XIDANG

Xidang on 75 talon eli noin 350 asukkaan tiibetiläiskylä Luoteis-Yunnanissa lähellä Tiibetin ja Burman rajaa. Xidang kuuluu Diqingin tiibetiläisten autonomiseen piirikuntaan, jonka muodostavat Zhongdianin, Deqinin ja Weixin kunnat. Vuonna 2001 Diqing vaihtoi virallisesti nimensä Shangri-laksi, vaikkakin pääasiassa Shangri-lana tunnetaan entinen Zhongdianin kaupunki.

Xidangista lähin kaupunki on Deqin, jonne on täältä parin tunnin bussimatka, ja paikallisbussi ajaa sinne vain kerran päivässä. Eli kaupungissa ei tule usein käytyä, koska se on koko päivän retki, aamulla sinne ja illalla takaisin. Eikä Deqin ole muutenkaan kovin houkutteleva paikka. Se on kahden kadun kaupunki, jonne ihmiset tulevat lähinnä ostoksille. Deqin sijaitsee 3 550 m korkeudessa. Xidangin korkeus on vain 2 400 m, sillä sijaitsemme Mekong-joen laaksossa. Ilmasto täällä onkin paljon lämpimämpi kuin Deqinissä, ja täällä viljellään mm. viiniä. Maanviljely onkin paikallisten pääelinkeino karjankasvatuksen ja nykyisin turismin lisäksi. Täällä saadaan kaudessa kaksi satoa. Keväällä istutetaan ensin ohraa, ja kun se on korjattu, maissia. Lisäksi jokaisella talolla on vihannesmaa omiin tarpeisiin. Kaikilla on myös useampia saksanpähkinäpuita, ja pähkinät, maissi ja viinirypäleet muodostavat kaupallisen sadon. Muu sato menee lähinnä perheen ja eläinten omiin tarpeisiin. Myytäväksi kerätään myös vuorilta matsutake-sieniä ja tryffeleitä sekä tiibetiläisen lääketieteen yrttejä, mm. xuelianhuaa (lumikaali), joka kasvaa vain yli 5 000 m korkeudessa.

Turismin myötä rahaa saadaan myös kuljettamalla turisteja muuleilla ylös Yubengiin ja toimimalla oppaana. Ja varsinkin nuoret miehet haluavat ostaa autoja ja ajaa turisteja tänne ylös Zhondianista ja Lijiangista.

4 vastausta artikkeliin ”XIDANG

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *