Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Yogyakarta, jaavalaisen kulttuurin helmi

tiistai, heinäkuu 30, 2019

Yogyakarta on yksi mun suosikkikaupungeista Indonesiassa. Yogyakarta on indonesialaisittain kohtuullisen pieni kaupunki, sillä itse kaupungissa asuu vain 400,000 asukasta. Toki koko special regionilla asuu noin 4 miljoonaa ihmistä, mutta kaupunki ei mahdu edes 10 tai 20 suurimman kaupungin joukkoon Indonesiassa.

Keski-Jaavaa junan ikkunasta

 

Yogyakarta on todellinen jaavalaisen taiteen ja kulttuurin kehto. En pidä itseäni kulttuurimatkaajana, mutta Yogyakartassa kävin tutustumassa indonesialaisen batiikin tekoon ja wayang wong tanssiin. Tämän lisäksi Yogyakartassa voi tutustua gamelan musiikkiin, perinteiseen nukketeatteriin tai hopeatöihin.

Jos taide ei kiinno      sta, niin Yogyakartasta voi ottaa kuskin ja ajaa Mt. Merapi – tulivuorelle. Merapi on vajaat 3000 metriä korkea tulivuori, jonka luultiin jo olevan kuollut, mutta se purkautui vuonna 2010, jonka johdosta yli 300,000 ihmistä jouduttiin evakuoimaan ja Yogyakartassa lähes 30km päässä satoi tuhkaa. Merapin rinteillä voi käydä tutkimassa tulivuorenpurkauksen tuhoamaa kylää, mutta paras anti oli ehdottomasti jeeppisafari tulivuoren rinteillä.

Merapin vierailun kanssa samaan päivään saa hyvin mahdutettua myös vierailut kahteen Jaavan ehkä kuuluisimpaan nähtävyyteen, Bodobudurin buddhalaiseen temppeliin ja Prambananin hindutemppeliin. Borobudur on maailman suurin buddhalainen temppeli ja se on alunperin rakennettu 800-luvulla. Nykyisin Bodobudur on UNESCO:n maailmanperintökohde. Borobudur ja Prambanan ovat ulkomaalaiselle indonesialaisittain melko kalliita. Temppeleihin kannattaa ostaa yhdistelmälippu, joka kustantaa 45 USD per yli 10-vuotias. Varaudu siihen, että etenkin Borobudurissa on paljon koululaisia, joille länsimaalainen turisti on kiinnostavampi nähtävyys kuin temppeli itse. Prambananissa pääsee vähän helpommalla.

Bodobudur

Prambanan on niin ikään myös UNESCO:n maailmanperintökohde ja myös rakennettu 800-luvulla. Se on kaakkois-Aasian toiseksi suurin hindutemppeli. Itse pidin Borobudurista enemmän kuin Prambananista, mutta makuasioita. Prambananissa pääsee toki ihailemaan Ramayana -tanssia, joka on näkemisen arvoinen.

Prambanan

Jos yhden päivän käyttää Merapiin, Prambananiin ja Borobuduriin, niin seuraavan päivän voi käyttää Yogyakartan nähtävyyksiin tutustuen. Taman Sarin vesitemppeli ja Kraton Yogyakarta ovat tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä, ja Jalan Malioboro katua pitkin kävellessä saa päivän kulumaan tutustuen batiikkikauppoihin ja syöden paikallista ruokaa. Katuruoka on Yogyakartassa muuten paljon Jakartaa parempaa, ja mun paikalliset työkaveritkin kehoitti mua syömään katuruokaa siellä. Jakartalaiset kuulemma voisivat matkustaa Yogyakartaan ihan vain ruoan takia…

Yogyakartassa yövyin GAIA Cosmo Hotelissa, jota voin suositella lämpimästi. Toki sijainti ei ole ihan keskustassa, mutta taksilla, GoJekillä tai polkupyöräriksalla pääsee helposti keskustaan.

Toimi ku junan vessa

Jakartasta Yogyakartaan pääsee lentäen, mutta minä ja kaveri oltiin seikkailutuulella ja otettiin juna Jakartasta. Matkalla Gambirin asemalle koettiin jakartalainen liikenne parhaimmillaan, kun Saudi-Arabian kuninkaan vierailu pysäytti koko liikenteen ja melkein missattiin juna. Junamatka kesti yli 8 tuntia, mutta maisemat Jaavan halki olivat näkemisen arvoiset. Juna oli ehkä hieman yllättäenkin VR:n vastaavaa junaa paljon siistimpi, ja Ibu kiersi kärryn kanssa myymässä nuudeleita ja teetä tasaisin väliajoin. Ilmastointi pelitti, ja muutenkaan en voi valittaa.

Kraton Yogyakarta

Mun mielikuva Yogyasta, kuten sitä paikalliset kutsuvat, on että siellä puhuttiin paremmi englantia kuin Jakartassa, ja muutenkin buleihin oltiin totuttu enemmän. Toki Yogyakartassa opiskelee jonkun verran ulkomaalaisia, joten saattaa johtua siitä.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply