Jakit

Jakki on periaatteessa erittäin karvainen lehmä, ja lehmät ja jakit risteytyvätkin keskenään. Suurin osa jakeista ja lehmistä on näitä risteytyksiä, puhtaita jakkeja tai lehmiä on hyvin vähän. Jakit viettävät suurimman osan vuotta ylhäällä vuorilla, koska laaksoissa on niille liian kuuma. Lehmät vaeltelevat vapaasti kylässä ja sen lähistöllä kaikkein kuuminta aikaa lukuun ottamatta, jonka nekin viettävät vuorilla. Näin on myös alueen kaupungeissa, ja ystäväni Shangri-lassa kutsuukin lehmiä liikkuviksi hidastetöyssyiksi. Talveksi jakit tuodaan alas kylään. Silloin kylässä järjestetään myös härkätaistelu. Tiibetiläisessä härkätaistelussa härät tappelevat toisiaan vastaan. Tiibetiläiset rakastavat jakkejaan ja ne ovatkin ainoita eläimiä, joille he antavat nimet. Muuten kissa on vain kissa ja koira saatetaan nimetä värinsä perusteella. (Meillä oli aiemmin kolme koiraa, joista yksi oli nimeltään Pieni Valkoinen ja toinen Pieni Punainen ja kolmas oli iso koira.

6 vastausta artikkeliin ”Jakit

 1. Hei sinne lumivuorille! Sinä kun olet metsätalousinsinööri niin onko tälle osaamisellesi käyttöä siellä? Vai onko siellä metsiä samalla tavalla kuin Suomessa? Kuvissa näkyy puita mutta voiko niitä jotenkin hyödyntää?

 2. Vuorilla kasvaa kyllä paljonkin metsää, mutta täällä on kaupalliset metsähakkuut kielletty. Jokaisella perheellä on kiintiö, minkä mukaisesti he saavat kaataa tietyn määrän puita rakennustarkoituksiin vuosittain. Ainakin tämä perhe yrittää myös istuttaa puita ihan omaehtoisesti. Penteleen vuohet ja lehmät vaan tuppaavat syömään taimet. Istuttavat himalajan seetriä, joka on tiibetiläisille pyhä puu. Sen oksia poltetaan rukoiltaessa.
  Eipä täällä mun osaamiselle ole juuri käyttöä, on olot sen verran erilaiset. Ja ihmiset tuppaavat aina tekemään asiat omalla tavallaan, siinä on turha ruveta neuvomaan.

  • Aika mielenkiintoista että kotieläimet ovat vapaana. Eikö siellä ole petoja jotka tappaisivat vapaana olevat eläimet? Jossakin blogissa sanoit että susia ja karhujakin on.
   Pikavuorolaisten kuvissa näkyy paljon avaraa vuoristomaisemaa jossa ei kasva metsää. Onko siellä ympäristöongelmia aavikoitumisen vuoksi kuten esim. Afrikassa ja Keski-Aasiassa? Miten ympäristöasiat on muuten hoidettu vai elättekö niin sulassa sovussa luonnon kanssa että ympäristöasiat ovat luonnostaan hyvin.

 3. On täällä susia ja välillä ne tappavat muuleja ja lehmiä, jos ne typerät elukat ei tule kotiin yöksi. Meidän entisellä tyttömuulilla oli suden purema takajalassa ja välillä lehmien kyljissä näkyy hurjia naarmuja. Sudet tappoivat yhden muulin vain parin sadan metrin päässä emidän talolta.

  Pohjois-Yunnan eroaa paljon itse Tiibetistä, joka on suurimmaksi osaksi vuoris ja ylätasankoa. Alueen halki virtaa kolme suurta jokea, jotka ovat kaivertaneet syviä rotkoja. Kylät sijaitsevat kapeissa laaksoissa tai jyrkillä rinteillä. Täällä siis hakkuut kielletty, joten aavikoitumisen vaaraa ei ole, mutta suurissa osissa Kiinaa se on suuri ongelma.

  Ajattelin kirjottaa seuraavaksi meidän käsityksistämme tiibetiläisistä, ja yksi vallitseva harhakäsitys on tiibetiläisten luonnonmukaisuus. Kyllähän ihmiset elävät tasapainossa luonnon kanssa, jos heillä ei ole varaa ostaa mitään. Nykyisin asiat ovat kuitenkin toisin. Tiibetiläiset roskaavat niin kuin kiinalaisetkin. Roskat vaan heitellään ympäriinsä. Erona vaan on, että kaupungissa joku korjaa ne pois, täällä ei. Kylässä ei myöskään ole minkäänlaista jätehuoltoa, joten kaikki palava poltetaan, muu roju dumpataan. No biojäte menee kaikki sikojen ruuaksi. Varsinkin tyhjät kaljapullot on suuri ongelma. Reiska halusi dumpata ne jokeen ja suuttui kun en tähän suostunut. Minä niitä yritän kerätä talteen, mutta aina kun poistun kotoa, tyhjät pullot katoavat mystisesti. Tuolla ne varmaan rinteessä lojuvat sirpaleina.

  • Niin, ja huvittavinta on, että kylä sijaitsee luonnonsuojelualueella, joka on Unescon maailmanperintökohteita. Turismista otetaan kyllä tulot, mutta edes jätehuoltoa ei ole järjestetty. Kaupungeissa kierrätys on hyvin hoidettu, paperista, pahvista, muovista, pulloista saa rahaa. Täällä ihmiset antaisivat pullot ym. ilmaiseksi, jos joku tulisi vaan ne hakemaan.

  • Odotan mielenkiinnolla seuraavaa kirjoitustasi. Kerro mikä on sinun käsityksesi tiibetiläisten tulevaisuudesta ja mitä he itse haluavat. Haluavatko rikastua, haaveilevatko siitä että Tiibet muuttuu samanlaiseksi kuin Kiinan rikkaat alueet jne. Ovatko he tyytyväisiä nykytilanteeseen eivätkä pyrikään parempaan, kuten tilanne käsittääkseni monessa paikassa Afrikassa on. Kuinka he suhtautuvat länsimaiseen elämäntapaan tai länsimaihin yleensä? Onko se hyvä asia että turismi ja kaupankäynti muun Kiinan ja ulkomaailman kanssa lisääntyy?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *