Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Rantapallon 15 vinkkiä blogin lukijamäärän kasvattamiseen.

1. Kirjoita säännöllisesti ja panosta laatuun

Säännöllisesti päivittyvä blogi kerää eniten lukijoita. Panosta kirjoitusten laatuun, mutta älä toisaalta nosta rimaa liian korkealle tai pode turhaa ramppikuumetta kirjoittamisessasi.

Hyvän sisällön perusresepti on selkeä. Kerro asioita, jotka ovat lukijalle joko hyödyllisiä tai viihdyttäviä. Mieluiten molempia näistä. Muotoile ne sujuvalla kielellä kirjoitetuiksi selkeiksi kokonaisuuksiksi ja lisää mukaan laadukkaat kuvat.

Hyvä päivitystahti on vähintään 2 – 3 kertaa viikossa. Blogin säännöllinen päivittäminen on yleisön huomioimista. Kaikkein suosituimmat bloggaajat kirjoittavat jopa joka päivä. Vakiolukijat haluavat kuulla suosikkiensa kuulumiset mahdollisimman usein. Aina ei tarvitse kirjoittaa pitkästi. Ajastaminen auttaa hallitsemaan postausten valmisteluun kuluvaa aikaa.

2. Anna persoonan näkyä

Tee blogistasi juuri sinun itsesi näköinen. Anna persoonan tulla läpi teksteissä ja kuvissa. Anonyymin bloggauksen aika on ohi. Nykyisin käytännössä kaikki suosituimmat bloggaajat kirjoittavat rohkeasti omalla nimellään ja kasvoillaan.

Ole rohkeasti esillä blogisi kuvissa. Matkablogien kuvamaailma on erilainen kuin esimerkiksi muotiblogeissa, mutta molempien lukijakuntaan pätee sama sääntö: ihminen kiinnostaa. Tärkeintä ei ole ulkonäkösi, vaan se että näyt. Näytä kasvosi ja kerro itsestäsi. Siten luot henkilökohtaisen suhteen lukijaasi ja lukija tulee uudelleen.

3. Blogilista tuo näkyvyyttä

Ilmoita blogisi heti perustamisen jälkeen vähintään Blogilistalle. Myös Bloglovin’-palvelu toimii hyvin. Näiden avulla käyttäjät voivat helposti seurata blogiasi. Erilaisten listausten ja avainsanahakujen avulla myös uudet lukijat löytävät blogiisi näiden palvelujen kautta.

4. Perusta blogillesi Facebook-sivu

Perusta jo varhaisessa vaiheessa blogillesi oma Facebook-sivu ja päivitä sitä säännöllisesti. Jaa jokainen uusi blogikirjoitus Facebookissa. Keskustele ja kommentoi rohkeasti. Facebookissa on toiminto, jonka avulla voit kommentoida myös muilla sivuilla blogisi profiilia käyttäen.

Lisää Facebook-linkki näkyvälle paikalle esimerkiksi heti blogisi sivupalkin yläosaan. Kannusta lukijoita tykkäämään sivustasi ja muistuta siitä postauksissa säännöllisesti.

5. Twitter on täynnä ideoita

Twitter on nopean viestinnän kanava, joka on erityisesti uuden tiedon, ideoiden ja inspiraation lähde. Aktiivisen bloggaajan kannattaa olla aktiivinen myös Twitterissä. Jaa uudet postauksesi ja osallistu matkailuaiheisiin keskusteluihin.

Twitterissä hashtagit eli aihetunnisteet ovat avainasemassa. Opettele tunnisteiden tehokas käyttö ja lisää jokaiseen twiittiin mukaan ainakin yksi avainsana, jotta aiheesta kiinnostuneet käyttäjät löytävät sisältösi helposti.

6. Instagram on helppo ottaa matkalle mukaan

Instagram on nopeasti kasvava kuvapohjainen palvelu, johon jokaisen älypuhelinta käyttävän bloggaajan kannattaa tutustua. Helposti syntyvä erittäin visuaalinen materiaali on kaunis lisä myös blogisisältöön. Instagram-widgetin voi asentaa näkymään blogin sivupalkissa.

Myös Instagramissa vuorovaikutus ja tunnisteiden luonteva käyttö ovat avainasemassa. Instagramissa hahstagien käyttö on rönsyilevämpää kuin merkkimäärältään rajatummassa Twitterissä, mutta relevanssi on molemmissa olennaista. Käytä tunnisteina selkeitä hakusanoja, joiden avulla käyttäjän voi vaivattomasti navigoida itseään kiinnostavaan sisältöön.

Instagramissa pyörivä Instagram Travel Thursday on hyvä tapa saada lisänäkyvyyttä blogille. Rantapallon, Pallontallaajien tai Lumipallon bloggaajat voivat myös adoptoida Rantapallon Instagramin omalle matkalleen ja toimia Instagram-hosteina sovitun ajan.

7. Laadukas materiaali leviää Pinterestissä

Pinterest sopii visuaalisuutensa ansiosti erinomaisesti matkailun maailmaan. Bloggaajan käytössä siitä on hyötyä erityisesti, jos tahdot panostaa kuviesi tasoon. Laadukkaat kuvat löytävät nopeasti yleisönsä ja voivat oikein jaettuna tuoda uusia kävijöitä julkaisijalleen.

Tarve helppoon löydettävyyteen korostuu Pinterestissä: älä unohda www-osoitetta ja merkitse aina mukaan avainsanat.

Pinterestin haasteena on materiaalin valtava määrä. Heikommat kuvat jäävät helposti varjoon ja vain laadukas ja oikein merkitty sisältö tavoittaa käyttäjät.

Rantapallon Pinterestissä on matkabloggaajille tarkoitettu yhteinen taulu, jonne bloggaajat voivat lisätä omaa sisältöään.

8. Hyödynnä vetoapu sosiaalisessa mediassa

Facebook on tällä hetkellä selvästi tärkein sosiaalisen median kanava, mutta yhtä lailla myös Twitter, Instagram ja Pinterest voivat olla hyödyllisiä liikenteen tuojia.

Rantapallo on läsnä kaikissa näissä palveluissa ja julkaisee profiileissaan säännöllisesti blogeihin liittyvää sisältöä. Rantapallon, Lumipallon ja Pallontallaajien bloggaajat voivat hyödyntää organisaation vetoapua oman bloginsa näkyvyyden kasvattamisessa – lue täältä lisää.

9. Kommentoi muiden blogeja

Vanha tuttu tapa toimii edelleen: seuraa aktiivisesti muita blogaajia ja kommentoi heidän kirjoituksiaan. Vuorovaikutus tehoaa ja sosiaalisuus on yksi blogiharrastuksen tärkeimmistä tekijöistä. Jätä kommentit aina siten, että mukana on oman blogisi osoite. Näin sekä bloggaajakollegat että heidän lukijansa löytävät sinut.

Muista myös vastata omaan blogiisi tuleviin kommentteihin. Parhaassa tapauksessa saat muutakin kuin lukijoita – uusia ystäviä. Bloggaamisen sosiaalinen aspekti näkyy myös erilaisissa tapahtumissa ja illanvietoissa. Osallistu matkabloggaajien tapahtumiin rohkeasti vaikka et tuntisikaan ketään ennestään.

10. Huomioi hakukoneet

Hakukoneoptimoinnin perusteet kuuluvat kunnianhimoisen bloggaajan yleissivistykseen. Jos tahdot kasvattaa lukijakuntaasi, opettele tuomaan sisältösi helposti yleisön ulottuville. Hakukonenäkyvyyden parantaminen voi tuoda merkittävästi uusia kävijöitä.

Muotoile postauksesi siten, että olennainen on selkeästi esillä. Käytä informatiivista otsikointia ja merkitse jokaiselle postaukselle erillinen SEO-title. Tavoitteena on auttaa sekä hakukoneita että yleisöä löytämään tärkeät aiheet helposti.

Google Plus -palvelun käyttö ei ehkä tuo merkittävästi suoraa liikennettä blogillesi, mutta se voi nostaa sisällön arvoa hakutuloksissa.

11. Panosta kuviin ja kuvamerkintöihin

Kuvien rooli matkablogeissa on merkittävä. Panosta kiinnostavaan ja tasokkaaseen kuvamateriaaliin. Määrä ei aina korvaa laatua. Kuvamerkintöihin kannattaa käyttää hetki aikaa. Tarkat metatietomerkinnät edesauttavat kuvien näkymistä hakutuloksissa.

Jos käytät muilta lainattuja kuvia, kunnioita alkuperäistä tekijää muistamalla tekijänoikeudet ja lähdemerkinnät.

12. Videon käyttö blogissa on helpompaa kuin kuvittelet

Videoiden merkitys kaikkialla verkkomedian piirissä on kasvava ja niiden potentiaali matkablogeissa valtava. Videon avulla voit kertoa tehokkaalla ja helpolla tavalla, miltä matkakohteessasi todella näyttää.

13. Kirjoita ajankohtaisista aiheista

Hyvä blogi on muutakin kuin henkilökohtainen “mitä kuuluu” -kanava. Seuraa ajankohtaisia tapahtumia, uutisia, vuodenkiertoa, verkossa nousevia trendejä ja sosiaalisen median ilmiöitä. Osallistu ja ota kantaa. Kerro mielipiteesi tuoreista aiheista ja nosta esiin uutta.

14. Tee sisällön jakamisesta helppoa

Hyvä sisältö leviää sosiaalisessa mediassa kuin itsestään. Kun lukija löytää hyvän tekstin, kuvan tai videon, hän jakaa sen mielellään myös muiden kanssa. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi. Jokainen kävijä on potentiaalinen sisältösi “lähettiläs”, joka innostuessaan saattaa jakaa linkin kymmenille, sadoille tai jopa tuhansille uusille lukijoille.

Tärkeintä on tietenkin sisältö itse, mutta selkeä otsikointi, hyvät kuvat ja sanallinen kannustaminen jakamiseen lisäävät kirjoitustesi tai kuviesi potentiaalia tulla jaetuksi. Muista, että FB:ssä jaettaessa kirjoituksesi ensimmäinen kappale nousee näkyville.

15. Yhdistä mahdollisimman monta kanavaa

Tämän listan vinkkien avulla pääset hyvään alkuun blogisi kehittämisessä. Eniten tuloksia saat ottamalla käyttöön mahdollisimman monta mainituista keinoista. Muista, että blogiasi luetaan, koska sinulla on kiinnostavaa sanottavaa! Kerro se siis mahdollisimman monessa kanavassa.

Puuttuuko listalta jokin mielestäsi tärkeä ja toimiva tapa kerätä blogille uusia lukijoita? Kerro se kommenteissa!