyt mieleen paljon ihania tyyppejä. Muistan elävästi, kun Annu Ridanpää-Taittonen aloitti opistolla liikunnanopettajana. Virtaa oli kuin pienessä kylässä, eikä hymy. hyydy tiukoissakaan paikoissa. Iltavuorot vahtimestarina toimineen painija Harri Koskelan kanssa olivat monesti yllätyksellisiä, sitä ehdittiin töiden lomassa keksiä myös viattomia kepposia, kuten pilapuheluita.

Noihin aikoihin tuli vastaanottoon töihin Aila Rantamäki ja meistä tuli hyvät ystävät. Oli hauskaa, kun meitä luultiin monesti siskoksiksi. Minut on elämä vienyt muualle, Aila on työurallaan päässyt kokemaan opiston kasvun. Hän kertoo, että monimuotoisuus on kaikin tavoin lisääntynyt. Lajikirjo on kasvanut ja opistolla on tarjolla entistä enemmän erilaista ohjelmaa myös muille kuin urheilijoille.

Urheilurippileirien, leirikoulujen, luokkaretkien ja lasten liikuntaleirien myynnistä vastaava Aila on myös huomannut, että ihmisten tietoisuus Kuortaneen Urheiluopistosta vapaa-ajanviettopaikkana on lisääntynyt. Kymmenen vuotta sitten tuli vielä puhelinsoittoja, voiko opistolle majoittua muutkin kuin urheilijat. Nykyään suurin osa tietää, että Kuortaneella järjestetään monenlaisia lomia ja leirejä kaikenikäisille.

Aila kertoo, että opistolla on tehty kovasti porukalla töitä tietoisuuden lisäämiseksi ja siinä on onnistuttu. Kuortaneen urheiluopistosta on tullut koko kansan paikka. Monimuotoisuus on myös hänen työnsä rikkaus. Talvikaudella opiston täyttävät arkisin enemmän opiskelijat ja yritysten tilaukset, viikonloppuisin ja kesällä taas lomalaiset ja leiriläiset.

Läheltä löytyy
vaikka mitä
 

Vierailumme suvun naisten kanssa ajoittui sopivasti Kuortaneen kesätapahtumaviikolle, jolloin paikkakunnalla on paljon ohjelmaa ja entisiä kuortanelaisia visiitillä. Aika monta tuttua tulikin kohdattua urheiluopiston hulppealla rantaterassilla. Siellä ja Liikuntahotellin parvekkeilla voi nauttia uskomattoman kauniista näkymistä, olo on vähän kuin ulkomailla.

Hieno kokemus oli myös lähellä Aholankankaalla olevan tervahaudan sytytys. Paikallinen Lions Club pitää Nokiottien perinnettä yllä polttamalla tervaa juhlallisin menoin. Ihana vierailukohde sijaitsee aika lähellä opistoa Porraslammella. Vanhaa upeasti kunnostettua maatilamiljöötä emännöi Mia Vesala.

Lapsiperheille sopivia päivävisiittikohteita ovat Huvivaltio PowerPark ja Ähtärin Eläinpuisto. Ja Keskisen Kyläkauppa on vain puolen tunnin ajomatkan päässä Kuortaneen Urheluopistolta. Paikka on kaikessa korniudessaan näkemisen arvoinen, lisäksi sieltä löytää myös laadukasta ostettavaa.  Kannattaa sitten varata riittävästi ostosaikaa myös Nahkapaikkaan, jonka valikoima yllätti positiivisesti. Me ainakin opimme sen, että on turha piipahtaa Keskiselle vain muutamaksi tunniksi – siellä hurahtaisi helposti koko päivä.

Visiitti Kuortaneen Urheiluopistolle antoi mukavan jälkimaun, taidamme matkata sinne myös ensi kesänä. Ja vähän jäi mielen päälle kutkuttamaan, että jos aktivoituisi ja osallistuisi vaikka Kuortane Camp 55+ -viikonloppuun tai Hyvän olon päiville? Olisi siellä myös tarjolla Syksyn Superjumppa

 

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 24 heinäkuun, 2022 at 13:19

    Kuortane kyllä sopisi meile paikkana ihan mahtavasti ja taatusti nautittaisiin siellä olemisesta. Harmi vain, että sen sijainti on meille hieman hankala verrattuna Vierumäkeen. Täytyy Kuortaneella silti lähteä joskus ilman muuta käymään.

    • Reply outin maanantai, 26 syyskuun, 2022 at 20:42

      Suosittelen lämpimästi visiittiä Kuortaneen urheiluopistolle. Se sijaitsee todella kauniilla paikalla järven rannalla.

    Leave a Reply