Suomen suurin matkablogiyhteisö

Valletta – Vinkit Maltan hurmaavaan pääkaupunkiin

Yhteistyössä Visit Malta

Maltan kauniissa pääkaupungissa Vallettassa riittää nähtävää ja ihmeteltävää. Se on pinta-alaltaan pieni: sitä ympäröi kahdelta puolen Välimeri ja kolmannesta suunnasta kaikki tiet vievät Roomaan eli tuovat Vallettaan! Valletta on niin pieni, että sen kapeat, mäkiset kadut ehtii kävellä vaikka kaikki päästä päähän yhden päivän aikana!

Mutta kiirettä siellä ei kannata pitää vaan tallustella pikkukatuja rauhassa rakennusten erikoisia yksityiskohtia ja kauniita värejä bongaillen. Vaikkei kaupungissa kävisi katsomassa yhtäkään varsinaista nähtävyyttä, kirkkoa tai museota, kuluu päivä helposti vain ristiin rastiin kävellessä.

 

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

 

Valletta on ritarien kaupunki

Ritarit hallitsivat Maltaa lähes 250 vuoden ajan vuosina 1530-1768. Heidän perintönsä näkyy edelleen monissa paikoissa Maltalla: Vallettassa muun muassa kaikki portaat on suunniteltu niin, että ritarit kykenivät kulkemaan niissä raskaissa haarniskoissaan. Myös ritarikunnan kahdeksansakarainen risti on nykyään Maltan kansallissymboli ja se löytyy painettuna jos jonkinlaiseen matkamuistoesineeseen.

Ritariajan tunnelmaa pääsee aistimaan muun muassa Suurmestarin palatsissa (Grand Master’s Palace) ja Inkvisiittorin palatsissa (Inquisitor’s Palace), joka sijaitsee viereisessä Vittoriosassa.

Suurmestarin palatsi valmistui vuonna 1571. Nykyisin se on Maltan presidentin virka-asunto ja maan parlamentin kokoontumispaikka, ja sen yleisölle avoimessa osassa on esillä muun muassa hienoja haarniskoja ja aseita.

 

Malta nähtävyydet

Kuva: © viewingmalta.com

Malta nähtävyydet

Kuva: © viewingmalta.com

Maltalla toimi ritarien valtakauden aikaan myös katolisen kirkon inkvisitiolaitos. Vanhassa Inkvisiittorin palatsissa on tätä nykyä museo, joka esittelee inkvisition historiaa ja elämää 1500-1700-luvun Maltalla.

 

Malta Valletta

Kuva: © viewingmalta.com

Malta nähtävyydet

Kuva: © viewingmalta.com

 

Vallettan upeita kirkkoja ja palatseja

Maltalaisten uskonnollisuudesta ja katolisen kirkon vahvasta historiasta kertoo muun muassa Vallettan lähes 30 kirkkoa. Vallettan parhaaksi nähtävyydeksikin kutsutaan vuonna 1577 valmistunutta Pyhän Johanneksen katedraalia (St. John’s Co-Cathedral), joka on ylenpalttisen koristeltu kullalla ja taideteoksilla. Kirkossa on esillä myös Caravaggion kuuluisa maalaus Johannes Kastajan mestauksesta. Täällä riittää kirkkobongarille yksityiskohtia ihailtaviksi vaikka koko päiväksi. Ja kiipeä ihmeessä kierreportaat myös ylhäälle kirkon parvelle!

 

Valletta nähtävyydet

Kuva: © viewingmalta.com

Valletta kirkko

Kuva: © viewingmalta.com

Valletta kirkko

Kuva: © viewingmalta.com

 

Vallettassa on säilynyt myös muutamia upeita palatseja, joista monet toimivat museoina. Ehdottomasti uniikein käyntikohde on Casa Rocca Piccola, 1500-luvun palatsi, ”elävä museo”, joka on edelleenkin myös de Piron aatelisperheen asunto. Casa Rocca Piccolaan pääsee tutustumaan päivittäin opastetuilla kierroksilla – oppaana toimii useimmiten itse palatsinherra Nicholas de Piro!

 

Malta palatsi

Valletta nähtävyydet

Malta Valletta palatsi puutarha

 

Sotahistoriaa

Maltalla on käyty historian saatossa monia taisteluja ja sen hallitsijat ovat vaihtuneet. Tämä näkyy myös Vallettassa. Sotahistoriasta ja erityisesti maailmansotien historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla ainakin Kansallisessa sotamuseossa (National War Museum) St Elmon linnoituksessa, joka sijaitsee hienolla paikalla Vallettan niemen kärjessä satamaa vartioimassa.

 

Malta sotahistoria museo

Kuva: © viewingmalta.com

 

Hienoimmat näkymät niin Vallettan satamaan kuin viereisiin kolmeen kaupunkiin Vittoriosaan, Sengleaan ja Cospicuaan aukeavat Upper Barrakka Gardensista. Sotahistoria on näkyvissä täälläkin: 1500-luvulta peräisin olevilla tykeillä (alkuperäiset ovat nyt museossa ja niiden tilalla on uudet) ammutaan kunnialaukaukset joka päivä kello 12 ja 16. Pidä kamera valmiina!

 

Valletta puutarha

Valletta puutarha

Kuva: © viewingmalta.com

 

Muita lempikohteitani Vallettassa

Vallettan naapurit Three Cities, kolme kaupunkia, eli Vittoriosa, Senglea ja Cospicua ovat käymisen arvoisia. Niistä löytyy Vallettan katuja rauhallisempia sokkeloisia kujia ja kauniita vanhoja rakennuksia. Matka Vallettasta sataman toiselle laidalle kannattaa tehdä vanhalla taksiveneellä. Lyhyen matkan hinta on alle kymmenen euroa ja mereltä käsin on upeat maisemat molempiin suuntiin!

 

Valletta vene

Venetaksin kyydissä Vittoriosasta Vallettaan

Valletta Three Cities

Valletta

 

Vallettan erikoisin kävelyreitti kulkee rantakallioita pitkin St Elmon linnoituksen ympäri. Näille kallioille voisi tulla merinäköaloista nauttimaan myös vaikka piknikille. Lower Barrakka Gardenin penkeille olisi myös tehnyt mieli jäädä haaveilemaan ja vaikka kirjaa lukemaan.

 

Valletta Malta

Tästä St Elmon linnoituksen juurelta lähtee kävelyreitti rantakallioita pitkin ja löytyy ihana paikka istuskella vaikka piknikillä

Valletta

Lower Barrakka Gardens

 

Ja Vallettassa pitää tietysti myös syödä. Etsi vaikka paikallisten suosittelema Ta’ Nenu leipomo/ravintola ja tilaa perinteinen ftira-leipä tai jänispataa.

Kaikkein kivointa Vallettassa on lopulta kuitenkin päämäärätön haahuilu ja hauskojen värikkäiden yksityiskohtien etsiminen. Kauniita kortteleita ja kuvauksellisia parvekkeita löytyy joka kulman takaa. Mene siis ja eksy!

 

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

Malta Valletta

 

 

LUE MYÖS NÄMÄ MALTAN JUTUT:

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Ansku BCN 23.1.2018 at 09:22

  Näyttääpä kivalta! Malta on yksi niistä Euroopan maista, jotka ovat minulta vielä käymättä ja se onkin ollut monesti esillä, kun olemme tehneet reissusuunnitelmia 🙂

  • Reply Emma 24.1.2018 at 10:50

   Joo, Malta on ihan selkeästi nouseva kohde – ihme ettei ole ollut jo aiemmin! Suosittelen lämpimästi jos etsii vähän omalaatuisempaa kohdetta Välimereltä!

 • Reply Martta / Martan Matkassa 23.1.2018 at 10:04

  Ihana lukea näitä postauksia Maltalta, kohde on edelleen haaveissa ja matkakuume sen kun vaan kasvaa! Matkamessuilla kävin osastolla ja otin mukaan muutamia esitteitä ja cd:n, joita voin ripotella ympäri asuntoa, ehkäpä joku meidän perheessä saisi loistava idean ja haluaisi lähteä Maltalle lomalle. 😀

  • Reply Emma 24.1.2018 at 10:51

   Hehe, ja ainahan voit lähteä vaikka yksinkin 🙂

 • Reply traveldreamer17 23.1.2018 at 10:06

  Malta on ollut jo jonkin aikaa Bucket listallani. Tämä postaus kyllä lisäsi intoa lähteä katsastamaan Valletta. Noista pikkukaupungeista lahden toisella puolella en ollut kuullutkaan, mutta ovat varmaan juuri sellaisia joista tykkään.

  • Reply Emma 24.1.2018 at 10:52

   Joo, mulla jäi liian vähän aikaa koluta noita ”kolmea kaupunkia”, ensi kerralla varaan sitä niille enemmän!

 • Reply Mika / Lähtöportti 24.1.2018 at 11:21

  Näyttää ja kuulostaa tosi houkuttelevalta, sillä juuri tuollaisilla vanhoilla kujilla haahuileminen on ihan mun juttuni. Uskon Maltalta löytyvän tuttua välimerellisyyttä, mutta myös jotain ainutlaatuista ja persoonallista. Malta on kuulunut suunnitelmiin iät ja ajat, mutta siirtynyt aina tulevaisuuteen. Se on myös yksi vaihtoehto ensi syksyksi, mutta saa nähdä minne sitä päätyy 🙂

  • Reply Emma 26.1.2018 at 09:26

   Malta on tosiaan just tuollainen jännä yhdistelmä. Muutama jotka on kertoneet mulle, että eivät kauheasti tykänneet (mikä on mun mielestä kyllä todella outoa :D) on sanoneet, että odottivat Maltan olevan enemmän Italian tai Espanjan kaltainen. Se on kyllä totta, että vaikka Maltalla on selkeä Mediterranean Vibe, niin se on myös ihan omalaatuinen!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 24.1.2018 at 16:59

  Vietimme joskus lokakuisen pidennetyn viikonlopun Maltalla, asuen Sliemassa mutta toki myös Vallettaa koluten. Otsikkosi ritarit jäivät meillekin tuolta hyvin mieleen! Ja Marsaloxxin kalastajakylän värikkäät veneet. Ja kapeat kujat, joita pitkin paikallisbussi sinne Valletasta pujotteli. …. Pitäisiköhän ottaa uusiksi, Malta … 🙂

  • Reply Emma 26.1.2018 at 09:28

   Marsaxlokkin kalastakylä on kyllä aivan ihana, siitäkin pitäisi varmaan ainakin joku kuvapostaus koostaa! Mä tuun kyllä varmasti menemään Maltalle vielä uudestaankin, haluaisin etenkin päästä patikoimaan enemmän rannikkomaisemissa!

 • Reply Sandra 24.1.2018 at 19:06

  Nyt oli kyllä hyvä ja kattava postaus Valletasta erinomaisin kuvin varustettuna! Kaikkialla muualla onkin tullut jo käytyä paitsi sotamuseossa. Ehkä sinnekin joskus…..

  Sliemasta on mukava mennä Vallettaan lautalla – voittaa mennen tullen bussissa istumisen. Joskus menen vapaapäivänä Vallettaan ihan muuten vain nauttimaan tunnelmasta ja kahviloista tai ravintoloista. Asua en siellä tykkäisi, mutta pieneen irtiottoon se soveltuu hyvin.

  • Reply Emma 26.1.2018 at 09:29

   Kiitos Sandra, ihan parasta saada kehuja nimenomaan sulta kun paikat on sulle niin tuttuja! 🙂

 • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler 25.1.2018 at 11:59

  Onpa upeaa arkkitehtuuria ja kiinnostavia yksityiskohtia. Onnistuit kyllä herättämään kovan mielenkiinnon paikkaa kohtaan 🙂

  • Reply Emma 26.1.2018 at 09:29

   Hehe, mission accomplished! Ja tässä on vaan yksi kaupunki, Maltalla on vielä niin paljon kaikkea muutakin! 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi 26.1.2018 at 11:47

  Olen vieraillut Maltalla joskus noin miljoona vuotta sitten. Luulen, että voisin viihtyä oikein hyvin ainakin noissa tunnelmissa ja maisemissa. Hyvää kalaruokaa, lasi viiniä ja selkeästi Suomen Oulua parempi ilmasto ajoittain 🙂

  • Reply Emma 29.1.2018 at 08:31

   Ihan varmasti viihtyisit! 🙂

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti 26.1.2018 at 14:42

  Rakastan Etelä-Eurooppalaisia idyllisiä ja vanhoja kaupunkeja! Maltalla en ole ikinä käynyt. Siskoni vietti siellä kuukauden, enkä silloinkaan saanut aikaiseksi käydä vierailemassa. Hän piti paikasta kovasti ja siitä asti Malta on ollut bucketlistalla. Mulle tulee noista kuvista ja tunnelmista mieleen Mallorcan Valldemossa. 🙂

  • Reply Emma 29.1.2018 at 08:32

   Jaahas, nyt pitääkin mennä tutkimaan millainen paikka on Valldemossa! 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 26.1.2018 at 15:05

  Ihana, värikäs Valletta. <3 Tätä oli ihana lukea ja fiilistellä, sillä yksi kesä on tullut tuolla pyörittyä – työskentelin Grand Hotel Excelsiorissa yhden kesän, joka on myös Valletassa. Pitäisi kyllä päästä piakkoin noille Valletan ihanille tunnelmallisille kaduille.

  • Reply Emma 29.1.2018 at 08:38

   Oi, oli varmaan hieno kesäduuni! Sun täytyis kyllä päästä fiilisteleen vanhoja kulmia! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika 26.1.2018 at 18:48

  Tutulta näyttää, vaikka omasta visiitistä on jo toistakymmentä vuotta. Ritareita ei osunut silloin kohdalle, mutta muistan arkkitehtuurista erityisesti kauniit parvekkeet. Vietin vain vuorokauden kaupungissa. Välimeren-risteily lähti silloin Vallettan satamasta. Tässä keväällä taidan piipahtaa Gozolla, joten Malta-fiiliksiä on kiva nostattaa, vaikka saari onkin eri.

  • Reply Emma 29.1.2018 at 08:38

   Yritän saada muuten Gozon saarestakin jutun aikaiseksi tässä lähiaikoina! Se on ihanan rauhallinen ja luonnonkaunis saari!

 • Reply Simo 27.1.2018 at 01:48

  Pieni historiafriikki mun sisällä herää aina tämmösiä lukiessa. Malta ja Valletta on kyl semmosia paikkoja, jonne mä vielä joku päivä haluun. Siihen päivään asti pitää hillitä itteään tällasilla postauksilla! 🙂

  • Reply Emma 29.1.2018 at 08:39

   Suosittelen Maltaa lämpimästi historiafriikille! 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 27.1.2018 at 19:56

  Minua on alkanut valtavasti kiinnostaa Malta ja Valletta. Eikä nämä sinun postauksesi yhtään helpota asiaa 🙂

  • Reply Emma 29.1.2018 at 08:39

   Haha, sori, vielä on muutama lisää tulossa! 😀

 • Reply Anni 27.1.2018 at 20:48

  Valletta jäi myös minulle mieleen parin vuoden takaiselta reissulta! Kaunis ja mielenkiintoinen postaus, oli ilo lukea 🙂

  • Reply Emma 29.1.2018 at 08:39

   Kiitos Anni! 🙂

  Leave a Reply