Naxien itsemurhat

Jacksonin mukaan itsemurhat ovat naxien vakavin sosiaalinen ongelma ja Kiinan hallitus onkin yrittänyt vähentää niiden määrää. Jopa vuonna 1949 ”rakkauskuolemien” (yuvu) määrä pysyi suurena ja rakastavaiset, usein jopa kymmenen paria kerrallaan, tappoivat itsensä samanaikaisesti. Monien tutkijoiden mielestä näiden itsemurhien syynä on se, että naxi-nuoret harjoittivat ”vapaata rakkautta” ennen avioliittoa (kuten mosuot edelleenkin), mutta kiinalaisten valloituksen jälkeen 1723 tämä käytäntö kiellettiin ja tilalle tuli vanhempien järjestämät kihlaukset, samoin kuin rangaistukset aviorikoksista. Mosuoilla ei ole koskaan ollut ongelmaa suurien itsemurhalukujen kanssa.

Lasten kihlaaminen varhain on kuitenkin yleistä eri puolilla Aasiaa, eikä itsessään selitä naxien korkeita itsemurhalukuja. Kiinalaiset tutkijat syyttävät suurista itsemurhaluvuista patrilateraalista ristikkäisserkusavioliittoa, joka oli naxien tapana. (Jackson 1979: 47.) Jacksonin mukaan lasten kihlaamista käytettiin hajottamaan voimakkaat matrilineaaliset linjasuvut ja niiden väliset voimakkaat siteet, jonka tuloksena oli naisten oikeuksien rappeutuminen, tyttöjen valinnanvapauden rajoittaminen, täydellinen itsemääräämisoikeuden menetys, rangaistukset aviorikoksista, perimisoikeuksien menetys ja jopa rituaalisen merkityksen menettäminen. Naiset myös menettivät oikeudet lapsiinsa. (Jackson 1979: 48.) Goullart (1957: luku XII) puolestaan syytti suurista itsemurhaluvuista naxien omia feodaaliherroja. Naxi-tutkijoiden mukaan rakkaus-itsemurhilla on syvät juuret naxi-kulttuurissa ja historiassa. He ovat samaa mieltä siitä, että itsemurhat luultavasti lisääntyivät Qing-hallinnon aikana, mutta ehkä se ehkä vain pahensi tilannetta, ei aiheuttanut sitä (Mathieu 2003: 227).

Kaiken tämän lisäksi itsemurhiin liittyvät vielä dongbat eli naxien ”papisto”. 1900-luvulle tultaessa dongbat olivat menettäneet monia seremonioistaan. Silti yksi seremonia, hautajaisrituaali itsemurhan tehneille eli herlelukee, kukoisti Lijiangissa. Kiinalaiset ja länsimaiset tutkijat ovat yleisesti samaa mieltä siitä, että dongba-papistolla oli suuri rooli naxien rakkaus-itsemurhien ylläpitäjinä, vaikka vain siksi, että he tarjosivat mytologisen mallin, joka inspiroi nuoria itsemurhaan. Tämä malli oli traaginen tarina Kamagumikista, ensimmäisestä naxi-tytöstä, joka teki rakkaus-itsemurhan. (Mathieu 2003: 227.) Kuitenkin varhaisin ajoitettu käsikirjoitus tästä legendasta on vasta vuodelta 1851. Legenda lauletaan herlelukeen alussa. (Jackson 1979: 50.) Varsinkin Goullart syyttää dongbia suurten itsemurhalukujen ylläpitämisestä. Dongbathan eivät olleet kokoaikaisia pappeja, vaan maanviljelijöitä, jotka saivat palkkion rituaalien suorittamisesta. Herlelukee oli pisin ja monimutkaisin heidän rituaaleistaan ja siihen liittyvät suuret palkkiot saivat Goullartin mielestä dongbat ylläpitämään korkeita itsemurhalukuja harjoittamalla hienovaraista propagandaa itsemurhasta loogisena ratkaisuna elämän ongelmiin. (Goullart 1957: luku XII.)

Ennen vuotta 1949 naxit siis kihlasivat lapsensa jo varhaisessa vaiheessa, joskus jo ennen heidän syntymäänsä. Kihlauslupausta ei voinut rikkoa, morsianten tuli olla siveitä, karkaaminen oli mahdotonta kuten avioerokin, joten ainoaksi vaihtoehdoksi lupauksen purkamiseksi jäi kuolema. Paradoksaalista on, että huolimatta näennäisesti tiukasta seksuaalimoraalikoodista, naxi-yhteiskunta tarjosi nuorille lukuisia mahdollisuuksia yhdessäoloon vastakkaisen sukupuolen kanssa ja sukupuolten väliseen ystävyyteen jopa kannustettiin. Ei olekaan yllättävää, että monet nuoret rakastuivat ja ajautuivat luvattomiin seksisuhteisiin. Tosin tyttö ei olisi koskaan saanut mennä yksin ulos, mutta esiliinan sai monesti houkuteltua mukaan suunnitelmaan. Kun tyttö tuli raskaaksi, tuli aika päättää kaikki. Rakastavaisten kuoltua heidän sukulaisensa pyysivät dongbia suorittamaan hautajaisrituaalit. Herlelukee saattoi kuolleiden sielut esi-isien luo ja täten karkoitti vaaralliset henget yhteisöstä. Naxien rakkaus-itsemurhat olivat osa yhteisöllistä kokemusta ja hyvin ritualisoituja. Monesti useat parit tekivät itsemurhan samanaikaisesti. Kuitenkaan ihmiset eivät estäneet pareja, jotka lähtivät vuorille kohti varmaa kuolemaa. Eivät edes heidän vanhempansa, sillä kihlauslupausta ei voinut rikkoa. Itse asiassa, jos vanhemmat olisivat löytäneet lapsensa puolikuolleina, he olisivat luultavasti tappaneet heidät itse tai muuten koko yhteisö olisi kääntynyt heitä vastaan. Rockin [1937] mukaan parit, jotka epäonnistuivat itsemurhayrityksessä, vangittiin ja heitä hyljeksittiin. (kts. Mathieu  2003: 228-229.)

Rakkaus-itsemurhat katosivat kommunistien pantua täytäntöön vapaan valinnan avioliitoissa ja kiellettyä dongba-rituaalit (Mathieu 2003: 229). Nykyiset avioliittolait takaavat vapaan valinnan oikeuden. Kuitenkin rakkaus-itsemurhat yhä houkuttavat nuoria, ja vaikka ne ovat pääosin menneisyyttä, eivät ne ole aivan täysin kadonnut. 1962 viisi paria löydettiin hirttäytyneinä ja yksi pari teki itsemurhan 1990. (Mathieu 2003: 232.)

LÄHTEET:

GOULLART, PETER (1957): Forgotten kingdom. London: Jonh Murray. Luvut VII ja XII.

JACKSON, ANTHONY (1979): Na-khi religion: an analytical appraisal of the Na-khi ritual texts. Hague: Mouton Publishers.

MATHIEU, CHRISTINE (2003): A history and anthropological study of the ancient kingdoms of the Sino-Tibetan borderland – Naxi and Mosuo. Lewinston: The Edwin Mellen Press.

 

8 vastausta artikkeliin ”Naxien itsemurhat

  1. Järkyttäviä tällaiset dongva rituaalit ja niihin johtaneet syytkin.
    Karmea on /olisi ollut vanhempien osa.
    Kuin sie noista ihanista synttäritunnelmista päädyit näin rankkaan aiheeseen?

  2. Seksi noissa vanhoissa kulttuureissa (ja joissain nykyisissäkin..) on ongelma. Tai seksuaalisuuden pelko, ja siihen liittyvä vallankäyttö. Surullista se silti on. Toisaalta elämä oli muutenkin ankeampaa, ja kuolema lähellä jokapäiväistä elämää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *