Yhteistyössä airBaltic
Olen tänä vuonna tehnyt yhteistyötä airBalticin kanssa ja päässyt lentämään useampaan ihanaan kohteeseen (mm. Riikaan, Zürichiin ja Minskiin) latvialaisin siivin. Viime reissullani sain mahdollisuuden kokeilla economy-luokan sijaan airBalticin businessluokkaa ja lähdin mielenkiinnolla katsomaan mitä se käytännössä tarkoittaa Euroopan sisäisillä lennoilla. Kaukolentojen businessluokasta tuttuja makuuasentoon laskeutuvia istuimia ainakaan tuskin olisi parin tunnin lennoille tarjolla (lue aiemmat arvioni Finnairin businessluokasta Kiinan lennoilla sekä SAS Plus -luokasta kaukolennoilla), mutta mitä muita extrapalveluja businessmatkustajille on tarjolla?
airBaltic myy lennoilleen kolmea erilaista lipputyyppiä eli matkustusluokkaa: Basic- ja Premium-lippuja economy-luokkaan sekä Business-lippuja. Basic-lippuun kuuluu ainoastaan käsimatkatavara, Premium-lippuun käsimatkatavara sekä yksi laukku ruumaan, ja Business-luokkaan sitten kaikki mahdolliset matkaa mukavoittavat palvelut matkatavaroista ruoka- ja juomatarjoiluun lennoilla. Voit vertailla eri lipputyyppejä lähemmin täällä, businessluokan palveluista kerron tarkemmin alla.
Businesslippuun sisältyy melkein rajattomasti matkatavaraa
Businessluokan lippuun sisältyy tarpeeksi matkatavaraa vaikka maailmanympärimatkalle eli kaksi laukkua ruumaan ja kaksi käsimatkatavaraa. Erityisen kätevä businesslippu on myös esimerkiksi golfaajille tai pyöräilijöille, sillä myös urheiluvälineet saa kirjata ruumaan ilmaiseksi. Golfbagin ja polkupyörän lisäksi urheiluvälineiksi lasketaan mm. sukellusvarusteet, sukset, lumilaudat, surffilaudat ja kalastusvälineet. Economyluokan lipulla urheiluvälineiden kuljetus maksaa lipun hinnan lisäksi alkaen 69,98 euroa / menopaluu.
Business-luokan lähtöselvitys ja jonon ohi turvatarkastukseen
Businessluokan matkustuksen pääpaino on paitsi mukavuudessa, niin myös tehokkuudessa ja nopeudessa. Businesslipulla ei tarvitse seistä lähtöselvitys- eikä turvatarkastusjonoissa eikä hukata yhtään ylimääräistä aikaa kentällä – paitsi tietenkin jos haluaa käyttää hyväkseen businessloungejen palveluja! Businessluokassa lähtöselvityksen voi tehdä businessluokan tiskillä (tosin niitä ei ole ihan joka kentällä tarjolla) tai turistiluokan lippujen tapaan itse etukäteen netissä. Myös Priority Lane eli oma linja turvatarkastukseen on käytettävissä useimmilla lentokentillä.
Täydet muutos- ja peruutusoikeudet
Halvimmissa lippuluokissa mitkään muutokset lentolipun tietoihin eivät ole mahdollisia edes rahalla – tämä on nykyään yleinen käytäntö useimmilla lentoyhtiöillä. airBalticin businesslippujen suhteen taas saat vapaat kädet muuttaa suunnitelmiasi koska vaan ennen lentoa ilman kuluja: businesslipun matkustuspäiviä tai -aikaa voi muuttaa, jopa nimen voi muuttaa kokonaan (jos päätätkin luovuttaa lipun jollekulle muulle), tai lipun voi perua ja saat siitä rahasi takaisin.
Vertailun vuoksi airBalticin Basic-luokassa muutokset eivät ole sallittuja, Premium-luokassa lennon lähtöajan muuttamisesta peritään 70 euroa / suunta (ja lisäksi kulut jos uuteen lentoon liittyy matkustusluokan korotus) ja nimenmuutoksesta 70 euroa / lippu. Ajantasaisimmat ohjeet muutosten suhteen löydät airBalticin nettisivuilta.
Businesslounget
Businessluokan lippuihin kuuluu aina myös pääsy kunkin lentokentän businessloungeen ennen lentoa sekä välilaskulla. Jos siis lennät businesslipulla esimerkiksi Helsingistä Riian kautta vaikkapa Barcelonaan, kuuluu lippuusi pääsy loungeen menomatkalla Helsingissä ja Riiassa ja paluumatkalla Barcelonassa ja Riiassa. Loungepalveluja kannattaa todellakin käyttää hyödyksi – vaikka aina ei esimerkiksi välilaskulla toki ehdi muuta kuin juosta läpi lentokentän seuraavan lennon portille.
Helsingissä airBalticin businessmatkustajat saavat käyttää Aspire-loungea, joka sijaitsee lähellä porttia 27 toisessa kerroksessa. Loungessa on tarjolla kevyttä syötävää vuorokauden ajan mukaan (esimerkiksi aamulla puuroa, rahkaa, karjalanpiirakoita, marjapiirakkaa jne.) sekä laaja valikoima juomia erikoiskahveista viineihin ja väkeviin alkoholeihin. Luettavaksi löytyy päivän lehdet ja suihkuunkin pääsee halutessaan.
Riian lentokentällä businesslounge löytyy B- ja C-porttialueet yhdistävältä käytävältä toisesta kerroksesta. Myös täällä on tarjolla vuorokauden ajankohdan mukaan vaihtelevaa syömistä (aamuisin esimerkiksi pieniä munakkaita ja päivällä lämmin ateria) sekä lisäksi aina hyvä valikoima muun muassa leipiä, leivonnaisia, hedelmiä ja juustoja. Täältäkin löytyvät niin erikoiskahvit kuin alkoholit. Tarjolla on myös päivän lehdet (myös suomalaisia lehtiä), ilmainen wifi, suihkut ja jopa lapsille erillinen leikkihuone. Tykkään itse asiassa Riian Primeclass Loungesta niin paljon, että jos matkustan normaalilla economy-luokan lipulla ja Riiassa on pidempi vaihtoaika, maksan yleensä loungen sisäänpääsystä erikseen (Diners Clubin luottokortilla sisäänpääsy loungeen maksaa 19 euroa, lue aiheesta lisää tästä jutustani).
Katso täältä kaikki airBalticin businesslounget.

Helsinki-Vantaan Aspire-lounge

Riian Primeclass Lounge
Ateriat ja juomat lennolla
Tätä nykyä, kun harva lentoyhtiö tarjoaa Euroopan lennoilla enää vettäkään ilmaiseksi, tuntuu todelliselta luksukselta saada koneessa henkilökohtaisesti tarjoiltu ateria juomineen ja vielä ihan oikeilla ruokailuvälineillä syötynä ja oikeasta lasista juotuna! Jopa lyhyellä, alle tunnin mittaisella Helsinki-Riika-välillä tarjoillaan businessluokassa kokonainen ateria ja juomatarjoilu pelaa koko lennon ajan.

Heti lennon aluksi tarjoillaan virvokkeita ja päivän menu-kortti

Matkalla Bordeauxiin, joten on pakko maistaa alueen punaviiniä – ja airBalticin lehdessä on vielä sattumalta hyvät vinkit nähtävyyksiinkin!
Ruuan lisäksi tarjolla on aina valikoima tuoretta leipää, ja juomia voi tilata menukortissa esitellyistä virvoitusjuomista, mehuista ja viineistä aina shampanjaan, likööreihin ja väkeviin viinoihin asti. Isommissa koneissa on tarjolla myös erikoiskahveja.

Helsinki-Riika lennolla aamiaiseksi kylmiä naudan ja kalkkunan leikkeleitä vihanneksien ja jugurttikastikkeen kanssa, marja-hunajagranolaa ja jugurttia sekä valikoima leipiä.

Päivälliseksi lohta parsan ja bataattipyreen kanssa, lisäksi sieniterriini ja suklaakakkua.

Tällä aterialla tarjottiin kania ja peruunagratiinia, kalkkunaa ja marinoituja punajuuria sekä ihanaa vuohenjuusto-karamellikakkua.

Useamman tunnin kestävillä lennoilla tarjotaan lisäksi välipalaa, tässä esimerkkinä juustolautanen.
Lentomukavuus ja palvelu
Businessluokalle on varattu aina koneen ensimmäiset rivit, konetyypistä riippuen yleensä kaksi tai kolme riviä. Penkit eivät laskeudu makuuasentoon turistiluokan istuimia enempää, mutta jalkatilaa on reilummin ja viereinen paikka on aina tyhjä. Ah miten ihanaa saada omaa tilaa!

Boeing 737:n businessluokan istuimet: keskimmäisellä paikalla on ylimääräinen pöytätaso ikkuna- ja käytäväpaikan matkustajien käyttöön.
Palvelu oli kaikilla lentämilläni businessluokan lennoilla aivan mahtavaa. Ystävällistä, henkilökohtaista ja mukavaa. Kaikkein eniten arvostan itse matkustamohenkilökuntaa, joka uskaltaa laittaa oman persoonansa peliin ja osaa lukea erilaisia asiakkaita. Minuun uppoaa parhaiten asiakaspalvelu, jossa on pilkettä silmäkulmassa ja sopivasti huumoria, mutta toki businessluokassa varmasti lentää myös asiakkaita, jotka toivovat mahdollisimman muodollista ja kohteliasta palvelua. On todellakin taito osata palvella kaikenlaisia asiakkaita!

Balaton-järven yläpuolella
Businessluokan lipun voivat siis ostaa muutkin kuin Brysseliin matkustavat pukumiehet – vaikka kaltaiseni peruslomailijat! Businesslippu on aina kallis halvimpaan matkustusluokkaan verrattuna, siitä ei pääse mihinkään, mutta välillä kannattaa satsata ylimääräiseen luksukseen. Vaikka viikonloppulomasta lähelle Riikaan voi tehdä unohtumattoman elämyksen aloittamalla sen loungevierailulla Helsingissä ja sitten kilistelemällä shampanjalla koneessa!
Lue lisää businessluokan palveluista airBalticin sivuilla.
Välilaskusta Riiassa voit lukea lisää tästä jutustani.
22 Comments
Tuntuishan tuo vähän luksukselle,
Olenko valmis maksamaan jlipusta enemmän jos samaan hintaan saan kaksi lippua ? Minulla taitaa kakkosvaihtoehto voittaa.
Sun juttu saa kyllä miettimään asiaa ja olisihan se kokemuksena ihana edes vaikka kerran ?
Tämä on hyvä pointti ja itse olen ihan samanlainen matkustaja – tottakai on ihan parasta saada lennot halvalla! Mutta aloin miettiä kun joku kommentoi instagramissa, että lentää mieluummin harvemmin busineksessä kuin monta kertaa turistiluokassa, että siinäkin on kyllä pointtinsa. Ja muutenkin nykyään olisi hyvä ympäristönkin kannalta tehdä mieluummin vähemmän ja laadukkaampia kuin enemmän matkoja. Mutta en tiedä olenko siihen vielä ihan valmis itsekään.
Lyhyillä lennoilla ei ehkä sellainen juttu josta olisin valmis maksamaan. Ihan kivasti kyllä esittelit edut.
Kiitos Tanja! Ehkä matkustamiseen käytettävissä olevaa rahaa pitäisi olla yleisesti ottaen enemmän, että tulisi käytettyä businessluokkaa. Jos ei olisi niin yhden tai kahden satasen päälle, niin miksi ei, mutta totta on että näin keskituloisena ei ehkä lyhyillä lennoilla ole valmis panostamaan.
Kiva lukea käytännössä, miten bisneslipusta hyötyy. Bisnesluokka houkuttelee Euroopan sisällä lähinnä juuri tuon ajansäästön, jonojen välttämisen ja etenkin ruuhkaisilla kentillä loungen vuoksi. Omalla kohdallani tosin luulen, että priority passin hankkiminen on todennäköisempi seuraava hankinta kuin turistiluokan vaihtaminen bisnekseen.
Suosittelen lämpimästi Priority Passia tai Diners Clubia, jos tulee matkustettua usein. Lounget on ihana lisä reissaamiseen!
Lounget on jo priority passin kautta tuttuja useammalta kentältä, mutta joskus toki bisnesluokan tuoma jonottamattomuus ja eritoten kaukolentojen makuutilat tulisi tarpeeseen. Silti jotenkin kirpaisee maksaa penkistä ja mukavuudesta, samaan aikaan kun se vähän houkuttaa.
Jep. Jos olisi käytettävissä enemmän rahaa matkustamiseen, niin varmasti käyttäisin vaikka joka kerran businessluokkaa, mutta kun ei ole niin tottakai näitä punnitsee tarkasti.
Ehkä businessluokkaa Euroopan sisäisillä voisi joskus kokeilla jos olisi joku tosi spesiaalitapahtuma. Tai sitten päätyisin miettimään mitä kaikkea muuta sillä rahalla voisi tehdä ja päätyisin kuitenkin köyhäilemään 😀 Mutta kyllähän tuo houkuttelevalta vaikuttaa!
Joo, ymmärrän tuon ajatusmallin 😀 Itse aion kyllä tästä lähtien yrittää bongailla tarjouksia businessluokkaan ja toivon että joskus siedettävä hinta osuisi kohdalle.
Johonkin spesiaalimpaan matkaan kyllä joskus tekisi mieli vaikka satsatakkin, mutta en tiedä tulisiko satsattua lyhyille lennoille 🙂 oottaisin eniten sitä makuuasentoon pääsyä pitkillä lennoilla 😀
Joo, se on kyllä kaikkein parasta! Vaikka toisaalta onkin hullua maksaa siitä että nukkuu 😀
En ole vielä itse koskaan lentänyt Business luokassa, mutta ehkä vielä joku päivä – kuullosti jo sen verran hyvältä!
Kun 155cm pitkä, ei pieni ahtaat penkit hirveästi häiritse, mutta muut edut kuullostavat kyllä kieltämättä houkuttelevilta! 🙂
Itse yllätyin hetki sitten kun lensin KLM:llä, siellä tarjoiltiin edelleen ihan vanhan tavan mukaan kaikille jotain pientä ja juomat päälle!
Kiva, että vielä jotain tarjotaan! Arvostan kyllä itsekin sitä, että saa edes vettä tai kahvia turistiluokassakin, vaikka toisaalta matkustajathan sen käytännössä maksaa itse lippujen hinnassa.
Tosiaan lyhyillä Euroopan lennoilla hyöty jää aika pieneksi. Jos lentää Espanjaan tai Portugaliin siinä jo matkustusmukavuus lisääntyy. Airbaltic ei ole itsellä mikään suosikki niin kiva oli lukea kokemuksiasi.
Ei tosiaan Euroopan lennoilla ole varmaan monelle businessluokassa lentäminen jokapäiväistä tai -kertaista herkkua, mutta tosi kivaa luksusta aina joskus jollein spesiaalireissulla 🙂
Ihan tunnin lennolle en koe tuota tarpeelliseksi, mutta jos olisi vaikka vielä vaihto ja odottelua jonnekin muualle, niin miksei. Loungessa rentoutuu kyllä ehdottomasti paremmin. Kuulostaa muuten hyvältä tuo 19 euron hintainen sisäänpääsy – kun helposti lentokentällä täytetyt leivät, kahvi ja smoothie maksavat jo tuon.
Jep, juuri näin! Suosittelen ottamaan Diners Clubin tai Priority Passin kyllä kokeiluun ihan loungeja varten jos tulee lennettyä yhtään useammin!
Kiva kuulla kokemuksia busineksesta. Itse en ole koskaan raaskinut ostaa muuta kuin halvimman lipun. Selviämme hyvi käsimatkatavaroilla enkä edes haluaisi ottaa enempää kamaa mukaan vaikka ilmaiseksi saisikin. Lasten kanssa yleensä pääsee jonon ohi turvatarkastuksessa ym. Lounge kuulostaa kivalta mutta harvoin ollaan kentällä kovin kauaa ja joka kentällä tuppaa olemaan kivat leikkipaikat.
Eli jääköön bisness-luokat minulta jatkossakin väliin. Ellen voita lotossa. ?
Käsimatkatavaroilla matkustaminen on kyllä ihanaa aina kun siihen vaan pystyy. Itse kyllä jo viikoksi tarvitsen ja haluan ottaa isomman matkalaukun – ja etenkin jos haluaa tuoda ruokatuliaisia on pakko nesteiden takia olla matkalaukku. Lottovoittoja odotellessa 🙂
Kiva lukea näin kattava esittely AirBalticin busineksestä! 🙂 Mä en ole vielä lentänyt balticilla mihinkään, mutta eiköhän sekin ole lähiaikoina edessä joten tämä oli kiva lukea! 🙂
Ooh, nyt pian korjaamaan tilanne ja airBalticin kyytiin! 🙂