Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viinimatkailijan vinkit Barcelonan lähialueille

Yhteistyössä Experience Catalunya

Pääsin alkukesästä tutustumaan Katalonian viini- ja ruokamatkailuun Katalonian matkailutoimiston kutsumana. Yksittäisinä elämyksinä tuolta matkalta jäivät mieleen erityisesti Terra Altan upea pyöräily- ja patikointireitistö viininmaisteluineen sekä täydellisen rentouttava viinitilavierailu vain 20 minuutin päässä Barcelonan keskustasta.

Paljon muitakin hienoja kokemuksia reissuuni kuitenkin mahtui. Katalonia on täynnä mielenkiintoista nähtävää: keskiaikaisia kyliä, viinikatedraaleja, lähiruokaa, koskematonta luontoa ja paljon muuta. Barcelonasta kannattaakin suunnata lähialueille löytöretkeilemään turistimassojen tuolle puolen!

Pyöräilyä ja patikointia

Terres de l’Ebren maakunnassa (saatat olla kuullut alueesta puhuttavan myös Costa Dauradana) viljellään viiniä Terra Alta -nimisellä viinialueella. Terra Altan kumpuilevia viiniviljelyksiä pääsee ihailemaan parhaiten pyörän selästä tai patikoiden helpolla vanhan junaradan pohjaan tehdyllä reitillä. Alueella voi tehdä myös muita mielenkiintoisia päiväretkiä, kuten vaikkapa maistella viinejä Ebro-joella seilaten. Retkitarjontaa löytyy esimerkiksi viinimatkailuun erikoistuneelta ViOrigenilta, joka järjesti myös meidän pyöräretkemme ja viininmaistelun.

Lue myös: Leppoisa pyöräretki halki Katalonian viinitilojen

 

viinimatka pyöräily Barcelona Espanja

Kuva: ViOrigen

 

Sähköpyörällä viiniviljelmille

Pyöräilimme Terra Altan alueella myös Masroigin viinitilalla – sähköpyörillä, miten kivaa! Sähköpyörässä on tarpeeksi lisäpoweria, jolla jaksaa polkea jyrkkiäkin ylämäkiä viiniviljelysten lomassa. Pyöräretken jälkeen saimme esittelyn viinitilan tuotantotiloissa ja kellareissa ja pääsimme tietysti maistamaan viinejä myös. Lisätietoja Celler Masroigin viinitilakierroksista löydät täältä.

 

viinimatka pyöräily Barcelona Espanja

 

Viinikatedraaleja

Alueelta löytyy myös erikoisia ”viinikatedraaleja”. Pinell del Brain upean 1900-luvun alussa rakennetun viinikatedraalin (nimi viittaa rakennuksen ulkonäköön – muuten viininvalmistukseen ei liity sen kummempia kirkollisia piirteitä) sisältä löytyy sekä vanha museo että osittain edelleen toiminnassa oleva viinikellari. Alueen toiseen viinikatedraaliin, Adernatsiin, pääsimme myös erikoiselle illalliselle. Viinikatedraalin yläkertaan, vanhojen viinisammioiden päälle, holvikaarten hämärään, oli katettu tunnelmallinen usean ruokalajin ja vielä useamman viinin illallinen. Illalliseen sisältyi myös jännä sokkomaistiainen: on yllättävän vaikea erottaa edes valkoviiniä punaviinistä sokkona – kokeile vaikka!

 

viinimatka Barcelona Espanja

Pinell del Brai

viinimatka Barcelona Espanja

Illallinen vanhojen viinisammioiden päällä

viinimatka Barcelona Espanja

Adernatsin viiniviljelyksillä auringonlaskun aikaan

 

Viinisammioita metsässä

Lähempänä Barcelonaa Bagesissa, St Llorenç de Munt i l’Obacin kansallispuistossa, teimme mielenkiintoisen patikkaretken mäntymetsän siimekseen. Täältä on löydetty ikivanhoja kivestä rakennettuja viinisammioita, jollaisia ei ilmeisesti muualla Espanjassa ole käytetty. Näitä rakennelmia on käytetty viinin valmistamiseen ja varastointiin ja niissä on ollut tarvittaessa myös tilaa vaikka yöpyä. Patikointiretkiä viinisammioille järjestää Bages Terra de Vins -viinimatkailuyritys – heidän sivuiltaan voit etsiä muitakin ideoita omaan viinimatkaasi!

 

viinimatka Barcelona Espanja

viinimatka Barcelona Espanja

 

Herkkuruokia

Matkamme unohtumattomimman lounaan tarjosi Abadalin viinitila Paisatges Barcelonan alueella. Tutustuimme tilan museoon ja maistelimme viinejä, hunajaa ja oliiviöljyä keskellä viiniviljelmiä. Kierroksen jälkeen palasimme päärakennukseen nauttimaan isoäidin valmistamaa lounasta, johon kuului tusinoittain erilaisia pieniä ruokalajeja. Touhukas mummu kävi myös aina välillä varmistamassa, että söimme tarpeeksi eikä kenellekään varmasti jäänyt nälkä!

 

viinimatka ruokamatka Barcelona Espanja

Viinien ja hunajan maistelua

viinimatka ruokamatka Barcelona Espanja

Mummun laittamaa lounasta

 

Jos taas satut Terres de l’Ebren alueelle lounas- tai illallisaikaan suosittelen suuntaamaan Nou Modernoon. Me nautimme täällä mahtavan illallisen, jonka kaikki ruokalajit perustuivat perinteisiin maalaiskeittiön resepteihin ja paikallisiin raaka-aineisiin modernilla otteella. Keittiössä kokkaa ravintolan omistajan äiti, viinit ovat pieniä eriä lähitiloilta ja raaka-aineet tulevat lähikylistä – tai parhaimmillaan omalta takapihalta.

 

Pieniä keskiaikaisia kyliä

Kataloniassa voit kierrellä myös pieniä keskiaikaisia kyliä. Me pääsimme matkallamme nauttimaan kävelykierroksesta Murassa:

 

viinimatka päiväretki Barcelona Espanja

viinimatka päiväretki Barcelona Espanja

viinimatka päiväretki Barcelona Espanja

Muran pienestä herkkupuodista löytyi ihania tuliaisia

 

Ja tietysti viininmaistelua

Viinimatkailun olennaisin osa on tietysti viininmaistelu. Ja viininmaistelu paikan päällä viinitiloilla, keskellä viiniviljelyksiä on äärimmäisen mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kaikkein nautinnollisimman viininmaisteluiltapäivän vietimme matkan lopuksi Barcelonan lähellä Alta Alellan viinitilalla. Tällä tilalla ei ole tarjolla pyöräilyä tai muita aktiviteetteja, tekemiseksi riittää Välimeren ja viiniviljelmien ihastelu ja herkullisten viinien maistelu. Suosittelen lämpimästi vierailua tänne vaikka päiväretkenä Barcelonasta!

Lue myös: Viininmaistelua Barcelonan kukkuloilla

 

viinimatka viininmaistelu viinitila Barcelona Espanja viinimatka viininmaistelu viinitila Barcelona Espanja

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 24.7.2017 at 19:13

  Kyl määki sähköpyörällä voisin huristella läpi viiniviljelysten. Näyttää kyllä hyvältä tarjoiluineen päivineen. Kiitos vinkistä Pitää seuraavaksi kokeilla maistella sokkona punaviiniä ja valkoviiniä ja että Löytyykö eroja. Itse olen sitä mieltä, että löytyy.

  • Reply Emma 27.7.2017 at 13:07

   Sähköpyöräily oli muuten tosi hauskaa, suosittelen kokeilemaan ellet jo olekin! 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 29.7.2017 at 16:35

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Muistelinkin, että Barcelonan lähellä olisi viinitiloja. Ne voisi seuraavalla reissulla ottaa ohjelmistoon kun Barcan ”pakolliset” on jo nähty.

  • Reply Emma 14.9.2017 at 21:40

   Ole hyvä, Merja! 🙂 Pistä ehdottomasti ainakin yksi viinitila seuraavan Barcelonan reissun ohjelmaan!

 • Reply Anni 1.8.2017 at 16:38

  Tää näyttää ihanalta =)

  • Reply Emma 2.8.2017 at 09:20

   Se oli sitä myös 🙂

  Leave a Reply

  UA-79653706-1