Matka New Yorkin pimeälle puolelle

*Yhteistyössä Take Walks / New York
Scroll down for English summary

Huh, mikä päivä meillä on takana! Saimme mahdollisuuden kurkistaa, miltä näyttää New Yorkin pahamaineinen pimeä puoli, kun otimme osaa Take Walksin järjestämälle NYPD Crime Tourille. Kuulimme kierroksella tositarinoita rikollisuudesta, jengeistä ja mafiasta – ja mikä parasta – näimme paikallisia jengiläisiä ihan omin silmin!

En edes tiedä mistä aloittaisin. No vaikka siitä, että noin 10 hengen ryhmämme aloitti Crime Tourin aamulla Financial Districtiltä Fraunces Tavern -museon edestä, jossa tapasimme mukavan oppaamme Johnin, joka oli tehnyt 25 vuoden uran New York Police Departmentin eli NYPD:n leivissä. Ensimmäinen rikostarina sijoittui heti tapaamispaikallamme 70-luvulla sattuneeseen pommitukseen.

Suuntasimme seuraavaksi Wall Streetille, jossa kuulimme monta tarinaa lisää. Tutuimmat tapaukset lienevät Wolf of Wall Streetin kaltaiset suuret talousrikolliset, Black Tuesdayn pörssiromahduksen jälkeiset epätoivon teot ja Wall Streetin pommitus, jonka jäljet ovat vieläkin nähtävissä 23 Wall Street -rakennuksen seinässä. Kierros kesti noin kolme tuntia, joten voitte kuvitella, miten paljon asiaa siihen mahtui.

Kierros alkaa Wall Streetin alueelta. 1700-luvulla rakennetun Federal Hallin edustalla on tapahtunut muun muassa kuuluisa pommitus vuonna 1920.

Wall Streetiltä jatkoimme Lower East Sidelle kohti Chinatownia ja Little Italya poiketen matkalla muun muassa vankilan, putkan ja New Yorkin vanhimpiin kuuluvan poliisilaitoksen pihalla. Näimme matkan varrella myös muita rakennuksia ja kuulimme niistä todella mielenkiintoisempia tarinoita. New Yorkissa lähes kaikki rakennukset ovat yksityisomistuksessa, ja omistajiin mahtuu mitä persoonallisempia henkilöitä.

Muistatko esimerkiksi hotelliperijätär Leona Helmsleyn, joka jätti 12 miljoonan perinnön Trouble-nimiselle koiralleen, mutta ei halunnut jakaa omaisuudestaan omille lapsenlapsilleen läheskään yhtä suurta summaa? No, koirahan joutui käymään läpi oikeudenkäynnit tämän vuoksi myöhemmin. Koira syytetyn penkissä? Vain yksi tämän päivän kummallisista tarinoista.

Jonkun tiistaipäivä on päättynyt putkakuljetukseen.

Tältä näyttää The Metropolitan Correctional Centerin vankila, jossa on viettänyt aikaansa kuuluisia rikollisia Al-Qaidan poppoosta lähtien.

Kierros päättyi Chinatowniin ja Little Italyyn, joiden rikostarinat liittyivät 70- ja 80-luvun jengisotiin ja mafiarikollisuuteen sekä ihan nykypäivänkin tositarinoihin ja esimerkkeihin. Pakko myöntää, että nämä aiemmin tutuksi tulleet kaupunginosat saivat nyt ihan uuden twistin, kun ne näki entisen NYPD-poliisin silmin. Kuulimme, että esimerkiksi pieni Little Italyn kirkko, jonka edessä olimme kuukausi sitten ottaneet kuvia, on toiminut uhkapeliareenana, ja että miehet, jotka seisovat Chinatownin jalkahierontapaikkojen edessä, ovat jengiläisiä(!), joilla on aseet piilotettuna lähistölle(!!).

Chinatown kätkee sisälleen paljon enemmän kuin voisi ensi silmäykseltä ajatella.

Ei kuitenkaan huolta, näille alueille uskaltaa mennä jatkossakin turvallisin mielin. Itse asiassa oppaamme kertoi, että Chinatownin ja Little Italyn kriminaalit haluavat välttää kohtaamisia poliisien kanssa, joten jengiläisistä ei koidu uhkaa turisteille tai muille tavallisille kaduntallaajille juurikaan. Molempia kaupunginosia kuvaa pikemminkin seesteinen tunnelma, vaikka rakennusten alla kulkevissa tunneleissa voidaan käydä mitä epäilyttävimpiä bisneksiä.

Kierros kesti noin kolme tuntia, ja sen aikana käveltiin viitisen kilometria. Kannattaa siis pukeutua mukaviin kenkiin ja säähän sopiviin vaatteisiin (itselläni meinasi tänään tulla kylmä, vaikka olin varautunut viileään säähän. Winter is coming!) Opas puhui selkeää amerikanenglantia, josta sai hyvin selvää. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tämäntyylinen kierros sisältää myös hiukan erikoissanastoa, eli kielitaidon on hyvä kantaa arkipäivän tilanteita pidemmälle.


Osallistu Crime Tourille

 • jos olet kiinnostunut New Yorkin historiasta ja/tai rikollisuudesta ja/tai USA:n yhteiskunnasta ja  oikeusjärjestelmästä.
 • jos haluat ymmärtää kaupunkia pintaa syvemmältä, eli kuulla tarinat hulppeiden rakennusten takaa ja saada vastauksia oikeastaan mihin vain kysymyksiisi. Kierroksen opas on paitsi rikosalan ammattilainen myös New Yorkin paikallinen asiantuntija.

Kierros oli ainakin kovasti meidän mieleemme, ja samalla tuli hoidettua päivän liikunta-annos. 🙂

xx, H

Lisätietoa Crime Tourista löydät täältä.
Kuvat: Thomas Engblom

In English:

This was a very enjoyable and informative tour. We learned a lot about the history of NYC including its society, crime and justice system. Also, this tour gave us a deeper touch to the buildings of New York and the stories behind them. That kind of real-life stories you can’t hear almost anywhere else!

Our guide John was super nice, and made everyone in the group feel comfortable. His knowledge and experience was impressing. We walked about 5 kilometers in 3 hours, and the pace was suitable. 

You should definitely take this tour if you are interested in the history and/or crime stories of NYC or just want to discover the city deeper than the surface! Remember to wear comfortable shoes and enough clothes since you’ll spend three hours walking outside. Highly recommend!

Lue myös: 9/11 paikallisen silmin 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noora keskiviikko, marraskuu 8, 2017 at 08:23

  Jännittävää!

  • Reply New York Bucket List keskiviikko, marraskuu 8, 2017 at 19:07

   Sitä se oli! 🙂

 • Reply Salla / We're Not in Kansas Anymore sunnuntai, marraskuu 12, 2017 at 12:12

  Oooh, nää molemmat (tää ja se 9/11 kierros) ovat varmasti olleet tosi jännittäviä, mua aina kiehtoo paikkojen historia ja kuten itsekin mainitsit, sitä katsoo asioita ihan uusin silmin kun tietää vähän taustoja 🙂 Toivottavasti osallistutte vielä monelle kierrokselle, nää on tosi mielenkiintoisia!

  • Reply New York Bucket List maanantai, marraskuu 13, 2017 at 04:53

   Kiva että tykkäät! On kyllä loistava tapa saada syvempää tietämystä kaupungista. Katsotaan tulisiko vielä uusia postauksia kierroksista. Tarkoitus oli jättää nämä tähän, mutta voi olla mietin asiaa nyt uudelleen. 🙂

 • Reply Elisa sunnuntai, marraskuu 12, 2017 at 14:05

  Oon kyllä jo ihan myyty näille kierroksille!

  • Reply New York Bucket List maanantai, marraskuu 13, 2017 at 04:53

   Niin mäkin! 🙂 😀

  Leave a Reply