Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ravintolavinkkejä Riikaan

Olen tänä vuonna päässyt käymään Riiassa jo useamman kerran: olen ihastunut vanhan kaupungin pastellinvärisiin taloihin, söpöihin pikkukujiin ja erityisesti huikeaan ravintolatarjontaan! Ja tarjonnan laajuus yhdistettynä Suomea edullisempiin hintoihin tekeekin tästä pikkuruisesta pääkaupungista varsinaisen ruokamatkailijan satumaan! Tässä ruoka- ja ravintolavinkkejäni Riikaan koko päiväksi aamiaisesta illalliseen!

Riika: Edullista aamiaista

Jos majoitukseesi ei kuulu aamiaista tai jos vaikka poikkeat Riiassa aamulla välilaskulla, voit syödä hyvän aamiaisen jossakin Riian monista kivoista kahviloista. Huomaa kuitenkin, että monet vanhankaupungin kahvilat aukeavat vasta yhdeksältä tai kymmeneltä. Ainoita jo seitsemältä auki olevia kahviloita on Cadets de Cascogne, joka tunnetaan muun muassa herkullisista croissanteistaan. Kahdeksalta avautuu Latvian sotamuseon kupeessa KD Konditoreja, josta saa todella edullisia leivonnaisia ja esimerkiksi munakkaan croissantin ja salaatin kanssa vain 2,50 eurolla!

 

 

Riika: Uniikkeja brunsseja

Muusu Terase on hehkutetun Muusun (se on myös alla olevalla White Guiden listalla) sisarravintola kauniissa maisemissa Riian matkustajataman kupeessa. Kesällä täällä on varmaan ihana syödä ulkona terassilla veden äärellä, mutta tunnelmallista oli sisällä salissakin: murrettua turkoosia ja kultaa, lampaantaljoja ja muhkeita tyynyjä, paljon viherkasveja ja luonnonvaloa isoista ikkunoista. Ja entäs ruoka sitten! Tarjottavaa oli niin paljon ja se oli niin kauniisti asetettu esille, että en ole vastaavaan vielä ainakaan Tampereen brunsseja testatessani törmännyt.

Alkupalapöydässä oli monenlaista suolaista syötävää: lohta ja mätiä saaristolaisleivällä, avokadotäytteisiä croissanteja, bruschettaa, sienipiirakkaa, salaatteja, juustoja ja paljon muuta. Lämpiminä ruokina oli muun muassa kanaa, porsaanlihapataa, juuresmuusia ja grillattuja vihannesvartaita. Vanhan piirongin päälle katettu jälkiruokapöytä oli taas niin kaunis kokonaisuus että voi autuus. Sillä oli tarjolla useanlaisia kakkuja, kauniita jugurtti-granola-annoksia, crème brûléeta, tryffeleitä ja marenkeja. Jälkiruuat oli vielä kauniisti koristeltu syötävillä kukkasilla ja tuoreilla marjoilla. Juomista brunssiin kuuluivat raikkaat mehusoodat, kahvi pitää ostaa erikseen.

Muusu Terasen brunssin hinta on 19 euroa.

 

Riika ravintola brunssiRiika ravintola brunssiRiika ravintola brunssi

 

Myös ihan vanhankaupungin ytimestä löytyy hyvää brunssia. Erityisesti suosittelen Restorāns 3:n sunnuntaibrunssia, joka maksaa 19,90. Brunssin tarjonta vaihtelee sesongin mukaan ja ravintolassa käytetään vain paikallisia raaka-aineita. Brunssiin kuuluu alkupalapöytä salaatteineen, lihoineen ja kaloineen, pöytään tarjoiltu munakas sekä hurjan kauniita makeita jälkiruokia ja juustoja jälkiruokapöydästä. Latvialaiseen tapaan juomat ostetaan erikseen.

 

 

Riiassa brunssittelijan kannattaa tosiaan huomioida, että kahvi ja tee eivät yleensä sisälly brunssin hintaan, ja että suurin osa ravintoloista tarjoilee brunssia vain sunnuntaisin. Lauantaibrunssia etsivän kannattaa erikseen tarkastaa ravintoloiden sivut.

Yllä mainittujen lisäksi suosittuja brunssipaikkoja vanhassa kaupungissa ja keskustassa: Domini Canes, MiiT Coffee, Čarlstons Restaurant, Riits, La Kanna, KID, Biblioteka No. 1, Forest, Annas Dārzs, Niklāvs, Bergs, Kolekcionārs, Rocket Bean Roastery. Useimpiin paikkoihin on kävelymatka vanhastakaupungista.

 

Riika: Lounasta astetta paremmin

Uusin lounassuosikkini Riiassa on Biblioteka No. 1. Se on upea fine dining -ravintola hienossa puistomiljöössä ihan vanhankaupungin kupeessa, ja lounasaikaan kolmen ruokalajin menu irtoaa vaivaisella 19 eurolla! Annokset eivät myöskään ole mitään pientä piiperrystä, vaan jos jaksat kaikki kolme ruokalajia syödä, niin pärjäät takuulla pitkälle iltaan. Valitsin päivän suosituksista (kolme vaihtoehtoa alku-, pää-ja jälkiruualle) alkuun simpukoita kermaisessa valkoviini-tomaatti-paprika-liemessä, päääruuaksi savustettua turskaa, ja jälkiruuaksi avokado-kiivisorbettia.

 

Keittiön tervehdyksessä savukalaa ja pinaattia

Alku- ja pääruuan välissä makuaistin raikastamiseksi appelsiini-punaherukkasorbetti

 

Toinen vähän paremman lounaan suositukseni on Forest, jossa voisi lounaalla maistella vaikka ravintolan viiden ruokalajin maistelumenun 30 eurolla. Tätä nykyä Forestissa tarjotaan myös kolmen ruokalajin edullisempaa lounasmenua, mutta viime keväänä käydessäni päädyin kuitenkin tilaamaan lounaani à la carte -listalta (koska halusin kampasimpukoita…). Pääruokana söin täällä kissakalaa paistetun lehtikaalin ja liekitetyn purjon kanssa.

 

Riika hyvä ravintola

Riika hyvä ravintola

Riika hyvä ravintola

Amuse-bouche eli keittiön tervehdys sisälsi kylmäsavustettua poroa, pikkelöityä kurpitsaa, piparjuurikreemiä ja kuivattua oliivia.

Riika hyvä ravintola

Riika hyvä ravintola

Väliruokana omena-pihlajasorbetti

Riika hyvä ravintola

 

Riika: Burgerin ystävälle

Hampurilainen on aina hyvä valinta ja sopii niin lounaaksi kuin päivälliseksikin. Älä sorru tuttuun ja turvalliseen Hesburgeriin (joo, sekin löytyy Riiasta!), vaan koita vaikka tämän hetken suosituinta – ja ehdottomasti instagrammattavinta – burgeripaikkaa Street Fries Kitchenia. Täältä saa myös jumalaisen herkullisen näköisiä pannukakkuja ja vohveleita jälkiruuaksi!

 

 

Riika: Ihania kahviloita

Ruokamatkailijan kannattaa poiketa Riiassa myös sen moniin erikoisiin ja ihaniin kahviloihin. Esimerkiksi Parunāsim Kafe’teekaan, joka kutsuu itseään kaupungin romanttisimmaksi kahvilaksi, Fat Cat Eklērnīcaan, joka on erikoistunut vain ja ainoastaan éclair-leivoksiin (ja niitä löytyykin kahvilasta ainakin kolmeakymmentä erilaista), Riga Black Magic -kahvilaan, jossa pääsee maistamaan kahvin kanssa kuuluisaa Riga Black Balsam -likööriä, tai hurmaavaan pagodan malliseen Apsara Tea Houseen, jossa minä aion kesällä istua ainakin yhden kokonaisen päivän teelaatuja maistellen ja puistomaisemia katsellen. Herkullisin leivosvalikoima löytyy BakeBerrystä, tosin ihan halvimpiin kahviloihin se ei lukeudu.

 

Parunāsim Kafe’teekassa voi kesällä istua sisäpihallakin

Ihanan aasialaishenkinen Apsara Tea House

BakeBerryn leivokset ovat herkullisia päältä ja sisältä!

 

Se kahvila, johon olen itse tällä hetkellä eniten ihastunut on Kolonade. Yläkerran pieni kahvila (alatasolla on ravintola) on ihanan rauhallinen, rento ja konstailematon. Tässä kahvilassa ei ole mitään hispteriä, vaan se on vaan kertakaikkisen mukava ja rento. Ihan paras lämmittelypaikka talvella!

 

 

Riika: Illallissuosituksia

Viimeisimmällä reissullani Riikaan huomasin suureksi surukseni, että aiemmin suosittelemani Vill’ Amor on syystä tai toisesta lopettanut. Toivon, että vain muuton takia ja pääsen pian taas tähän Riian kauneimpaan ja erikoisimpaan ravintolaan syömään taivaallisia simpukoita sinihome-yrttiliemessä.

 

Riika ravintolat

Riika ravintolat

 

Toinen illallissuosikkini on Välimeren ja Latvian keittiöitä yhdistelevä Entresol. Entresolin alkupalalista koostuu ”knapaksista”, joita voi tilata vain yhden tai vaikka kuinka monta jaettavaksi. Vaihtoehtoja riittää ja mukavan paljon on myös latvialaisia erikoisuuksia. Pääruuat ovat kala-ja lintupainotteisia.

Valitsin alkupaloiksi kolme knapasta (koska tarjoilija uskotteli minulle, että se ei ole liikaa yhdelle): latvialaista kalakeittoa, mustekalaa perunan ja chorizon kanssa sekä ponzu-marinoitua härkää. Pääruuaksi söin tiikerirapuja ohran ja jokirapukastikkeen kanssa (en jaksanut syödä kaikkea kolmen alkupalan jälkeen!) ja vielä jälkiruuaksi omenan eli kinuskijäätelöä, omenasosetta, valkosuklaakastiketta ja kuivattua omenaa. Ai että!

 

 

Riika: White Guide -ravintolat

White Guide on Pohjoismaiden ja Baltian johtava ravintolaopas, jota on julkaistu vuodesta 2005 lähtien. White Guide arvioi paitsi ravintoloiden ruokaa niin myös niiden persoonallisuutta, innovatiivisuutta, vastuullisuutta ja erityisesti yleistä ilmapiiriä. White Guide -listan ravintolat ovat siis takuulla korkeatasoisia, mutta joukosta löytyy myös ilahduttavan edullisia vaihtoehtoja!

Tässä tuore White Guiden listaus Riian parhaista ravintoloista:

Korkeimmalla eli Global Masters -tasolla (”Restaurants where the kitchen achieves outstanding and original cooking. The overall experience is on a very high level.”): Gastrologik

Masters-tasolla (”Restaurants where the kitchen achieves very interesting cooking. The overall experience is on a very high level.”): Vincents, Restorans 3

Very Fine -tasolla (”A very good overall experience in which the kitchen achieves interesting and very well executed cooking”): Speceriet

 

Vinkki! Riga Restaurant Week -ravintolaviikko

Jos satut matkustamaan Riikaan touko- tai lokakuun alussa, tsekkaa ravintolaviikon tarjonta. Ravintolaviikolla Riian parhaat ravintolat tarjoilevat vain tätä viikkoa varten suunniteltuja annoksia ja monesta ravintolasta saa kolmen ruokalajin illallisen 15-20 eurolla. Esimerkiksi yllä mainituista White Guiden ravintoloista mukana on Restorans 3, Biblioteka No. 1, Le Dome, 3 Pavaru, Entresol, Kolonade, Muusu sekä muista mainitsemistani ravintoloista Forest, Muusu Terase, Niklavs ja Vill’ Amor.

Riian ravintolaviikko on ihan mahtava mahdollisuus päästä todella edullisesti syömään todella hyvää ruokaa!

 

 

LUE MYÖS MUUT JUTTUNI RIIASTA:

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply marika 16.3.2018 at 23:41

  Riika on kyllä kiva paikka ja hyviä ruokapaikkoja. Viimeksi olin kesällä. Air balticilla jotenkin tyhmät lentoajat, kun niin aikaisin perillä ja hotellihuoneen saa usein vasta kolmelta.

  • Reply Emma 18.3.2018 at 20:42

   Matkatavarat voi kuitenkin käydä jättämässä hotellille vaikka heti aamulla ja sitten mennä itse vaikka brunssille! Hyvä puoli aamulennoissa on se, että hyvää päiväaikaa ei mene matkustamiseen vaan jää koko päivä kohteeseen!

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog 18.3.2018 at 13:03

  Oih! Kivojen kahviloiden ja herkullisten brunssien ystävänä en voi muuta kuin huokaista onnesta näitä kuvia katsoessa. 🙂 Olen käynyt kaupungissa parikin kertaa, tosin yli 10 vuotta sitten, joten ruokatarjonta on varmasti muuttunut ja parantunut siitä todella paljon. Mieleeni on jäänyt erityisesti pannukakkupaikka, josta saisi suolaisia ja makeita juttuja ja jossa kävin molemmilla kerroilla. Täytyypä laittaa näitä nimiä mieleen, siis muistivihkoon, jos jossain vaiheessa päädyn kaupunkiin uudestaan.

  • Reply Emma 21.3.2018 at 10:59

   Pannukakkupaikka kuulostaa ihanalta! Mulla jäi ens kerralle myös bubble waffle -paikka, jonka vohvelit näytti ihanilta, mutta en vaan enää pystynyt 😀

 • Reply Tanja 18.3.2018 at 17:45

  Ruokavinkkejä on aina kiva lukea. Haluaisin Riikaan kesällä, mutta olisi mahtavaa jos joku näistä meidän varustamoista aloittaisi säännölliset reittimatkat Riikaan, luulisi että matkustajia riittäisi!

  • Reply Emma 21.3.2018 at 11:00

   Joo, kyllä luulis että Riian risteilyillekin riittäisi matkustajia! Ruotsistahan noita ymmärtääkseni tehdäänkin.

 • Reply Anni | Rajatapaukset 21.3.2018 at 12:59

  Ihan mahtavia ruokavinkkejä, kiitos! Erityisesti brunssit on niin mun juttu! Ja koska olen makealle erittäin perso niin brunsseilla se tärkein asia on mulle aina jälkiruoat 😀 Valitettavan moni brunssi on panostanut vain suolaiseen, mutta tuo Muusu Terasen jälkiruokapöytä näyttää todella houkuttelevalta!

  • Reply Emma 23.3.2018 at 13:19

   Ole hyvä Anni! 🙂 Joo, kyllä brunssilla pitää makeaa olla, ja mitä useampaa sorttia sen parempi 😀 😀

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures 24.3.2018 at 18:41

  Hei jee, kiitti ravintolavinkeistä! Helmikuussa viimeksi siellä ollessani ei tosin mikään paikka oikein ollut aamupäivästä auki, mutta seuraavalla kerralla haluan ehdottomasti tutustua lisää Riikan ravintolatarjontaan. 🙂

  • Reply Emma 26.3.2018 at 21:56

   Ole hyvä! Näitä tulee toivottavasti vielä lisääkin, innostuin niin paljon kaikista mahtavista ravintoloista Riiassa! 😀

 • Reply Sandra 24.3.2018 at 22:30

  Todella hyviä ruokavinkkejä ja mistään noista en ollut kuullutkaan, vaikka olen pari kertaa Riikassa käynyt. Erityisesti tuo ensimmäinen brunssi vaikutti todella hintansa arvoiselta – toisin kuin välillä Suomessa, jossa mielestäni liian usein 25 euroa maksava brunssi ei ole kummoisempi kuin jonkin paikan kympin lounas tai hotellin aamiainen. Riika on aivan ihana enkä ole kertaakaan pettynyt ravintoloissa ja kahviloissa 🙂

  • Reply Emma 26.3.2018 at 21:59

   Jep, täällä Tampereellakin tuo 25 alkaa olla perushinta brunssille eikä se vielä välttämättä takaa mitään erikoista kokemusta. Se on kyllä kiva, että Riiassa on vielä pikkuisen edullisempaa, niin raaskii kokeilla vähän erikoisempiakin juttuja!

  Leave a Reply