Syksyisiä kävelyretkiä

Parhain kukkaloisto ja sienisato on tältä vuodelta jo ohi, mutta vieläkin luonnosta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista ja kaunista varsinkin niille meistä, jotka eivät halua syödä kaikkea näkemäämme. Tosin osa löydöistä oli myös herkullisia.

Metsäköynnös

Villi minttu

Epimedium lajike

Epimedium, also known as Rowdy Lamb Herb, Barrenwort, Bishop’s Hat, Fairy Wings, Horny Goat Weed, or Yin Yang Huo (Chinese: 淫羊藿), is a genus of about 60 or more species of herbaceous flowering plants in the family Berberidaceae. The large majority are endemic to southern China, with further outposts in Europe, and central, southern and eastern Asia. Epimedium species are hardy perennials. The majority have four-petaled ”spider-like” flowers in spring. Many are believed to be aphrodisiacs, particularly horny goat weed. Many species of Epimedium have aphrodisiac qualities associated with content of icariin. According to legend, this property was discovered by a Chinese goat herder who noticed sexual activity in his flock after they ate the weed. It is sold as a health supplement; usually in raw herb, tablet, or capsule form and sometimes blended with other supplements. The over-exploitation of wild populations of Epimedium for use in traditional Chinese medicine is having potentially serious consequences for the long-term survival of several species, none of which is widely cultivated for medicinal purposes. Animal studies indicate that Icariin also stimulates osteoblast activity in bone tissue, leading to the development and marketing of medicinal products based on Epimedium extracts for treatment of osteoporosis.
(Wikipedia)

Dipsacus lajike

Dipsacus is a genus of flowering plant in the family Dipsacaceae. The members of this genus are known as teasel or teazel. The genus includes about 15 species of tall herbaceous biennial plants (rarely short-lived perennial plants) growing to 1–2.5 metres (3.3–8.2 ft) tall. Dipsacus are native to Europe, Asia and northern Africa. The genus name is derived from the word for thirst and refers to the cup-like formation made where sessile leaves merge at the stem. Rain water can collect in this receptacle; this may perform the function of preventing sap-sucking insects such as aphids from climbing the stem. A recent experiment has shown that adding dead insects to these cups increases the seedset of teasels (but not their height), implying partial carnivory.
(Wikipedia)

Villi oregano

Ylämaa ohraa

Haarakas

Ja paljon, paljon muuta…

8 vastausta artikkeliin ”Syksyisiä kävelyretkiä

  1. Hienoja kuvia ja jotkut ihan tuttuja kasveja täälläkin. Hauskaa, kun just eilen sisareni kanssa pohdittiin tota metsäköynnöstä, että onko sama kuin kärhö – kukassa just meilläkin.

  2. Sinusta on kehittynyt aikamoinen luontokuvaaja. Ja noi makrot on hienoja kaikki. Toi kotilokuva on ihan perfekto, ja torvijäkälät suloisen kauniita ja hauska tuo suklaakuppisieni ja ja ja….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *