Yunnanin vähemmistöt: yao

Yao (瑶族)

Kuva art.com

Yao vähemmistöryhmään on luokiteltu kuuluvaksi useita eri ryhmiä, joista enemmistö tunnetaan myös nimellä mien. Kiinassa yaoja asuu n. 2 600 000 Hunanissa, Yunnanissa, Guangdongissa, Guizhoussa, Jiangxissa ja Guangxissa. Lisäksi yaoja asuu Vietnamissa n. 470 000 ja heitä on myös Laosissa ja Thaimaassa. 1800-luvun lopulla yaoja vaelsi Kiinasta Thaimaaseen, Laosiin ja Vietnamiin. Kiinan mukaan syynä muuttoon oli yaojen osallisuus opium-kaupassa, mienit sanovat syynä olleen sen, että kiinalaiset veivät heidän maansa. Laon sisällissodan aikana yaoilla oli hyvät suhteet USAn joukkoihin, minkä vuoksi sodan jälkeen hallitus kosti yaoille. Monet yaoista muuttivatkin Thaimaaseen tai pakolaisstatuksen turvin Yhdysvaltoihin.

Kuva chinase-tools.com

Yao-kansallisuus koostuu useista erilaisista ryhmisstä, jotka puhuvat eri kieliä. Lu mienit muodostavat n. 70 % yaoista. Mienit puhuvat mieniläisiä kieliä, jotka kuuluvat miao-yao kieliin. Mieniläisiä kieliä ovat mm. mian-jin kielet, joihin kuuluu lu mien (n. 2 172 000 puhujaa), kim mun (tunnetaan myös nimellä lanten, yli 300 000 puhujaa) ja biao mon (n. 20 000 puhujaa). Mieniläisiä kieliä ovat myös dzao min (n. 60 000 puhujaa) ja biao-jiao mien (43 000 puhujaa). Osa yaoista puhuu lakkja kieltä, joka kuuluu tai-kadai kieliin ja n. 500 000 yaoa puhuu kiinan eri murteita. 1980-luvulla kiinalais-amerikkalainen tutkijaryhmä kehitti yaoille kirjakielen, joka perustuu latinalaisiin aakkosiin. Osalla yaoista oli kirjoitettu kieli nüshu. Nüshun erikoisuus oli, että se oli kirjakieli, jota käyttivät vain naiset.

Kuva chinapictures.org

Nüshu (女书, literally ”women’s writing”), is a syllabic script, a simplification of Chinese characters that was used exclusively among women in Jiangyong County in Hunan province of southern China.

The Nüshu script is used to write a local dialect of Chinese known as Xiangnan Tuhua(湘南土话, ’Southern Hunanese Tuhua’) that is spoken by the people of the Xiao and Yongming River region of northern Jiangyong County, Hunan. This dialect, which differs enough from the Xiang Chinese dialect of southern Jiangyong and other parts of Hunan that it is unintelligible to speakers of that dialect, is known to its speakers as ”Dong language”, and it is only written in the Nüshu script.

Kuva chinahighlights.com

Unlike the standard written Chinese, which is logographic (with each character representing a word or part of a word), Nüshu is phonetic, with each of its approximately 600–700 characters representing a syllable. This is about half the number required to represent all the syllables in Tuhua, as tonal distinctions are frequently ignored, making it ”the most revolutionary and thorough simplification of Chinese characters ever attempted”. Zhou Shuoyi, the only male to have mastered the script, compiled a dictionary listing 1,800 variant characters and allographs.

A large number of the Nüshu works were ”third day missives”. They were cloth bound booklets created by ”sworn sisters” and mothers and given to their counterpart ”sworn sisters” or daughters upon their marriage. They wrote down songs in Nüshu, which were delivered on the third day after the young woman’s marriage. This way, they expressed their hopes for the happiness of the young woman who had left the village to be married and their sorrow for being parted from her. Other works, including poems and lyrics, were handwoven into belts and straps, or embroidered onto everyday items and clothing.

Kuva factsanddetails.com

Yang Huanyi, an inhabitant of Jiangyong county, Hunan province and the last person proficient in this writing system, died on September 20, 2004, age 98.” (Lähde wikipedia)

Kuva kaleidoscope.cultural-china.com

Yaojen uskonnot vaihtelevat alueittain. Lu mieneillä on uskonto, joka pohjautuu keskiaikaiseen kiinalaiseen taolaisuuteen. Osa on kääntynyt buddhalaisuuteen tai kristinuskoon.

3 vastausta artikkeliin ”Yunnanin vähemmistöt: yao

  1. Sinusta ei olekaan pitkään aikaan kuulunut mitään. Blogisi on kuitenkin suosituimpien listalla edelleen.
    Miten sulla sujuu siellä Harassa? Joko matkalaisia eli asiakkaita on käynyt?
    Miten sun yrtti ja kukkaviljelyt jaksavat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *