Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pidemmäksi aikaa ulkomaille – näin se onnistuu

Haaveiletko irtiotosta ulkomailla? Ajattelin jakaa täällä blogissa ne stepit, jotka itse kävin läpi suunnitellessani ulkomaille lähtöä. Näissä on painotus New Yorkissa, mutta neuvot ovat osin sovellettavissa muihinkin kohteisiin.

1. Haaveile ja suunnittele

Mistä maasta ja kaupungista haaveilet? Lähtisitkö töiden perään, lomailemaan, työharjoitteluun vai opiskelemaan? Miten pitkäksi aikaa? Yhdysvalloissa saa oleskella ilman viisumia 90 päivää. Pidempi aika vaatii viisumin, jonka hankkiminen ei ole yksinkertaista muttei mahdotontakaan.

2. Budjetoi ja aloita säästäminen

Kun olet päättänyt matkasi kohteen ja syyn, arvioi kustannukset ja laske, kuinka paljon se vaatii säästämistä kuussa. Aloita säästäminen heti. Varsinkin suurkaupungeissa asuminen on todella kallista. Lisäksi tarvitset rahaa ainakin lentoihin, elämiseen ja mahdollisesti viisumiin.

3. Neuvottele työnantajan kanssa

Olipa sitten kyseessä sapatti-, opinto- tai vuorotteluvapaa (tai jokin muu syy), asia kannattaa ottaa hyvissä ajoin puheeksi työnantajan kanssa. Opintovapaan hakemiseen tarvitaan luonnollisesti opiskelupaikka ja mieluiten sellainen, johon voi tehdä opintoja joustavasti myös ulkomailta.

4. Mieti missä haluat asua

Suurkaupunkien hintataso on kova, ja mitä lähempänä keskustaa asut, sitä suuremman hinnan saat asumisesta pulittaa. New Yorkissa Manhattanilla asuminen on kalleinta, mutta muut kaupunginosat, kuten Brooklyn, ovat myös nostaneet hintatasoaan. Mieti budjetin kipuraja ja pohdi haluatko maksaa siitä, että heräät joka päivä niin sanotusti pelipaikoilta vai oletko valmis asumaan syrjempänä ja käyttämään aikaasi matkustamiseen.

5. Hanki asunto

Monet säästävät asumiskuluissa vuokraamalla huoneen ja jakamalla kämppisten kanssa keittiön ja kylppärin. New Yorkin asuntoja kannattaa vilkuilla esimerkiksi Facebookin asuntoryhmistä, Airbnb:ltä ja Graigslistiltä. Myös pitkäaikaisesti majoittavat hostellit ja hotellit kannattaa tsekata. Itse löysimme asumisratkaisun juuri sellaisesta.

6. Hanki lennot

Lentoja kannattaa katsoa joustavin päivin. Jos olet pitkän aikaa kohteessa, saapumis- ja lähtemispäivillä ei ole niin väliä. Seuraa edullisia tarjouksia esimerkiksi Lentodiileistä ja aseta hakuvahti matkailusivuille. Norwegianin lennot ovat usein halvimmasta päästä, Icelandairin lennoilla on (kuulemma) hyvät tilat ja ruoat. Finnairin suorilla lennoilla on hyvät lähtöajat New Yorkiin, ja tarjouksia seuraamalla nekin voi saada kohtuulliseen hintaan.

Tarkista vielä lentoja varatessasi oleskelusi pituus päivinä, jos matkustat ESTAlla. Et halua joutua ongelmiin siksi, että varasit vahingossa päivän liian pitkän matkan. Muista, että sinulla täytyy olla myös paluulento varattuna (tämä koskee siis ainakin ESTAlla matkustavia).

7. Hanki ESTA tai viisumi

Jos viivyt Jenkeissä 90 päivää tai alle, oleskelua varten pitää hankkia ESTA-matkustuslupa, joka maksaa noin 14 dollaria. ESTA kannattaa hankkia heti lentojen varaamisen jälkeen, mutta viimeistään 72 tuntia ennen matkaa. Jos tulet maahan ESTAlla, et saa tehdä töitä Yhdysvalloissa.

Mikäli aiot viipyä Yhdysvalloissa pidempään kuin 90 päivää ja tehdä töitä/opiskella, sinun pitää hakea viisumia. Täällä voit tutustua erilaisiin viisumityyppeihin.

8. Myy tai vuokraa asuntosi

Kun lähtösi on varmistunut, mieti mitä teet asunnollesi Suomessa. Jos et halua tehdä pysyviä muutoksia asumisratkaisuihin esimerkiksi irtisanomalla vuokrasopimusta tai myymällä asuntoasi, vuokraa tai alivuokraa asuntosi. Saat katettua kulut, jotka asuntolainan tai vuokran lyhentämiseen menisi.

Kun nämä kohdat on suunniteltu, alkaa pienempien asioiden järjestely: muuttoilmoitus, postinsiirto, vakuutuksen hankkiminen… Hommaa riittää, mutta onneksi palkinto odottaa kohteessa. Nimittäin elämänmittaiset kokemukset ja muistot.

”It’s just the start of everything you want. A new life in New York.”

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply