Suomen suurin matkablogiyhteisö

5 x Välimeren parhaat

Kesä oli ja meni, ja niin menivät kesän reissut ja helteetkin. Syksy on tuntunut mukavan virkistävältä, ja pieni kirpeys ilmassa saa ajatuksen leikkaamaan paremmin. Syyssateiden iskiessä onkin hyvä muistaa, että vielä pari kuukautta sitten kaikki kaupat olivat tyhjilllään tuulettimista ja ilmastointilaitteista. Helle on ihanaa, mutta vähintään yhtä fantastista on nukkuminen viileässä makuuhuoneessa, vai mitä?

Vaikka fiilistelenkin juuri nyt syksyn lempeää tunnelmaa (ei tarvitse koko ajan olla ulkona ja tekemässä jotain!), niin on hauska palata kesän parhaimpiin hetkiin. Reilu kuukausi sitten tutustuimme vielä veneellä Helsingin alueen saariin ja piipahdimme Välimerelläkin yli 30 asteen lämpökylvyssä. Reissu oli kerrassaan ihana. Sellainen, joka sisälsi sopivasti lepoa ja tekemistä. Näimme monta kaupunkia ja satamaa. Vietimme kiireettömiä hetkiä laivan kansituoleissa. Pääsimme maistamaan Barcelonan parhaita tapaksia ja churroja. Tilasimme huonepalvelusta croissant-aamiaista. Uimme altaissa ja Välimeressä. Ajelimme Fiat 500:lla Rooman alueella ihastuen pariinkin pikkukaupunkiin ja niiden ihmisiin. 

Listataanpa vielä Välimeren tähtihetket ja -paikat. Kommentoi ihmeessä jos olet ihastunut samoihin juttuihin kuin minä! 

1. Genovan kaupunki, suurin ihastukseni

Vietimme yhden päivän tässä hurmaavassa satamakaupungissa, joka oli näyttävän näköinen myös mereltä katsottaessa, sillä se on rakennettu moneen tasoon korkeuserojensa vuoksi. Alhaalta rannan tuntumasta löytyy vanhaa kaupunkia, vähän ylempää liikekeskusta ja kaikkein ylimpää vuorenrinteiltä asuinalueita.

Kaupunki näyttäytyy kauniina melkein joka puolelta, mutta kannattaa kurkata ainakin Piazza de Ferrari, jonka laidoilla sijaitsee hulppeita rakennuksia oopperatalosta Dogen palatsiin. Ferrarin aukiolta on kätevä siirtyä myös ostoksille ja herkuttelemaan Via XX Settembrelle tai Via Romalle. Tähän kaupunkiin haluan tulla joskus uudelleen!

Genovassa kannattaa poiketa ainakin Ferrarin aukiolla.

2. Pisan torni – näkemisen arvoinen nähtävyys

Yksi laivamme pysähdyspaikoista oli pikkukaupunki Livornon satama. Pohdimme, että jaksaisimmeko lähteä junalla Pisaan asti katsomaan sitä yhtä ja ainutta nähtävyyttä, josta kaupunki on tunnettu. Jaksoimme, ja olipa muuten sen arvoista. Torni oli oikeasti kaunis, ja onhan se aina yhtä maagista nähdä jotain historiankirjoista tuttua omin silmin! Pisassa ehdimme herkutella myös ne aidot ja herkulliset italialaispizzat, jotka pyöräytettiin vaatimattoman näköisessä perheravintolassa. Ja kuten arvata saattoi, maku oli taivaissa mutta hinta ei. Italialainen ruoka se ei vain petä koskaan, ja samat herkut osataan valmistaa yhtä vankalla taidolla ja perinteellä vierailipa sitä sitten missä päin saapasmaata tahansa.

Ajanpuutteen vuoksi en ehtinyt saada Livornon kaupungista kovin kokonaisvaltaista käsitystä. Jos pääsisin kaupunkiin uudelleen, tutustuisin paremmin ainakin Venezia Nuovaan, eli Livornon omaan pikku-Venetsiaan, josta ehdin nyt nähdä vain vilauksen.

Siellä se ikoninen torni lepää. Koko aukio rakennuksineen oli näkemisen arvoinen.

Pisan kaupunkinäkymä on varsin italialainen.

3. Ruokameininkejä ja ylivoimaisia churroja Barcelonassa

Sain blogin kautta kivoja vinkkejä Barcelonaan, joka oli minulle tuttu kaupunki jo etukäteen. No, osa vinkeistä jäi käyttämättä, koska melkein 40 asteen lämpöaalto sai meidät parina päivänä jäämään hotelli Room Mate Gerardin altaalle makoilemaan. Iltaisin olimme aktiivisempia, ja yksi parhaimpia kokemuksia oli samoilu Barri Goticin alueella ja kaupungin (vai jopa maailman?) parhailla churroilla herkuttelu Petritxol-Xocoa-nimisessä suklaakauppa-kahvilassa. Vahva suositus!

Ylipäätään parhaat Barcelonan kokemukset liittyivät tällä kertaa ruokaan. Tapaksia tuli nautittua siellä ja täällä. Takuuvarma mutta myös hintava paikka herkutteluun on 24 tapas, jota moni muukin on hehkuttanut. Jos on budjettilomalla, niin kaupunki on täynnä myös hiukan edullisempia paikkoja. Olipa muuten pakko piipahtaa myös legendaarisen El Corte Inglesin yläkerroksissa ihailemassa kaupunkimaisemia. Samaisesta paikasta saa myös buffatyyppistä ruokaa, joka maksetaan painon perusteella. Suosittelenkin sitä seurueelle, jossa ihmisillä on erilaiset intressit syömisten suhteen. On sushia, tapaksia, salaatteja, keittoja ja kaikenlaista muuta suht huokeaan hintaan. El Corte Inglesin yläkerroksen ravintolan löydät myös Madridista.

Barcelonan Sagrada Familia – ehtiiköhän sen nähdä valmiina oman elämänsä aikana?

Churreriassa käynti on pakollinen osa Espanjan-matkaa.

Room Mate Gerard -hotellilla pääsi nauttimaan auringosta altaalla.

4. Marseillen satama ja kummallinen suhteeni Ranskaan

Minulla on jonkinlainen viha-rakkaussuhde Ranskaan. Aika ajoin haaveilen Ranskasta: Pariisin tunnelmasta, Etelä-Ranskan rannikosta, viinitiloista ja pienistä kahviloista. Kun pääsen paikanpäälle, en oikein osaakaan olla ja nauttia. No, kauan odottamani Marseille ei ollut poikkeus. Satama oli megakaunis, valitsemamme ravintolan ruoka herkullista, kaupungin kujat eläväisiä. Mutta jotain puuttui. Jokin sellainen ole kuin kotonasi -fiilis, joka tulee aina vaikkapa Italiaan mennessä. Saattoipa fiilikseen vaikuttaa sekin, että myös Marseillessa oli to-del-la kuuma elokuussa.

Mutta joo, aion antaa Ranskalle vielä mahdollisuuden, koska olen haaveillut Nizzasta nyt ties kuinka pitkään. Jos menet Marseilleen, niin suosittelen kipuamaan katselemaan sataman maisemia Saint-Laurentin kirkon edustalle ja syömään luomuravintola Epicerie L’Idealissa.

5. Rooman alueen pikkukaupungit – silkkaa rakkautta

Loman lopun vietimme huristellen ympäri Rooman aluetta. Tutuksi tulivat sellaiset pikkukaupungit kuin Cerveteri ja Ladispoli sekä Fregenen ranta-alue. Cerveteristä löysimme kauniin vanhan kaupungin, jossa tervetuliaisiksi saimme hyviä parkkeerausvinkkejä iltapäiväkahvilla istuskelevilta sympaattisilta papparaisilta. Söimme jäätelöannokset, piipahdimme muutamassa putiikissa ja jatkoimme sitten matkaamme.

Ladispolissa puoli kaupunkia tuntui viettävän päivänsä rannalla, ja kävipä minunkin matkakumppanini pikaisesti pulahtamassa Välimeressä. Ladispolissa myös maistoimme ekan kerran Trapizzinon pizzataskuja, joiden sisältä löytyy roomalaisia perinneherkkuja. Nam! Paikka löytyy muutaman Italian kaupungin lisäksi Manhattanilta, kannattaa käydä testaamassa!

Pitkä pinna ja navigaattori ovat hyviä matkakumppaneita Italiassa.

Ladispolissa oli mahdollisuus pikapulahdukseen kesken road tripin.

En voi hehkuttaa tarpeeksi näitä Italian pikkukaupunkeja, joista on kerta toisensa jälkeen jäänyt hyvä fiilis. Jokin siinä rennon kiireettömässä ja välittömän lämpimässä tunnelmassa vain vetoaa. Tällä reissulla emme ehtineet käydä Braccianossa, joka kuuluu ehdottomasti myös Rooman alueen ykköskohteisiin – niin kuin myös keskiaikainen kylä nimeltä Calcata. Jos olet matkaamassa Roomaan, niin kannattaa ehdottomasti harkita päiväreissua johonkin lähikaupungeista! 

Cerveterissä lähti niin sanotusti lapasesta gelaton kanssa.

Teimme pikaisen pysähdyksen Castel Romanon Designer Outletiin ennen kuin lento lähti kohti Suomea Fiumicinosta.

Toteutimme Välimeren-reissun siis asustaen osin risteilyaluksessa ja osin hotellissa, ja tämä tuntui juuri niin leppoisalta kombolta kuin voi olettaakin. Olisi muuten ollut myös kuudes kohde, josta kirjoittaa, mutta valitettavasti Gibraltarissa mikään ei saanut sydäntäni läpättämään kovempaa. 

Blogi päivittyy nykyisin yhä harvemmin, ja siihen on syynä yksinkertaisesti se, että työt ja elämänmuutokset ovat pitäneet minut varsin kiireisenä. Pidän tämän sivuston silti hengissä ja postailen kun ehdin. Seuraava minireissu on suunnitteilla etelänaapuri Tallinnaan, katsotaan syntyisikö siitä tarinaa. Vähintään Instagramin stooreja, nähdään siis siellä. Löydät profiilini nimellä newyork.bucketlist.

Rentouttavaa syksyä kaikille! Pitäkää itsenne lämpimänä <3

xx, H

P.S. Kuvat ovat kotoisin Instagramistani tai iPhonestani, koska tällä kertaa kamera ei tullut matkaan mukaan ollenkaan. Paras päätös ikinä oli myös matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, suosittelen!

Previous Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Antti / Lanttimatkat maanantai, lokakuu 8, 2018 at 00:01

  Olen kuullut tarinoita että Barcelona on täynnä turisteja, onko tarinat tosia ja Barcelona tukossa turisteista, vai onko siellä tilaa iloiselle ruuan rakastajalle ?

  Tuli himoja mennä takaisin Italiaan, Barceloonaan ja joka puolelle!

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:19

   Onhan siellä turisteja, varsinkin nähtävyyksien liepeillä. Onneksi kaupunki on aika suuri, ja sieltä löytää rauhallisempiakin spotteja. 🙂 Ehdottomasti kannattaa mennä maistelemaan Barcelonaan ainakin churroja, tapaksia ja paellaa.

 • Reply Martina maanantai, lokakuu 8, 2018 at 12:56

  Ihania Välimeren fiiliksiä. Kiva kuulla että pidit Genovasta. Olin siitä jossain vaiheessa tosi kiinnostunut, kunnes sain kaikista lähteistä sellaisen kuvan, että kyseessä on tylsä kaupunki. Ehkä täytyy käydä paikan päällä katsomassa mikä Genova on kaupunkejaan. 🙂

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:17

   Joo, on jännää miten Genova jakaa mielipiteitä. En ehkä itsekään viettäisi siellä ihan kokonaista lomaviikkoa, mutta kyllä se päiväkohteena oli erittäin jees!

 • Reply Sisko / Hieman_vino maanantai, lokakuu 8, 2018 at 17:26

  Hyvät nostot! Italia kutsuu minua näistä eniten. Haluaisin päästä kiertelemään vähän siellä ja täällä. Ja listasi (kuviesi) mukaan tuo haave on kyllä täysin oikeutettu. 🙂

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:15

   Italia on aina hyvä idea. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, lokakuu 9, 2018 at 10:28

  Toiset väittävät, ettei Pisan tornissa mitään näkemistä ole, mutta kyllä minäkin olen sitä mieltä, että ihan kiva sekin oli nähdä! Vaikka niitä turisteja sillä suunnalla riittääkin 🙂
  Barcelonassa piipahdin kokousmatkalla viime viikonloppuna, mutta churrot jäivät saamatta – iberico-kinkkua sitten kyllä sitäkin enemmän.

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:14

   Iberico maistuu aina, ja sitähän kaupungissa piisaa! Ens kerralla sitten myös churroja 🙂

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas torstai, lokakuu 11, 2018 at 18:19

  Genovasta olen myös kuullut enemmän dissausta kuin kehuja. kiva kuulla muitakin mielipiteitä. Pisasta pidin enemmän kaupungista kuin tornista. Kylläkin yllätti se, että tornin ympärilläkin oli paljon muuta nähtävää.

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:13

   Mulla ei sitten taas jäänyt Pisan kaupunki mitenkään sykähdyttävänä mieleen, mutta ehdin nähdä siitä vain pienen palasen. Hassua miten omiin fiiliksiin voikin vaikuttaa niin moni juttu – senhetkinen sää, oma mielentila tai vaikka hiertävät kengät. Genovassa ilmeisesti itsellä on mennyt kaikki nappiin. 😀

 • Reply Jenna / Citylights & sunsets perjantai, lokakuu 12, 2018 at 13:06

  Ihania tunnelmia tässä postauksessa, muistuu mieleen elo-syyskuun taitteen Kroatian matka ja tietty myös ennätyshelteiset kesäpäivät täällä Suomessa. Kuumimmilla helteissä odotin syksyä kuin kuuta nousevaa, mutta nyt taas alkaa tuntua siltä, että rantaloma ei olisikaan hullumpi vaihtoehto.

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:08

   Tänä kesänä tuntui kyllä erityisen hassulta lähteä reissuun, kun koko Suomi kylpi helteessä. 🙂 Mulla ei oo vielä rantalomafiilis, mutta eiköhän se tossa marras-joulukuun tienoilla ala kuumottelemaan…

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, lokakuu 12, 2018 at 23:20

  Minustakin on aina hauska lukea eri näkemyksiä Pisasta; toisista se on yliarvostettu turhake, ja toiset pitävät sitä vähintäänkin sympaattisena. Ehkä pitäisi mennä itse joskus paikan päälle muodostamaan oma mielipide!

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:05

   Joo kannattaa kyllä. Mekin pitkään arvoimme että onko se ihan erillisen junamatkan arvoinen tapaus, mutta kyllä se sitten oli.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, lokakuu 13, 2018 at 14:22

  Välimeri ja kesä kuuluvat kyllä niin yhteen kuin vain joku voi! Ja varmasti täydellinen kombo tutustua paikkoihin tuo risteilyn ja hotellimajoituksen sekoitus – itse olin vuosia sitten perinteisemmällä risteilyllä ja välillä olisi kyllä voinut viettää enemmänkin aikaa maissa, vaikka ihan yön ylikin mielellään.

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:04

   Joo samat fiilikset risteilystä, että voisi olla enemmän maissa! Vaikka risteily on kätevä, niin kuitenkin se sitoo jonkin verran, eikä laiva odottele satamassa, jos tulee vastaan jokin ihana kohde, jossa haluaisitkin viettää aikaa enemmän. 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, lokakuu 13, 2018 at 18:09

  Ihana kesäfiilis 🙂 Suurin osa paikoista tuttuja; Genova ja Marseille näkemättä. Jälkimmäistä olen joskus vakavasti harkinnut, mutta sitten tuli taas se kuuluisa ”joku muu paikka” joka meni edelle. Minustakin Pisan torni oli mukava nähdä livenä ja jäimme siihen tornin lähelle pizzalle ennenkuin matka jatkui. Kiva muuten tuo kuva Sagrada Familiasta. Harvoin näkee tuosta näkökulmasta.

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 17:01

   Aina tulee ”joku muu paikka”, hitsi vieköön. 😉 Onneksi on koko elämä aikaa reissata! Kiitos kommentista ja kuvakehusta, Sagrada Familiaa oli kiva ihailla juuri tosta kulmasta. 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, lokakuu 13, 2018 at 18:17

  Jos pitäisi Ranskaa arvuuttaa Marseillen ja Nizzan perusteella, en minäkään tuntisi oloani kotoisaksi. Sen sijaan Etelä-Ranskasta löytyy kauniita pieniä ja tunnelmallisia kaupunkeja, kuten Aix-en-provence, Nimes, Menton, Arles tai Avignon. Ehkä täältä löytyisi kaipaamaasi pienen kaupungin tunnelmaa.

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, lokakuu 17, 2018 at 16:59

   Joo tai oikeastaan Pariisi ja Marseille ovat ne joista itselläni on kokemusta. Mutta Pariisikin lienee todella kaukana siitä, mitä Ranska yleisesti voi olla… Kiitos vinkeistäsi! 🙂

  Leave a Reply