Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muumimuseo ja Ravintola Tuhto

Tampereen uusi Muumimuseo on upea! Hämärään näyttelytilaan astuu sisään kuin jännittävään muumisatuun, ja mielikuvitus on helppo päästää harhailemaan pyrstötähtien, taikatalvien ja eriskummallisten satuhahmojen maailmaan. Täydet pisteet näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta!

Muumimuseo on rakennettu kahteen kerrokseen ja parhaat palat löytyvätkin alakerrasta kunhan olet ensin kiertänyt yläkerran pienemmän tilan. Näyttely on järjestetty niin, että sen voi kiertää muumikirjojen julkaisuajankohdan mukaan alkaen Muumit ja suuri tuhotulva -kirjan alkuperäisistä kuvituksista vuodelta 1945 (niissä ”esimuumit” ovat vielä huomattavasti nykyistä laihempia otuksia) aina vuonna 1980 julkaistuun Outo vieras Muumitalossa -kirjaan. Näyttely sisältää runsaasti Tove Janssonin piirroksia ja luonnoksia, mutta kaikkein parasta ovat Tuulikki Pietilän tekemät lukuisat hauskat pienoismallit ja kuvaelmat eri muumikirjojen tarinoista. Ne ovat niin aidon näköisiä ja kutsuvia, että tekisi mieli hypätä mukaan muumiperheen seikkailuhin! Ja mitä upeita yksityiskohtia!

 

”Noin siinä käy, kun lellittelee mörköjä ja luulee voivansa ystävystyä merihevosten kanssa.” -Pikku Myy

 

Olen itse kasvanut pienestä pitäen muumikirjoja iltasaduiksi kuunnellen ja varmaan myöhemmin oppinut lukemaankin niiden myötä. Muumimuseossa käynti oli siis minulle myös kuin matka lapsuuteen ja yli 30 vuoden takaisiin tunnelmiin. Jokaisen muumikuvaelman luona muistin, mitä tunteita tai ajatuksia tarina oli herättänyt minussa lapsena. Miten jännittävä ja salaperäinen oli Muumitalon hämärä kellari tai kaakeliuunin takana asunut esi-isä, miten surullinen oli tarina talvella jäätyneestä oravasta ja miten huikean kiehtovia Muumipapan tarinat meriltä.

 

”Koko huone oli muuttunut kylmäksi, joka nurkasta veti, ja äkkiä kummitus aivasti. En tiedä, miltä teistä olisi tuntunut, mutta minun kunnioitukseni sitä kohtaan laski heti paikalla.” -Muumipappa

 

Muumimuseossa ei tekijänoikeudellisista syistä saa valokuvata, joten omien kuvien sijaan tässä pari tunnelmapalaa Tampere-talon kuvapankista:

 

muumimuseo

Kuva: Jari Kuusenaho/Tampereen taidemuseo

muumimuseo

Kuva: Jari Kuusenaho/Tampereen taidemuseo

 

Illallinen Ravintola Tuhtossa

Museovierailun jälkeen jäimme illalliselle Tampere-talon uuteen Tuhto-ravintolaan. Ihastuin tähän supervaloisaan ja silti tunnelmalliseen talvipuutarharavintolaan jo kun kävimme täällä pari viikkoa sitten syömässä pikaisesti pintxot ja tutustumassa ravintolan kattopuutarhaan (lue näistä lisää pintxo-viikkojutustani).

 

ravintola tuhto tampere-talo ravintola tuhto tampere-talo

 

Ravintola on saanut nimensä Muumilaakson marraskuu -kirjassa esiintyvän Tuhton mukaan: Tuhto on pieni homssu, joka majailee yleensä Hemulin veneen alla ja pitää tervan tuoksusta ja sateen ropinasta. Nimeä lukuunottamatta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään teemaravintola – mikä on periaatteessa mielestäni ihan oikea ratkaisu kun ravintola palvelee muitakin Tampere-talon vieraita kuin museokävijöitä, mutta toisaalta ravintola menettää kyllä isot rahat kun ei tarjoa muumifaneille edes vähän instagrammattavaa esimerkiksi Muumi-latten tai leivoksen muodossa.

 

”Ruoanlaitosta esimerkiksi voi tulla hyvin jännittävää, jos kuvittelee olevansa haaksirikoutunut!” – Muumimamma

 

Valitsin listalta Keittiömestari Kärkkäisen päivän kalan, joka oli tällä viikolla paistettua nieriää tillibearnaisekastikkeella polentan ja kantarellien kanssa. Polenta kalan kaverina vielä tilausvaiheessa epäilytti hiukan, mutta se sopi nieriälle mainiosti. Muutenkin annos oli täydellisen herkullinen ja maut tasapainossa. Ainoa moitteeni koskee annoksen kokoa, sillä mielikuvani ravintolasta oli enemmänkin laadukas bistro kuin fine dining -paikka, ja sen perusteella olisin odottanut hiukan tuhdimpaa annosta. Ilman jälkiruokaa olisin jäänyt nälkäiseksi.

 

ravintola tuhto tampere-taloravintola tuhto tampere-talo

 

Jälkiruuaksi tilasin suolakaramellikakkua popcornjäätelöllä. Annos oli todella kaunis ja nyt kokoakin löytyi! Itse tehty jäätelö oli herkullista, kakku taas olisi saanut minun makuuni olla vaikka vielä hiukan suolaisempaakin.

Herkullisen ruuan lisäksi plussaa tulee iloisesta ja aidosta asiakaspalvelusta ja kauniista, uniikista kattauksesta. Tulen varmasti sekä Muumimuseoon että Tuhtoon toistekin!

 

”Minä tunsin itseni niin onnelliseksi, etten edes pelännyt tämän hetken menevän ohi.” – Muumipappa

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Suunnaton 29.8.2017 at 20:01

  Ihan mahtavaa kuulla, että uusi muumimuseo on käymisen arvoinen. Veikkaanpa, että tämän lapsuutensa muumien keskellä kasvaneen on pakko lähteä käymään Tampereella.
  Otsikkoa lukiessani mietinkin, että eikö Tuhto ollut joku muumien hahmo. Hyvä kun päästit piinasta ja paljastit, että onhan se!
  Nuo jutun läpi ripotellut sitaatit on ihania. Niistä tuli tähänkin juttuun just sellainen lämmin tunnelma, mikä muumejakin lukiessa tulee. Taidokkaasti tehty!

  • Reply Emma 30.8.2017 at 08:16

   Kiitos Suunnaton ihanasta kommentista, se lämmitti mieltä kovin! <3 <3

 • Reply Anni 31.8.2017 at 08:42

  Vau, vaikuttaa kyllä käymisen arvoiselta paikalta. Ihania nuo lainaukset tekstissä… heti pääsi muumitunnelmaan 😀

  • Reply Emma 2.9.2017 at 19:48

   Kiitos Anni! Tervetuloa Tampereelle käymään! 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 3.9.2017 at 14:29

  Olipas mielenkiintoista lukea tää juttu. Ymmärsinköhän tästäkin rivien välistä, että Muumimuseo sopii ehkä paremmin juurikin aikuisille, ei niinkään lapsille? Minä itse en ole koskaan ollut erityisen innostunut muumeista, mutta lapset taas on ihan vauhkona niistä. Pienoismallit varmaan hetken kiinnostaa, mutta en tiedä innostaako alle kouluikäisiä vielä tarpeeksi. Ehkä pitää käydä joskus itse toteamassa. 🙂

  • Reply Emma 4.9.2017 at 08:25

   Hyvä pointti! Mä itse lapsellisena, mutta lapsettomana en itse asiassa edes tajunnut miettiä asiaa tuolta kannalta, vaikka se on aika oleellinen pointti kun kyseessä on kuitenkin MUUMImuseo! 🙂 Kyllä mä uskon, että lapsetkin viihtyy tuolla, ainakin jonkun aikaa, mutta kyseessä on kuitenkin museo eikä mikään Naantalin Muumimaailman tyyppinen hauskuutuspaikka.

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 7.9.2017 at 22:09

  Muumimuseo on meilläkin ehdottomasti ohjelmassa, kun joskus saamme aikaiseksi lähteä Tampereelle. Muumeja on meillä luettu ja katsottu jo pitkään, mutta kokonaisessa museossa on aina se riski, että Mörkö kurkistaa jostain kulman takaa. Meillä meinasi nimittäin vuosia sitten Junibackenin käynti loppua alkumetreille, kun ensimmäisessä huoneessa oli iso paperimassasta tehty mörkö – esikoinen ei suostunut enää astumaan yhteenkään huoneeseen. Näkyikö Mörköä?

  • Reply Emma 8.9.2017 at 13:10

   Eih, en kestä! 😀 Tuolla ei ole kyllä mitään sellaisia yksittäisiä isoja hahmoja, mutta ihan pienille voi olla kyllä yleisesti aika jännä tunnelma, kun siellä on vähän hämärää.

 • Reply Tiia(ntai) 8.9.2017 at 18:58

  Ohoo! Onko tämä museo nyt se aiemmin Metsossa sijainnut setti mutta päivitettynä? Kuulostaa jopa museovastaisen mielestä ihan jännältä, vaikka paljon on varmaan samaa kuin Ateneumin muutaman vuoden takaisessa Tove-näyttelyssä (ainakin pienoismallit kuulostavat tutuilta). Siinä Metsonkin muumimuseossa olen kyllä käynyt – siis perhematkalla joskus 90-luvun alussa, joten muistikuvat ei ole ihan hirveän vahvoja. 🙂

  Luen aina innolla kaikki nämä jutut opiskelukaupungistani, jotta tiedän sitten seuraavalla reissulla, minne mennä. Ruokapaikkojen lista kasvaa kasvamistaan… Tyylikkään näköinen tuo Tuhto! Tiedänpä kuitenkin olla suuntaamatta sinne kovin nälkäisenä 🙂

  • Reply Emma 11.9.2017 at 08:06

   Joo, Muumimuseo muutti Metsosta Tampere-Taloon, ja päivittyi ja kasvoi siinä samassa yhteydessä! Ehdottomasti vierailun arvoinen on kun tulet taas Tampereelle!

 • Reply Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä 9.9.2017 at 17:57

  Kivaa lukea tunnelmia uudesta Muumimuseosta! Vähän harmittaa, etten päässyt heti tänä kesänä siellä käymään. Hyvin pitkälti tuli minunkin lapsuus vietettyä Muumien parissa… 😀

  • Reply Emma 11.9.2017 at 08:07

   Muumimuseo on auki ympäri vuoden, tervetuloa siis Tampereelle! 🙂

 • Reply Hanneli/ duunireissaaja 10.9.2017 at 09:55

  Muumit on tullut läpikotaisin tutuiksi, sillä lapsen kanssa niitä on tullut katsottua varmaan tuhansia kertoja. Jossain vaiheessa tytär myös puhui enimmäkseen muumeista lainatuilla lauseilla. Museoon tulee taatusti poikettua, viimeistään seuraavalla duunikeikalla Tampere-talolle.

  • Reply Emma 11.9.2017 at 08:08

   Haha, aika hauskaa puhua vain ”muumia”! 😀 Toivottavasti pääset pian käymään!

 • Reply Leena Tervakorpi 14.9.2017 at 12:47

  Valitettavasti ei ole ihan helppoa napata ravintolan listalle muumi-lattea tai muumileivosta sillä Moomin characters vahtii käyttöoikeuksia todella tarkasti ja haluaa rahaa muuminimen käytöstä. Ehkä jotain sen tapaista on tulossa jatkossa, ongelmaahan voi nokkelasti kiertää monellakin tapaa…

  • Reply Emma 15.9.2017 at 08:26

   Totta puhut, nuo asiat on tietysti otettava huomioon! Toivottavasti löytyy tapa saada muumi-latteja tulevaisuudessa 🙂

  Leave a Reply