Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uittotunneli ja uittotunnelin kahvila Pispalassa

Kun Ala-Pispalan helteestä pujahtaa viileään tunneliin, ei osaa odottaa sitä mitä toisesta päästä löytää. 300 metrin jälkeen tunnelista putkahtaa nimittäin ulos toiselle puolelle Pispalanharjua, ihan Näsijärven rantaan ja Uittotunnelin kahvilan pihaan.

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

 

Uittotunnelin kahvilaa ei voi parhaalla tahdollakaan kutsua Tampereen kauneimmaksi tai idyllisimmäksi kahvilaksi. Vaikka sen terassi aukeaakin suoraan järvelle, on sen toisella puolella nimittäin moottoritie. Mutta jotain kovin puoleensavetävää tässä pikkuisessa kesäkahvilassa kuitenkin on.

Sisältä Uittotunnelin kahvila on hauska jäänne vanhaa tienvarsigrilliä muovikelmuun pakattuine sämpylöineen ja rasvankäryineen, mutta samalla se on myös hienosti ja historiallisesti sisustettu veneilyyn ja tukkien uittoon liittyvillä esineillä ja lehtileikkeillä.

Uittotunnelihan on siis pala ihan oikeaa Tampereen historiaa ajalta jolloin tukkeja siirrettiin Näsijärvestä Pyhäjärveen ja edelleen sahoille. Tätä uudempaa, vuonna 1968 valmistunutta uittotunnelia, ei koskaan itse asiassa otettu käyttöön, sillä puunuiton tarve ehti loppua sitä ennen. Jalankulkijoille tunneli avattiin vuonna 2013. Pyhäjärven puolen uloskäynnin vieressä on yhä näkyvissä myös vanhemman ja pienemmän uittotunnelin suljettu sisäänkäynti.

 

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

 

Uittotunnelin kahvilassa voi onneksi kelmusämpylöiden lisäksi syödä myös paikan päällä paistettuja lettuja tai lohiburgereita. Usein tarjolla on myös elävää musiikkia ja erilaisia tapahtumia kuten ”miniristeilyjä” Näsijärvellä. Kahvila ja tunneli ovat avoinna vain kesäisin.

 

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

 

Miten sinne pääsee? Kätevimmin Uittotunnelin kahvilalle pääsee kävelemällä tunneliin Pispalasta. Tunneli lähtee suurin piirtein Pispalan Kotipizzan kohdalta. Autolla pääsee pihaan Särkänniemen suunnasta tullessa ja bussillakin voi tulla Santalahteen ja kävellä rantatietä pitkin kahvilalle.

 

Pispala uittotunneli Tampere uittotunnelin kahvila

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tuomas M 26.1.2021 at 16:10

    Enpä olekaan aikaisemmin tiennyt uittotunnelin olemassaolosta. Menee ehdottomasti seuraavan kesän retkikohteiden listalle. Ei taida tosin tuo pätkä ihan vertautua Helsinki-Tallinna tunnelitöihin.

    • Reply Emma 13.2.2021 at 21:36

      Ei oo ihan yhtä pitkä tunneli tosiaan kyseessä 😀

    Leave a Reply