Hossa valmistautuu avajaisiin

 

Suomussalmen turisti-infossa pääsee jo Hossa-fiilikseen.

 

Hossan kansallispuiston avajaisia vietetään kesäkuussa 2017. Miltä siellä näyttää nyt, kun avajaisiin on enää pari kuukautta?

Uusi Hossan kansallispuisto avataan juhlistamaan 100-vuotiasta itsenäistä Suomea ja sen avajaiset on yksi Suomi100 -juhlavuoden päätapahtumista. Avajaisten ohjelma on jo julkaistu ja siitä löytyy tarkempaa tietoa osoitteessa www.hossanjuhlat.com.

Hossa sijaitsee Suomussalmella Kainuun pohjoisimmassa kolkassa ja ulottuu osittain myös Kuusamon kunnan puolelle. Hossan retkeilyalue on perustettu jo 1979 ja se on yksi Suomen vanhimpia, joten reitistöjä on paljon jo valmiina ja palvelujakin löytyy. Puitteita kuitenkin kohennetaan kansallispuistoa varten. Kävin katsomassa miltä ensi kesänä huomioon keskipisteessä oleva Hossa näyttää nyt ja mitä kaikkea uutta on luvassa luontomatkailijoiden iloksi.

 

Julma-Ölkyn kanjonijärvi on yli kolme kilometriä pitkä ja kapeimmasta kohdasta vain 10 metriä leveä.

Julma-Ölkylle lähtevälle reitille ”Ölkyn ähkäsylle” on rakennettu uusi silta.

 

Retkeilyreiteille on rakennettu uutta infrastruktuuria. Näin uusia siltoja, opasteita, uudistettuja grillauspaikkoja ja oletan, että lumen alla on myös uusittuja pitkospuita. Uusia reittejä on kuulemma tehty ainakin maastopyöräilijöille ja esteettömiin tarpeisiin.

Hossan tärkein yksittäinen nähtävyys on 4 000 vuotta vanhat kalliomaalaukset. Niiden eteen on rakennettu kokonaan uusi laituri, jolta rantakallion maalauksia voi katsella kesällä. Nyt talvella maalauksien viereen pääsee kävelemään jäätä pitkin.

Todella kätevää muuten, että vesi on edelleen ihan samalla korkeudella kuin tuhansia vuosia sitten. Vertailukohtana esimerkiksi Ristiinan Astuvansalmen kalliomaalaukset on samanlaisessa järven rannalla olevassa pystysuorassa kalliossa, mutta siellä veden pinta on monta metriä alempana kuin aikaan, jolloin maalaukset on tehty.

 

 

Parin sadan metrin päähän kalliomaalauksilta eli Värikalliolta on rakennettu uusi katos, johon mahtuu isompikin ryhmä pitämään taukoa ja grillailemaan. Vanha kota on purettu ja nyt täällä tuoksuu tuore puu ja tulisija hohtaa uutuuttaan – siinä ei vielä monia makkaroita ole käristetty!

 

Värikallion lenkki on 8 km pitkä ja sen lähtöpaikka on Lihapyörre.

 

Retkeilyreittien lisäksi myös Hossan luontokeskusta on ehostettu. Varsinainen remontti on jo valmistunut, mutta näyttelyn rakentaminen on vielä kesken. Luontokeskukseen tulee esille näyttely uskoista ja uskomuksista näillä perukoilla.

Terassikalusteet ovat vielä lumen peitossa ja nekin odottavat kesän tuloa!

 

Ilahdun aina kun murteita käytetään – että kiitos van ittellenne!

 

Luontokeskuksessa minulle kerrottiin, että pääsiäinen oli vilkas ja kaikki majoituspaikat olivat täynnä. Kiinnostus Hossaa kohtaan on herännyt kansallispuistoprojektin ansiosta ennen virallisia avajaisiakin. Suomi100 -statuksen ansiosta Hossaa on hehkutettu Lonely Planetia myöten. Niinpä uutta majoituskapasiteettiakin tarvitaan.

Majoitusta ja aktiviteetteja tarjoava Hossan Lomakeskus rakentaa parhaillaan uutta hotellitasoista majoitusta. Huoneet ovat kuitenkin rivarityyppisesti järven rannalla, niin että niistä on suuret ikkunat järvelle. Vaikuttaa kivalta ratkaisulta ja ulkonäöllisesti ne sopivat mäntykankaiseen maastoon. Myös ravintola uusitaan kesäksi ja uusi suurempi sauna valmistuu kesäsesongiksi.

 

Rakennustyöt ovat vielä kesken ja oli siellä joku pääsiäismaanantainakin paikalla touhuamassa. Mökkien takana avautuu Hossanjärvi.

Hossan Lomakeskuksen vahtikoira saa hetken vielä lepuuttaa ennen kuin kesän hulinat alkaa näissä korpimaisemissa!

 

Kaikesta päätellen puitteet ainakin tulevat olemaan kunnossa retkeilijöitä varten. Avajaispäivän ja koko avajaisviikon ohjelmakin näyttää mielenkiintoiselta. Erilaiset taide-elämykset, tarinankerronta ja toiminalliset aktiviteetit levittäytyvät kansallispuiston alueelle. Ohjelmassa erikseen mainitaan, että kellonajat on suuntaa-antavia eikä avajaiskävijöiden pitäisi kiirehtiä paikasta toiseen tai stressata aikatauluista vaan nauttia luonnosta ja ohjelmasta.

Omat suosikkipoimintani ohjelmasta on korpijooga, etninen musiikki ja Jukka Takalon Kajakkiorkesteri, jonka konserttia kuvaillaan näin: ”Järvenselän kantavuutta ja rantojen kaikupintoja hyödyntävässä akustisessa konsertissa mennään ikiaikaisille laulupaikoille. Katsomona rantatörmät, istuimena sammal.”

Suomussalmella on ennenkin viety taidetta luontoon. Sieltä löytyvät niin pellolla seisova Hiljainen Kansa -tilataideteos kuin suurikokoisten soitinten Soiva Metsä. Tapahtumasta tulee siis varmasti hieno kokonaisuus.

Paljon on jo valmisteltu uutta kansallispuistoa varten. Nyt vain odotetaan, että luontokin herää talviuniltaan!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Anni 23.4.2017 at 14:58

  Hossa on huippu. Lihapyörre … klassikko 😀

  • Reply Kaisa 23.4.2017 at 20:01

   Mulle tämä Lihapyörre on vielä tuntematon klassikko mutta veikkaan että ensi kesänä tulee käveltyä tuo Värikallioiden lenkki ja nähtyä Lihapyörrekin 😀

   • Reply Emma 23.4.2017 at 21:30

    Oikeesti, mikä helvetti on Lihapyörre??! 😀 😀

    • Reply Kaisa 24.4.2017 at 19:51

     Ehkä joku pasteija tai vastaava? 😀

 • Reply Johanna @ Out of Office 24.4.2017 at 00:46

  No nyt alkaa näyttää hyvältä! Viime kesänä lähdimme kiertämään Julmaa Ölkkyä eli Ölökyn ähkäsyä, ja ukkonen alkoi rytistä lähtösuunnassa. Siinä sitten kiristettiin vauhtia ja toivottiin että ehdittäisiin puolimatkan krouviin eli Ölkynperän laavulle ennen kuin myrsky olisi päällä. Silloin kaipasin kunnollisia opasteita, joita ei ollut. Oli epämukavaa kiirehtiä myrskyn alla kun ei tiennyt jäljellä olevaa matkaa – saati edes sitä oltiinko varmasti oikealla polulla 🙂

  • Reply Kaisa 24.4.2017 at 23:35

   Tiedän tunteen kun vaikkapa huono keli tai pimeä alkaa laskeutua ja matka vaan tuntuu jatkuvan… sillon olisi jotkut merkit paikallaan kun epäusko helposti valtaa mielen.
   Toivottavasti samaa ei enää pääse Ähkäsyllä käymään 🙂

 • Reply Olavi Pyykkönen 24.4.2017 at 07:56

  Olen käynyt Julmassa Ölkyssä kolme kertaa kuluvana talvena, mahtava paikka katsella alhaaltakäsin rauhassa ja ennenkaikkea kannattaa kävellä perille Ölkynperään sillä kesällä veneellä ei perille pääse kun siellä on katsottavissa myös kauniita paikkoja ennenkaikkea kalliolta tippuvan veden jäämuodostelmia.

  • Reply Kaisa 24.4.2017 at 23:28

   Ei käyty tällä kertaa Ölkynperässä asti, mutta uskon että on kaunista. Kiitos vinkistä mennä sinne talvella jäiden aikaan!

 • Reply Stacy Siivonen 24.4.2017 at 17:47

  Tulee mieleen Meriharakan Pirkolle kirjoittamani, että viitat, polut, opasteet ja pitkospuut ovat merkki siitä, että pitää pysyä poissa, koska paikka on tehty maallikoille ja kyseiset rakennelmat säästämään luontoa. Sen sijaan pitää tunkea sinne, missä on kieltotaulut, piikkilanka-aita ja puomi tien poikki. Minä kävin Hossassa ennen nyky-Hossaa, ehkä se oli esi-Hossa. Minä olisin voinut olla piirtelemässä kalliomaalauksetkin, paitsi että minä tiedän, ettei luontoon pidä jättää jälkiä.

 • Reply Johanna Hulda / Vida de Estrada 27.4.2017 at 13:51

  Hossa houkuttelisi tulevan kesän käyntikohteeksi, mutta ehkä juhlavuosi tuo sinne sellaiset ruuhkat, että luonnonrauha kärsii väliaikaisesti? Huvittavia paikannimiä alueelta ainakin löytyy, Ölökyn ähkäsy ja Lihapyörre… 😀

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 27.4.2017 at 14:23

  Minä olen aikoinaan yöpynytkin tuolla Lihapyörteen laavulla. Sen edustalla virtaa aika voimakkaasti vesi ja muistaakseni tekee jonkinlaisen pyörteenkin. En sitten tiedä, tarkoitetaanko tuolla lihalla ihmistä vai jotain lihanpalaa, joka on päätynyt pyörimään siellä. Kiva paikka yöpyä kuitenkin.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.4.2017 at 13:26

  Mukava oli lukea ja katsella talvisia kuvia Hossasta. Minulla oli alunperin tarkoituksena käydä Pääsiäisen aikaan Hossassa, mutta oli tekemistä ja touhua niin paljon, että en ehtinyt. Aion kyllä mennä tuonne toivottavasti vielä mahdollisiman pian!

 • Reply Lotta | Watia.fi 29.4.2017 at 14:20

  Hyvä kun muistutit Hossasta! Matkamessuilla bongasin että avajaiset on tulossa ja päätin, et pakko reissata tonne kesällä. Nyt vielä ehtii hyvin suunnitella sinne reissun! Aika hyväkuntoisilta vaikuttaa nuo kalliomaalaukset. Joskus nähnyt jotain vähän vähemmän helpostitulkittavia. :-p

 • Leave a Reply