Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aikamatka sadan vuoden taakse Korteniemen perinnetilalla

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

 

Liesjärven kansallispuistossa Forssan liepeillä pääsee aikamatkalle 1910-luvun maalaiselämään metsänvartijan tilalle. Korteniemen perinnetilalla 1800- ja 1900-lukujen taitteessa valmistuneet alkuperäiset rakennukset ovat edelleen samoilla sijoillaan ja peltoja viljellään perinteisin menetelmin. Alkuperäisrotujen lehmiä ja lampaita laiduntaa niityillä, kukko ja kanat käyskentelevät pihapiirissä vapaina.

 

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

Kukkoa oli kuulemma viikko sitten päässyt puraisemaan kyykäärme. Nyt oli ensimmäinen päivä tuon onnettomuuden jälkeen kun kukko tepasteli normaalisti ulkona, tähän asti se oli kuulemma parannellut itseään aitan alla.

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

Kuva: Hämeen Heimoliitto, Anne Huhta

 

Korteniemen perinnetila on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Perinnetilan tarkoituksena onkin kulttuurimaiseman, vanhan rakennuskannan ja kulttuurista riippuvaisten lajien suojelu sekä vanhan perinnetiedon ylläpitäminen.

Perinnetilalla voi vierailla kesäaikaan maksutta. Kesäkuukausina täällä voi myös seurata tilan arkiaskareita ja päästä niihin vaikka osallistumaankin! Vesi nostetaan kaivosta, vilja leikataan viikatteella ja sirpillä ja puidaan riihessä, ruoka valmistuu vanhassa leivinuunissa.

 

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

Metsänvartijan perhepotretti ja ihana vanha tapetti

 

Lampaita pääsee silittämään, lehmät taas ovat kuulemma arkoja ja tulevat harvoin kosketusetäisyydelle. Päärakennusta (jossa on mm. vanha keittiö ja alkuperäiseen tapaan sisustettu olohuone) ja aittoja pääsee vapaasti kiertämään ja kurkistelemaan ihania yksityiskohtia. Meidän vieraillessamme Korteniemessä oli myynnissä myös kahvia ja pullaa ja savusauna oli lämpimänä.

 

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

Liesjärven kansallispuisto korteniemen perinnetila

 

Korteniemessä voi vierailla kesäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin ja heinäkuussa päivittäin klo 11-17 . Lisäksi kannattaa tarkastaa tulevat tapahtumat (mm. kaikille avoimet talkoo- ja heinäntekopäivät) Metsähallituksen tapahtumakalenterista. Liesjärven kansallispuiston retkeilyreiteistä löytyy tietoa täältä.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Johanna @ Out of Office 17.7.2016 at 22:15

  Tämä oli mielenkiintoinen!

  Vietin juuri viikon Närängän erämaatilalla lammaspaimenena, ja Näränkä on myös perinnetila. Tosin mitään muuta työnäytöstä siellä ei voinut nähdä kuin veden noutoa vinttiikaivosta ja saunan lämmitystä 😉

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas 18.7.2016 at 09:26

  Pitääpä muistaa tämä ja lähteä vaikka käymään tänä kesänä, jos vaan millään ehditään. En ollu aiemmin kuullut tästä paikasta, mutta ihanaa että vanhoja perinteitä halutaan vaalia tällä tavalla. 🙂

 • Reply Ansku BCN 18.7.2016 at 10:25

  Vau, veisin ulkomaalaiset vieraat tänne tutustumaan! Itsellekin tämä olisi tosin kiinnostava ja etenkin eläinrakkaille lapsilleni 🙂

  • Reply Emma 18.7.2016 at 12:45

   Kyllä, tää on just sellainen paikka johon kannattais viedä ulkomaalaisetkin vieraat!

 • Reply Stacy Siivonen 20.7.2016 at 12:33

  Minulla on useasti käynyt mielessä tuolla käyminen, kas kun haluan käydä myös kaikissa Suomen ankallispuistoissa, mutta en ole tietenkään kerinnyt. Ehkä se on liian lähellä tai jotain. Joka tapauksessa, minua kiinnostaa vähän kaikenlaiset eläimet ja tilat, kun olen täysin maalaiselämästä vieraantunut kaupunkilainen.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija 20.7.2016 at 12:56

  Kivan kuuloinen paikka. Tällainen lammasfani voisi viettää vaikka koko päivän karvapalleroita rapsutellen 🙂

 • Reply Johanna @ Out of Office 14.6.2017 at 00:30

  Sainkin sitten käytyä tuolla, mutta talvella kun missään ei enää ollut ketään. Talvisia kuvia myös Korteniemestä: https://johannasuomela.com/2017/04/02/liesjarven-hyypiota-kiertamassa/

  • Reply Emma 14.6.2017 at 09:08

   Upeita maisemia ja kuvia talvellakin! Ja ihana hauva <3 Mä haaveilen myös, että pääsisin Liesjärvelle kiertämään luontopolkuja tai jonkun patikointireitin, katsotaan onnistuuko tänä kesänä.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 22.6.2017 at 21:01

  Me käytiin tuolla toissa kesänä. Ihana paikka! Tosi hyvällä paikalla Helsinki-Pori -välillä, kun silloin vielä pienen vauvan kanssa joutui tauottamaan matkaa. Silloin kanat ei käyskennelleet pihalla. Täytyypä tehdä uusintavisiitti, kun nyt jo yli 2-vuotiaskin jo ymmärtää eläinten perään 🙂

  • Reply Emma 26.6.2017 at 07:58

   Me ajettiin taas juhannuksena paikan ohi ja teki kyllä kovasti mieli poiketa! Tällä kertaa taukopaikoiksi valikoitui kuitenkin Mustion Linna ja Fiskars, hienoja nekin 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 23.6.2017 at 10:07

  Ei ensimmäiseksi tule nyt mieleen vierailla perinnetilalla, mutta noista lampaista tuli niin lapsuus ja perinnetila mieleen, että pakko katsoa tämä juttu. Tapasimme, äiti ja 3 lasta, muuttaa kesäksi maalle koko koulujen kesäloman ajaksi ja kun siellä olimme lähes 3 kuukautta, niin mökille otettiin myös, kesäksi, kanoja ja lampaita. Lampaat haettiin isän sukulaiselta Lammilta ja kyseinen lampola oli kyllä niin perinnetilaa kuin olla ja voi – harmaita rakennuksia suljettuna pihapiirinä. Lampaat kuljetettiin sitten meille pakettiautossa – ja syksyllä sitten teuraaksi ja kotiin pakastimeen lihapaketteina 🙂

  • Reply Emma 26.6.2017 at 08:08

   Ihanan idyllinen lapsuusmuisto! Mä nautin kovasti tällaisista perinnetiloista ja paikoista, joissa pääsee lähelle hyvin pidettyjä kotieläimiä – ehkä mulle on jäänyt lapsuudesta lampaidenpuutos kun niitä ei ollut koskaan kummassakaan mummolassakaan 😀

  Leave a Reply

  DR64JYRDBG