Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Jakarta – big durian

maanantai, heinäkuu 29, 2019

Vuonna 2017 asuin puoli vuotta Jakartassa, Indonesiassa työharjoittelun vuoksi. Jakarta on iso, hämmentävä, ruuhkainen, saasteinen, kuuma… Olin puoli vuotta harjottelijana Suomen suurlähetystössä, mutta matkustin myös paljon ympäri Indonesiaa. Jakarta itsessään ei tosiaan ole mikään turistikohde. Ruuhkat on aivan uskomattomia, vietin enimmillään 3 tuntia taksissa kolmen kilometrin matkalla. Kävellä ei voinut tai kannattanut, koska ilmansaasteet, kuumuus, jalkakäytävien puute ja miljoona mopoa tekee siitä melkosta uhkapeliä.

Jos jostain syystä eksyt Jakartaan niin mitä siellä voi tehdä? Hyvä kysymys. Kaupungissa on loputon määrä ostoskeskuksia, mutta shoppailijan unelmaksi Jakartaa en silti kutsuisi. Eurooppalaiset ketjuliikkeet on huomattavasti kalliimpia kuin mitä ne Euroopassa ovat. Indonesia verottaa ulkomaalaisia firmoja kovemmin, joka näkyy hinnoissa. Paikallisista ostoskeskuksista, kuten esimerkiksi ITC Kuningan -ostoskeskuksessa, voi tehdä edullisia löytöjä, mutta laatu ei aina ole parasta. Tosi sieltä voi ostaa batiikkipaitoja tai hijabeita halvalla. Samoin elektroniikkaa löytyy halvalla suoraan Kiinasta.

Kota tua

Kota tua eli Jakartan vanha kaupunki on yksi Jakartan nähtävyyksistä. Kota tua, joka tunnetaan siirtomaa-ajan nimellä old Batavia on hollantilaistyyppinen alue. Kannattaa huomata, että alueella päivystää usein koululaisia, jotka haluavat ”haastatella” buleja eli länsimaalaisia englanniksi. Kun vastaat yhden lapsen kysymyksiin, niin ympärillä on pian parikymmentä koululaista kysymässä samat kysymykset ”where are you from?” ”Do you like Indonesia?” ”What is your favorite Indonesian food?”

Toinen Jakartan ”must see” on Monas eli National Monument. Monas on 132 metriä korkea torni, joka kuvastaa Indonesian itsenäistymisvaikeuksia. Tonne ylös pääsee jonottamalla ja 10000 rupialla ihailemaan maisemia.

Rantalomakohda Jakarta ei ole. Näin Jakartassa kaksi kertaa rannan. Toinen oli Ancolissa, jossa paikalliset käyvät paljon rannalla. Itse en kyllä siinä vedessä uisi, vaikka mikä olisi, mutta huvinsa kullakin. Ihan kiva rantabulevardialue Pohjois-Jakartassa.

Jakartassa sillä missä majoitut on väliä. Suosittelen Plaza Indonesian ympäristöä tai Kuninganin aluetta, joilta löytyy useimmat palvelut. Varaudu siihen, että englantia ei puhuta yleisesti ja länsimaalainen on yhä 30 miljoonan asukkaan kaupungissa harvinaisuus. Varaudu siihen, että ihmiset huutelevat perään ”bule” tai ”hello mister” tai ottavat valokuvia. Turistinähtävyyksissä on pääasiassa indonesialaisia, ja varsinkin maaseudulta tulevat ovat innokkaina ottamassa selfieitä. Yleisesti ottaen indonesialaiset on tosi ihania, mutta suomalaista alkaa helposti ahdistaa kun innokkaina joku tulee iholle.

Indonesia on muslimienemmistöinen maa, mutta paikalliset pukeutuu kyllä shortseihin ja toppeihin, enkä ite myöskään koskaan kokenut, ettei shortsit olisi sopiva asu. Tosin kauppakeskuksiin kannattaa varautua neuleella tai hupparilla.

Alkoholi on kallista, ja usein ruokakaupoissa erillisessä tilassa. SKYE bar on varmaan valehtelematta Jakartan siistein rooftop bar, jota voin suositella lämpimästi! Se sijaitsee Grand Indonesia ostoskeskuksen yhteydessä.

 

Liikkumiseen kannattaa käyttää Bluebird -firman taksia, jossa on aina mittari. Gojekillä tai grabilla voi tilata myös taksin tai mopotaksin, jolloin hinta määräytyy etukäteen. Usein pitkillä matkoilla gojek tai grab tulee bluebirdiä halvemmaksi. Lentokentälle menoon kannattaa varata aina pari tuntia ylimääräistä koska macet eli ruuhka on ihan uskomaton välillä. Katuruokaa ei usein suositella Jakartassa, mutta itse söin usein satay -vartaita, jotka grillattiin nenän edessä enkä sairastunut kertaakaan. Ostoskeskuksissa on usein foodcourt, josta saa pilkkahinnalla ruokaa. Länsimaalainen ruoka maksaa huomattavasti enemmän kuin paikallinen.

Jos Jakartasta kaipaa pois, niin voi käydä parin päivän visiitillä Pulau Seribulla eli Thousand Islandilla, joka on saaristo Jakartan edustalla. Pienenä varoituksena tosin, katso millaiseen laivaan hyppäät. Viikko sen jälkeen kun oltiin oltu Pulau Seribulla, niin yksi matkustajalaiva syttyi palamaan eikä pelastusveneet kuulu varustukseen.

Myös Bogor on hyvä retkikohde pois Jakartasta. Jakartasta sinne pääsee junalla. Junalla voi suunnata myös Bandungiin tai Yogyakartaan, josta kerron myöhemmin enemmän!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply