Viime hetken valmistautuminen Alppivaellukseen

 

 

Lähden huomenna vaellukselle Alppien yli. Matka alkaa Saksan puolelta, kulkee Itävallan kautta ja päättyy Italiaan. Nyt kauhistuttaa, että mihin olen taas pääni pistänyt. Varsinkin kun valmistautuminen on jäänyt todella vähälle.

Lähdemme reissuun neljän hengen porukalla ja matkajärjestelyt ovat sujuneet omalta kannaltani helposti, sillä itävaltalainen ystäväni Angela on tehnyt etukäteisjärjestelyt kuten suunnitellut reitin, varannut majoitukset ja ostanut tarvittavat liput etukäteen. Minulla on täysi luotto hänen suunnitelmiinsa, sillä olimme samalla porukalla Itävallassa vaeltamassa myös viime vuonna. Silloin tosin vaellus oli kolmipäiväinen ja korkein huippu oli 1800 metriä. Nyt vaellus on kuusipäiväinen ja korkeimmat huiput nousevat 3000 metriin.

Kävelymatkaa on kuuden päivän vaellukselle vain noin 100 km, mikä ei tee päiväkohtaisesta matkasta pitkää. Haastavan reitistä tekee kuitenkin korkeuserot. Reitillemme osuu korkeita huippuja. Yhteensä huipuille kipuamiseen kertyy lähes 7 000 metrin verran noustavaa korkeuseroa ja saman verran pitää vielä tulla alas.

E5 on yksi Euroopan kaukovaellusreiteistä, jotka kulkevat useamman Euroopan maan kautta. E5-reitti alkaa Ranskan Bretagnesta ja kulkee aina Sveitsin, Saksan ja Itävallan kautta Italian Veronaan asti. Suosituin osa siitä on kuitenkin Alpit ylittävä osuus Oberstdorfista Meraniin, jonka me aiomme kävellä. Kiipeilyvälineitä ei reitillä tarvita.

Tälle pätkälle osuu myös laaksojen tasaisempia osuuksia, mutta meillä on aikaa vaellukselle vain kuusi päivää, joten joudumme ottamaan parissa kohtaa bussin tai taksin. Eli kävelymatkalla skippaamme tasaiset laaksot ja keskitymme pelkästään vuorille kipuamiseen ja niiltä laskeutumiseen. Laskeutuminen ei mielestäni ole yhtään nousemista helpompaa. Kuulostaa vähän hullun hommalta!

 

 

En ollut juuri mitenkään vielä valmistaunut, ja viikkoa ennen reissua iski pieni ahdistus. Tosiasiat alkoivat valjeta. Huiput ovat niin korkeita, että vuoristotaudin oireet on mahdollisia. Säätila on ollut vaellusreitillä kylmä ja sateinen. Lämpötila saattaa mennä siis nollaan asteeseen vuorilla. Kovaa vesisadetta on luvattu myös meidän vaelluksen ensimmäiselle päivälle. Kaiken kukkuraksi luin Hesarista uutisen Lehmä tappoi patikoijan Itävallassa. Kaikkea sitä voikin sattua.

Paras kuitenkin tehdä niitä valmisteluja mitä vielä ehtii. Tein joitain uusia hankintoja: uusia vaellussukkia, uusi tekninen urheilupaita ja uudet vaellussauvat. Kävin testaamassa sauvoja lähellä kotia, Kajaanin Vimpelinvaaran laskettelurinteessä. Kuvat on otettu sieltä (ei hullummat näkymät meillä kotimaisemissakaan). Sauvat on todella tarpeellinen varustus vuoristossa. Ne auttavat sekä ylämäessa kiivetessä että alamäessa ottamaan iskua vastaan.

Yövymme alppimajoissa, joissa on sängyt ja peitot sekä ruokaa. Eli telttoja tai trangioita ei onneksi tarvitse kantaa mukana. Aion pärjätä 20 litran päivärepulla. Tämä vaatikin repun useampaan kertaan pakkaamista ja tarkkaa harkintaa, mitä aivan välttämätöntä tarvitsee mukaan. Vaatteita pitää kuitenkin olla monenlaiselle kelille ja hikinen paita on mukava vaihtaa kuivaan. Vaelluslenkkareiden lisäksi otin mukaan vaellussandaalit, sillä en halua olla yksien kenkien varassa, jos ne alkavat hiertää (tämä on partioaikoina kantapään kautta opittua). Eväille ei jäänyt tilaa, joten ne menevät mieheni reppuun, jossa on ruhtinaalliset 40 litraa tilaa. Juomavettä täytyy myös aina olla varulta reilusti mukana.

Viime hetken valmistautumisena tein juhannuksena 10 kilometrin metsälenkin mökkimaisemissa. Enempään ei nyt pystynyt, joten tämä yksi lenkki riittäköön. Retki oli kuitenkin niin kiva, että aloin jo innostua pidemmästä vaelluksesta.

Joka tapauksessa viikon vaellusreissu on täysi irtiotto arjesta. Kevät on ollut hektinen ja tuntuu, että olen sen tarpeessa. Vuoristossa ei toimi netti eikä välttämättä kuulu puhelinkaan. Täytyy keskittyä aina yhteen nousuun kerrallaan ilman mitään muita päässä pyöriviä ajatuksia.

Sen tiedän, että maisemat ovat upeat kuten viime vuoden vaelluksesta kertovassa postauksessa näkyy. Ja vaelluspäivän jälkeen itsensä voi palkita alppimajojen ruoalla ja kylmällä oluella! Sen ajatuksen voimalla mennään päivä kerrallaan!

Nyt ei voi enää muuta kuin pistää sormet ristiin ja toivoa, että kroppa kestää ja säät suosii.

Se on moro!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sunna 30.6.2017 at 22:11

  Huimasti onnea reissuun ja innolla postauksia odotellen! Tiedä vaikka ensi kesänä seuraisin jalanjäljissä 🙂

  • Reply Kaisa 1.7.2017 at 06:43

   Kiitos, Sunna! Kirjoittelen vinkkejä matkan jälkeen. Toivottavasti niistä on hyötyä muille vaelluksen suunnitteluun. Itsestä ainakin tuntuu että hankalaa olisi ollut omin avuin selvittää kaikkea kun nettisivut on monesti saksaksi enkä tunne aluetta.

 • Reply Tuire 30.6.2018 at 21:06

  Mukava lukea näitä postauksiasi. Ei ole kovin helppoa löytää tietoa, vaikka noista vuoristomajoista. Meilläkin on haaveissa viikonlopun vaellus. Katsotaan päästäänkö sinne asti. 🙂 Kiitos!

 • Reply Kaisa 14.7.2018 at 10:05

  Hei Tuire, kiva kun olit käynyt jättämässä kommentin 🙂 Toivottavasti matkajärjestelyt onnistuvat ja pääsette reissuun! Meillä tulossa kolmas Alppivaellus Itävallassa, tällä kertaa Innsbruckin lähistöllä. Tällä kertaa valmistautuminen on sujunut jo aiemmin opitun perusteella, vaikka pakkaamisesta tuleekin entistä vaikeampaa, kun tällä kertaa pitää kantaa koko 5 päivän vaelluksen eväät repussa. Aikaisemmilla kerroilla ollaan päästy käymään kylissä ostamaan lisää evästä. Eli harkittava vielä aikaisempaa tarkemmin mitä muuta kantaa mukana!

  Tällä kertaa olemme myös hankkineet jäsenyyden itävaltalaiseen Alppiklubiin: https://www.alpenverein.at/portal_wAssets/docs/service/mitgliedschaft/_AV-Vorteile-Folder_2018_E.pdf Jäsenyys maksaa noin 50€ ja sillä saa alennuksia alppimajoissa yöpymisestä, mutta tärkein on vakuutus, joka kattaa mm. helikopterilla noudon vuorilta, jos sattuu joku haaveri. Tulevalle neljän yön vaelluksellemme jäsenyysedut ovat suurin piirtein saman verran kuin jäsenmaksu, mutta vakuutuksen takia tuo otettiin. Toivottavasti sitä ei tarvita!

 • Leave a Reply