Finnlinesillä uuteen seikkailuun

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ/ Tästä se jälleen alkaa, auton nokka kohti Italiaa. Finnlinesin m/s Finnlady on nopea ja näppärä reitti, reilussa vuorokaudessa olet Hansakaupunki Lyypekissä.

Viime talven Italian mökkimatkasta Castellabateen jäi niin hyvä mieli ja muistot, että päätimme ystäväni ja yhtiökumppanini Annikan kanssa siirtää Menoa DMC Oy:n konttorin samaan paikkaan. Espanjan talonvahtikeikkani lykkäsi lähtöä parilla kuukaudella, mutta helmikuussa pääsimme vihdoin matkaan Finnlinesin m/s Finnladylla.

Tähän aikaan vuodesta on laivalla tilaa, joten ruokailussa ei tarvitse turhia jonotella. On myös kätevää, että ateriapaketin etukäteen tilanneille on koko matkan ajan vakiopöydät. Tuntui kotosalta, että on valmiina oma paikka odottamassa eikä tarvitse etsiskellä sopivaa pöytää.

Rakastan laivamatkoja, ympäröivää merta ja sen lempeästi keinuvaa menoa. Meillä oli keulassa sijaitseva hytti, joka muistuttaa tilavaa hotellihuonetta ja sopii myös koirien kanssa matkustaville. Siinä on pari ikkunaa, niiden syvennyksissä karvakorvat tykkäsivät loikoilla ja pitää silmällä merimaisemaa. Ties vaikka sieltä ilmestyisi näkyviin orava, kissa tai ainakin joku merenelävä.

Illallisbuffetin valikoima on runsas ja tarjoaa varmasti syötävää kaikkien makuun. Brunssin tarjoilupöydässä ehdin vain puoleenväliin, kun lautanen täyttyi raikkaasta salaatista, katkarapusalaatista ja leikkeleistä. Varsinainen ruokaristeily, seuraavat päivät on sitten syytä pitää pienimuotoista paastoa.

Sauna on laivan hitti

Sauna ja poreallas ovat m/s Finnladyn tarjoamaa ylellisyyttä, siellä saa tosi hyvät löylyt. Pesutilasta pääsee kätevästi vilvoittelemaan laivan kannelle, näin helmikuussa se on vähän kuin olisi avannossa pulahtanut. Hyytävän virkistävää.

Laivassa on myös kuntosali, josta löytyy riittävästi välineitä monenlaiseen treeniin. Ja saatavilla on myös hierontaa, joten hyvää oloa on mahdollista edistää muutenkin kuin herkuttelemalla.

Tutustuin matkalla mielenkiintoiseen ryhmään saksalaisia, he olivat tulossa lomareissulta Leviltä. Vetäjänä toimivan pariskunnan matkatoimisto on erikoistunut kuurojen matkoihin. Ai että oli mukavaa porukkaa, aina missä vain laivalla kohtasimme, niin tervehdimme iloisesti. Hymy korvasi yhteisen kielen.

M/s Finnladyllä on lämpöinen yleistunnelma. Kiitos siitä menee ystävälliselle henkilökunnalle, jotka palvelivat hymyssä suin. Heidän kanssaan jutellessa sain mielikuvan, että työyhteisön henki on hyvä ja jokainen saa tehdä töitä omalla persoonallaan.

Laivan lipuessa Travemünden satamaan on tarjolla upeita näkymiä, kun valaistut talot muodostavat kauniin tervetulorivistön. Lyypekki sijaitsee vain pienen ajomatkan päässä, sieltä löytyi ihan näppärä kattohuoneisto yhden yön nukkumiseen. 

Annikan, minun ja kolmen ReissuSessen matka jatkuu pitkin Eurooppaa erilaisiin tapaamisiin ja töitä tehden. Välillä toimistomme sijaitsee autossa, toisinaan taas hotellihuoneessa. Kolme toimistokoiraa pitää huolta, että matkalla tulee riittävästi pissapysähdyksiä ja pikku lenkityksiä.

Olo on onnellisen hilpeä, kun katselee auton ikkunasta ohi vilahtavia maisemia ja vihreyttä, uusi kasvukausi on jo meneillään. Hyvästi talvi ja tervetuloa elämän kevät – La dolce vita!

Talonvahtina reissu maistuu melkein kodilta

Vuoristotalo kahdella hoitokoiralla pahimpaan talvisaikaan, miten houkutteleva tarjous. Tästä olin vuosia haaveillut, joten ei muuta kuin auton nokka kohti Espanjan Aurinkorannikkoa.

Kuuden viikon mittainen talonvahtikeikka järjestyi meille Espanjassa pitkään asuneen ystäväni Liisan kautta. Hän vinkkasi, että entinen naapuri Sally etsii talonvahtia ja koirienhoitajaa. Sally aikoi matkustaa jouluksi lastensa perheiden luo Englantiin.

Oli jännittävää ajella mutkaista pikkutietä vuoristossa sijaitsevaan Sallyn kotiin. Olimme mieheni kanssa nähneet valokuvia talosta ja pihasta, mutta vasta paikan päällä selviäisi koko totuus. Jokaisella talolla on oma tunnelmansa, entä jos tämä onkin tosi kolkko? Miten tulisimme toimeen Sallyn kanssa? Jos hän ei pidäkään meistä, mitä sitten tapahtuu? 

Olimme ajoittaneet tulomme pari päivää ennen Sallyn lähtöä, jotta koirat ehtivät tottua uusiin hoitajiinsa. Se oli hyvä ratkaisu, tuossa ajassa ehdimme keskustella monista elämän käänteistä, arkisista talonhoitoon liittyvistä asioista sekä tietenkin koirista. Kun kuskasimme Sallyn lentokentälle, tuntui siltä, että olimme tunteneet toisemme pitempään. 

Minua jännitti myös, kuinka vuoden vanha koirani Chiara tulee toimeen emäntäperheen koirien kanssa. Jimmy ja Annie ovat kumpikin senioreita, jotka tykkäävät lepäillä rauhassa. Aluksi ne väistelivät kohteliaasti energisen lancashire heelerin leikkiinkutsuja, nyt on jo ajoittain ollut havaittavissa espanjalaisten karvakaverien virkistymistä hippasille. 

Kumpikin on löytökoiria, surusilmäisen Annien joku hylkäsi ihan pikkuisena hautausmaalle kuolemaan. Onneksi Sallyn ystävä löysi pennun ja hoiti kuntoon, ja Annie sai täältä kodin. Kolmekuukautinen Jimmy heitettiin ulos autosta talon portille, vaikka ruskea pentu oli harvinaisen kaunis ja luonteeltaan tosi kiltti. Talonväki näki pennun kulkevan pitkin aidan vierustaa pyytäen päästä sisälle. Edelleen autoja kammoava Jimmy on saanut viettää täällä yli kymmenen vuotta parasta mahdollista elämää.

Täällä Espanjassa sana leviää eläinrakkaista ihmisistä ja heidän porteilleen tavataan hylätä koiria luottaen siihen, että he kyllä hoitavat asian. Parhaimmillaan täällä on asunut samaan aikaan kahdeksan koiraa. Mitähän me sitten teemme, jos portille ilmestyy nyt uusi koiraraasu?  

Chiara on päässyt hyvin mukaan laumaan ja sopu on säilynyt: uskallan jo jättää pikkuiseni aidatulle pihalle seikkailemaan Annien kanssa, kun lähdemme käymään asioilla kaupungissa. Jimmy haluaa aina jäädä sisään nukkumaan, kun taas Annie hoitelee talonvahdin hommia Chiaran toimiessa apulaisena. Koiranpennuille tyypilliset iltahepulit ovat jääneet pois, kun koko päivän pihalla puuhastellut pikkuheeleri nukahtaa saman tien tassut kohti kattoa. Tämä se on todellista koiranelämää.

Virkistävää valoa vuoristossa

Kaksikerroksinen vuoristotalo on kodikas ja tilava. Sisustus muistuttaa emännän englantilaisista juurista, ruusuiset nojatuolit takan ääressä ovat hurmaavat. Täällä on ollut poikkeuksellisen lämmin joulukuu, lämmitystä ei ole tarvittu kuin harvakseltaan.

Terassin ehdoton helmi on uima-allas, joka on kaunis katsella ja varsin virkistävä uida. Nämä villojen uima-altaat ovat myös tärkeitä vesivarastoja tulipalon varalta, sitä en ollut aikaisemmin tajunnutkaan. Onneksi altaassa on vettä läpi talven – ei tarvitse pelätä, että koirat loukkaavat itsensä tippuessaan pari metriä syvään altaaseen. 

Alkusyksyn autoreissu itäiseen Eurooppaan oli sen verran vauhdikas, että nyt on ollut miellyttävää asustella rauhallista arkea kauniissa miljöössä. Fuengirola ympäristöineen on ennestään tuttu, joten olemme nähtävyyksien sijaan keskittyneet elämiseen. Olemme käyneet säännöllisesti kuntosalilla ja ravintolaillallisten sijaan kokkailleet kotioloissa – on nautinnollista syödä lämpimällä terassilla ja ihailla vuoristonäkymiä.

Wifi toimii erinomaisesti, joten työt sujuvat täältä etänä. Ajoittain on ollut puhelimen kanssa pieniä yhteysongelmia, mutta onneksi puhelut toimivat myös WhatsAppissa. Minulla on täällä oma työhuone, josta aukeaa viehättävä näkymä uima-altaalle. 

Huumaava äänimaisema

Olen yllättynyt siitä, miten vahvoina luonnon äänet kuuluvat täällä vuoristossa. Täällä on jatkuva sirkutus, kun pikkulinnut touhuavat talonseinään kiinnitettyjen lintukotojen ympärillä. Öisin koirien haukkuketju kulkee läpi vuoriston, välillä se kyllä kuulostaa ihan susien ulvonnalta. Ja kun omat koirat alkavat haukkua keskellä yötä, ne taitavat haistaa lähistöllä ketun. Hymyilyttää katsella, kun pieni Chiara lähtee aina niin ylpeän oloisena isompien koirien kanssa pihalle vartiointikierrokselle. 

Kuukausi takana ja vielä olisi pari viikkoa edessä tätä vuoriston herkkua. Mitkä ovat fiilikset? Lähtisinkö toisenkin kerran, jos joku kysyisi? Ehdottomasti kyllä, tämä on kokemuksena monin tavoin avartava. Talonvahtina pääsee kurkistamaan paremmin paikalliseen elämänmenoon kuin normituristina. Sallyn ja hänen edesmenneen miehensä Peterin koti tarinoineen ja muistoesineineen tuntuu lämminhenkiseltä, oli miellyttävä huomata, miten nopeasti tänne itsekin ”kotiutui”.

Talonvahtina olo on mahtava juttu myös taloudellisesti, kun asumiskulut jäävät pois. Rahaa menee vain ruokaan ja polttoaineeseen. Vähän yli sadan euron tankillisella pääsee käymään Englannissa eli Gibraltarilla, ajella maisemia ihaillen vuoristossa ja kulkea usean viikon ajan kaikki arkiset ajot salille ja kauppaan. Ruoka on edullisempaa kuin Suomessa, kallein rasti tässä kaikessa ovat matkat Suomesta tänne ja takaisin hotelliyöpymisineen. Siihen saa varata noin tuhat euroa kumpaakin suuntaan.

Vuoristossa asuminen ei välttämättä sovi heille, jotka tykkäävät viettää aktiivista seuraelämää. Itsekin huomaan välillä, että levoton sielu alkaa harhailla ja kaivata ihmisten pariin. Täältä on alle kymmenen kilometriä Fuengirolaan ja idyllinen Mijas Pueblo on vain muutaman (tosi hikisen ja mäkisen) kilometrin päässä, joten ravintoloita, kauppoja ja ihmisvilinää on saatavilla pahimpaan virikenälkään.

Mutta jos kaipaat kiireettömiä päiviä, jolloin voit istuskella rauhassa kahvikupposen ääressä ihaillen ympärillä avautuvaa maisemaa, niin tämä on huippujuttu. Jokainen aamu tuntuu täällä luksukselta, kun voi vaan avata oven ja päästää koirat juoksentelemaan ulos. Ja jos kantti kestää, niin voi pulahtaa uimaan virkistävän kylmään veteen. 

Autolle riitti 10 000 kilometriä Euroopan teitä

Viiden viikon mittaisen autoreissun kotimatka sujui Budapestista sutjakkaasti Pärnuun saakka kahden yön taktiikalla. Ajomatka Pärnusta Tallinnan satamaan oli raastava, sillä auton akkuvalo syttyi palamaan heti alkumatkasta. Oli vaarana, että auto sammuu minä hetkenä tahansa.

Tšekin Ostrava sijaitsee passelin päivämatkan päässä Budapestista. Keskustassa sijaitseva asunto oli jännittävä kokemus, sillä vuokraemäntä kertoi heti alkumetreillä, että alakerrassa on sitten bordelli. Äänet kantautuivat vanhassa talossa todella hyvin, mitenkähän kiusallinen ilta onkaan tulossa? Kun yritin saada ulko-oveamme lukkoon pienten kolahdusten saattelemana, oven taakse ilmestyi roiston näköinen karvanaama raivoamaan. Matkailu tarjoaa välillä aikamoisia jännityselementtejä.

Onneksi yö sujui rauhaisasti ja pääsimme hyvissä ajoin aamulla tien päälle kohti Puolaa. Suosittelen lämpimästi Via Balticaa matkaaville pysähdyspaikaksi Suwalkia, joka sijaitsee Puolassa lähellä Liettuan rajaa. Meillä oli ihana Pokoje przy Arkadii -huoneisto, vuorokausihinta vain 41 euroa. Ensivaikutelma kaupungista oli hyvä, nyt tutustuminen jäi vain pikaiseen kävelylenkkiin. Chiara-koira oli innoissaan valtavista lehtikasoista puistossa, niissä on niin kivaa pyöriskellä.

Pärnu, tuntui vähän kuin olisi tullut jo kotiin. Valitsimme viimeisen reissuyön kunniaksi yöpymispaikaksi historiallisen Hotel Victorian, ripaus luksusta sopii näin loppuun. Hotelli on kylläkin nähnyt parhaat päivänsä, mutta edelleen se huokuu arvokasta tunnelmaa. Lähellä sijaitseva Restoran Edelweiss tarjoilee todella maukkaita saksalaisia herkkuja.


Veret seisauttava lopputaival

Onneksi emme sunnuntaiaamuna Pärnusta lähtiessämme tienneet, mitä kaikkea päivään mahtuukaan. Kun vartin ajon jälkeen syttyi auton akkuvalo, otin konsultaatiopuhelun Suomeen miehelleni. Mitäs nyt tehdään? Hän totesi, että radio, ilmastointi ja kaikki mahdolliset laitteet pois päältä ja katsotaan, miten pitkään auton akku kestää. Akku ei enää latautunut, joten oli vain ajan kysymys, koska matkanteko loppuu. Siinä samassa hässäkässä välähti myös tiekamera, joten stressitaso alkoi olla huipussaan.

Kilometrit tuntuivat todella pitkiltä, kun ajelimme hiljaisuuden vallitessa kohti Tallinnaa. Autossa alkoi olla myös viileää, lisäksi viimeiset kilometrit päästelimme ilman valoja säästääksemme akkua. Entäpä satamassa, uskaltaako autoa sammuttaa? Jos se ei enää käynnistykään ja emme pääse laivaan. Huh, mikä jännityspiikki oli, kun starttasin auton ja se lähti liikkeelle! Ajoin laivaan ja huokailimme kumpikin helpotuksesta. Ainakin pääsemme Suomeen ja eiköhän auto jollain tavoin hinata ulos laivasta.

Laivamatkan aikana aamiaisbuffetissa aamupäivän tuska jo vähän unohtui, mutta sitten se iski taas, kun oli ulosajon aika. Nyt jo jalatkin tärisivät ja ajattelin, että saan jonkun paniikkikohtauksen. Pikkuinen ihme, auto lähti vieläkin käyntiin. Herättelin jo toiveita, että sillähän ajaa vielä Tampereelle asti korjattavaksi. No ei ajanut. Kun ajoin jonossa laivasta ulos, syttyi ohjaustehostinvalo ja tiesin siitä, että loppu on lähellä. Aika nätisti sain auton parkkeerattua Länsisatamaan Pissapoika-patsaan viereiselle bussipysäkille, kun auton elintoiminnot sammuivat.

Se oli siinä, onneksi on olemassa Autoliitto ja Plusjäsenyys. Hälytin apua ja jonkun tovin päästä auto oli hinauksessa kohti korjaamoa. Tuo palvelu on niin huippu, apua saa missä päin Eurooppaa tahansa. Oli aikamoinen sattuma tai ehkäpä kohtalo, että auton akku päätti simahtaa vasta kotimaan kamaralla. Toki tuhannen euron yllätyspaukku vähän kirpaisee, mutta on paljon kätevämpi hoidella korjausjuttuja Suomessa kuin vaikkapa Albaniassa. 

Eurotourin lukuja ja tunnelmia

Näin lopuksi on hyvä summata, mitä maksoi ja mitä jäi käteen. Ajoimme siskon kanssa 10 000 kilometriä ilman yhtäkään kiistaa. Oli kiva huomata, että osaamme kumpikin ottaa eteen tulevat pikku probleemat huumorilla ja toisiamme tukien.

Reilu viisi viikkoa eli 38 vuorokautta kestäneen matkan aikana tankkasimme auton kymmenen kertaa. Kilometrejä kertyi kymmenentuhatta ja dieseliin kului 850 euroa eli 425 euroa per nainen. Lisäksi oli tietullimaksut ja kaiken maailman vinjetit, arviolta noin sata euroa per henkilö, ehkä vähemmänkin. Laivamatkoihin meni noin satanen henkeä kohden eli matkakulut olivat vähän yli kuusisataa euroa. Ei kovinkaan kallista, tuolla hinnalla näimme ja koimme 17 maata.

Majoitukset muodostivat isoimman menoerän, meillä potiksi tuli 2362 euroa. Henkilöä kohden se on 1181 euroa. Kun reissuöitä oli kaikkiaan 38, niin kahden ihmisen vuorokausihinnaksi rauhallisilla omilla huoneilla tuli 62 euroa. Osassa majoitus sisälsi myös aamiaisen, mutta aika usein laitoimme sen itse. Koirista otetaan nykyään enää harvin erillistä maksua. Jouduin koko reissun aikana kustantamaan koiran majoituksesta alle 50 euroa.

Kannoimme laukkuja autosta majapaikkaan ja sieltä takaisin yhteensä 56 kertaa. Varasin yhtä lukuun ottamatta kaikki majoitukset Booking.comissa, se ansaitsee arvosanaksi kiitettävä kymmenen. Kaikki toimii moitteettomasti ja superasiakkaana saan tuntuvia alennuksia, huoneen tasonnostoja ja ilmaisia aamiaisia. Lisäksi siellä on nykyään paljon huoneistoja vuokrattavana, niissä on kiva majoittua, kun on pitempään reissussa. Pyykkikone on ylellisyyttä, televisiota emme tainneet avata kertaakaan.

Liikenneympyröiden määrää voi vain arvioida, tööttäyksiä tuli noin 50, joista vain pari oli meidän mielestämme aiheellista. Kaistan vaihto oli yllättävän helppoa, aina sai autolleen tilaa. Monessa paikassa Euroopassa on helpompaa ajella kuin Suomessa. Vain yksi katuraivotapaus ilmeni Budapestissa. Pieni aasialaisnainen kurvasi autollaan ohitsemme ja kun liikennevaloissa ajoin hänen peräänsä, niin heilutin hilpeästi. Apua, hän nousikin autosta ja tuijotti uhkaavasti kuin aikoisi tulla lyömään. Jätti onneksi tulematta, olisi ollut aika noloa saada köniin puolta pienemmältä naiselta.

Huoltoasemapysähdyksiä (pissahätä, kahvihimo tai auton tankkaus) tuli noin 70. Niissä hittituotteiksi nousivat hotdogit ja kylmät makukahvit. Tosin alkumatkalla ostimme vahingossa automaatista irlantilaista menolientä sisältävät cappuccinot. Ihmettelin ajaessani ja samalla kahvia hörppiessä, että maistuupa jotenkin erityisen maukkaalta.

Poliisi pysäytti meidät kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla sain roimat sakot Kreikassa ylinopeudesta. Liettuassa oli puhallusratsia, hiukan kyllä närkästyimme, kun poliisi meidät nähdessään viittoili, että menkää vaan. Lisäksi naapuri kertoi, että kotiini Kuusankoskelle on tullut postitse yksi ylinopeussakko Latviasta (onneksi vain 20 euroa).

Ystäväni kysyi minulta, että mikä oli kohteista huikein. Meteora, Perast, Timișoara, Gdansk, Plovdiv, Zadar, Ohrid, Tirana, Budapest … oli niin useita mielenkiintoisia ja kauniita paikkoja, että vasta sulattelen kaikkea näkemääni. Minusta parasta kaikessa oli itse matka. Se että sain sisareni ja pienen koirani kanssa niin monta kertaa lähteä aamulla tien päälle kohti uusia seikkailuja.

Hymyilyttävän herkullinen Budapest

Oletko koskaan kokenut, että joku paikka valloittaa sinut? Olet sanaton ja kävelet pitkin katuja rakastuneena hymyillen? Budapest iski minut juuri noin, hurmasi ensinäkemältä. Uskon tämän rakkaussuhteen olevan ikuinen.

Unkarin pääkaupungista tuli viisi viikkoa kestäneen autoreissun loppuhuipennus ennen kotimatkan alkua. Olimme siskon kanssa etukäteen päättäneet, että virallinen kotimatka alkaisi vasta Budapestin jälkeen.

Meillä kävi jälleen tuuri majapaikan suhteen, sillä NOVO Apartments -asunto oli sijainniltaan erinomainen. Sen ympäristö vilisi elämää, ravintoloita ja kahviloita oli kaikkialla. Koirakävelyllä tunsin, kuinka elähdyttävä energia virtasi suurkaupungissa, täällä voisin vaikka asua kuukauden.

En ole innokas nähtävyyksien bongailija, minulle matkailuelämyksen tuovat lumoavat maisemat, kauniit rakennukset ja kohtaamani ihmiset tarinoineen. Minusta on ihanaa keskustella paikallisten kanssa ja koiran kanssa noita tilaisuuksia tulee tarjolle helposti.

Budapestin huumassa aloin höpöttää liikennevaloissa eräälle naiselle, kuinka tämä kaupunki on saanut minut valtaansa. Ilmeisesti hurmokseni oli niin vaikuttavaa, että Gabriellaksi esittäytynyt nainen innostui viemään minut kotikirkkonsa messuun. Onneksi siskoni osui sattumalta paikalle, pystyimme vuorottelemaan kirkossakäynnin ja koiranhoidon kanssa. The University of Saint Mary the Virgin -kirkon urut soivat todella kauniisti.

Gabriella on unkarilainen, joka asuu osan vuodesta Lontoossa ja osan Teneriffalla. Liikkuvainen nainen, kutsuimme hänet ensi kesänä visiitille Suomeen. Nautimme myös yhdessä erinomaisen kolmen ruokalajin illallisen Hungarian Hell’s Kitchen –ravintolassa. Tai siis jos tarkkoja ollaan, jaoimme nuo kolme eri ruokalajia. Todella herkullisia kaikki, unkarilainen ruoka on maittavaa ja täyttävää.

Jos tykkää kauniista näkymistä, niin veneristeily auringonlaskun jälkeen on Budapestissa must-juttu. Tonavan varren näkymät tarjoavat kullanhohtoisia tunnelmakuvia. Varasimme netistä edullisen veneristeilyn, jonka lähtöpaikka oli kolmen kilometrin päähän keskustasta. Menomatkalla testasimme pyörätaksia, ihan kiva kokemus.

Paluumatkalla otimme tavallisen taksin, Romanian Bukarestin kiskurihinnasta oppineena sovimme nyt etukäteen hinnasta. Kuinkas sitten kävikään, perillä olisi pitänyt maksaa yhdeksän euroa enemmän kuin sovittu kaksikymppinen. Sen verran kokeneita matkailijoita jo olemme, että nousimme määrätietoisesti taksista ja ilmoitimme, että emme maksa kuin sen sovitun summan. Olimme näköjään niin tomeria, että taksikuski tyytyi siihen.

Budapestistä tuli ensimmäisellä kerralla koettua vain Pestin puoli, Buda jäi nyt läpiajeluksi. Siinäkin on erittäin hyvä syy palata tähän rakkaussuhteeseen – ehkäpä ensi vuonna asettaudun kuukaudeksi nauttimaan Budapestin energisoivasta tunnelmasta?