Suomen suurin matkablogiyhteisö

Luxemburg – päiväretkellä Brysselistä

Luxemburg on noin kolmen tunnin juna- tai bussimatkan päässä Brysselistä. Niillä rajoilla onko sinne järkeä lähteä vain päiväksi – mutta toisaalta yksi päivä riittää hyvin Luxemburgin pienen ja kompaktin keskustan näkemiseen.

Olin käymässä Brysselissä joulukuussa eli Keski-Euroopan parhaaseen joulutorisesonkiaikaan. Olin ehtinyt siellä jo vierailla suomalaisella joulutorilla (joo suomalaisella, tai vielä tarkemmin kainuulaisella, lue juttuni siitä täältä!) ja tottakai joulutori oli ykköskohteeni Luxemburgissakin.

 

Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki

 

Joulu todellakin näkyi Luxemburgin vanhassakaupungissa. Pääaukiolla, Place d’Armesilla, sijaitsivat Luxemburgin isoimmat markkinat, joilla suurin osa kojuista myi ruokaa ja juomaa. Markkinakojut olivat mielikuvituksellisia ja kauniita eivätkä vain tylsästi toistensa identtisiä kopioita. Täältä löytyi myös erikoisuuksia, joihin en ole törmännyt muilla joulumarkkinoilla, kuten sveitsiläinen juustofonduekoju ja hollantilainen vohvelikoju.

 

Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretkiLuxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki

 

Muutaman korttelin päässä Place de la Constitutionilla on enemmän lapsille suunnatut markkinat huvipuistohärveleineen (ja täältä on myös hieno näköala alas Péitruss-joen laaksoon), ja kivenheiton päästä löytyy vielä kolmannetkin pienet markkinat luistinradan vierestä.

 

Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki

 

Luxemburgin pääkaupunki jakautuu ylä- ja alakaupunkiin. Ylhäältä vanhastakaupungista alas Grundiksi kutsuttuun Alzette-joen laaksoon kävellessä pääsee seikkailemaan muun muassa vanhoille kaupunginmuureille ja puolustusluoliin eli kasematteihin. Takaisin ylös tullessa kannattaa säästää jalkojaan ja käyttää hissiä, joka kulkee 45 metrin matkan Grundista takaisin ylös Plateau Saint-Espritille.

Alhaalla laaksossa virtaavan Alzette-joen vartta olisi varmaan kesäaikaan ihanan romanttista kuljeskella. Nyt jouluisella sadesäällä ei niinkään.

 

Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki Luxemburg päiväretki

 

Lue lisää Luxemburgista näistä blogeista:

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jonna 28.2.2019 at 09:00

  Luxemburgissa yhden kesän asuneena harmittaa vain, ettei silloin yli 20 vuotta sitten ollut kameraa mukana. Tuolta ajalta minulla ei ole yhtään valokuvaa. Kauniitahan nuo kaupunginmuuri ja jokialue ovat.

  • Reply Emma 1.3.2019 at 10:42

   Joo, mulla on myös ollut erilaisia vaiheita kuvaamisen kanssa. Oon aina tykännyt valokuvata, jo filmikamera-aikoinakin, mutta jossain kohtaa ehkä kymmenisen vuotta sitten kyllästyin täysin siihen että reissussa olin vaan koko ajan räpsimässä kameran kanssa. Niinpä mulla on monta kivaa reissua, josta haluaisin nyt katsella kuvia, dokumentoimatta.

  Leave a Reply

  UA-79653706-1