Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaikki mitä rakastin Oslossa

Viimeisessä postauksessa pohdin, että onko Oslo hintansa väärti. Nyt kun kaupunki on koettu, niin vastaukseni on, että ehdottomasti! Oslo on varsinkin lämpimään aikaan vuodesta suorastaan valloittava yhdistelmä luontoa ja urbaania maisemaa.

Kyseessä ei ole mikään suurkaupunki – enemmänkin sellainen Helsingin kokoinen paikka, jossa on paljon kivoja kuppiloita, kävelykatuja, huikeaa arkkitehtuuria ja ystävällisiä ulkoilmaihmisiä. Keskustassa kulkiessasi sinut ympäröivät vanhat ja kauniit talot, mutta halutessasi voit ottaa metron vaikka Holmenkollenille, jossa tunnelma on kuin alppikylässä. Aika siisti kontrasti, sanoisin!

Oslon vahvuuksia ovat ehdottomasti luonnon läheisyys ja rauha, mutta silti suuri määrä kiinnostavaa kaupunkitekemistä ja -näkemistä. Listaan jutun loppuun vielä omat tärppini, mutta ihmetellään ensin yleistä tunnelmaa. Kaikkialla oli rauhallista, eikä pelkästään lukuisten kävelykatujen vuoksi, vaan myös siksi, että niin suuri osa oslolaisista ajelee hiljaisilla sähköautoilla. Norjan vauraus näkyy juuri siinä, että on varaa tehdä tällaisia fiksuja valintoja. Kun norjalainen ostaa sähköauton, hän välttää suuret verot, ruuhkamaksut ja parkkimaksut sekä saa vieläpä ajella jonon ohi bussikaistaa. Ei ollenkaan hassumpi porkkana vaihtaa vähemmän saastuttavaan liikkumismuotoon.
Norjalaiset vaikuttivat kovin ystävällisiltä ja elämäniloisilta tyypeiltä. En tiedä kumpuaako se maan vauraudesta vai luonnon läheisyydestä, mutta jotain tasapainoista heissä oli. Suomalaiselle Norja on kuin toinen koti, sillä ensi tuntumalta norjalaiset eivät olleet yltiösosiaalisia, vaan ennemminkin ystävällisen rauhallisia. Esimerkiksi kaupoissa sai katsella ihan rauhassa, mutta hyvää palvelua sai heti kysyttäessä.

Mitä Oslossa sitten kannattaa tehdä? Ainakin liikkua ja ihastella ympäristöä, pistäytyä pienissä ja isommissa putiikeissa, vierailla lukuisissa museoissa sekä käydä hörppäämässä hyvät kahvit aina välillä. Norjalaiset ovat selvästi kahvi- ja aamiaiskansaa. Yövyimme kahdessa eri hotellissa, ja vaikka ne olivat hiukan eritasoisia, molemmissa oli erittäin hyvä aamiainen. Sen kun tankkasi ensimmäiseksi, ei tarvinnut mennä syömään ihan heti kaupungin kuuluisan kalliisiin ravintoloihin.

Paitsi että eivät ne kaikki ravintolat niin kalliita edes olleet. Tietysti fine dine -paikat – niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa – mutta ruokaa sai edullisemmin esimerkiksi italialaisista ravintoloista, joissa pizzat, pastat ja risotot maksoivat noin 15–20 euroa. Myös Grønlandin etniset ravintolat tekevät ruokailemisesta huokeampaa, ja suosittelenkin suunnittelemaan syömispuolta hiukan etukäteen, jos haluaa löytää hyviä ja edullisia paikkoja Oslosta. Hyvin suunniteltu on paremmin syöty!
Kolme päivää, ehkä jopa kaksi, on varsin riittävä aika tutustua kaupunkiin. Oslo City Biket vain alle ja menoksi. Verrattuna aiempiin kokemuksiin Oslon kaupunkipyörät olivat erittäin toimiva ratkaisu: niitä oli paljon tarjolla joka nurkassa, ja 24 tunnin käyttöoikeus maksoi noin 50 kruunua (reilut 5 euroa).

Joten kyllä, rakastin Oslossa melkein kaikkea ja menisin sinne koska tahansa uudelleen – varsinkin kevät- ja kesäkuukausina! <3 Ja hei, vaikka olisit kaupungissa vain muutaman tunnin vaikkapa välilaskun vuoksi, kannattaa silti mennä Express-junalla katsomaan rautatieasemalta kivenheiton päässä sijaitsevaa oopperataloa, jonka arkkitehtuuri ja ympäristö lumoavat kenet tahansa.

6 x hurmaava Oslo – mitä kannattaa tehdä ja nähdä

1. Oopperatalon arkkitehtuuri
Tämä talo ei ole tarkoitettu vain oopperan ja baletin ystäville. Sen katolle voi mennä kävelemään tai hengailemaan kauniilla säällä vaikka noutokahvin kanssa ja ihailla upeita merimaisemia. Näyttävät lasiseinät nousevat vedenrajasta, ja rakennus itsessään ulottuu pinnan alle. Kamera mukaan!
2. Holmenkollenin näkymät
Kuuluisaan Holmenkolleniin hurauttaa kätevästi metrolla noin puolessa tunnissa. Paikanpäällä odottavat huikea mäkihyppymäki ja maisemat sekä skimuseo, johon pääsee samalla pääsylipulla kuin hyppymäen korkeuksiin. Myös Holmenkollenin Scandic Park -hotellin edusta ja Holmenkollen Restaurant tarjoavat messevät maisemat kaupungin suuntaan.

Aika alppikylämäinen tunnelma, vai mitä?


3. Ihanat naapurustot kuten Aker Brygge
Aker Bryggen kaupunginosa kylpi auringossa huhtikuun puolessavälissä, ja kävimme lounaalla ravintolassa nimeltä Olivia Aker Brygge. Oikein jees italialainen ravintola, jossa hinnat yllättävän edulliset verrattuna yleiseen hintatasoon Norjassa. Ulkona 18 asteen kevätsää ja ranta täynnä iloisia oslolaisia. Voiko olla parempaa?

Muita mukavia alueita Oslossa olivat Grünerløkka, Tøyen ja Grønland, mutta mielestäni ne eivät vetäneet vertoja vanhalle Oslolle tai modernille ja merelliselle Aker Bryggelle, jonne menimme sitten vielä toisena päivänä nauttimaan lounasta ja jäätelöä.

Aker Bryggen viihtyisä kaupunginosa.

Amaldus Nielsens plassin markkinoilla oli myynnissä aarteita.

4. Vigelandin patsaspuisto
Vigelandin patsaspuistosta kuulimme paljon hyvää, ja mielestäni se myös oli käynnin arvoinen. Parasta oli kävellä sinne kuninkaanlinnan kautta, sillä matkalla näki paljon Oslon vanhoja ja kauniita katuja sekä Amaldus Nielsens plassin vintagemarkkinat.

5. Hotel Continental
Meidän hotelli Continental kansallisteatterin vieressä oli myös nappivalinta, jossa natsasi oikeastaan kaikki: sijainti, tyyli, palvelu, puhtaus, aamiainen. Kaikki ne pienet yksityiskohdat. Panostimme tarkoituksella vähän parempaan hotelliin, koska olemme päässeet lomailemaan niin vähän tänä vuonna. Ja kyllä kelpasi!

Aamiaiskattaus Theater Caféen -ravintolassa oli 5/5, ja sillä lähti päivä täydellisesti käyntiin. Suosittelen! Olimme yhden myös Scandic Holmenkollen Parkissa, jossa olivat kyllä maisemat ja aamiainen kohdillaan, mutta muuten hotelli ei ollut täysosuma, ja esimerkiksi huoneet kaipaisivat päivitystä.
6. Lukuisat museot
Oslosta löytyy paljon tekemistä matkaajalle. Tarkoitus ei ollut tämän loman aikana kierrellä museoita, mutta niin siinä vain kävi, että kolme museota ja useampia näyttelyjä tuli nähtyä. Skimuseo kannattaa tsekata, jos suuntaa Holmenkollenille, ja aivan must-see on Oslon Nobel Peace Centerin näyttely Generation Wealth (13.2.–20.8.2018). Mielenkiintoinen tuttavuus oli myös maanläheinen Interkulturelt Museum Grønlandissa.

Generation Wealth -näyttely Nobel Peace Centerissä on näkemisen arvoinen.

Sininen huone esitteli Nobelin rauhanpalkinnon voittajia eri vuosilta.

Kiitos Oslo, olit huippu!
xx, H

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... sunnuntai, 22 huhtikuun, 2018 at 20:28

  Oslo yllätti minutkin positiivisesti. On mahdollista, että pääsen tulevana kesänä uudelle pikavisiitille kaupunkiin. Holmenkollen ja museot jäivät viimeksi näkemättä. Oopperataloa kävin katsomassa ulkoa päin, mutta olisi kiva tutustua siihen myös sisäpuolelta. Kuulemma on upea myös sieltä, ja vierailu on mahdollista vaikka ei näytöstä olisikaan menossa katsomaan. Aker Bryggen alueesta pidin myös itse todella paljon. Kauniina kesäpäivänä alue oli todella viehättävä, kuten koko kaupunki muutenkin.

  Noista sähköautoista keskustelin norjalaisen kollegan kanssa. Voi olla, ettei nykyinen meno jatku enää kauaa. Sähköautoja on nyt jo niin paljon, että parkki- ja ruuhkamaksuja ei maksa juuri kukaan. Alkaa olla paineita heikentää sähköautoilijan etuja. Saa nähdä miten käy.

  • Reply New York Bucket List sunnuntai, 22 huhtikuun, 2018 at 22:36

   Kyllä, oopperatalo ja Aker Brygge ovat Oslon ykköstärppejä. Meilläkin oli tarkoitus tutustua oopperataloon paremmin myös sisältä, mutta juuri sinä päivänä siellä juhlittiin talon 10-vuotista taivalta. Varmasti sähköautoeduista alkaa syntyä kustannuksia, kun niin moni välttää nuo maksut – saa tosiaan nähdä miten käy. Joka tapauksessa niiden vaikutusta ei voinut olla huomaamatta. Kaupunki oli hiljainen ja puhdas. 🙂

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog perjantai, 27 huhtikuun, 2018 at 19:46

  Kivoja poimintoja Oslosta. Monet niistä ovat myös omia suosikkejani. Allekirjoitan kyllä niin tuon alun kommentin siitä, että Oslo on valloittava etenkin lämpimään aikaan vuodesta. Mä kävin siellä viime syksynä, mutta juuri silloin oli todella lämmin viikonloppu. Ystäväni oli käynyt vähän aikaisemmin, kun oli ollut sateista, eikä hän ollut saanut kaupungista yhtä hyvää kuvaa kuin mä. 🙂

  • Reply New York Bucket List sunnuntai, 29 huhtikuun, 2018 at 18:17

   Kiitos kommentista! 🙂 Luulen, että kaikissa Pohjoismaissa on sama juttu tuon sään kanssa – jos on kylmää tai sateista, niin se vaan yksinkertaisesti vaikuttaa matkafiilikseen.

 • Reply Martta / Martan Matkassa lauantai, 28 huhtikuun, 2018 at 11:07

  Oslo on pitkään ollut toivelistalla, mutta vielä kokematta! Kiitos hyvistä vinkeistä otan ne talteen! Tuo Oopperatalon kuva oli ihan huikea ja kyllä jokaisen suomalaisen on pakko käydä Holmenkollenilla!

  • Reply New York Bucket List sunnuntai, 29 huhtikuun, 2018 at 18:19

   Kiitos! 🙂 Jos lähdet Osloon, niin matka kannattaa ehdottomasti ajoittaa lämpimään aikaan vuodesta.

 • Reply Mari lauantai, 28 huhtikuun, 2018 at 21:09

  Olipa hyvä ”mainos”. Jotenkin tuo Oslo ei ole ollut koskaan listoillani. Mutta tämän luettuani saatan seuraavaa kaupunkilomaa etsiessäni katsoa myös nuo lennot. Toisaalta eihän sinne autollakaan kauan ajaisi. Menevät siis muistiin nämä vinkkisi!

  • Reply New York Bucket List sunnuntai, 29 huhtikuun, 2018 at 18:27

   Lennot olivat meille ainakin aika edulliset, mutta autolla voisi olla mielenkiintoista mennä myös. 🙂 Kiva jos näistä vinkeistä oli iloa!

 • Reply Travelloverin Annika sunnuntai, 29 huhtikuun, 2018 at 11:38

  Omasta Oslostani on aikaa yli kymmenen vuotta, joten päätin päivittää kokemukseni ja varasin helatorstaiviikonlopuksi reissun (koska lennot sai halvalla). Otin Airbnb-asunnon Grünerløkkasta. Tähän asti vielä aika edullista. 🙂 Muistan viimeksi, että hinnat olivat ihan poskettomia, mutta mongolialaisen barbequen hinta-laatusuhde toimi. On aina kiva fiilistellä etukäteen postauksia kohteista, joihin menossa. Tästä jäi hyvä fiilis.

 • Reply New York Bucket List sunnuntai, 29 huhtikuun, 2018 at 18:31

  Kuulostaa ihanalta! Kaupunki on varmasti muuttunut mukavasti kymmenen vuoden aikana, eli uuttakin nähtävää on. Mahtavaa reissua! 🙂

 • Reply A F torstai, 27 kesäkuun, 2019 at 07:52

  Juttu oli kiinnostava, mutta kuvat on niin huonoja ettei niistä saa oikeata käsitystä kaupungista. Noiden kuvien perusteella ankea paikka.

 • Reply PirkkO. sunnuntai, 26 tammikuun, 2020 at 10:42

  Hei,
  näin kirjoitit bysykkeleistä eli kaupunkipyöristä: ”24 tunnin käyttöoikeus maksoi noin 500 kruunua (reilut 5 euroa).”

  500 Norjan kruunua on yhtä kuin 50,13 EUR – ei siis 5 euroa…

  Ja hinnasto tällä hetkellä (1/2020) on seuraava:
  Registration and prices
  For subscriptions registered at oslobysykkel.no:
  Full season (April to November): 399 NOK
  1-day pass: 49 NOK
  https://www.visitoslo.com/en/product/?TLp=16116

  Eli päivän ajelut maksavat noin viisi euroa mutta ei 500 kruunua!
  🙂 PirkkO.

  • Reply New York Bucket List maanantai, 3 helmikuun, 2020 at 19:17

   Moi Pirkko ja kiitos hyvästä huomiosta! 🙂 Korjasin hinnan tekstiin.

  Leave a Reply