Rikkaaksi ja äkkiä!

Kyllä tiibetiläiset haluavat rikastua siinä missä kaikki muutkin. Tai oikeastaan siinä näkyy sukupolvierot. Vanhukset ihannoivat mennyttä aikaa, isän ja äidin sukupolvi on tyytyväinen, kun elanto on turvattu ja lapset saatu koulutettua, mutta nuoriso, varsinkin nuoret miehet, haluavat rikkaaksi ja pian. Ja he tuntuvatkin keksineen keinon nopeaan rahaan… turistitytöt. Tiibetiläiset miehet ovat erittäin komeita ja vaikuttaa siltä, että han-tyttöjen keskuudessa on muodikasta, jos on ollut tiibetiläinen poikaystävä. Täällä voitaisiin puhua oikeastaan seksiturismista. Tytöt sitten ostavat näille muutaman päivän poikaystävilleen vaatteita, kännyköitä, kameroita, tietokoneita ja autoja. Näin Reiska esim. hankki autonsa. Hän oli jo kuukausia haikaillut auton perään, ja kun kukaan muu ei sitä hänelle ostanut, hän hommasi rikkaan guangzhoulaisen tyttöystävän, joka viikon ”seurustelun” jälkeen osti hänelle auton. Sen koommin ei tytöstä sitten kuultukaan.

Jotkut tytöistä oikeasti rakastuvat tiibetiläispoikiin. Tämä onkin aiheuttanut jo monen perheen hajoamisen, tiibetiläiset kun menevät naimisiin erittäin nuorina, joten suurimmalla osalla nuorista miehistä on jo vaimo ja lapsia. Esim.eräs tuttavamme oli jo toista kertaa naimisissa tiibetiläisen naisen kanssa ja hänellä oli kaksi lasta. Lisäksi hänellä oli 15 tyttöystävää, joista yksi oli ostanut hänelle auton, kaksi muuta tietokoneen ja yksi lupaili antaa hänelle talon. Valitettavasti sitten yksi hänen tyttöystävistään tuli raskaaksi. Tyttö soitti hänen vaimolleen ilmoittaen tappavan itsensä, jos vaimo ei häivy lapsineen. No, näin tehtiin. Eli tämän miehen perhe menetti miniän, joka teki kaikki talon työt, lastenlapset ja oikeastaan myös poikansa, koska eihän tämä rikas han-tyttö tule maaseudulle maata viljelemään; he asuvat kaupungissa.

Tämä on siis yksi turismin lieveilmiöistä. Toisaalta turismi tuo tullessaan mm. rahaa ja infrastruktuurin kehitystä. Rahalla saadaan mm. koulutusta ja terveydenhuoltopalveluita. Kyllä kaikki toivovat lapsilleen parempaa elämää. Täällä muutos vaan on tapahtunut aivan järjettömän nopeasti. Toisaalta tiibetiläiset ovat myös hyvin perhekeskeisiä ja he rakastavat näitä vuoria ja elämäänsä täällä. En usko monenkaan haluavan pysyvästi muuttaa pois täältä. Mieluiten he osallistuvat juuri turistibisnekseen ajaen turisteja Lijiangista tänne ja takaisin, ja toimimalla oppaina. Näin saadaan rahaa ja koko perheen elämä kylässä helpottuu. Eikä esim. tytöillä edes ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin pojilla, tietysti koulutusta lukuun ottamatta. Korkea koulutus onkin varmaan ainoita syitä, miksi jotkut muuttavat kauemmaksi, koska täältä he eivät kuitenkaan saa koulutusta vastaavaa työtä.

15 vastausta artikkeliin ”Rikkaaksi ja äkkiä!

  • Kiitos nomad.

   Kiinan talouskasvu on hämmästyttävää, mutta suomalaismedia keskittyy lähinnä kirjoittamaan Shanghaista ja muista kasvukeskuksista. Jo pikavuoron jutuista sain sen käsityksen että Kiinan hallitus satsaa rahallisesti myös Pohjois-Kiinaan. On mielenkiintoista kuulla myös tiibetiläinen näkökulma.

   Taloudelliset erot Kiinan eri osissa ovat ilmeisesti valtavat. Keskiverto suomalainen on globaalisti ajatellen rikas, kaikki saavat nukkua yönsä lämpimässä, kaikilla on periaatteessa varaa telkkariin, tietokoneeseen jne. eikä kukaan näe nälkää. Kirjoituksestasi sain sen käsityksen että tiibetiläiset ovat keskivertokiinalaisia köyhempiä. Onko siellä suoranaista köyhyyttä vai onko kyse vain ylellisyyden puutteesta? Miten määrittelisit näiden rikkaiden turistityttöjen elintason suomalaiseen verrattuna? (Elintasohan on paljon muutakin kuin materiaalinen hyvä, mutta tässä yhteydessä rahallisesti ajateltuna.)

   Onko Tiibetissä muita taloudellisia resursseja kuin turismi? Maatalous on ilmeisen hankalaa jyrkillä rinteillä. Onko siellä kaivoksia tai teollisuutta?

   • Kiinassa on käynnissä Kehitä Länttä kampanja, jonka mukaisesti hallitus satsaa mielettömiä summia läntisten alueiden kehitykseen. Esim. tämän seudun jatkuvat tieprojektit ovat luoneet paljon työpaikkoja, vaikkakin suurin osa tieporukoista onkin muualta tulleita.

    En tiedä, paljonko keskivertokiinalaiset tienaavat, mutta ei ainakaan tämä kyläole sieltä köyhimmästä päästä. Kiinassa on erittäin köyhiä alueita ja varsinkin, josneovat enemmistön kansoittamia, edes NGOt eivät ole kiinnostuneita. Ja esim Weixin alueen lisut ovat todella köyhiä. Ei täällä suoranaisesti rahassa kylvetä, niin kuin huomasit, viljelymaata on rajallisesti, mutta turismi tuo rahaa ja esim. kasvikset yms. kasvatetaan itse. Voin tietysti puhua vain tästä alueesta. Itse Tiibetissä on käsittääkseni paljon köyhyyttä. Täällä puhuisin lähinnä ylellisyyden puutteesta.

    Turistejakin (ja nyt puhun kiinalaisturisteista) on moneen eri lähtöön, mutta tänne asti tulevat eivät ole sieltä köyhemmästä päästä. Useimmiten he ovat hyvin toimeentulevia ihmisiä itärannikon suurkaupungeista. Ja ne tytöt, joilla on varaa ostaa satunnaisille tuttavuuksille autoja, ovat sika rikkaita. Reiskalle auton ostanut tyttö esim. oli opiskellut aiemmin Singaporessa ja nyt käsittääkseni oli yliopistossa Itävallassa.

    Täällä on myös kaivoksia esim. yläjuoksulla Foshanissa on kuparikaivos. Kylän läpi rakennetaan parhaillaan tietä, joka on kaivoksen rahoittama.

     • Muistan vielä, kun kauan sitten uutisissa kerrottiin japanilaisten suurkaupunkien olevan niin saastuneita että hengityssuojaimen käyttö oli lähes pakollista. En ole käynyt Japanissa, mutta käsittääkseni siellä on nykyään hyvinkin puhdas ilma. Uskotko että Kiina on parinkymmenen vuoden kuluttua kuten Japani nyt? Siis että tämä superteollinen saastustusbuumi on vain välivaihe matkalla kestävämpään kehitykseen.

 1. Niinhän se on toivottava! Voisivat myös omat teollisuuslaitoksemme kantaa kortensa kekoon ja lopettaa meillä liian saastuttavina pidettävien vanhojen paperikoneiden myynnin Kiinaan. Mutta jos Kiinassa kehitys jatkaa tätä vaihtia, on heillä myös pian varaa investoida ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. Ei kai kukaan halua väen väkisin tuhota omaa ympäristöään.

 2. Millainen mahtaa olla yksinhuoltajaäidin tulevaisuus siellä? Kerroit perheestä, jossa miniä joutui lähtemään lapsineen. Mikä lienee hänen kohtalonsa? Saakohan mitään elatusapua?

  • Täällä on käsittääkseni samanlainen systeemi kun meillä, että puolet vaimolle. Käytännössä taitavat hoitaa sukuneuvottelun, että paljonko lähtevä saa. Tietysti on ne lapsi kiintiöt, joten ? Mutta ei niitä kai vain naisien perusteella lasketa.

 3. Miten tiibetiläiset vanhemmat suhtautuu noihin nuorten tiibetiläismiesten tyttöystäviin tai tyttöystävien pitosyihin? Miksi miniä ylipäätään sieti miehensä tyttöystäviä?

  Mun tuntemat kiinalaiset on lähinnä teknologianopiskelijoita, vaikee on kuvitella yhellekään näistä useempaa tyttöystävää. Onks autot helpommin saatavia (esim. ilman lottoarvontaa?) kauempana pääkaupungista?

   • Ei vanhemmat tietenkään ymmärrä tommosta meininkiä, mutta tuntuvat olevan aika saamattomia poikiensa suhteen. Pojat tuntuvat tekevän, mitä haluavat ja muut kärsivät seuraukset.
    Eivätkä kaikki pojat onneksi ole tuollaisia! Valitettavan monet vain ovat. Ja jos pojalla on ollut monta han-kiinalaista tyttöystävää, kylän tytöt eivät häntä enää huoli. Silloin on naitava kiinalainen tai etsittävä pienemmistä, köyhemmistä kylistä morsian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *