Tadžikistan – Pamirin valtatiellä Yamgista Langariin

Yhteistyössä Matkatoimisto Traveller Oy

Liikenteen määrä Pamirin valtatiellä on vähentynyt reissumme jokaisena päivänä – tänään jatkaessamme matkaamme Yamgista itään on vastaantulijoita koko päivän aikana enää kourallinen. Karjalaumojen koot sen sijaan ovat kasvaneet sitten alkumatkan! Tien varsilla laiduntaa lampaita, lehmiä ja vuohia, usein pienten lasten paimentamina.

 

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Tadzikistan Kirgisia Pamir

 

Varsinainen ajomatkamme on tänään lyhyt ja pysähtelemme useilla Wakhanin laakson vaatimattomilla nähtävyksillä. Käymme muun muassa paikallisen sufin – uskonnollisen ihmemiehen, ”Tadžikistanin da Vincin” – kotimuseossa, jossa hänen pojanpoikansa esittelee meille isoisänsä aikaansaannoksia: ihmepappa on muun muassa säveltänyt musiikkia, kirjoittanut runoja, keksinyt jos jonkinlaisia vempeleitä ja rakentanut kylään aurinkokellonkin. Museon esittelyn jälkeen pääsemme vielä pojanpojan kotiin teelle. Kotonaan hän kaivaa kirjahyllystä pölyttyneen vanhan kirjan, kirjasta mustavalkokuvan ja kertomuksen Kivekäs-nimisestä suomalaismiehestä, joka on aikoinaan asustellut näillä seuduilla ja vienyt täältä mukanaan paikallisen tytönkin Suomeen vaimokseen. Ohhoh!

 

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Teekattaus

 

Wakhanin laakson ihmiset ovat Shia Ismaili -muslimeja ja puhuvat tadžikin lisäksi ishkashimin kieltä. Rajat laakson maiden – Tadžikistanin, Afganistanin, Kiinan ja Pakistanin – välillä kulkevat siis käytännössä vain kartalla: ihmisillä kaikin puolin rajaa on samat juuret ja sama kulttuuriperintö. Alue on kaunis, mutta ihmiset köyhiä. Köyhyyden lisäksi alueen ongelmiin kuuluvat koulutuksen ja terveydenhuollon hankala saavutettavuus ja ruokahuollon epävarmuus. Kuten jo edellisen päivän matkakertomuksessa mainitsinkin, ovat matkailun alueelle tuomat tulot siis enemmän kuin siunaus.

Pysähdymme tänään myös Bibi Fatiman kuumilla lähteillä (3 200 metrissä), jotka vaikuttavat suotuisasti kuulemma erityisesti hedelmällisyyteen. Paikalliset naiset vaeltavatkin tänne sankoin joukoin – ja uusia lapsia tänne köyhälle maaseudulle tarvitaankin, sillä luin että väestön odotettavissa oleva elinikä pyörii täällä vain 43 vuoden kieppeillä.

 

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Kylpemään menossa

Tadzikistan Kirgisia Pamir

 

Pysähdymme myös kahden eri linnoituksen rauniolla: niitä on aikoinaan ollut kokonainen ketju laakson pohjalla vartioimassa sen kyliä. Toisella linnoituksella on pieni afganistanilaisperheen pitämä myyntikoju, josta löytyy täydennystä muun muassa villasukka- ja huivituliaisiin. Sillä aikaa kun muut shoppailevat minä kesytän perheen uppiniskaista vuohta ja lopulta pääsen sen kanssa tarpeeksi läheiseen yhteistyöhön ottaakseni meistä muistoksi kaverikuvan 😀

 

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Linnoituksilta on aika hulppeat näkymät Wakhanin laaksoon

 

Myös tämän yön, niinkuin edellisenkin, nukumme 2 800 metrissä paikallisessa majatalossa. Majapaikka on tähän astisista yösijoistamme vaatimattomin: vessa ja suihku ovat ulkona pihan perällä ja nukkumapaikoiksi sijataan lattialle itämaisia mattoja. Nukkumapaikkamme puitteet ovat kuitenkin muuten kunnossa: pääsemme yöpymään omistajaperheen taloon aitoon Pamiri-tyyliin rakennettuun huoneeseen.

 

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Yöpaikkamme on aivan lähellä kohtaa, jossa Afganistan on niin kapea kaistale, että Tadžikistanista käsin voi nähdä sen takana olevat Pakistanin vuoret

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Lapset paimentavat Langarin kylänraitilla vuohilaumaa

 

Pamirin vuoristossa on perinteisesti harjoitettu zarathustralaisuutta ja sen jäänteitä on sittemmin sekoittunut paikalliseen islaminuskoon. Esimerkiksi Pamiri-tyyliin rakennettujen talojen symbolit ovat säilyneet samoina yli 2 000 vuoden ajan. Esimerkiksi talon tärkein huone, johon astutaan useamman eteisen kautta, koostuu muun muassa kolmesta oleskelualueesta, viidestä kattoa kannattelevasta pilarista, kahdesta poikittaisesta pilarista sekä tietystä määrästä kattohirsiä (joidenkin mielestä oikea luku on 49 imaamien määrän mukaan, joidenkin 72 profeetta Alin armeijan vahvuuden mukaan, mutta yleisimmin lukumäärä on 13). Kaikkein kaunein yksityiskohta on kattoikkuna, jota ympäröi neljä eri kerrosta zarathustralaisuuden symbolien maan, veden, ilman ja tulen mukaan.

 

Tadzikistan Kirgisia Pamir

Perinteinen Pamiri-talo

 

Luin lattialle sijatulla matollani myöhään yöhön asti reissukaveriltani lainaksi saamaani kirgisialaisen kirjailija Chingiz Aitmatovin suomennettua toisen maailmansodan aikaiselle kirgisialaiselle kolhoosille sijoittuvaa Dzamilan ja Danilarin liikuttavaa rakkaustarinaa. Välillä katselin kattoikkunasta tummaa tähtitaivasta ja mietin lukemaani. Noissa hetkissä oli jotain harvinaista taikaa – mikä etuoikeus minulla olikaan olla täällä syrjässä maailman katolla, tämän vaatimattoman ja ystävällisen perheen vieraana, lukemassa niin kauniisti kirjoitettua, juuri tämän seudun historiaan sijoittuvaa, tarinaa.

Löysin muuten matkan jälkeen netistä novellin englanninkielisen käännöksen, suosittelen!

 

<< Edellinen etappi: Khorogista Yamgiin
>> Seuraava etappi: Yli 4 200 metrin korkeudessa sijaitsevan solan kautta Tadžikistanin kylmimpään paikkaan!

 

 

*Matkustin yhteistyössä Matkatoimisto Travellerin kanssa. Jos kiinnostuit matkasta, löydät Travellerin Keski-Aasian tulevan matkatarjonnan täältä. Tadzikistanin maapalvelut järjesti Mountain Adventure Travel Tajikistan.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Suunnaton 13.8.2017 at 12:10

  Tätä matkaa on niin kiva seurata!
  Millaista matoilla nukkuminen oli, saiko niistä tehtyä ihan pehmeän alustan?

  • Reply Emma 16.8.2017 at 14:27

   Ihana kuulla! <3 Parina yönä nukuttiin reissussa tosiaan matoilla ja ihan hyvin tuli uni. Toisena yönä alusta oli kieltämättä aika kova, mutta onneksi mä tykkään mieluummin kovemmasta kuin liian pehmeästä patjasta 🙂

 • Reply Sateenmuru 13.8.2017 at 12:37

  Nuo karut vuoret ovat huikeita! Pidän kuvien värimaailmasta. Jään tänne (taas!) haaveilemaan. 🙂

  • Reply Emma 16.8.2017 at 15:01

   Oi, kiitos! Maisemat oli kyllä huikean hienot!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 15.8.2017 at 12:50

  Ihanaa, kun olet saanut paikallisia ihmisiä (ja vuohia) kuviin! Paikat heräävät ihan eri tavalla eloon kuin pelkkien maisemien välityksellä. Vuohella tosin on sen verran hurja katse silmissään, että itseäni olisi ehkä hermostuttanut tuossa kohtaa…

  • Reply Emma 16.8.2017 at 15:03

   Mä tykkään itsekin erityisesti noista paikallisten ihmisten kuvista, niistä jotenkin välittyy niin just se paikallinen luonne ja arki ja elämäntapa. Vuohi oli ihan kiltti (mutta sen hengitys kyllä haisi :D)

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 16.8.2017 at 22:17

  Kyllä on komeat maisemat! 🙂 Mielenkiintoisen kuuloinen reissu teillä! Ja hienoja yksityiskohtia taloissa!

  • Reply Emma 17.8.2017 at 09:36

   Ei ollut maisemissa valittamista! 😀

 • Reply Merja / Merjan matkassa 17.8.2017 at 21:27

  Wau, mielenkiintoisella reissulla olet ollut. Kuvista tuli mieleen meidän bussimatka Perussa. Samanoloisia maisemia. Pitääpä tutustua reissun aikaisempiin vaiheisiin myös 🙂

  • Reply Emma 18.8.2017 at 08:05

   Jännää, että maisemat on samanlaiset ihan eri puolilla maailmaa! Tutustu ihmeessä aikaisempiin matkapäiviin – ja reissutarinat jatkuvatkin vielä muutaman päivän osalta, kohta päästään Kirgisiaan! 🙂

 • Reply Jenni 19.8.2017 at 17:05

  Onpa kerrassaan huimaa ja mielenkiintoista – jään seuraamaan! Sanotaanko nyt että omat matkakohteet ovat olleet aina jotain ihan muuta, mutta hei tällaisestahan voisi jossain kohtaa innostua?

  • Reply Emma 21.8.2017 at 08:20

   Joo, tää oli aika extreme kohde mullekin, mutta ehdottomasti kerran elämässä -osastoa! 😀

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures 20.8.2017 at 10:17

  Siis huhhuh noita maisemia!!! Vastaavalle reissulle olisi kyllä päästävä ensikesänä, juuri itseasiassa näitä matkahaaveitani listailinkin matkablogiini, ja seikkailu näiden maiden halki olisi yksi matkaunelmien täyttymys. Kauanko muuten oma reissusi kesti? Ja tuo vuohiselfie on aivan mahtava, onneksi sait suostuteltua vuohen lopulta poseeraamaan kanssasi! Hahha 😀

  • Reply Emma 21.8.2017 at 08:22

   Täytyypä käydä lukemassa sun matkahaaveista! Meidän reissu kesti 2 viikkoa, josta pari ekaa päivää Dushanbessa ja pari vikaa Oshissa ja Bishkekissä, eli varsinaiselle roadtripillä jäi reilu viikko.

  Leave a Reply