Nixi

Hara kuuluu Nixin hallintoalueeseen. Nixi sijaitsee n. 10 km päässä kylästä ja se on kuuluisa mustasta keramiikastaan. Kävin tänään katsomassa keramiikkamestarin työskentelyä ensimmäisten varsinaisten vieraideni kanssa.

Suomalainen ystäväni työskentelee ruotsalaisen matkatoimiston oppaana ja he tuovat ruotsalaisia turisteja Yunnanin kautta Tiibetiin. Tänään ryhmä oli Shangri-lassa ja he päättivät tulla tänne lounaalle. Samalla kävimme myös Nixissä. Valitettavasti vain kahdeksan hengen ryhmästä kolme oli mahataudissa, joten he eivät jaksaneet tulla vierailulle.

Keramiikka-mestari työssään

Keramiikan tekijät ovat aina erikoistuneet tekemään tiettyjä astioita. Tämä mestari teki hiiliastioita. Koska taloissa ei ole lämmitystä, käyttävät paikalliset näitä hiiliastioita antamaan lämpöä kylminä talvi-iltoina. Astian päälle voi laittaa myös kattilan porisemaan, siksi yläosassa on kolme ”kolmiota”, jotka muotoillaan lohikäärmeen pään muotoisiksi. Mustan värinsä keramiikka saa poltossa.

Polttoa odottelevia astioita

Keramiikan hinta vaihtelee tekijästä riippuen. Todellisten mestareiden töistä saa maksaa huomattavasti enemmän kuin nuorten harjoittelijoiden. Useimmiten mestareiden tuotteet ovat myös pienempi kokoisia ja yksityiskohtaisempia. Nämä hiilipannut olivat 100 yuania eli reilut 10 euroa.

6 vastausta artikkeliin ”Nixi

 1. Kun katselee sinun tänne laittamia kuvia ja omia kuvia reissusta, niin kyllä sitä taas ihmettelee, että miksi piti palata tänne kolkkoon Suomeen, jossa monien pääharrastus tuntuu olevan mitättömistä valittaminen. No, ei pidä itse alkaa kuitenkaan valittaa liikaa 🙂
  Taitaa olla aika ruveta suunnittelemaan jotain ensi talveksi, vaikka ei täällä ole kerennyt olla kuin muutaman päivän. Jokupäivä toivottavasti vielä löytää sen pysyvä homman aasian suunnalta.

  • Niinhän se on. Siksi Suomeen palaaminen ei houkuttele lainkaan, vaikkei täällä paljon mitään ansaitsekkaan. Ei toisaalta juuri kulutakkaan. Ja elämä on tosi mielenkiintoista eikä stressistä tietoakaan.

   Toivottavasti löydät sen oman paikkasi. Rohkeutta vaan yrittämiseen. Ei se aina ekalla kerralla onnistu, mutta jos sinnikkäästi yrittää niin kyllä se lopulta onnistuu! 🙂

 2. Tsau,

  Lhasaan päästiin kaikki. Saas kattoa miten jengi sleviää Everestistä, kun yksi matkailija olikin jo altitude sicknessissä Shangrilassa. Viimeksi yksi sai sydärin Lhasassa.

  Eli sellaista.

  Ei oo kiva jäädä Base campille kummittelemaan. Kauhea paikka.

  • Voin kysäistä kaveriltani, mikä toimisto se on. Käsittääkseni tämänkaltaisia matkoja järjestää parikin ruotsalaisfirmaa. Lentävät kai Kunmingiin tai Chengduun, sitten Lijiang, Shangri-la, Lhasa, Everest Base Camp, Nepal. Kai erilaisia variaatioita myös. Ei halpa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *