Suomen suurin matkablogiyhteisö

Joulutunnelmaa Ahvenanmaalla

Yhteistyössä: Visit Åland, Tallink Silja Line ja Rantapallo

Laitoin Ahvenanmaan joulumarkkinat kalenteriin jo alkusyksystä. Vierailin syyskuussa Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlilla ja kannoin kotiin kassikaupalla ihania ruokatuliaisia: omenamehua, vuohenjuustoa, sipuli- ja kurkkusäilykkeitä, hunajaa, tyrnimehua, käsintehtyä suklaata ja Smakbynin saaristolaislimppua. Äitini alkoi omat tuliaisensa syötyään kirjoittaa minulle heti ostoslistaa seuraavalle Ahvenanmaan reissulle.

Perinteiset Jan Karlsgårdenin suuret ulkoilmajoulumarkkinat ikävä kyllä peruttiin tänä vuonna koronan takia. Koronatilanne on kokonaisuudessa pysynyt Ahvenanmaalla koko vuoden todella hyvin hallinnassa ja pienempiä myyjäisiä ja markkinoita järjestettiin marras-joulukuun vaihteessa. Toivo herkkutuliaisista eli siis vahvana.

Ruokaostosten lisäksi odotin Ahvenanmaan joulufiilistä, iloa ja valoa synkkään koronasyksyyn. Ahvenanmaalla on sellainen ihana saaristolainen pikkukyläfiilis ja vieraat otetaan aina sydämellisesti vastaan. Manner-Suomeen verrattuna ei voi olla aistimatta saarelaisten yhteisöllisyyttä ja optimismia.

Jouluostoksia Maarianhaminassa

Maarianhaminan keskusta on minikokoinen eli lähekkäin on monta pikkuputiikkia, joista on helppo tehdä tuliais- ja joululahjaostoksia. Tai sitten vaan kierrellä ja katsella tunnelmallisia jouluikkunoita ja poiketa välillä kahvilaan glögille ja joulupullalle. Kivenheiton päässä keskustasta kannattaa tsekata myös Merikortteli puoteineen.

 

joulu jouluikkuna joulukoriste Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu jouluikkuna joulukoriste Maarianhamina Ahvenanmaa joulutonttu

joulu jouluikkuna joulukoriste Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu jouluikkuna joulukoriste Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulukoriste glögi tyrni Maarianhamina Ahvenanmaa

kauppa joulukoriste Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulutonttu koriste joulukoriste Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulukoriste kattaus astiasto Maarianhamina Ahvenanmaa

 

Ensimmäisenä adventtiviikonloppuna, jolloin Ahvenanmaalla muuten juhlitaan Lilla Julia, Maarianhaminan keskustassa järjestettiin myös pienemmät joulumarkkinat, joilta löysin mukaan vielä vaikka mitä pientä kivaa maisteltavaa. Tämä on juuri se viikonloppu, jolloin ahvenanmaalaiset perinteisesti käyvät Jan Karlsgårdenin ulkoilmamarkkinoilla, laulavat ja kuuntelevat yhdessä joululauluja ja antavat läheisilleen pieniä joululahjoja.

 

joulu pulla leivonnainen Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulumarkkinat joulukoriste Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulumarkkinat karkit Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulumarkkinat joulukoriste karkit Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulumarkkinat joulukoriste kranssi Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulumarkkinat joulukoriste pipari leivonnainen Maarianhamina Ahvenanmaa

 

Ahvenanmaalaisia jouluruokaperinteitä

Pikkujouluperinteisiin kuuluvat myös ravintoloiden notkuvat joulupöydät, joista ahvenanmaalaiset nauttivat niin perhepiirissä kuin ystäväporukoissakin. Me testasimme jo aiemminkin loistavaksi ruokaravintolaksi toteamani Nauticalin jouluillallisen. Alkuruokapöytä notkui kaloja, lihoja ja salaatteja, ja saaristolaistyyliin silleille ja silakoille oli sen lisäksi omistettu kokonainen pöytä. Kaikki 10 sillilaatua muuten maistettiin! Lämpimästä pöydästä löytyivät tutut joululaatikot ja kinkut, ja lisäksi saaristolaisperinteiden mukaisesti myös muun muassa makkaroita, lihapullia ja herkullisia haukipullia.

 

joulu joulupöytä jouluruoka Maarianhamina Ahvenanmaa

joulu joulupöytä jouluruoka Maarianhamina Ahvenanmaa jälkiruoka

 

Smakbynin pikkujoulut

Pikkujouluglögit Kastelholman linnassa kuuluvat myös ahvenanmaalaisiin joulunalusperinteisiin. Glögiä ja pipareita tarjottiin tänäkin vuonna, mutta koronarajoituksin. Me saimme glögitarjoilun ja jouluntoivotukset Kastelholman kellarissa Smakbynin Michael Björklundilta ja glögin jälkeen kävi kutsu vielä kivenheiton päähän Micken riisipuuropatojen ja kinkkuvoileipien ääreen.

 

Kastelholma linna Maarianhamina Ahvenanmaa

Kastelholma linna Maarianhamina Ahvenanmaa glögi Michael Björklund

smakbyn ravintola

smakbyn ravintola riisipuuro kinkkuvoileipä jouluruoka

smakbyn tarjoilija joulu glögi

 

Smakbynistä kannattaa ostaa mukaan ainakin Micken anopin leipomaa saaristolaislimppua. Näin pikkujouluaikaan Smakbynistä löytyi myös muiden paikallisten tuottajien tuotteita: pihamaan minijoulumarkkinoilta sain muun muassa äidin tuliaispakettiin sitä samaa tyrnimarjamehua mitä toin Sadonkorjuumarkkinoiltakin!

 

smakbyn saaristolaislimppu

smakbyn silli

smakbyn joulupipari taikina

Ahvenanmaa korut

 

Ensi jouluna korona on toivottavasti historiaa ja Ahvenanmaalla päästään taas nauttimaan kaikista ihanista jouluperinteistä!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sanna Könönen-Wahlstedt 8.12.2020 at 13:39

  Hienoa kun tulitte käymään!

  • Reply Emma 20.12.2020 at 18:54

   Kiitos lämpimästä vastaanotosta! Toivottavasti nähdään taas pian!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 12.12.2020 at 00:57

  Ahvenanmaa on ollut jonkin aikaa nyt mielessä. Ei ehkä olisi ensimmäisenä tullut mieleen näin jouluaikaan, mutta ei välttämättä hassumpi valinta tähänkään aikaan. Itse ehkä kuitenkin jätän oman visiittini kevääksi…

  • Reply Emma 27.12.2020 at 20:33

   Mä odotan myös Ahvenanmaan kevättä! Saa nähdä mikä tilanne on hiihtolomien aikaan, toivottavasti silloin pääsisi matkustamaan ainakin Ahvenanmaalle jos ei pidemmälle!

  Leave a Reply