Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maltan parhaat päiväretkikohteet

Malta on pieneksi saareksi todella monipuolinen matkakohde. Se taipuu niin rennon  aurinkoloman kuin aktiivisemmankin reissun kohteeksi. Saarella on paljon nähtävää ja loistavia päiväretkikohteita: ritarihistoriaa, värikkäitä kalastajakyliä, keskiaikaisia linnoituskaupunkeja, viinitiloja, kirkkoja, ja hienoja luontokohteita.

Maltalla seikkaillessa on tosin hyvä huomioida myös se, että vaikka itse saari on varsin pieni, kuluu matkustamiseen ruuhkista ja huonokuntoisista teistä johtuen välillä kauankin aikaa. Bussilla Maltan toiselta laidalta toiselle voi saada helposti kulumaan kaksi tuntia. Toisaalta etenkin kesäaikaan Maltan suosituimmat rannat ja kaupungit täyttyvät äärimmilleen turisteista, joten on ihan kiva lähteä välillä päiväretkille luontoon tai muuten isoista kaupungeista ja lomakylistä syrjemmälle.

Tässä muutamia vinkkejä päiväretkikohteiksi!

Maltan retkikohteet: Valletta

Maltan pääkaupunki Valletta on Euroopan pienin – ja ehkä myös valokuvauksellisin – pääkaupunki. Vallettaan pääsee bussilla kaikkialta Maltalta, sillä se on käytännössä kaikkien bussien pääteasema. Kompaktin kokoinen Valletta on täynnä nähtävää ja siellä kuluu helposti koko päivä. Lue lisää muun muassa Vallettan museoista, palatseista, kirkoista ja näköalapaikoista aiemmasta jutustani.

Samalla kun vierailet Vallettassa, poikkea myös sataman toisella puolella viereisissä kolmessa pikkukaupungissa Vittoriosassa, Sengleassa ja Cospicuassa. Lyhyen merimatkan Vallettasta lahden toiselle puolelle voit taittaa edullisesti idyllisellä venetaksilla ja perillä kolmen pikkukaupungin kujilla pääset mukavasti pakoon Vallettan hälinää ja turistimassoja.

 

Malta nähtävyydet

Malta nähtävyydet

Kunnialaukaukset Vallettan satamasta Upper Barrakka Gardenista ammutaan kahdesti päivässä.

Malta nähtävyydet

Malta nähtävyydet

Malta nähtävyydet

Kuva: © viewingmalta.com

 

Maltan retkikohteet: Mdina

Mdinan linnoituskaupunki on Maltan vanha pääkaupunki ja yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Muurien sisäpuolella asuu tätä nykyä vain 300 ihmistä ja jos käy hyvä tuuri pääsee näitä keltaisia kalkkikivikatuja tallustelemaan melkein yksinään. Mdinaa kutsutaankin myös hiljaiseksi kaupungiksi.

Täällä on muuten kuvattu myös Game of Thrones -sarjaa!

 

Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet

 

Maltan retkikohteet: Marsaxlokk

Marsaxlokk on pieni, unelias kalastajakylä, joka tunnetaan sunnuntaimarkkinoistaan. Sunnuntaisin Marsaxlokkin rantabulevardi ja keskusaukio täyttyvät paitsi kalastajien kojuista niin myös kaikenlaisista matkamuistoista ja tuoretuotteista. Mutta: kaikki muutkin turistit haluavat Marsaxlokkiin nimenomaan sunnuntaina ja tunnelma voi käydä helposti liiankin tiiviiksi. Vinkkini onkin, että Marsaxlokk on aivan yhtä hurmaava ja käymisen arvoinen muinakin viikonpäivinä – ja silloin onnistut todennäköisesti saamaan myös pöydän jostakin rannan kalaravintoloista jos haluat jäädä tunnelmoimaan lounaalle tai illalliselle (ja sinä haluat, usko pois!). Marsaxlokkista voit lukea lisää tästä jutustani.

 

Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet

 

Maltan retkikohteet: Gozo ja Comino

Gozo ja Comino ovat Maltan pääsaarta pienemmät saaret sen länsipuolella lyhyen merimatkan päässä. Gozolle tuntuu olevan koottu kaikki Maltan hyvät puolet pienoiskoossa ja rauhallisemmissa, luonnonläheisemmissä maisemissa. Monet maltalaiset pakenevatkin kesäloma-aikaan matkailijoiden massoja rauhallisemmalle Gozolle. Gozolle voi tehdä päiväretken, mutta jos vaan suinkin mahdollista sille kannattaa suoda useampikin päivä: täältä löytyvät muun muassa Maltan parhaat viinitilat ja kauneimmat rannat. Gozon saaresta voit lukea lisää tästä jutustani.

Cominon minisaaren vetonaula taas on kirkasvetinen Blue Lagoon.  Näihin maisemiin tullaan viettämään rantaelämää ja sukeltelemaan kauempaakin.

 

Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet Malta nähtävyydetMalta nähtävyydet

Malta nähtävyydet

Cominon Blue lagoon. Kuva: © viewingmalta.com

 

Maltan retkikohteet: patikointireitit

Kauniiden vanhojen kaupunkien ja värikkäiden pikkukylien lisäksi Maltalla ihan parasta on luonto. Upeita kallioisia rantoja ja jylhiä näkymiä löytyy monesta paikkaa ja saari on täynnä eripituisia helppoja patikointireittejä.

Me teimme joulukuussa (katsokaa miten upean vihreä luonto on talvellakin!) pari muutaman tunnin kävelyretkeä Maltan luoteisrannikolla. Ensimmäisellä patikoinnilla löysimme vanhat Fort Campbell -linnoituksen rauniot ja toinen retkemme suuntautui upeisiin maisemiin Għajn Tuffieħa ja Gnejna Bay -rantojen yläpuolella kulkeville poluille.

Hyviä reittiehdotuksia patikointiretkille löytyy esimerkiksi Visit Maltan sivuilta.

 

Malta nähtävyydet Malta nähtävyydetMalta nähtävyydet Malta nähtävyydet

 

Muita Maltan retkikohteita

Näiden must-kohteiden lisäksi Maltalla on tarjolla vielä paljon muutakin. Esimerkiksi ihania viinitiloja, joilla pääsee nauttimaan luonnonrauhasta ja maistelemaan tuoreita herkkuja. Tsekkaa ainakin Marsovin ja Meridiana Maltan saarella sekä Ta’ Mena ja Tal-Massar Gozon saarella. Cocoa etsimässä -blogista löytyy mukava juttu Ta’ Menan tilalta.

Tai vieraile upeissa palatseissa ja villoissa kuten Villa Bolognassa tai Palazzo Parisiossa. Jos et ehdi tehdä niihin päiväretkeä, niin käy Vallettan retken yhteydessä pääkaupungissa sijaitsevassa 1500-luvun Casa Rocca Piccolassa.

 

Malta nähtävyydet Malta nähtävyydet

 

Tai haluatko bongata samalla toisen maan? Tee päiväretki Maltalta Sisiliaan tutustumaan italialaiseen elämänmenoon tai vaikka Etna-tulivuoreen. Päiväristeilyjä järjestää ainakin Virtu Ferries.

Päiväretken voi tehdä myös vaikka Kippari-Kallen kylään. Kylä on auki läpi vuoden ja kesäisin kylässä pääsee lisäksi nauttimaan mm. vesiliukumäistä ja uima-altaista.

 

Malta nähtävyydet

Kuva: © viewingmalta.com

Malta nähtävyydet

Kuva: © viewingmalta.com

 

Maltalla riittää valinnanvaraa ja päiväretkikohteita ja lomaa suunnitellessa tuntuukin hyvin pian siltä, että viikko ei riitä mihinkään!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply jossus 12.4.2018 at 06:20

  Sitä paitsi pääsee Vallettasta Sisiliaan lautalla. Tuskin aika käy pitkäksi Maltassa.

  • Reply Emma 18.4.2018 at 09:16

   Jep, tästä mainitsinkin jutussa 🙂 Mutta totta on, että jo Maltallakin on niin paljon kivaa tekemistä, että tuskin käy aika pitkäksi!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 12.4.2018 at 07:57

  Vietin Maltalla aikoinaan viikon ja muistan ainoastaan sen, etten meinannut löytää Vallettan muurien sisältä tietä ulos 🙂 Tuolloin nuorena tyttönä jotenkin Malta ei sytyttänyt, mutta nyt kun luin sun jutuin ja samaan aikaan Travelloverin Annika hehkutti Maltaa, tuli tunne, että Maltalle pitäisi antaa ehdottomasti uusi tilaisuus. Erityisesti näistä kuvista olen ihastunut. Niistä välittyy sellainen aitiuden ja paikallisuuden fiilis.

  • Reply Emma 18.4.2018 at 09:47

   Heh, aika hauska muisto! Ehkä Malta on nimenomaan sellainen vähän aikuisempi kohde. Se ei ole välttämättä sillä tavalla ensisilmäyksellä lumoavan kaunis kuin vaikka joku Italian rannikko, vaan siihen pitää vähän perehtyä ja etsiä ne kauniit asiat.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 12.4.2018 at 07:59

  Siis piti kirjoittaa aitouden fiilis…

 • Reply Piyya 12.4.2018 at 10:22

  Ihania valoisia kuvia. Maltanko mieleni vai pitääkö lähteä Maltalle ?

  • Reply Emma 18.4.2018 at 09:48

   Kiitos Piyya! Maltaa kannattaa ehdottomasti harkita 🙂

 • Reply Anni 15.4.2018 at 12:57

  Näyttää niin ihanalta. Kiva postaus, kiitti! 🙂

  • Reply Emma 18.4.2018 at 09:48

   Ole hyvä Anni! 🙂

  Leave a Reply