Suomen suurin matkablogiyhteisö

Talvella Maltalle? Kyllä!

Yhteistyössä Visit Malta

Malta ei ole kuuluisa hiekkarannoistaan, mutta siitäkin huolimatta se on monen mielessä vain kesälomakohde. Minä valitsin Maltan talvilomakohteeksi: kaipasin Välimeren valoa ja aurinkoa, mutta varsinaisen rantaloman sijaan halusin kohteen jossa riittäisi lempeän ilmaston lisäksi paljon tekemistä ja näkemistä.

 

Malta Valletta

Malta Marsaxlokk

Malta nähtävyydet

 

Malta oli ihan nappivalinta ja itse asiassa olisin melkein valmis sanomaan, että se on jopa parempi talvikohde kuin kesäkohde! Maltalla voi talvella tehdä oikeastaan ihan kaikkea sitä mitä kesälläkin – auringonottamista lukuunottamatta, vaikka jotkut turistit itse asiassa sitäkin joulukuussa tekivät – mutta vähän väljemmin ja ilman hirmuhelteitä!

 

Maltan talvikelit

Isoin kysymys etenkin meille suomalaisille lomailijoille on aina sää. Paistaako siellä aurinko? Sataako? Onko lämmin? Mitä vaatteita pitää pakata mukaan? Tämän talven kokemuksella marraskuun loppuun asti Maltalla oli vielä suomalaisittain kesäkelit (päivälämpötila saattoi nousta jopa yli 20 asteen) ja merivesikin kesäisten järvilämpötilojen luokkaa. Joulukuun alussa, jolloin me matkustimme Maltalle, sää viileni hiukan, mutta lämpömittari nousi vieläkin joka päivä vähintään 15 asteeseen. Tuulettomina päivinä pärjäsi mainiosti t-paidalla, ainoana pilvisempänä päivänä taas takki pysyi visusti päällä koko päivän. Alle 10 asteen kelit ovat talvikuukausinakin harvinaisia. Mukaan kannattaa siis pakata kaikki aurinkorasvasta pipoon ja hanskoihin sekä ehdottomasti sateenvarjo myös!

 

Retkikohteet talvikaudella

Kaikki suosituimmat päiväretkikohteet – esimerkiksi Unescon maailmanperintökohde Valletta, keskiaikainen Mdina, Marsaxlokkin kalastajakylä, Dingli Cliffs, Gozon saari sekä Maltan lukuisat kirkot ja museot – ovat avoinna myös talvella. Monessa paikassa on itse asiassa huomattavasti mukavampi vierailla kun ei ole huolta helteistä (etenkin ulko- ja luontokohteet) eikä kesäsesongin ruuhkia ja tungosta.

On tietysti myös joitakin sellaisia kohteita, joihin pitää talviaikaan suunnitella retkensä vähän tarkemmin. Esimerkiksi Cominon saarelle (jossa sijaitsee muun muassa kuuluisa Blue Lagoon) ei talvisin ole säännöllistä laivaliikennettä, vaan laivat kulkevat sään salliessa. Gozon laivat sen sijaan kulkevat talvisinkin 45 minuutin välein aamusta iltaan, merenkäynti tosin saattaa tuulisella säällä olla joskus kovaakin.

Joulu on Maltalla tärkeä juhla ja joulukuu on täynnä erilaisia joulutoreja, näytelmiä, konsertteja ja tietysti jouluvaloja. Jouluihmisille Malta on siis erikoisen hyvä kohde.

 

Malta Gozo

Gozon laivat liikennöivät ympäri vuoden lähes säällä kun säällä

Malta kokemuksia

Vallettan sataman tykeillä ammutaan kunnialaukaukset joka päivä klo 12 ja 16

Malta Valletta

Jouluvalot. Kuva: © viewingmalta.com

 

Liikkuminen saarella

Maltalla on kattava bussiverkosto, jota lomailijan kannattaakin käyttää hyödyksi. Bussilippu on talviaikaan halvempi (1,50) kuin kesällä (2,00) ja bussit vähemmän ruuhkaisia. Työmatka-aikaan matkustamista kannattaa silti välttää talvellakin. Osa linjoista kulkee talvella harvemmin tai rajoitetumpia reittejä kuin kesällä –  esimerkiksi tietyille syrjäisemmille rannoille ei pääse talvella busseilla. Myös useat hop on hop off -bussit ajavat talvellakin, niin Maltan kuin Gozonkin saarella.

Maltalla toimii myös Uberin kaltainen Taxify.

 

Malta liikkuminen

Kaikki tiet vievät Vallettaan. Kuva: © viewingmalta.com

 

Luonto ja ulkoaktiviteetit talvella

Luonto kukoistaa Maltalla talvella: ruoho on vihreää ja kukat kukkivat. Puutarhoissa ja luontokohteissa kannattaa vierailla nimenomaan kesäsesongin ulkopuolella.

Meriveden lämpötila laskee talvella noin 16 asteeseen, mutta jos sietää uida kylmässä Suomen kesässä niin miksei myös Maltalla talvella! Talviaikaan tuuli voi kuitenkin äityä kovaksi ja nostattaa isojakin aaltoja, jolloin kannattaa miettiä missä ui. Kesäisin rannoilla päivystää rantavahteja ja uimakelistä ilmoitetaan lipuin, talvella uit omalla vastuulla.

Rauhallisia rantoja talviuimiseen ovat muun muassa saaren lounaisosassa sijaitsevat Golden Bay, Għajn Tuffieħa ja Ġnejna Bay. Näistä bussi pysähtyy talviaikaan lähelle Golden Bayta ja Għajn Tuffieħaa. Me kävimme muuten juuri näissä maisemissa patikoimassa ja voin todellakin suositella näitä rantoja jo upeiden maisemien takia! Kirjoitan Maltan patikointireiteistä vielä ihan oman jutun.

Rantaelämää voi talvella viettää myös vaikka ei veteen uskaltaisikaan. Ota mukaan vaikka viltti ja piknikeväät tai suuntaa rannalle katsomaan auringonlaskua. Monilla rannoilla uitetaan talvisin myös koiria ja minusta niiden riemuisan pulikoinnin katseleminen on ihan parasta hupia!

 

Malta rannat Malta Mellieha

 

Lennot ja hotellit talvikaudella

 

Finnair lentää suoraan Helsingistä Maltalle huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Maltan talvimatkailun ainoa huono puoli on siis se, että marras-maaliskuussa saarelle ei pääse suorin lennoin. Me lensimme joulukuussa Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta, toinen järkevä vaihtoehto on Lufthansan lennot Frankfurtin tai Münchenin kautta. Molemmilla yhtiöillä on hyvät lentoaikataulut lyhyillä vaihdoilla ja edullisimmillaan lennot Maltalle saa parilla sadalla.

Ja hotelleista voi Maltalla talviaikaan saada todella hyviä diilejä! Majoitusta löytyy hostelleista viiden tähden luksukseen ja melkein saaren joka kolkasta. Vaikeinta onkin oikeastaan vain päättää sopiva sijainti – valitse se sen mukaan mitä lomaltasi haluat: kaupunkilomaa, yöelämää, hyviä yhteyksiä luontokohteisiin, paikallista elämää, all inclusive resortin vai jotain muuta. Vinkkini täydellisen hotellin varaamiseen löydät muuten täältä!

 

LUE MYÖS NÄMÄ MALTAN JUTUT:

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas 31.12.2017 at 14:20

  Malta kiinnostaisi kovasti ja talviaika kuulostaa varsin ihanteelliselta. Mutta voihan suorat lennot sentään. Olen tullut niin mukavuudenhaluiseksi, että Eurooppaan pitäisi kyllä päästä melkeinpä suorin lennoin ?

  • Reply Emma 7.1.2018 at 12:56

   Ymmärrän! Tuo oli syy miksi Malta ei meillä aluksi päässyt edes kisaamaan kohdefinaaliin. Mutta sitten kun en löytänyt suoria lentoja juuri mihinkään kohteeseen, joka olisi jotenkin sykähdyttänyt, huomasin että Maltalle pääsi kuitenkin tosiaan hyvillä lentoaikatauluilla ja suhteellisen edullisesti. Voisin ottaa uusinnan Maltalla vaikka huhtikuussa tai lokakuussa kyllä suorin lennoin!

 • Reply Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 31.12.2017 at 22:15

  Saattaisi olla minulle juuri sopiva kohde. Kaipaan talvella lähinnä valoa ja aurinkoa, en rantaeloa (kun en sitä kaipaa kesälläkään:D) joten mulle tuollaiset kelit ja tekemiset sopisi oikein hyvin. Täytyypä ottaa harkintaan ensi vuoden syksylle vaikka yhdistettynä johonkin 🙂

  • Reply Emma 7.1.2018 at 12:57

   Pidä ihmeessä Malta mielessä! Laivalla pääsee myös muuten Sisiliasta, siinä vois olla aika mahtava kombo!

 • Reply Anni | Rajatapaukset 1.1.2018 at 20:02

  Tämähän tuli kuin tilauksesta! Olen juuri pohtinut että olisikohan Malta sopiva kohde piristämään marraskuun ankeutta. No selvästi olisi! Harmi tietysti tuo ettei pääse suorilla lennoilla, mutta toisaalta, ehkä sen voi nähdä myös mahdollisuutena piipahtaa samalla reissulla jossain muuallakin 🙂

  • Reply Emma 7.1.2018 at 12:59

   No aivan varmasti olisi! Mekin mietittiin, että oisko ollut mennessä tai tullessa Istanbulissa yhden yön (Turkish Airlineshan tarjoaa myös ilmaisia kaupunkikierroksia pitkillä vaihdoilla), mutta haluttiin sitten lopulta mahdollisimman pitkä aika perillä Maltalla.

 • Reply Sofia / Project Forever 2.1.2018 at 12:20

  Minä voisin innostua Maltasta talvikaudella enemmän kuin nyt alkusyksystä. Syyskuussa luonto oli kuivaa ja karua, näissä talvikuvissa jo viheriöi. Etenkin Gozo talviaikaan voisi olla ihana!

  • Reply Emma 7.1.2018 at 13:00

   Joo siinä on varmaan iso muutos, miltä luonto näyttää kesällä (eli palaneelta). Mäkin voisin ensi kerralla asua vaikka viikon Gozolla <3

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog 3.1.2018 at 20:29

  Olipa hyvä idea käydä Maltalla sesongin ulkopuolella! Olen miettinyt ”lämmintä” talvikohdetta Euroopassa ja lähinnä pohtinut Kanariansaaria, mutta itse asiassa Malta voisi toimia vähintään yhtä hyvin siihen tarkoitukseen.

  • Reply Emma 7.1.2018 at 13:02

   Toki Kanariansaaret on aurinkovarmempi ja merivesi ehkä aavistuksen lämpimämpää, mutta ainahan se on myös tuurista kiinni minkälaiset kelit milloinkin sattuu. Mun edellisellä Kanariansaarten reissulla joskus aikoinaan vuodenvaihteessa oli koko viikon sateista ja harmaata 🙁

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 5.1.2018 at 16:18

  Talvinen Malta ei kuulostaa ollenkaan hullummalta. Mun suosikkeja oli kyllä Blue Lagoon, Gozo ja Valletta Maltalta. Olisi ihana päästä joskus takaisin sinne, sillä olin kesän töissä Valletassa 2011 vuonna. Mihin tää aika oikein menee?

  • Reply Emma 7.1.2018 at 13:04

   Haha, tää ajankuluminen vaan pahenee iän myötä, justhan oli hei 90-luku, mihin se meni?!! 😀 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 6.1.2018 at 21:12

  Hyvä tietää, että Malta toimii myös talvella. Ei se tosin ihme ole, samaa olen havainnut esim. Etelä-Espanjasta. Tuolla menisi helposti viikko tai kaksi, täytyy laittaa hankintaan.

  • Reply Emma 7.1.2018 at 13:05

   Mä oon kans alkanut kovasti tykätä off season -matkailusta! Eteläisessä Espanjassa en ole tainnut vielä talvella olla, mutta Pohjois-Espanjan Zaragozakin oli ihan huippu nyt marraskuussa!

 • Reply Inspector 18.10.2018 at 17:47

  Olen käynyt 8 v sitten Maltalla. Nyt olen menossa seuralaiseni kanssa 25.11.-3,12. Pääseekö tähän aikaan niille Sisilian excursioeille? Onko kelllään kokemuksia Hotel Osbrnista Valletessa? Mitä talvitemistä suosittelette? Futista tietty tarvii mennä katsomaan.

  • Reply Emma 19.10.2018 at 09:55

   Hei mahtavaa Maltan matkaa! Mun ymmärtääkseni ainakin sellainen firma kuin Virtu Ferries tekee päiväretkiä Sisiliaan läpi vuoden – näitä katselin ainakin itse vuosi sitten joulukuussa, mutta oli sitten niin paljon nähtävää Maltalla, että en ehtinyt Sisiliaan. Maltalla kannattaa retkeillä: omat suosikkikohteeni on Gozon saari, Valletta ja Marsaxlokk. Täällä lisää retkivinkkejä: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2018/04/11/malta-nahtavyydet/

  Leave a Reply