Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kauniiden kirkkojen Kiova

Joskus päätös seuraavasta matkakohteesta syntyy ihan vaan halpojen lentojen inspiroimana. Kuten matkani Kiovaan – varasin lennot neljälläkympillä ja aloin vasta sen jälkeen tutustua matkakohteen tarjontaan tarkemmin. Ruksailin Google Mapsiin tapani mukaan mielenkiintoisen oloisia paikkoja (niitä oli muuten paljon!) ja luin juttuja muista matkablogeista. Hyviä juttuja löytyi muun muassa Lähinnä kauempana -blogista sekä Milja Köpsiltä, ja molemmat kirjoittivat Kiovasta varsin ylistävään sävyyn. Olin silti vähän epäileväinen, että noinkohan kuitenkaan itse ihastuisin – neuvostoromantiikka ja itäblokin eksotiikka kun ei ole oikein koskaan purrut minuun.

Perillä Kiovassa lentokentältä keskustaan ajaessa taksin ikkunasta näkyi niitä neuvostoarkkitehtuurin masentavimpia paloja. Likaisia, kolossaalisia, ankean näköisiä tusinakerrostaloja vieri vieressä silmänkantamattomiin. Perille kaupunkiin päästyäni hymyttömiä ihmisiä ja kylttejä kielellä, jota en ymmärtänyt. Vain suomalaisella sisulla ja hyvällä tuurilla selvisin ensimmäisestä metromatkastani Kiovassa: onnistuin ostamaan poletin kivikasvoiselta metrovirkailijalta, laittamaan sen oikeaan reikään, nousemaan oikeaan suuntaan menevään junaan ja jäämään oikealla pysäkillä pois. Sen jälkeen meinasin vielä eksyä maanalaiseen labyrinttiin ennenkuin löysin metroasemalta ulos.

Mutta sitten kohtasin myös iloisia ja ystävällisiä paikallisia ihmisiä, löysin ihanan värikkäitä kirkkoja ja yllätyin modernista katutaiteesta. Ruokakin oli ihan järjettömän hyvää! Yleensä joko tykkään tai en tykkää jostakin kaupungista melko lailla ensi hetkestä lähtien. Kiova oli siitä erikoinen kaupunki, että se onnistui vakuuttamaan minut vasta ajan kanssa: alun harmaus muuttui parin päivän aikana hitaasti mutta varmasti orastavaksi ihastukseksi. Harmaaseen fiilikseen vaikutti toki osaltaan myös helmikuun luihin ja ytimiin asti pureutunut tuuli ja jatkuva räntäsade (koittakaa kuvitella Kiova ilman näiden kuvieni harmaata räntäsuodatinta).

 

Kiovan värikkäät kirkot

Kaikkein kauneinta Kiovassa olivat mielestäni kirkkaanväriset – turkoosit, vaaleansiniset, keltaiset, pinkit – kirkot kultaisine kupoleineen. Ei tarvitse olla harras ortodoksi eikä edes intohimoinen kirkkobongari nauttiakseen näiden rakennusten kauniista yksityiskohdista ja väreistä. Sisällekin kirkkoihin saa yleensä vapaasti astua, mutta naisten on suositeltavaa peittää hiuksensa huivilla eikä sisällä saa kuvata.

Kiovasta löytyy myös erikoinen luolaluostarialue, Petšersk lavra, jossa pääsee yhdellä isolla alueella tutustumaan kerralla useampaan kirkkoon ja museoon sekä halutessaan kulkemaan vanhoissa munkkien luolissa kynttilänvalossa. Luolat ovat kuulemma varsin vaikuttava käyntikohde, mutta minun ahtaanpaikankammoni ei antanut myöten edes ajatella niihin menemistä.

 

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksiaKiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksiaKiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

 

Kiovan katutaide

Toinen Kiovan väripilkku on sen monipuolinen katutaide. Oli vähän yllättävääkin huomata miten paljon sitä löytyy muuten ajoittain ankean neuvostoarkkitehtuurin lomasta. Netistä löytyy hyviä karttoja katutaiteen bongailuun, mutta törmäät taatusti taideteoksiin etsimättäkin. Kaikkein kauneimman teoksen löysin ihan hotellini nurkalta Andriyivskyy-kadun alapäästä. Tuolta kukkulalle nousevalta kadunpätkältä löytyy muuten myös paljon mukavia kahviloita, ravintoloita ja pieniä matkamuistokojuja. Kadun ja kukkulan yläpäässä on turkoosi St Andrew’n kirkko.

 

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

 

Kiova on ruokamatkailijan ihmemaa

Kiovan loistava ravintolatarjonta yllätti minut myös ihan täysin, samoin kuin se miten herkullista paikallinen ruoka oli! Voitin tällä matkalla jopa kammoni borschkeittoa kohtaan – itse asiassa opin peräti tykkäämään siitä! Mutta ukrainalainen borschkeitto ei olekaan sellainen violetti etikkainen liemi, jollaiseen versioon olen Suomessa useasti törmännyt, vaan samettisen tomaattinen, pehmeä herkku, joka viimeistellään vielä valkosipulilla ja yrteillä.

 

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

Varenyky-dumplingit täytetään useimmiten suolaisilla täytteillä kuten kaalilla ja juustolla, mutta nämä makeat kirsikkatäytteiset versiot ovat yksi ukrainalaisen keittiön erikoisuuksista.

 

Ukrainalaisten ravintoloiden lisäksi Kiovassa kannattaa syödä erityisesti keski-aasialaisissa ravintoloissa, sillä moisia ei toistaiseksi Suomesta löydy. Täällä voit maistella vaikka georgialaisen, azerbaidzanilaisen, uzbekistanilaisen tai kazakstanilaisen keittiön erikoisuuksia. Kävin yhtenä päivänä lounaalla myös kiinalaisessa fine dining -ravintolassa (eipä ole sellaisiakaan Suomessa!), jossa ruoka oli ihan huippua. Ja kaiken lisäksi Kiovassa syö ihan käsittämättömän halvalla! Hienommissakin ravintoloissa kympillä tai parilla pääsee jo pitkälle, paikallisissa kuppiloissa ateria maksaa muutaman euron.

Tuliaisostoksille kannattaa suunnata Kiovan kauppahalliin. Esimerkiksi paikalliset etikkasäilykkeet on aivan ihania ja kauppahallista saa vaikkapa ukrainalaista kaviaariakin mukaan todella edullisesti. Suosittelen kotiinviemisiksi myös Roshenin (paikallinen Fazer, jolla on myymälöitä joka toisessa kadunkulmassa) suklaata. Roshenilla on tarjolla kaikenlaisia jänniä suklaamakuja eikä tämäkään herkku ole Kiovassa hinnalla pilattu: ihan tuntui että ryöstöretkellä kävin kun maksoin täydestä muovikassillisesta suklaata alle kymmenen euroa!

 

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

Sain maistaa Kauppahallissa ukrainalaista kaviaaria, hyvää oli!

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

Lviv Handmade Chocolate -suklaatehtaan kahvila on paikallisella mittapuulla kallis, mutta käymisen arvoinen.

 

Kiova hurmaa monipuolisuudellaan

Kiova on erikoinen yhdistelmä kaunista vanhaa venäläistä ja kamalan rumaa neuvostoliittolaista arkkitehtuuria. Monumentit ja muistomerkit ovat mahtipontisia ja moni asia muistuttaa menneisyydestä. Kiovassa katsotaan kuitenkin tulevaisuuteen ja paikalliset ovat ylpeitä kotikaupungistaan.

Matkakohteena Kiova on monipuolinen ja hintatasoltaan Euroopan halvimpia. Eikö siinä ole jo tarpeeksi syitä matkustaa Kiovaan? Minäkin palaan varmasti Kiovaan vielä uudestaan, mutta toivottavasti vähän vihreämpään aikaan. Haluan nähdä nyt lumen alla nukkuneet puistot ja istua lämpimänä kesäiltana itsenäisyydenaukiolla. Palaan tänne ehdottomasti myös kaikkien eksoottisten herkkujen takia – ja sen borschkeiton..

 

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

Kahvilana toimiva vanha ratikka

Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksiaKiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia Kiova ukraina nähtävyydet kokemuksia

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

35 Comments

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 4.4.2018 at 21:49

  Kiva lukea tätä Kiova juttua! Olen myös ostanut nuo halvat lennot mutta vasta syksylle. Itse myös halajan nähdä noita kirkkoja, näyttää niin upeilta ja se luostari on myös ehdoton nähdä.

  • Reply Emma 5.4.2018 at 11:38

   Jee, sä pääset syksyllä Kiovaan! Toivottavasti silloin on vielä mukavat kelit!

   • Reply Sari 8.4.2018 at 17:33

    Totta toivon, että ilmat suosivat. Kirkoista kovin haaveilen.

 • Reply Piyya 4.4.2018 at 21:56

  Sait minut innostumaan Kiovasta, ihania värikkäitä kuvia. Nuo pitää päästä itsekin näkemään ?

  • Reply Emma 5.4.2018 at 11:39

   Kiitos ihanasta kommentista! Kiva että kuvat sai sut innostumaan, vaikka ne vähän harmaita onkin 🙂 Toivottavasti pääset pian Kiovaan!

 • Reply Merituuli 5.4.2018 at 20:19

  Sait minutkin kiinnostumaan Kiovasta,jota en ole koskaan aiemmin ajatellut matkakohteena. Kauniit,värikkäät kuvasi ja ruokafiilistelysi voittivat minut puolelleen. Kiitos!

  • Reply Emma 6.4.2018 at 14:43

   Vau, hienoa jos sain sut vakuutettua! Menkää ihmeessä syömään hyvin Kiovaan!

 • Reply Make 5.4.2018 at 21:27

  Kannattaa myös vierailla Lvivissä. Vielä parempi, maku kysymys tietenkin.

  • Reply Emma 6.4.2018 at 14:44

   Joo, Lvivistä oon kuullut hyvää, täytynee katsoa jos seuraavan kerran pääsisi käymään sielläkin! Tosin myös Tsernobyliin haluan ensi kerralla ehtiä.. No, täytyy vaan olla sitten vähän pidempään 🙂

 • Reply Veronica 7.4.2018 at 13:36

  Oli kiva lukea itselleni ihan tuntemattomasta kohteesta. Bosnian Sarajevo ja Mostar ovat tehneet minuun vaikutuksen joten täytyy pistää listalle tämäkin kohde, postauksesi perusteella tykkäisin 🙂

  • Reply Emma 9.4.2018 at 08:32

   Mun täytyy sitten laittaa vastavuoroisesti listalleni Sarajevo ja Mostar 🙂

 • Reply Terhi/Fammo matkalla 8.4.2018 at 12:55

  Nuo kirkkojen pastellisävyt korostuvat niin hienosti vasten valkoista lunta. Puhtaan näköistäkin tuo lumi. Kiinnitin toki huomiota kirkkojen väritykseen, mutta näissä kuvissa se tulee hienosti esille.
  P.S. Ei ne Lavran tunnelit niin pahoja olleet, minäkin pelkäsin aluksi, että joutuu ryömimään johonkin, mutta ihan suoranahan siellä sai kävellä ja ostaa halutessaan vahakynttilänkin mukaan.

  • Reply Emma 9.4.2018 at 08:33

   Ei auta mulle vaikka miten suorana sais kävellä, kun jo se suljettu, ahdas paikka mistä ei pääse pois heti kun haluaa ahdistaa. Hyiii…

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 8.4.2018 at 13:16

  Siis tämähän vaikuttaa oikein kiinnostavalta paikalta, kiitos vinkeistä! Kiova ei ole ollut matkalistalla kovin korkealla, mutta hiljalleen alan pehmetä, kun olen lukenut tässä vuoden sisällä pari muutakin kiehtovaa juttua Kiovasta. Neuvostoarkkitehtuuri ei varsinaisesti ole omallakaan mittapuullani sitä kauneinta mahdollista, ja valitettavasti mielikuvat olivat itselläni vähän toisenlaiset kuin mitä näiden sinunkin kuviesi perusteella näkyy! Kauniita rakennuksia ja hyvää ruokaa, niillä jo pääsee pitkälle – ja jos lisäksi on edullista, niin eipä paljoa valittamista jää. Kyllä tuolla mielellään kävisin!

  • Reply Emma 9.4.2018 at 08:35

   Joo, mulle riittää jo hyvä ruoka ja edullisuus, kauneus on sitten bonuksena 😀 Kannattaa pistää Kiova harkintaan!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 8.4.2018 at 18:05

  Upeita nuo kirkot varsinkin valkoista lumipeitettä vasten. Olen kuullut tuosta luolastosta ja se kiinnostaisi kyllä käydä joskus katsomassa. Hyvin kuvailet paikallisia, osaa kuvitella nuo tilanteet hyvin.

  • Reply Emma 9.4.2018 at 08:36

   Kirkot on kyllä upeita jopa räntäsateessa, varmasti aivan mielettömän upeita katsella vaikka kauniissa kesäsäässä!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 8.4.2018 at 20:13

  Siis mitä ihania kirkkoja! Minulla on tapana bongailla kirkkoja reissussa, mutta tuollaisia ihanuuksia en ole vielä nähnyt. Minähän viettäisin koko Kiovan reissun kirkossa 😀 (ja ei, en ole mitenkään erityisen uskovainen, kirkot vain ovat usein niin kauniita) Tuo katutaide on myös tosi upean näköistä. Voi jestas, tässähän pitää alkaa etsimään mistä niitä halpoja lentoja sai. 🙂

  • Reply Emma 9.4.2018 at 08:39

   Tuossa kommenttien yläpuolella pitäisi näkyä linkki toiseen juttuuni Ukraine International Airlinesin lennoista. Siinä on myös suora linkki sinne varaussivulle, mutta toki Googlestakin löytyy! Eikun Kiovaan! 🙂

 • Reply tiatones 8.4.2018 at 22:06

  Kiovahan vaikuttaa tämän jutun ja kuvien perusteella mielenkiintoiselta kohteelta 🙂 Ihania nuo lumiset kirkkokuvat. Tosi kauniita kirkkoja ja mielenkiintoista katutaidetta näyttää olevan… 🙂

  • Reply Emma 9.4.2018 at 08:43

   Kiva että niin moni on kommentoinut että kirkkokuvat on kauniita, vaikka itseäni vaan harmittaa että ne on niin harmaita eikä missään näy yhtään sinistä taivasta 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 8.4.2018 at 22:21

  Aivan mahtava juttu, että säkin tykästyit Kiovaan! Ja olen jokaisesta tän jutun kohdasta ihan samaa mieltä – vaikken borsch-keittoa itse syönytkään. Mies kyllä ylisti maasta taivaisiin! Ja hauskaa, että oltiin osuttu samaan ravintolaankin reissun aikana. 🙂 Minä haluan palata ehdottomasti Kiovaan – ja muualle Ukrainaan uudelleen! (Ja ostan taas uuden kassillisen Roshen-makeisia…)

  Kiitos linkkauksesta. <3

  • Reply Emma 9.4.2018 at 08:45

   Sun täytyy palata maistamaan sitä borssia! 😀 😀 Ja mun täytyyy ensi kerralla päästä myös sinne Tsernobyliin!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 11.4.2018 at 10:34

  Kiova yllätti kyllä positiivisesti, jopa tammikuun talvisilla keleillä – sopivat hyvin nuo kaikki kauniit kirkot ja luostarit kevyesti lumiseen maisemaan.
  Ruokapuolella meidän ehdoton oli tietysti Kievin kana nautittuna Kievissä eli Kiovassa.

  • Reply Emma 16.4.2018 at 09:49

   Mä söin kerran myös Kievin kanaa (pakkohan se oli koittaa!), mutta mulle sattui vähän kuivakka versio. Sitä täytyy kyllä ehdottomasti koittaa toistekin!

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog 14.4.2018 at 09:45

  Kiova on tullut viimeaikoina vastaan muutamassa paikassa ja kieltämättä se vaikuttaa kiinnostavalta. En ole oikein koskaan tuntenut suurta vetoa itäiseen Eurooppaan, mutta voisin kuvitella, että Kiovan kaltaisista paikoista löytyisi mielenkiintoisia yksityiskohtia ihmeteltäväksi ja valokuvattavaksi. Ihania värejä noissa rakennuksissa!

  • Reply Emma 16.4.2018 at 09:49

   Jep, Kiova oli positiivinen yllätys kaikkine kivoine yksityiskohtineen tällaiselle ei-itäblokkifanille 🙂

 • Reply Travelloverin Annika 14.4.2018 at 11:38

  ”Kirkkoja ja muuta kaunista keväisessä Kiovassa” otsikoin minä juttuni viisi vuotta sitten. Nimenomaan kirkot hurmasivat minutkin. En muista katutaidetta ollenkaan siltä matkalta, joten ihan pelkästään sen vuoksi pitäsi mennä uudelleen. On hauska välillä lueskella ja kuunnella ihmisten ennakkoluuloista itäistä Eurooppaa kohtaan. Jonkin verran olen siellä pöyrinyt ja tykännyt melkeinpä kaikesta. Kiovasta muistan ensimmäisen ruoka-annoksni olleen sampanjalohta, että kyllä vain siellä syödäkseenkin saa. Ukrainalaiset viinit eivät kyllä saavuttaneet varauksetonta suosiotani. 🙂

  • Reply Emma 16.4.2018 at 09:52

   Tee ihmeessä uusintakäynti Kiovaan katutaidetta bongailemaan! Mä luin just sun jutun Minskistä ja sinne sitten seuraavaksi!

 • Reply Liisa 14.4.2018 at 15:10

  Kiovan vanhat kirkot ovat upeita, mutta pakko sanoa puolustuksen sana kolossaalisille kerrostaloille: niiden avulla saatiin aikoinaan miljoonille perheille nopeassa ajassa oma asunto kaikilla mukavuuksilla. Nykyisinhän niillä on tosin omat faninsa myös arkkitehtuuriharrastajien joukossa. Makuasioita. 🙂

  • Reply Emma 16.4.2018 at 09:53

   Joo tottakai ymmärrän tän käytännön puolen ja historiallisestihan se onkin tosi mielenkiintoista. Mun silmää nuo talojärkäleet ei vaan hivele 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 14.4.2018 at 20:06

  Mielenkiintoisen kuvan saa Kiovasta tässä, kiinnostaisi itseäkin kovasti päästä siellä käymään. Ehkä mieluummin menisin näin keväällä, olisi ihana nähdä kirkkojen väriloiston lisäksi kukkien kukkivan. 🙂 Kirkoilla pystyy kyllä hurmaamaan mut, niin teki Vilna melkein kaksi vuotta sitten.

  • Reply Emma 16.4.2018 at 10:31

   Ehdottomasti keväällä joo, kukkiva Kiova on varmasti aivan ihana!

 • Reply Anni | Rajatapaukset 14.4.2018 at 23:17

  Suhtaudun kanssa vähän varauksella näihin vanhoihin neuvostokaupunkeihin sen jälkeen kun Bukarest ei oikein maistunut viime marraskuussa. Mutta onnistuit herättämään kiinnostuksen Kiovaa kohtaan! Parhaat myyntivaltit: halpa hintataso ja mahtava katutaide!
  Ja voisin ottaa oppia omista virheistä ja lähteä tällä kertaa Itä-Eurooppaan vihreään aikaan, veikkaisin että sekin tekee jo ison eron 🙂

  • Reply Emma 16.4.2018 at 10:32

   Mulla on myös kokemus Bukarestista, joskin yli 10 vuoden takaa, enkä lämmennyt. Olisi tosin kiva käydä uudestaan sielläkin, varmaan paljon on muuttunut. Jep jep, vihreään aikaan ehdottomasti minä myös! 🙂

  Leave a Reply