Joulu, joulu tule ei

Olin ensimmäistä kertaa Kiinassa joulun aikoihin vuonna 1995. Opiskelin tuolloin Harbinin metsätalousyliopistossa. Kaksi opiskelukaveriani päättivät palata jouluksi kotiin, mutta minä jäin Pekingiin katselemaan paikkoja. Vielä tuolloin joulu ei nähnyt Kiinassa missään muualla kun Pekingissä, jossa pari suurinta tavarataloa oli pystyttänyt pihalle kuusen ja koristellut tilansa.

Nykyisin joulu näkyy jo Kiinassakin ainakin suurkaupungeissa ja suurimmissa turistikohteissa. Valitettavasti markkinamiehet ovat onnistuneet tunkemaaan tänne sen joulun materiaalisen puolen, sillä muuta merkitystähän joululla ei ole suurimmalle osalle kiinalaisista (on täällä toki jonkin verran myös kristittyjä, joille joululla on se hengellinenkin merkitys). Joulu on siis hyvä syy juhlia ja ostella, ostella, ostella. Ja varsinkin baarit koristautuvat jouluun pukin kuvin ja vilkkuvaloin. Ei sillä, että vilkkuvalot olisivat vain joulua varten. Vilkkuminen on tärkeää ympäri vuoden.

Vuonna 2007 vietin joulua Kunmingissa. Muutamia muualla Kiinassa opiskelevia ystäviäni tuli käymään samoin kun muutama heidän ystävänsä suoraan Suomesta. Joten saimme siis jonkinlaisen joulupöydän aikaiseksi. Silliä ja kananmunaa, keitettyjä perunoita ja lohta. Illalla suunnittelimme suuntaavamme keskustaan bariin, mutta siellä asuva ystäväni soitti, ettei sinne kannata edes yrittää muuta kuin kävellen. Tiet olivat tukossa jo monta kilometriä ennen keskustaa, täynnä juhlivia ja toistensa päälle spray-lunta ruikkivia kiinalaisia nuoria. Päätimme sitten suuren jouluillallisemme ja parin glögin jälkeen käydä rauhallisesti nukkumaan.

Täällä vuorilla joulu ei näy mitenkään, paitsi jos nyt saa joulufiiliksen aikaiseksi siitä sian tappamisesta. Valitettavasti valkoinen joulu on nyt sitten päättänyt tehdä tulonsa. Meillä sataa eli vuorilla tulee lunta. Ja minun piti lähteä tänään taas alaspäin. 19. päivä pitäisi olla Kiinan rajojen ulkopuolella viisumi syistä. Ajattelin käväistä Vietnamissa, mutta ihan vaan piipahtaen. Joulun siis saatan kuitenkin olla Dalissa tai Lijiangissa, missä se taas varmasti näkyy ja kuuluu, kiitos länsimaisten turistien.

 

22 vastausta artikkeliin ”Joulu, joulu tule ei

 1. Kylläpä siellä on eri meiningit kuin täällä. Minä täällä jo järjestän innoissani ensimmäistä kertaa joulua Ainolle (viime jouluna olimme pohjoisessa niin en päässyt mitään järjestämään) ja olen aivan intopinkeänä koko ajan 😀
  Toivon sinne siulle kovasti jouluntaikaa, iloista mieltä ja kulkusten helinää, ehkä ne pukin tontut sielläkin kurkkivat salaa 🙂

  Oikein hyvää joulun odotusta ja paljon terkkuja!

  T. Jenni, Aino ja Jari

  Ps. Kun taas Suomeen tulet piipahtamaan, niin tulehan käymään meillä, nykyään kun täällä meitin kotitorpassa Voikkaalla asustamme 🙂

 2. Sydänlämpöiset jouluntoivotukset täältä Pohjolasta! <3 Täällä valitettavasti tuo kaupallisuus on niin vallannut joulun ytimen ja sen perimmäisen sanoman, mutta onneksi hiljentyen itse vielä sen tavoittaa. Kaikkea hyvää tulevalle vuodelle ja suotuisia tuulia matkoillesi!

  • Niin, siksi minusta joulu Kiinassa on lähinnä ärsyttävä kun se on pelkkää kaupallisuutta. Olisi tosin mielenkiintoista viettää joulua Kiinan kristittyjen parissa. Täälläpäin on jonkin verran kristittyjä tiibetiläisiä, vaikkei meidän kylällä.

   Oikein hyvää joulua sinnekin!

 3. No hei Sonja! Onhan siellä vähän eri tunnelmat näköjään joulua ajatellen. Täällä porukat alkaa päästä vauhtiin ja valmisteluja tehdään urakalla – kuka tekee kuka ei.
  Ajattelin että vois ottaa vähän sieltä vinkkejä tänne esim. spraylumen ruikkimista ihmisten päälle, hih hih. Olis siinä ihmisillä ihmettelemistä. Lunta täällä odotellaan, tais mennä kaikki sinne teille. No on sentään loskaa ja vähän valkoista, muttei taida pysyä maassa.
  Kiva lueskella näitä juttujasi, kiitos (:
  – Marja

  • Eilen oli ihanan aurinkoinen päivä ja pääsin onneksi ehjin nahoin alas vuorilta. Varovasti bussi tosin ajeli, koska teillä oli lunta ja täällä ajellaan suurin piirtein kesä renkailla ympäri vuoden. Ketjut vaan alle, jos on liikaa jäätä. Yks hyvin ruttaantunu rekka nähtiin matkalla. Tänään on taas pilvistä. Toivottavasti ei tule lisää lunta, sillä vielä pitäisi päästä Lijiangiin. Sen jälkeen se ei enää juuri haittaa.

 4. Hei!
  En ole pitkään aikaan vieraillut sivuillasi. Nyt kun tulin taas, niin olen aivan innoissani. Kirjoitat elävästi ja hauskasti arkipäivän tapahtumista. Elämäsi on lievästi sanottuna vähän erilaista. Kunhan omat joulukiireet helpottavat, niin luen nuo arkistoidutkin tarinat uudestaan. Kiitos, kun annat tilaisuuden osallistua elämääsi. Niin ja kaikesta huolimatta mukavat joulut sinnekin.
  t. Smaragdi (Olen äitisi ystävä ja olen sinutkin nähnyt pari kertaa. Ostin sinulta koruja!)

 5. Kyllä tietynlaisen joulutunnelman tavoittaminen on vaikeaa täällä koto-Suomessakin.
  Se on vain häivähdys, jokin tietty tuoksu, maku tai joululaulu. Sen joko tavoita, tunnet tai et.
  Joulumieltä sinulle ja enkeleitä. On mukava lukea juttujasi ja saada näin jonkilaista kuvaa
  olosuhteista, joissa elät. Kiitos
  – Sis

 6. Terveiset Myllykoskelta!
  On mukava lukea kirjoituksiasi ja mielenkiintoista kuulla toisenlaisesta kulttuurista. Aina ei ehdi kommentoimaan, vaikka haluaisikin. Nyt jäin pohtimaan, mikä on vallitseva uskonto Kiinassa?

  Joulumieltä roppakaupalla toivon sinulle sinne,
  t. Sirpa

  • Kunnon kommunisti on tietenkin ateisti, mutta vanha kiinalainen kansanusko on vaikuttanut moniin tapoihin ja käytänteihin kuitenkin. Sitten on tietenkin buddhalaisia, monia erilaisia (kiinan buddhalaisuus, tiibetin buddhalaisuus eri sekteineen + millenaristiset liikeet, ja Yunnanin eteläosissa thai-buuddhalaisuutta), kristittyjä on myös eri sorttisia ja varsinkin tiibetiläisten kohdalla heidän kristinuskonsa ja sekoittunut vanhaan tiibetiläiseen kansanuskoon, böniin. Bönin harjoittajia on myös edelleen. Taolaisuus on aina ollut oikeammin filosofia, mutta uskonnollisen renesanssin myötä myös joitain taolaistemppeleitä on perustettu eri puolille Kiinaa. Ja sitten on myös paljon muslimeja. Xinjiangin Keski-Aasialaiset vähemmistökansat ovat muslimeja, kuten myös osa tiibetiläisistä, ja sitten on vielä suuri joukko kiinalaisia muslimeja, huita.

   Ja loppujen lopuksi käytännöllinen kiinalainen rukoilee varmuuden vuoksi vaikka kaikkia jumalia.

 7. Hei! Kiitoksia kirjoituksistasi. Mielenkiintoista nähdä eri versioita esim. sian tappamisesta eri maissa. Kaikki ei ollut kovin innostavaa noissa kuvissa mitä olit ottanut. Ymmärrän että aika, paikka, tavat ovat erilaisia maailmalla ja siten tapahtumatkin ovat hieman erilaisia vaikka kyseessä
  olisikin sama asia: sian tappaminen. Ruoan saanti on pakollista kaikkialla, joten ruokaa hommataan yhdellä jos toisella tavalla. Tottumattomana katsomaan teurastusta, vaikkakin tarpeellista, ei tunnu oikein mukavalta. Mutta siellä ja niissä oloissa asia on jokapäiväistä paikallisille ihmisille.

  Vaikuttaa siltä ettet olisi tulossa Joulunaikaan Kuusaalle, joten on toivoteltava sitä Hyvää Joulun-
  aikaa tällä tavalla. Yritän vielä saada yhteyttä jokupäivä. Terkuin, Henkka

  • Joka mökissä kasvatettiin sikoja ennen. Syötiin ” tappajaiskeittoa ”, johon käytettiin sisäelimiäkin; tosi herkkua, kun ruoka oli kirjaimellisesti kortilla. Lihat sitten suolattiin ja syötiin pitkin vuotta. Tosin tuollaista sikanahkapaketissa olevaa läskiä ei täällä kuivattu eikä käytetty. ( tietääkseni ) Makkaroidenkin tekeminen on niin suuritöistä puuhaa, että sitä harrastettiin varmaan vain 1800 -luvulla herraskartanoissa? Sinullahan Sonja on joku kokemus tästä hommasta?
   Kotona kasvatettu sika on suloinen, seurallinen ja siisti eläin. Varmaan kasvattajilla silloinkin oli surku niitä tappaa. Kun on tottunut lihansyöjänä sisäistämään erilaiset lihatuotteet lihatiskeillä ja pakkauksissa ruuaksi, ei nämä kuvasarjat mitenkään hätkäytä: ruokaahan se vain on eri muodoissaan. Eikä ole tarvinut kokea sitä jokavuotista hyvästä kaverista luopumisen tuskaa, jollei silloin pienenä siellä maalla. Mitähän traumoja siitäkin on jäänyt?

  • Ei niitä pakko ollut katsoa. Siksi varoitus alussa. Mutta luuletko, että se sian tappaminen on siistimpää teurastamossa? Jos sen sian pystyt syömääm, ei sen tappaminenkaan pitäisi olla liian paha pala. Lisäksi ne kuvat oli jo sensuroitu. Jätin julkaisematta muutamia, joiden arvasin olevan suomalaisille liian pahoja.

 8. Hei,
  Ensimmaista kertaa katson sinun sivujasi, aitisi neuvoi katsomaan (Olen Eilan serkku) Taalla Lontoossa asuvalle olisi vain ihana paasta pois tasta kaupallisesta joulusta. Suomalainen vieraani sanoi etta on kuin sirkus, kun naki naapurin talon vilkkuvat joulu valot. Ja toinen sanoi etta migreenin saa! No, saahan muutaman vapaa paivan, ja possua paistamme, vaikka suolattua ei saa. Toissa oli jouluateria tanaan, kalkkunaa yms. Rotherhithen suomalaiselta merimieskirkolta saamme pakastettua mustaa leipaa!
  Toivotamme Sinulle hyvaa joulua ja onnellista uutta vuotta! Pirjo ja David

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *