Matkailua kehittämässä sumuisella Kaukasuksella

 

 

Kaukasus on tuntematon helmi suomalaisille. Vuoristo on komea ja eristyksissä eläneet ihmiset ovat säilyttäneet omat tapansa pienissä vuoristokylissä. Pääsin tutustumaan Kaukasuksen matkailuun Azerbaidzanin puolella Quban alueella.  

Quban kaupunki sijaitsee 165 kilometriä Azerbaidzanin pääkaupungista Bakusta. Kaupungissa asuu 38 000 ihmistä. Quban alue levittäytyy maan koilliskulmassa Venäjän rajan, Kaspianmeren ja Kaukasuksen vuoriston väliin.

Kesällä Qubassa on miellyttävämpi ilmasto kuin Bakussa, joten se on suosittu pakopaikka helteiltä. Talvella vuorilla pääsee laskettelemaan.

 

 

Työmatkalla Kaukasuksella

Työmatkat tarjoavat parhaimmillaan hienon mahdollisuuden tutustua uusiin paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä. Käytännössä työmatkojen todellisuus voi olla jotain ihan muuta, koska aikatauluihin ei yleensä pääse itse vaikuttamaan.

Olen itse mukana projektissa, joka on vienyt minut jo viisi kertaa Azerbaidzaniin. Viime kerralla oli tarkoitus käydä minulle uudessa paikassa Kaukasuksen vuoristossa. Odotin matkaa innolla, sillä tiesin, että maisemat olisivat upeat ja on aina kiinnostavaa nähdä uutta.

Harmillisesti matkani Azerbaidzaniin osuvat yleensä marraskuulle, koska silloin arvioidaan ja raportoidaan kyseisen vuoden tuloksia. Niin myös tänä vuonna. Marraskuu ei ole matkailusesonkia Azerbaidzanissa ja siihen on varmasti syynsä. Sää on yleensä kostea ja kolea. Niin myös tällä kertaa.

Maisemista emme päässeet nauttimaan, sillä vuoristo oli sankan sumun peitossa.

Matkalta toki saimme sen mitä haimmekin: tapasimme projektissa toimivia ihmisiä ja haastattelimme heitä. Tutustuimme matkailuun ja paikallisiin käsitöihin alueella.

 

Taukopaikalla. Menomatkalla ylänköalueella keli oli vielä kirkas, ja sumu sakeni myöhemmin perillä.

Qubassa torilla. Yrtit on olennainen osa azeriruokaa, niitä syödään myös alkupalaksi ihan tuoreena sellaisenaan. Alla  kuvassa on majoja piknikille ja teen juontiin vuoristojoen varressa.

 

Matkailusta elinkeino naisille maaseudulla

Hankkeen aihe on omia lempiteemojani: kestävän matkailun edistäminen maaseudulla. Tavoitteena on myös tukea naisten yrittäjyyttä ja ylipäätänsäkin lisätä paikallisten saamaa hyötyä matkailusta, jonka tulot usein valuvat muualle. Hankkeessa pyritään kehittämään matkailijoille tuotteita, jotka perustuvat pienyrittäjyyteen, esimerkiksi kotimajoitusta ja perinteisten käsitöiden myyntiä matkailjoille.

Naisten saamilla tuloilla on muitakin merkityksiä, sillä se edistää tasa-arvoa ja naisten asemaa alueilla, jossa sukupuoliroolit ovat edelleen perinteiset. Myös oman kulttuurin, historian, tapojen ja ympäristön arvostus kasvaa, kun matkailijat kiinnostuvat niistä ja ovat valmiita maksamaan niihin perustuvista tuotteista tai elämyksistä.

Homma on innostavaa, sillä pääkaupungin ulkopuolisilla alueillakin on Azerbaidzanissa paljon potentiaalia matkailukohteina. Paljon hyvää esimerkiksi Qubassa on jo: ruoka on herkullista, maisemat on mahtavat ja vuoristoelämä paikallisine piirteineen on mielenkiintoista matkailijan näkökulmasta. Länsimaisen matkailijan on kuitenkin vaikeaa löytää näitä palveluja. Netistä tietoja ja vinkkejä ei kattavasti löydy ja paikan päällä ulkomaalainen ei voi mitenkään päätellä, mistä ravintolat voisivat löytyä.

Pääkaupunki Bakussa on matkanjärjestäjiä, jotka vievät ryhmiä maaseudulle, mutta sekin tuntuu vielä vähän hankalalta. Kuka suomalainen menisi ensin Bakuun ja vasta sieltä varaisi matkan? Ja kenelle alunperin edes tulisi mieleen lähteä Azerbaidzaniin Kaukasuksen vuoristoon lomallaan?

Lisää hankkeestä voit lukea täältä ja täältä.

 

 

Quban erityispiirteet

Azerbaidzanilla on muutamia yleisiä piirteitä, jotka määrittelevät maata. Se on muslimimaa, mutta varsin maallistunut. Naiset eivät esimerkiksi käytä huivia ja maalla on omaa viini- ja oluttuotantoa. Azerbaidzan on myös entinen neuvostomaa, mikä on jättänyt yhteiskuntaan jälkensä. Kaiken kaikkiaan maa on turvallinen matkailijalle, vaikkakin Armenian vastaisella rajalla Vuoristo-Karabahissa on pitkittynyt sotatila. Se ei kuitenkaan näy katukuvassa muualla maassa.

Maan on historian saatossa valloittanut monet eri kansat ja hallitsijat, joten historiassa on paljon kerrostumia ja kulttuuri on saanut vaikutteita monesta suunnasta. Maan koilliskolkassa sijaitsevalla Quban alueella on kuitenkin omat erityispiirteensä, jotka on varsinkin azereiden keskuudessa hyvin tunnetut.

 

Quban erityispiirteet: pitkät perinteet mattojen kutomisessa

Azerbaidzan on itämaisten mattojen maa. Mattoja tehdään taitavana käsityönä ja ne sisältävät paljon symboliikkaa sekä alueellisia eroja. Qubassa on kerätty vanhoja mattomalleja ja haluttu säilyttää mattoihin liittyviä perinteitä.

 

 

Quban erityispiirteet: elämä vuoristokylissä

Vuoristossa liikkuminen on aina ollut haastavaa ja ihmiset ovat eläneet pitkään eristyksissä. Quban alueella on edelleen monia etnisiä ryhmiä, joiden kieltä tai murretta puhutaan vain yhdessä kylässä. 2500 metrin korkeudessa sijaitseva Khinalig on kylistä tunnetuin. Sen sanotaan olevan maan eristynein kylä ja siksi säilyttäneen parhaiten oman kulttuurinsa ja kielensä, joka ei kuulu mihinkään kieliryhmään. Kylä on kuin elävä ulkoilmamuseo.

 

 

Quban erityispiirteet: Azerbaidzanin omena-alue

Azerbaidzanissa on yhdeksän eri ilmastovyöhykettä, joten eri alueet ovat lajistoltaan erilaiset ja erikoistuneet eri viljelykasveihin. Eteläisessä osassa maata kasvatetaan teetä ja sitrushedelmiä, kun pohjoisessa vuoristossa taas omenia. Ihmiset ovat todella vieraanvaraisia kaikkialla Azerbaidzanissa, niin myös Qubassa, jossa suomalaiset vieraat saivat kukin muovikassillisen omenia kotiin vietäväksi. Tämä toi pieniä haasteita kun piti pakata kotimatkaa varten!

 

 

Quban erityispiirteet: laskettelukeskus

Shahdag on hiljattain valmistunut lomaresortti ja laskettelukeskus, joka tarjoaa hienot hotellit, kylpylän, detox-dieetin, aktiviteetit ja muut mukavuudet. Rinteet nousevat 2500 metrin korkeuteen ja rinteitä on 17 kilometriä.

Kävin ihmettelemässä resortilla ja näin mistä hissit lähtivät, mutta sumu oli niin sankka, etten harmillisesti saanut mitään käsitystä rinteistä tai mittasuhteista. Upeat kuvat jäivät tällä kertaa ottamatta!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Suunnaton 26.11.2017 at 20:49

  Kaukasus kiinnostaisi kovasti! Etenkin vuoristo ja paikallisten pienyrittäjien tukeminen olisi mainiota. Hienoa, että näitä matkailupalveluja ja paikallisasukkaiden hyvinvointia edistetään <3

  • Reply Kaisa 27.11.2017 at 07:47

   Kiitos kommentista, olen samaa mieltä! Joskus olisi hieno päästä ihan ajan kanssa Kaukasuksen vuoristoon ja käydä patikoimassa rinteillä ja tutustua kyliin.

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 26.11.2017 at 21:39

  Kaukasus ja Azerbaidzan kiinnostaa! Mä niin innolla luen aina sun juttuja Azerbaidzanista eikä tämäkään ollut pettymys. Mielenkiintoinen projekti, minkä parissa työskentelet. Olisi mahtavaa nähdä, että jossain vaiheessa turismi kehittyisi ja sitä kautta toimintaa ja tuloja paikallisille. Jotenkin yllättävä tuo ski-resortti, mutta miksikäs ei! Vaihtoehto Alpeille. 🙂

  • Reply Kaisa 27.11.2017 at 07:45

   Kiitos paljon, Kati! Laskettelukeskus yllätti minutkin. Sen rakennukset on kivestä rakennetut ja tosi isot ja prameat. On ollut valtava investointi. Azerbaidzanissa on jännä miten tällaisiin valtaviin rakennusprojekteihin riittää rahaa, vaikka tarvetta olisi muuallakin. Tälläkin reissulla käytiin ensin katsomassa naisille matonkutomista varten rakennettua taloa, jonka oli rahoittanut USAID eli Yhdysvaltojen kehitysapu ja sen jälkeen jatkoimme tänne laskettelukeskukseen missä ei oltu rahaa säästelty.
   Mutta uskon, että lasketteluun on hienot puitteet. Rinteissä oli noin kilometrin korkeusero.

 • Reply Jenna / Huge passion for life 27.11.2017 at 08:36

  Tosi mielenkiintoinen ja hyvä hanke! Jänniin paikkoihin sitä päätyykin työn puolesta. Azerbaidzan kohteena kiinnostaa kovasti, mutta joku on aina silti estellyt varaamasta lentoja Bakuun. Nuo rakennusprojektit tuossa maassa ovat kyllä melkoisia.

  • Reply Kaisa 30.11.2017 at 17:54

   Joo, rakennusprojektit on Azerbaidzanissa muutenkin massiivisia. Se näkyy varsinkin Bakussa, että halutaan näyttävää ja erikoista arkkitehtuuria. Tämä taitaa olla tyypillistä muissakin maissa, joissa valta on keskittynyt pienelle eliitille maan johdossa. Ehkä pitää osoittaa valtaa ja varallisuutta?

 • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler 28.11.2017 at 18:27

  Quba vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta paikalta, ja omaperäiseltä. Olisi kyllä hienoa jos sen naisille saataisiin tuloja matkailun avulla. Jännää myös miten nuo paikalliset kulttuurit ovat onnistuneet säilymään vaikka alue onkin käynyt läpi myllerryksen jos toisenkin.

  • Reply Kaisa 30.11.2017 at 18:35

   Aivan, hienoa että kulttuurit ovat säilyneet vaikka valloittajia on tullut ja mennyt. Syrjäinen sijainti on varmasti suojellut!

 • Reply Travelloverin Annika 1.12.2017 at 22:26

  Tuota, miten niin ei tulisi mieleen? 🙂 Toki tiedän, etten ole ihan perinteinen suomalaisturisti, mutta jo monta vuotta sitten tuli mieleen mennä Azerbaidzaniin ja naapurimaihin myös. Tällaisten hankkeiden esille tuominen on hyvin tärkeää. Ilman sitä mieleen tuleminen on monelle potenssiin sata epätodennäköisempää. Mutta on totta, että harva matkustaa vaikkapa juuri Bakuun ja alkaa siellä miettiä, että hmm olisiko jokin paikallinen matkanjärjestäjä, joka veisi minut jonnekin. Tällaista seikkailuhenkeä harvassa on.

  • Reply Kaisa 9.12.2017 at 14:00

   Hyviä pointteja, Annika! Juu, ehkä useammalle vähitellen tulee Azerbaidzankin mieleen matkakohteena 🙂 lennot on alle kolmesataa Helsingistä eikä se loppujen lopuksi ole kaukana. Suomalaisia matkanjärjestäjiä toki on jotka tekee kiertomatkoja Kaukasuksen maihin Armenia-Georgia-Azerbaidzan, mutta omin päin matkustamiseen tosiaan vaaditaan vähän seikkailuhenkeä 😀

 • Reply Anna K. 2.12.2017 at 22:40

  No nyt on kyllä mielenkiintoinen työ sulla! Kestävän kehityksen matkailu on aina ollut mun sydäntä lähellä, ihan mahtavaa, että pääset noihin asioihin vaikuttamaan. Ehdottomasti mielenkiintoinen alue ja nuo matot, aivan upeita! Heti ottaisin tuon pinon alimmaisen sinisen. 🙂 Ihmisetkin kerrankin sopivan ”nuhjuisia” ja aitoja, välillä harmittaa kun koko maailman kulkee samoissa H&M:n tai Zaran vaatteissa, kaikilla samat kännykät ja samat feikkilaukut.

  • Reply Kaisa 9.12.2017 at 14:02

   Matot on todellakin upeita! Ja kun näki miten uskomattoman määrän tarkkaa työtä yhden sellaisen tekeminen vaatii, muutaman satasen hinta ei tunnu enää ollenkaan isolta. Kiitos kommentista, Anna 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 3.12.2017 at 22:47

  Mielenkiintoisiin kohteisiin tottavie työreissusi suuntautuvat! Kiinnostaisi itseä Baku ja koko muu maa kovasti myös. Upea vuoristo, siellä olisi kiva päivä lasketella 🙂

  • Reply Kaisa 9.12.2017 at 14:09

   Joo, muakin houkuttelisi päästä testaamaan rinteet. Harmitti, etten saanut oikein mitää käsitystä siitä kun sumu peitti kaiken näkyvyyden. Itse resortti oli jotenkin absurdi paikka, kun isossa hotellikompleksissa ei ollut näin ennen sesonkia yhtään asiakasta, mutta työntekijät mustissa puvuissaan oli asemissa respassa ja aulabaarissa 😀 olisko tällainen kustannustehottomuus vielä niitä neuvostoliiton kaikuja… ja muutenkin mustat puvut on vähän eri maailmasta kuin suomalaisten laskettelukeskusten työntekijät jossain sporttisissa fleeceissään 😀

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 9.12.2017 at 11:05

  Aika makee työ sulla! 🙂 Mutta todella kiinnostava matkakohde, vuoristosta etenkin voisi löytyä mukavia vaelluskohteita.

  • Reply Kaisa 9.12.2017 at 14:12

   Joo, pienet päiväpatikat ja vuoristokylien näkeminen olisi huippua! 🙂

 • Reply Lasse Koivunen 26.5.2018 at 21:07

  Terve Kaisa!

  Juttelin juuri pitkän puhelun Anna Kuhmosen kanssa, joka asuu tällä hetkellä asunnossani Tbilisissä. Hän mainitsi nimesi kun puhuimme turismista, jota olen kehittelemässä Georgiassa. Olen ollut projektissa myös Bakussa vv. 2008-2010, joten tunnen jonkin verran Azerbaidzhaniakin. Guba on yksi niitä miellyttäviä kohteita samoin kuin koko Ison Kaukasuksen rinnealue aina Zakatalaniin saakka ja siitä Lagodekhiin Georgian puolelle. Olisiko mahdollista joskus tavata ja jutella lisää aiheesta kanssasi?

  Terveisin,
  Lasse Koivunen
  Jämsä, 26.05.2018
  040-5311800

  • Reply Kaisa 3.6.2018 at 13:15

   Hei Lasse, kiitos kun jätit viestiä! Mielelläni keskustelen lisää ja meillä on myös ajatuksia matkailun koulutuksen kehittämiseen Georgiassa eli yhteydenottosi tuli loistavaan aikaan. Palataan!

  Leave a Reply