Budapest: rauniobaarista maailman kauneimpaan kahvilaan

 

Sateisesta Bratislavasta lähtenyt juna saapui 2,5 tuntia myöhemmin sateiseen Budapestiin. Säät eivät varsinaisesti suosineet tällä reissulla, mutta Keski-Euroopan talvi nyt usein on tällainen. Ja vaikka joulukuisessa Budapestissa ei ollut valkoisesta joulusta tietoakaan, oli viikonlopulla paljon muuta mukavaa annettavaa matkailijalle!

 

BudapestBudapest BudapestBudapest Budapest

 

Budapestin rauniobaarit

Budapestin rauniobaarit tuntuvat nykyään olevan se juttu, mistä kaikki matkailijat tuntevat kaupungin. Googlailin mistä rauniobaareja löytyy ja yksi nimi toistui melkein kaikissa jutuissa, Szimpla kert, mitä ilmeisimmin kaikkien rauniobaarien kuningas siis. Varmaan kaikki kunnon hipit ja underground-ihmiset käyvät jossain muualla sellaisissa paikoissa mitä turistijoukot eivät vielä ole löytäneet, mutta olkoonkin että Szimpla Kert on Budapestin tunnetuin rauniobaari, oli se silti ihan ehdoton käyntikohde ja mahtava elämys!

 

Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari

 

Szimpla Kert on yhtä kuin kymmeniä pieniä huoneita kahdessa kerroksessa, avoin sisäpiha ja useita baaritiskejä eripuolilla rakennusta. Jokainen huone ja jokaisen huoneen jokainen kulma on sisustettu eri lailla ja täynnä mitä hämmentävintä irtaimistoa. Katseltavaa ja ihmeteltävää siis riittää. Jonkunlaisen ruokalistankin bongasin joltakin baaritiskiltä, eli ilmeisesti ainakin johonkin aikaan päivästä täällä saa juoman lisäksi myös ruokaa.

Vinkki: Jos haluat tutustua paikkaan rauhassa ja ottaa valokuvia, käy päivällä (Szimpla Kert aukeaa klo 12), jos taas haluat kokea sen aidon baaritunnelman tule myöhään illalla kun paikka on täynnä. Ja tänne voi tulla myös vaikka kahville, ei ole pakko vetää perseitä 😀

 

Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari Budapest rauniobaari

 

Szimpla Kertin korttelista löytyy myös kiva, vegepainotteinen Karaván-foodcourt. Pienellä sisäpihalla on joukko erilaisia ruokaa ja juomaa tarjoilevia kojuja ja katettu ruokailualue.  Painotus on vege- ja vegaaniruuassa, mutta myös lihansyöjä löytää täältä laadukasta pikaruokaa. Itse maistelin herkullisen seitanburgerin. Keväällä ihan tässä lähellä aukeaa muuten myös kehuttu Vegan Garden vähän vastaavalla konseptilla, nyt joulukuussa se oli ikävä kyllä kiinni.

 

Budapest ravintola Budapest ravintola Budapest ravintola

 

Joulun alla joulumarkkinoille

Joulukuussa kävin tietysti myös Budapestin joulutoreilla. Niistä kirjoitin tässä jutussa enemmänkin, mutta mainitaan vielä uudestaan, että Budapestissa on kyllä tosi kivat ja tunnelmalliset joulumarkkinat niin Vörösmartyn aukiolla (jossa on myös mainio ruokatarjonta) kuin St Istvanin Basilikankin alueella. Jos suunnittelet matkaa Budapestiin marras-tammikuussa, niin tarkasta joulumarkkinoiden aukioloajat ja käy tunnelmoimassa!

 

Budapest joulu Budapest joulu Budapest joulu Budapest joulu

 

Tuliaiset kauppahallista

Budapestissa pitää tietysti käydä myös paprikaostoksilla kauppahallissa. Vaikka jauhettua paprikaa nyt tietysti saa ihan joka marketista Suomestakin, niin täällä valikoima (makeaa, tulista, savustettua – you name it) on ihan toista luokkaa, ja moni vannoo nimenomaan unkarilaisen paprikan nimeen. Joka tapauksessa paprika on ainakin edullinen ja varma valinta tuliaiseksi kenelle vaan joka on koskaan laittanut ruokaa.

 

Budapest kauppahalli Budapest kauppahalli Budapest kauppahalli Budapest kauppahalli Budapest kauppahalli

 

Maailman kaunein kahvila

Tiesitkö, että Budapestissa pääsee kahvittelemaan maailman kauneimpaan kahvilaan? En minäkään ennen tätä reissua, mutta pakkohan se oli tuota väitettä lähteä tutkimaan. Katselin etukäteen New York Cafén hintoja netistä hiukan kauhistuneena: kahvista ja kakusta on oltava valmis maksamaan täällä parikymmentä euroa. Samalla kuitenkin huomasin, että kahvilassa tarjoillaan myös aamiaista samassa rakennuksessa sijaitsevan viiden tähden Boscolo-hotellin asiakkaille ja maksusta myös ulkopuolisille. Oma ei-viiden-tähden-majapaikkani sijaitsi sattumalta ihan New York Cafén vieressä ja reissun viimeisenä aamuna olisi joka tapauksessa hyvä syödä kunnon aamiainen ennen lentokentälle lähtöä, eli breakfast it was!

Buffetaamiainen kaikkine tykötarpeineen maksoi noin kolmekymmentä euroa. Taisi olla muuten tämän reissun kallein ateria. Perusnoutopöytäaamiaisen (jos tässä yhteydessä nyt voi käyttää sanaa perus) lisäksi tarjoilija toi kahvin pöytään ja lisäksi korin leipiä ja leivonnaisia sekä hilloja.

 

Budapest maailman kaunein kahvila Budapest maailman kaunein kahvila

 

Noutopöydästä löytyi kaikki hyvän hotelliaamiaisen ainekset, mutta ei yllättäen oikein mitään ekstraa. Yksi tarjoilija päivysti leipäasemalla valmiina leikkaamaan puolestasi siivun leivästä tai auttamaan paahtoleivän lämmityksessä, ja toki tarjolla oli myös esimerkiksi kuohuviiniä, mutta vaikkapa monesta vähän paremmasta paikasta tuttu munakaspiste puuttui kokonaan. Hotellin asiakkaat söivät omassa salissaan alakerrassa ja muut asiakkaat yläkerrassa, ja vähän kateellisena pistin kyllä merkille alasalissa kiertelevän jälkiruokavaunun, jota ei koskaan ylhäällä näkynyt. Ehkäpä hotelliasukkaat saivat siis tehdä munakastilauksiakin.

 

Budapest maailman kaunein kahvila Budapest maailman kaunein kahvila Budapest maailman kaunein kahvila Budapest maailman kaunein kahvila Budapest maailman kaunein kahvila

 

Maistuisko sulle aamiainen näissä puitteissa?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Piyya 10.1.2019 at 21:14

  Budapest on niitä kohteita, jotka ei ole koskaan saanut minua syttymään. Mutta olen siis ollut siellä aikoinaan interrailista ja siitä on aikaa. Budapest oli hyvin toisenlainen silloin. Toisen kerran olen tehnyt stopoverin siellä mennessäni Thessalonikiin ja taisin jännittää silloin Thessalonikin matkaani niin, että en pystynyt keskittymään Budapestin ollenkaan.
  Tuo sun joulutori tournee oli kyllä aika hauska !
  Kuvasi häikäisee taas kerran, mutta vielä taitaa muut kohteet mennä edelle.

  • Reply Emma 15.1.2019 at 18:44

   No rehellisesti täytyy myöntää, ettei se muakaan varsinaisesti syttymään saa. Se on siis kiva ja monipuolinen ja ihan mielelläni siellä käyn, mutta ei sitä ihan lempikaupunkien joukkoon voi lukea. Kiitos ihanasta kommentista tälläkin kertaa, Piyya!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 13.1.2019 at 19:55

  Szimpla kert on myös mun mielestä ihan ehdoton kohde Budapestissä, vaikka se onkin niin turistinen. Se on vain ilman muuta näkemisen arvoinen paikka! Kiva oli päästä tämän kirjoituksesi ja kuvien myötä myös vierailulle New York Cafehen, koska siellä ei ole tullut käytyä. Olen menossa Budapestiin helmikuussa toista kertaa, joten siinäkin mielessä oli hauska lukea kaupungista ja fiilistellä samalla tulevaa reissua. 🙂

  • Reply Emma 15.1.2019 at 18:45

   Toivottavasti säät suosivat sun helmikuun reissua! Mä tosiaan vietin paljon aikaa sisällä – ja siksikin tuli testattua näitä ravintoloita – kun koko ajan satoi..

   • Reply Jenni / Unelmatrippi 16.1.2019 at 19:48

    Kivahan se olisi, jos paistaisi, mutta satakoon, jos on sataakseen! 🙂 Edellisellä kerralla olin Budapestissä kesällä ja silloin tuli kierreltyä ulkona tosi paljon. Nyt voi hyvin keskittyä museoihin ja ravintoloihin ja sen sellaiseen. Kuvasaldo jää tietty sateisella säällä vähäisemmäksi, koska en jaksa sateessa säätää kameran suojaamisen kanssa, mutta ei voi mitään.

 • Reply Outi / Maa Quzuu 14.1.2019 at 16:47

  Mä tykästyin Budapestiin ihan valtavasti! Käytiin Simola Kertissä illalla ja paikkaa tosiaan oli täynnä huutavia brittiporukoita, mutta koska kyseessä on ihan valtava paikka, oli oman sopukan löytäminen ihan helppoa. Niin siisti paikka! New York Cafe oli myös erilailla hieno , mutta ehkä sellainen paikka, jonne ei yhden kerran jälkeen tarvitse enää mennä 🙂

  • Reply Emma 15.1.2019 at 18:46

   Hmm, onneksi en itse törmännyt huutaviin brittiporukoihin.. Mutta selväksi kävi illalla, että seuraa ja bileitä olisi helposti löytynyt jos olisi halunnut 😀

 • Reply Anni | Rajatapaukset 15.1.2019 at 22:10

  Ekan kerran kun kävin Budapestissa (ehkä 2010) en ollut kuullutkaan koko rauniobaareista, mutta sen jälkeen en varmaan ole muusta kuullutkaan. Tokalla visiitillä niitä piti käydä itsekin ihmettelemässä ja kyllähän varsinkin tuo Szimpla Kert oli aika veikeä. Kävin päiväsaikaan niin sai ihan rauhassa tutkia paikkoja ja niitä mitä ihmeellisimpiä rojuja!

  Mulle kelpais kyllä aamupala tuossa miljöössä muuten, mutta en saletisti kestäisi sitä jos muut nauttisivat jälkiruokakärrystä ja minä en! Jälkiruoka on mun suosikkiosuus brunssista!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 16.1.2019 at 00:54

  Sillä tavalla mielenkiintoinen postaus, että varsin tuttuja paikkoja kyseessä, vaikka kaupungissa en ole vielä ollut. Raunibaarit ja Cafe New York on kyllä bongattu jo valmiiksi, kun Budapestiin jonain päivänä jalallani astun.

 • Leave a Reply