Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maailman kaunein kasvitieteellinen puutarha: Madeiran Monte Palace Tropical Garden

En ole mikään puutarhaekspertti, mutta mielestäni Madeiran Monte Palace Tropical Garden oli ehkä maailman kaunein kasvitieteellinen puutarha. Enkä minä tämän ajatuksen kanssa kai ihan täysin hakoteilläkään ole, nimittäin esimerkiksi Condé Nast on valinnut tämän puutarhan maailman 13 kauneimman puutarhan joukkoon.

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha

Strelitzia, myös paratiisikukkana tai kolibrikukkana tunnettu kaunokainen, on Madeiran kansalliskukka

 

Monten kasvitieteellinen puutarha ei ehkä ole sellainen kaikkein perinteisin kukkapuutarha, vaan pikemminkin erilaisista alueista koostuva viidakkopuutarhamainen, trooppinen sademetsäseikkailu. Ja tästä juuri itse tykkäsin eniten! Se oli vähän kuin joku lapsuuden satukirjan salainen puutarha, jossa tunsi itsensä pienenpieneksi valtavien vihreiden lehvien katveessa, ja jossa ei koskaan voinut tietää mitä seuraavan kulman takaa löytyy. Puutarhasta löytyi paljon viilentäviä varjopaikkoja, ja kesähelteillä kuvittelisin paikan olevan ihanteellinen vaikka hyvän kirjan kanssa varjossa istuskeluun ja eväiden syömiseen.

 

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarhamadeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarhamadeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha

Oletko muuten tiennyt, että peikonlehti tekee tällaisen banaanimaisen hedelmän, joka on paitsi syötävää, niin myös todella herkullista?

 

Ja vaikket ottaisi mukaan kirjaa, niin varaa alueelle silti aikaa – Monten puutarha on laaja ja katseltavaa on paljon. Ja koska puutarha on rakennettu melko jyrkkään rinteeseen, niin etenkään kuumalla kelillä ei ole kiva joutua kiireellä rehkimään ylös alas.

Monten kasvitieteellinen puutarha on jaettu erilaisiin osiin, joista minua miellyttivät kaikkein eniten kiinalainen ja japanilainen puutarha (yllätys!). Välillä niiden ihanan rehevässä vihreydessä tuli kyllä Itä-Aasiaa enemmän mieleen joku eksoottinen Kaakkois-Aasian kohde – melkein kuin olisi yhtäkkiä pölähtänyt jonnekin Balille!

 

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha

 

Myös orkideatarha oli ihana! Ja orkideojen takia puutarhaan kannattaa mennä talviaikaankin, sillä orkideat kukkivat täällä vain marraskuusta kevääseen.

 

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha orkidea

 

Kukkien ja kasvien lisäksi Monte Palace Tropical Gardenissa näkee myös muun muassa joutsenia ja karppeja. Lisäksi lippuluukulta saa mukaansa alueen kartan ja jos kyllästyy pelkkään vihreyden ihasteluun, voi kartasta valita myös taidereitin, jonka varrella on muun muassa erilaisia patsaita ja mosaiikkiteoksia. Lipun hintaan sisältyy myös pääsy museoon, jossa on esillä muun muassa afrikkalaista taidetta.

Ylhäällä sisäänkäynnin tuntumassa on oikein kiva kahvila, jossa voi syödä kevyttä lounasta tai juoda vaikka iltapäiväkahvit puutarhan kiertämisen jälkeen.

 

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha

 

Monte Palace Tropical Garden sijaitsee Madeiran pääkaupungin Funchalin kupeessa ylhäällä Monte-kukkulalla. Puistoon pääsee kaikkein kätevimmin köysihissillä alhaalta Funchalin vanhastakaupungista (16 euroa / menopaluu). Myös bussilla tai omalla autolla toki pääsee perille, mutta koska kukkulan rinne on tosiaankin paikoin todella jyrkkä, täytyy autojen kiertää vähän enemmän. Alaspäin tullessa voi halutessaan koittaa myös perinteistä madeiralaista kelkkakyytiä! Näytti aika hauskalta!

 

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha köysirata

madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha kelkka madeira funchal monte palace kasvitieteellinen puutarha kelkka

 

Tarkemmat tiedot puutarhan aukioloajoista, lippujen hinnoista jne. löydät Monte Palace Tropical Gardenin nettisivuilta.

 

LUE MYÖS NÄMÄ:

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Piyya 7.4.2019 at 17:10

  Oi mikä puutarha ja luonto loisto ! Äitini menisi sekaisin tuosta, Ai kun olisi mahdollista viedä hänet tänne, mutta täytyy tyytyä vinkkaamaan häntä lukemaan tämä postaus 😁
  Äidin hehkutus puutarhoja kohtaan on saanut minut vähän takajaloille, mutta kyllä minä tuonne menisin ja yllätys yllätys uskon myös että viihtyisin parhaiten siellä Kiinalaisessa ja Japanilaisessa osiossa.

  • Reply Emma 8.4.2019 at 09:42

   Haha joo, mä en kanssa oo koskaan ihan ymmärtänyt puutarhafanaattisia ystäviäni 🙂 Mutta just tällainen villi ja vähän erilainen puutarha on aivan mahtava! Oispa ihanaa, jos äitisi pääsisi tänne <3

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 7.4.2019 at 20:01

  Onko Madeiralla vielä tuollainen puutarhahelmikin?! Nyt täytyy entistä ponnekkaammin selvitellä, miten sinne viimein pääsisi. Ja kelkkaa pitäisi varmaan kokeilla sitten 🙂

  • Reply Emma 8.4.2019 at 09:43

   No on! Ja tän lisäksi on sellainen perinteisempi kasvitieteellinen myös, mitä monet hehkuttavat! Eikun Madeiraa suunnittelemaan!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.4.2019 at 16:23

  Kasvitieteelliset puutarhat ovat usein hieman tylsiä, mutta tuon linkittämäsi listan puutarhoissa ollaan jokusissa käyty ja tykätty kyllä kovasti. Monte Palace Tropical Garden on käymättä, mutta kuvat näyttävät kyllä todella kauniilta.

  • Reply Emma 15.4.2019 at 09:26

   Joo, mä en myöskään jaksa kauaa kierrellä sellaista peruspuutarhaa, jossa on jotain erinimisiä ruusupuskia vierekkäin 😀 Mutta tää oli tosiaan jotain ihan muuta 🙂

  Leave a Reply