Turistit on tyhmiä

Kah, tulipas paha yleistys heti alkuun! Mutta välillä nämä kanssamatkaajat käy hermoille! Tässä äskettäin juttelin parin vanhemman matkaajan kanssa, jotka olivat kiinnostuneita kulttuurista ja ihmisistä, mutta valittivat kokemusten jäävän pintapuolisiksi, koska eivät osaa kiinaa. Lisäksi Kiinassa heitä haittasi kiinalaisten turistien määrä. Käytin sitten tunnin kertoen heille kaikista hienoista paikoista täälläpäin, joissa ei ole turisteja ja olisivat luultavasti mahtavia kokemuksia ehkä oppaan avustuksella. Ja sitten he päättivät mennä Daliin, Yunnanin toiseksi suurimpaan turistirysään!

Matkalaiset etsivät aitoja kokemuksia kaukana muista turisteista, mutta useimmiten päätyvät tekemään täsmälleen samat asiat kuin kaikki muutkin. Tähän on vaikuttanut etenkin Lonely Planet-matkaopas. Jos LP sanoo Tiger Leaping Gorgen olevan yksi Kiinan parhaista trekeistä, ei siihen ole vastaan väittämistä, vaikka tietäisikin sen olevan korkeintaan keskinkertainen eräisiin muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Monet turistit puhuvatkin LP:stä kuin se olisi raamattu (”THE Book says…”). Ja jos jotain paikkaa ei ole tässä opuksessa mainittu, se tuskin on vaivan arvoinen.

Suuri valituksen aihe on myös kiinalaisten turistien määrä turistikohteissa, joista paras (pahin) esimerkki on Lijiang. Iltaisin vanhassa kaupungissa mahtuu tuskin kävelemään turistilaumojen palatessa päivän kohteista takaisin kaupunkiin syömään ja juomaan. Kuitenkin Lijiang kuuluu myös jokaisen länkkärin pakollisiin saitteihin Yunnanissa. Eräskin israelilaispoika valitti kiinalaisten turistien pilaavan hänen autenttisen Kiina-kokemuksensa. Totta, Yunnanissa on paljon kotimaisia turisteja, koska kiinalaiset eivät voi matkustaa vapaasti ympäri maailmaa ja kotimaan matkailu on myös huomattavasti halvempaa. Lisäksi esim. itärannikon asukkaille Yunnan monine vähemmistöineen on kuin ulkomailla olisi. Tietenkin Kiina myös kannustaa kotimaan matkailuun, sillä silloinhan raha pysyy omassa maassa. Ja kiinalaiset tykkäävät shopata ja käyttää rahaa sen kerran kun lomalle lähtevät. Heitä ei myöskään haittaa muiden turistien määrä, silloinhan paikka on hyvä kun on melua ja tungosta. Pienellä budjetilla matkaavat reppureissulaiset taas tinkivät kaikesta, mistä voivat. Kumppaan ryhmään sinä panostaisit?

Suuri valituksen aihe on myös kaikkialla rahastettavat sisäänpääsymaksut. Tässä asiassa olen samaa mieltä. Homma alkaa jo paikoin mennä naurettavaksi, kun vuoresta kuvan ottaminen on estetty muurein, jotta ihmiset joutuvat maksamaan lipun näköalatasanteelle kuvan saadakseen. Lisäksi nämä pääsymaksut menevät yritysten taskuun eivätkä paikalliset näe niistä senttiäkää. Mutta valillä näiden maksujen välttelykin menee naurettavuuksiin. Juurikin eräs pariskunta päätti jättää Yubengin trekin tekemättä, koska pääsymaksu on 80 yuania, vaikka kerroin, että tällä hinnalla saa vaikka viikon trekit kaukana muista turisteista. Sen sijaan he menivät trekkaamaan pakollisen Tiger Leaping Gorgen (50 yuania), jonka jälkeen aikoivat Shanghaihin ”säästämään rahaa” pysymällä siellä kolme viikkoa. Eihän se ole kuin yksi Kiinan kalleimmista kaupungeista. Lisäksi pääsymaksutkin lakkaavat olemasta riesa kun menee niihin tuntemattomampiin kohteisiin, joihin eivät kaikki muutkin turistit tulvi.

Eräs hauska puoli on myös, mitä kaikkea ihmiset yrittävät nähdä rajoitetussa ajassa. Kiina on melkein Euroopan kokoinen maa, mutta jotkut matkalaiset yrittävät tunkea esim. kuukauteen kaikki tärkeät nähtävyydet viettäen näin suurimman osan lomastaan lentokoneissa, junissa ja busseissa rynnien nopeasti nähtävyydet läpi. Luin juuri eräältä keskustelupalstalta, kuinka eräskin poika kertoi haluavansa nähdä Guangxin ja Sichuanin provinssit sekä Yunnanista Dalin, Lijiangin ja Tiger Leaping Gorgen kahdessa viikossa! Järkevämpiinkin aikataulutuksiin olen törmännyt, esim. Yunnan 1 1/2 kuukautta.

Olen kuullut monia keskusteluja erilaisten matkustustapojen paremmuudesta. Backpackerit halveksuvat ryhmämatkalaisia ja expatit reppureissulaisia. Noh, makuasioitahan nämä ovat. Molemmissa on omat puolensa. Itsekseen matkaajat voivat päättää, minne menevät ja milloin, mutta monet ovat riippuvaisia opakirjoista ja varsinkin Kiinassa kielitaito saattaa olla rajoitteena. Opastetulla pakettimatkalla saa luultavasti enemmän irti itse kulttuureista ja tavoista. Ja expatille turisti on turisti. Itse en kamalasti tykkää enää ”matkustaa” varsinkaan nopealla aikataululla. Mieluummin siirryn omassa aikataulussani paikasta toiseen tehden pitkiä pysähdyksiä ja tutustuen paikkoihin ja ihmisiin. Ja Kiinan suurkaupungit ovat minulle kauhistus. Varsinkin näin talvella on kiva vain istua hostellin katolla auringossa lämmitellen ja kirjaa lukien kuin istua vetoisissa busseissa ja ravata nähtävyydeltä toiselle.

8 vastausta artikkeliin ”Turistit on tyhmiä

  1. Näinhän se sitten menee eli fakta on kun näkee ” mustaa valkoisella”.
    Oletko saanut päinvastaisia kokemuksia, eli onko joku/ jotkut ymmärtäneet hyödyntää sinun asaintuntevaa tietämystäsi ja kokemustasi ohi tuon ”turistien raamatun”? Mitään maksuahan ei kuitenkaan kukaan ole tarjonnut opastuspalveluistasi vai onko?

    • Kyllä ihmiset mielellään kuuntelee tietoja eri paikoista, muttei ne niistä mitään maksa. Xidangiin tuli hieman seikkailunhaluisempaa porukkaa, jotka halusivat myös nähdä paikkoja, jotka eivät olleet sillä paljon tallatulla polulla.

      • Eräs ystäväni kertoi hauskan esimerkin tästä ”mustaa valkoisella” totuudesta. Hän on opas ja kerran hänen ryhmässään oli henkilö, joka keksi mitä uskomattomimpia juttuja. Kukaan ei ensin uskonut häntä, mutta sitten hän kertoi lukeneensa asian kirjasta tai lehdestä, jolloin kaikki uskoivat. Painettu totuus on totuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *