Kostamus – suomalainen lähiö Venäjällä

 

 

Missä Venäjällä voi löytää Kekkosen patsaan? Vastaus on itseoikeutetusti Kostamus! Pieni kaupunki sijaitsee Venäjän Karjalassa vain 35 kilometrin päässä Suomen rajasta. Kekkonen sai Neuvostojohdolta ison diilin ja suomalaiset rakensivat koko Kostamuksen kaupungin 70- ja 80-lukujen vaihteessa. Ja sen myös huomaa! Kaupunki näyttää vantaalaiselta lähiöltä.

Kostamus oli vain pieni kylä 70-luvulle asti, jolloin suomalaiset rakennusyhtiöt alkoivat rakentaa Kostamuksen kaupunkia ja rautamalmikaivosta. Alueen malmiesiintymää oli päätetty alkaa hyödyntämään ja malmikaivoksen työntekijöille tarvittiin asuntoja ja palveluja. Projekti oli todella iso ja toi töitä varsinkin työttömyydestä kärsineeseen Kainuuseen. Parhaimmillaan Kostamuksessa oli 3700 suomalaista työntekijää.

Asukkaat Kostamukseen tuli ympäri Neuvostoliittoa. Työntekijöille luvattiin modernit ja tilavat asunnot. Kaupunkiin muuttikin pääasiassa nuoria perheitä. Kostamuksen väkiluku on siitä lähtien ollut noin 30 000.

 

 

Tein päiväseltään työmatkan Kajaanista Kostamukseen. Matka taittui autolla ja tein reissun yhdessä Kostamuksesta kotoisin olevan työkaverini kanssa. Matkaa yhteen suuntaan Kajaanista Kostamukseen tulee 160 kilometriä ja raja ylitettiin Vartiuksen raja-asemalla. Varasimme rajan ylitykseen ja ajomatkaan vähän ylimääräistä aikaa, joten ehdimme kiertää keskustan kävellen ennen sovittua tapaamista. Keskustan näkemiseen ei mene kovin pitkään!

Työkaverini esitteli paikkoja ja olin hämmentynyt. Kostamuksessa tuntuu kuin olisi suomalaisessa lähiössä. Kerrostalot näyttävät samalta, mutta myös liikennejärjestelyt ja kaupunkisuunnittelu on samanlaista kuin Suomessa. Tosin sillä erotuksella, että talot ovat rupsahtaneita eikä niitä ole korjattu kuten suomalaisia 70-luvun kerrostaloja. Suomalaisten talojen välissä on neuvostotyylin kerrostaloja ja uusia venäläisiä taloja. Suomalaisten kunniaksi on sanottava, että suomalaiset talot on rakennettu paremmin ja ne ovat kestäneet paremmin, joten asunnot niissä on arvokkaampia kuin venäläisissä vastaavissa.

 

Kostamuksen terveyskeskus. Eikös näytäkin tutulta? Alla kuvassa on portaikko suomalaisten rakentamasta koulusta. Samannäköisiä portaita on moni suomalainen peruskoulussa kuluttanut.

Monitoimitalo (kuva yllä) ja Imatran Konepajan tuotantoa kadulla (kuva alla).

 

Rakennusprojekti kesti monta vuotta, joten suomalaisille työntekijöille tarvittiin myös asuntoja. Heille rakennettiin ensin rivitaloasuntoja keskustan kupeeseen. Niiden piti olla vain väliaikaisia, mutta osa kämpistä on edelleen asuinkäytössä. Joitain asuntoja on myös remontoitu, mutta suurin osa on alkuperäiskunnossaan ja niitä voi ostaa edulliseen hintaan.

Suomalaisilla oli aikoinaan myös omat palvelut kuten kaupat, kirjasto, pankki, posti ja terveysasema. Varsinainen suomalaisten yhteisö siis.

 

 

Mutta näkyy Kostamuksessa venäläisyyskin! Samoja neukkutyylisiä kerrostaloja löytyy kuin muistakin venäläisistä kaupungeista. Uusia hirsirakennuksia on myös rakennettu ja niistä turkoosin värinen hirsinen ortodoksikirkko on taatusti jotain mitä ei Suomesta löydä.

Muualta Venäjältä Kostamuksessa käymään tulevat venäläiset yleensä kuulemma pitävät Kostamusta siistinä kaupunkina. Se on edelleen kaupunkina nuori eikä infra ole päässyt pahasti rapistumaan.

 

 

Noh, mitäs Kostamuksessa kannattaisi tehdä? Jonkun verran kainuulaisia käy Kostamuksessa pelkän halvan bensan takia. Kajaanissa asuvia tuttujani on myös käynyt nautiskelemassa edullisista palveluista kuten kampaajasta tai kauneushoidoista. Mutta itse kaupungissa ei yhden museon (ja Kekkosen patsaan!) lisäksi ole kovin paljon näkemistä.

Jos kuitenkin päädyt Kostamukseen syystä tai toisesta, tässä pari vinkkiä mitä syödä. Minulle oli yllättävää, että menut löytyy myös suomeksi ja tarjoilijat osaavat auttavaa suomea. Keskustan Okey-nimisessä ravintolassa on päiväsaikaan lounaslinjastolla tyypillistä venäläistä ruokaa ja illalla tilataan listalta. Ruoka on maittavaa ja tuhtia!

 

 

Vähän keskustan laidalta tylsästä rakennuksesta löytyy viihtyisä kahvila Счастье eli ”Happiness”. Rauhallinen, seesteinen tunnelma, ilmainen wifi, hyvä tee ja monipuolinen menu suolaista ja makeaa syötävää toimii hyvin reissupäivän taukona.

 

 

Sushi on Kostamuksessa suosittua ja suomalaisiin hintoihin verrattuna edullista. Sushi-ravintoloita on jopa useampi mikä on näin pieneen kaupunkiin käsittämätöntä.

 

 

Kostamuksessa on suomalaisille jotain nostalgista ja mielenkiintoista, onhan se tavallaan elävä esimerkki Suomen ja Neuvostoliiton välisistä suhteista kylmän sodan aikana. En voi olla vertaamatta sitä Viipuriin, mikä on suomalaisen historiansa takia myös erittäin kiinnostava. Viipuri on kuitenkin kaupunki, jossa suomalaiset ovat itse asuneet ja jonka ovat joutuneet sodan jaloissa jättämään. Sen arkkitehtuuri on vanhaa ja arvokasta. Viipurissa on Alvar Aallon rakentama kirjasto, Monrepos’n kartano ja puisto, Viipurin linna ja muitakin kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia. Itse en ainakaan pystynyt Viipurissa kiertämään ajattelematta koko ajan, että miltä Viipuri nyt voisikaan näyttää, jos se edelleen kuuluisi Suomelle. Kaupunkikuvan rapistuminen pisti harmittamaan.

Samat arkkitehdit ovat suunnitelleet Helsingin keskustaa ja Viipurin keskustaa. Viipurissa näkee yhtymäkohtia Helsingin vanhoihin rakennuksiin ja patsaisiin, Kostamuksessa puolestaan näkee yhtymäkohtia 70-luvun lähiöihin. Omalla tavalla aikansa kuvia molemmat!

 

Upea ruska reunusti tietä matkalla. Ja tankin kautta ennen Suomen puolelle saapumista!

 

Rakennetaan Kostamukseen edelleenkin. Uudella omakotitaloalueella nousi talopaketteja, jotka designiltaan näyttivät kovasti suomalaisilta puutaloilta… eli Kostamus edustaa jatkossakin suomalaista käytännöllistä jokamiehen rakennustyyliä!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sini / Sini matkakuumeessa 4.11.2017 at 19:20

  Osuva vertaus tuo Vantaan lähiö. Asuin aiemmin Vantaan Myyrmäessä Myyrmäentiellä 4v juurikin samannäköisessä kerrostalossa, mikä on tän postauksen ylimmässä kuvassa 😀

  • Reply Kaisa 4.11.2017 at 20:50

   Joo! mulla tuli tuolla heti mieleen Myyrmäki, Martinlaakso ja se seutu 🙂 Varmaan samoihin aikoihin rakennettu ja samoista piirustuksista 😀

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 5.11.2017 at 16:40

  Ensisilmäyksellä ei tosiaan kauhean eksoottiselta kohteelta näytä 😀 Mut olihan noissa koristeellisissa ikkunanpielissä kuitenkin jotain Suomesta poikkeavaakin. Sushi-ravintoloiden määrä ihmetyttää: mikähän mahtaa olla suosion syy?

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 5.11.2017 at 17:55

  Toi eka kuva olisi voitu hyvin ottaa meillä Länsimäessä Vantaalla. Ai kamala 😀 Samanlaisessa talossa meillä on siellä asuntokin. Hyvin on kestänyt 70-luvun betonielementti!

 • Reply Virpi/Täynnä tie on tarinoita 11.11.2017 at 10:59

  Mielenkiintoinen postaus! Ja kylläpä löytyi paljon suomalaista, esim. koulun portaat ja tuo ”Vantaalainen lähiö” voisivat aivan hyvin olla Suomessa napattuja kuvia!
  En ole itse asiassa tiennyt/ tullut koskaan ajatelleeksi, että Kostamuksessa on noin helppo käydä sieltä itärajalta. 🙂 Aina oppii jotain uutta!

 • Reply Anne / Matkahetket 11.11.2017 at 13:06

  Tosi kiinnostava postaus! Suomalaiselta lähiöltä näyttää tosiaan. Onpas hyvännäköiset vihannesvalikoimat tuossa kojussa. 🙂

 • Reply Johanna / Fin Nomads 12.11.2017 at 01:06

  Kylettejä ja paria rakennusta lukuunottamatta ei kyllä uskoisi, että kuvat on Venäjältä eikä Suomesta 😀 voisi olla ihan mikä tahansa suomalainen pikkukaupunki. Tää oli mielenkiintoinen postaus, ja veikkaanpa, että kovin moni suomalainen ei ole kuullutkään tästä kaupungista.

 • Leave a Reply