9/11 paikallisen silmin

*Yhteistyössä Take Walks / New York

Scroll down for English summary

Pääsimme jälleen perjantaina näkemään New Yorkin historiaa paikallisen asiantuntijan silmin, kun osallistuimme Take Walksin 9/11 Memorial Tour -kierrokselle. Varmasti kaikki 80-luvulla tai sitä ennen syntyneet muistavat, missä olivat silloin, kun kuulivat New Yorkin WTC-iskuista. Itse muistan ainakin hyvin sen päivän koulussa, kun tapahtumien ketjusta alettiin uutisoida. Muistan myös, että uutiset järkyttivät ihan jokaista pikkukaupungissamme Suomessa. Nyt oli aika kuulla, miltä tapahtumat tuntuivat newyorkilaisen näkökulmasta.


Kierros alkoi Etelä-Manhattanilta Wall Streetin läheltä, jossa meitä odotti oppaamme Rob ja pieni ryhmä muita kierrokseen osallistuvia ihmisiä. Take Walksin 9/11-kierrokseen kuuluu paitsi WTC-tapahtumien läpikäynti myös koko alueeseen tutustuminen sekä visiitti uudessa One World Trade Center -rakennuksessa. Meille suomalaisille tutuimmat tapahtumaan liittyvät rakennukset ovat tietysti ne kaksoistornit, jotka tuhoutuivat 11.9.2001 tapahtuneessa terrori-iskussa. Alue koostuu kuitenkin useammasta WTC-rakennuksesta, ja moni unohtaa, että iskun johdosta tuhoutui myös torni numero 7.

WTC-alueen uudehkon juna/metroasema ja ostoskeskus The Oculuksen arkkitehtuuri jättää sanattomaksi.

The Oculus on arkkitehti Santiago Calatravan taidonnäyte.

Kiersimme koko WTC-alueen oppaan kertoessa kattavasti ja kuvailevasti tarinoita koko katastrofaalisesta päivästä – ja tietysti sitä seuraavista päivistä, viikoista ja kuukausista, jotka nekin olivat kaaosta ja surua täynnä. Paikan päällä asiantuntijan kertomana pystyi käsittämään, miten isku oli ravistellut koko New York Cityä, miten monin eri tavoin ihmiset olivat osallistuneet pelastustoimenpiteisiin ja miten pitkälle ja laajalle tuhoutuneista rakennuksista lähtevä pöly ja roska oli lentänyt. Melkein koko Etelä-Manhattan oli pölyn peitossa, ja palaneen muovin ja metallin tuoksun pystyi haistamaan Brooklyniin asti.

Lähes kaikista alueen rakennuksista hajosi jotain. Poikkeuksen teki St. Paul’s Chapel -kirkko, joka säilyi täysin ehjänä. Edes alkuperäiset, 1700-luvulla(!) rakennetut ikkunat eivät särkyneet. Kappelia kutsutaan ihmekirkoksi monestakin syystä, sillä se on selvinnyt WTC-iskujen lisäksi myös kahdesta tulipalosta. Lisäksi kirkko toimi iskujen aikana ja jälkeen useita kuukausia turvapaikkana WTC-iskujen uhreille ja pelastustyöntekijöille.

Bell of Hope St. Paul’s Chapelin pihalla symboloi WTC-iskuja monella tasolla. Kellon alta löytyy muun muassa WTC-alueen pohjakuva.

Kierros oppaan kanssa päättyi vanhojen WTC-tornien kohdalle rakennettujen suihkulähdealtaiden luokse, jotka ovat tapahtumien muistomerkki. Tunnelma altaiden äärellä oli kaunis ja hiljainen, vaikka kyseessä on turistikohde. Ihmiset selkeästi ymmärtävät muistomerkin arvokkuuden ja haluavat hiljentyä hetkeksi. Kaikista matkoilla näkemistäni muistomerkeistä tämä on ollut yksi sykähdyttävimpiä – ehkä siksikin, että kuulun sukupolveen, joka muistaa tapahtuman niin hyvin ja jonka aikuiselämää ovat värittäneet lukuisat uutiset terrorismista tämän iskun jälkeen.

Iskussa tuhoutuneiden tornien tilalla on nykyisin kaksi suihkulähdettä, joiden tarkoituksena on muistaa iskussa menehtyneitä ja pelastustöissä auttaneita.

Muistomerkille oli tuotu lippuja Veterans Dayn kunniaksi.

Tuhansien iskussa menehtyneiden nimet löytyvät muistomerkeistä.

Surullinen ja rankka aihe, mutta todella hyvä kierros niin kuin oli edellinen Crime Tourkin. Kaupunkia tulee ymmärtäneeksi TODELLA paljon paremmin, kun kuulee asiantuntijan/paikallisen tositarinat ja kokemukset. Oppaamme Rob oli todella ystävällinen, asiantunteva ja osasi kertoa tapahtumista suoraan mutta toisaalta myös sopivan kevyesti.

Oppaat Take Walksin kierroksilla ovat siinäkin mielessä loistavia, että he vastaavat mielellään kaikkiin mieleen ponnahtaviin kysymyksiin kierroksen aikana. Tällä tavoin jokainen kierrokselle osallistuva saa lisää tietoa itselleen kiinnostavista yksityiskohdista ja kierros tuntuu erityisen henkilökohtaiselta. Kynnys kysymysten esittämiselle on matala, koska Take Walks pitää ryhmäkoon sopivan pienenä.

Kahden tunnin kierroksen jälkeen menimme vielä ihailemaan näkymiä vuonna 2014 valmistuneesta One World Trade Center -tornista, ja se oli huikea kokemus. Rakastan yläilmoissa olemista (siinä on jotain tosi rauhoittavaa), ja tornista näkee joka suuntaan ja pitkälle Brooklyniin, Queensiin ja Jersey Cityyn – toki myös Manhattanille. Vierailimme One World Observatoryssa noin klo 17–19, ja ainakin tuona aikana ei ollut häiritsevää ruuhkaa. Esimerkiksi Top of The Rockiin verrattuna tämä oli parempi kokemus sekä näkymien että ihmismäärän osalta.

Osallistu 9/11-kierrokselle

  • jos haluat kuulla paikallisen asiantuntijan tarinoita 9/11-iskuista ja nähdä tapahtumapaikat konkreettisesti.
  • jos haluat syventää New York -tietämystäsi yleisesti.
  • jos haluat käydä ihailemassa panoraamanäkymiä One World Trade Centerin yläkerroksista.

xx, H

Lisätietoa 9/11 Memorial Tourista löydät täältä.
Kuvat: Thomas Engblom

In English:

9/11 Memorial Tour was a very good tour with lots and lots of information about the attacks, the whole WTC area and the buildings there. Lastly, we visited the One World Trade Center which offers maybe the most impressive panorama view of NYC.

Our guide Rob was the best! He was friendly, articulate and very knowledgeable. He honored the memories of victims but also dropped a good amount of humor, which made the tour engaging. We walked about 2 kilometers, and the walking pace was suitable.

You should definitely take this tour if you are interested in discovering the course of events of 9/11 from a New Yorker point of view. The group size is just perfect (max. 20 persons). You get a personal, intimate and good quality tour because of the group size. You are able to ask additional questions and get immediate answers during the walk. I highly recommend this tour!

Lue myös: Matka New Yorkin pimeälle puolelle

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Elisa sunnuntai, marraskuu 12, 2017 at 13:52

    Kuulostaa ihan _älyttömän_ mielenkiintoiselta kierrokselta. Tollainen laaja-alainen, vähän eri tasoilta kertova kierros kiinnostaa muutenkin ja tosiaan -tapahtuman tuttuus lisää mielenkiintoa entisestään. Menen ehdottomasti, jos ikinä Nykiin pääsen!

  • Reply New York Bucket List maanantai, marraskuu 13, 2017 at 04:42

    Kiva jos tykkäät! 🙂 Näissä toureissa on se hyvä puoli, että voi oikeasti kysyä mitä vain oppaalta, ja ne osaa vastata melkein kaikkeen kaupunkiin liittyvään. Kysymysten ei siis tarvitse suoranaisesti liittyä kyseiseen kierrokseen. Ja tällainen tosiaan vie ihan eri tasolle ymmärryksen kuin se että kulkisi tuolla itsenäisesti ja pohtisi että katos kun hieno rakennus, mikäköhän toi on jne.

  • Leave a Reply