Suomen suurin matkablogiyhteisö

Katuruokaa Pekingissä

Kiina on mitä mielenkiintoisin katuruokakohde, mutta sen herkut eivät ole ihan niin helposti tyrkyllä kuin vaikkapa joissain kaakkois-Aasian suurkaupungeissa. Niinpä on kiva ennakkoon tietää mitä on tarjolla ja mistä sitä löytää, sillä katuruokaa ei todellakaan kannata missata Pekingissä!

Kiinan suosituimmaksi katuaamiaiseksikin kutsuttu jianbing on tietysti myös pekingiläisten lempparia. Jianbingin kokoaminen lähtee liikkeelle vehnäletun paistolla. Sen jälkeen letulle levitetään paistumaan kananmuna tai kaksi, chilikastiketta, soijakastiketta, seesaminsiemeniä, kevätsipulia, korianteria ja rapea, uppopaistettu taikinalevy. Lettu taitellaan käteväksi paketiksi ja syödään heti – niin, että uppopaistettu taikinalevy rouskuu suussa eikä ehdi vettymään. Tämä on herkullinen aamiainen tai välipala ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen katuherkku!

 

peking kiina ruoka katuruoka

peking ruoka kiina katuruoka

Pekingissä katuruoka ei välttämättä ole kadulla – etsi myös pieniä kioskeja ja luukkuja seinässä ja katso minne paikalliset jonottavat!

 

Suosittua aamiaisruokaa ovat myös uppopaistetut youtiao-leipätikut. Nämä ovat käytännössä ihan kuin churroja, mutta ilman sokeria tai kanelia. Ja siinä missä churrot kastetaan suklaakastikkeeseen, pekingiläiset tykkäävät kastaa leipätikkunsa soijamaitoon!

 

peking ruoka kiina katuruoka

Tällä aamiaisella tarjoiltiin myös possu- ja paksoitäytteisiä baozeja ja tuoretta tofua merileväkastikkeella

 

Vähän lettua paksumpia pehmeitä leipäsiä on saatavilla montaa laatua. Congyoubing on suosittu kevätsipulipannukakku, shouzhuabing taas maustetaan vähän samaan tapaan chilillä ja soijalla kuin jianbing (mutta se on pienempi, paksumpi ja vähän voitaikinamainen), shaobing paistetaan pönttöuunin seinässä ja täytetään lihalla ja säilötyillä kasviksilla, ja roujiamo on kuuluisa possunkyljellä täytetty leipä. Makea versio (ah, tää on niin ihanaa, rapeaa, rasvaista ja makeaa!) on tangyoubing.

 

peking ruoka kiina katuruoka

Shouzhuabingin voi tilata myös haluamallaan lihalla

peking ruoka kiina katuruoka

Tässä paistetaan shaobing-leipiä

peking ruoka kiina katuruoka

Makea tangyoubing on erityisesti muslimialueiden herkku

 

Pekingiläiset ovat erityisen ihastuneita aasin lihaan. Jos haluat päästä koittamaan tätä erikoisuutta, etsi yksi kaupungin monista aasiburgeripaikoista tai esim. Shichahai-puistosta aasinlihalla täytettyjä leipiä myyvä koju.

 

peking ruoka kiina katuruoka

Aasia

 

Juomaksi kadulta voi napata Lao Beijing Suannai -jugurttijuoman kauniissa posliinipurkissa. Hinta vaihtelee sen mukaan juotko juoman heti ja jätät purkin kierrätykseen vai otatko sen mukaan – mutta muutamaa yuania enempää se ei kuitenkaan ole!

 

peking ruoka kiina katuruoka

 

Lihavartaat ovat suosittua katuruokaa kaikkialla Kiinassa. Chuan’r -nimellä kutsutaan periaatteessa mitä vaan lihaa sisältäviä vartaita, mutta ainakin Pekingissä vartaissa on yleisimmin lammasta.

 

peking ruoka kiina katuruoka

 

Makeannälkään ja naposteltavaksi pekingiläiset ostavat yleisimmin katukojusta bing tanghulun eli sokerilla glaseerattuja orapihlajanmarjoja tikussa. Jos kirpeät ja kovat orapihlajanmarjat eivät innosta, on näiden vartaiden myyjillä usein tarjolla muitakin hedelmiä tikuissa.

 

peking ruoka kiina katuruoka

 

Kannattaa siis rohkeasti maistella Pekingin katukeittiön antimia. Elekielelläkin tai edellisen asiakkaan annosta osoittamalla saa yleensä tilattua haluamansa – tai jos se onkin jotain muuta kuin tarkoitit, maista silti ja voit yllättyä iloisesti! 😀

 

LUE MYÖS NÄMÄ PEKINGIN JUTUT:

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Marja 21.4.2017 at 18:43

  Jianbingit on mun suurta herkkuani, kukahan ne toisi Suomeen? Nyt tuli kauhea nälkä…

  • Reply Emma 23.4.2017 at 10:43

   Kunpa edes joku meidän monista kiinalaisista ravintoloista tarjoilisi listallaan jotain vähän erikoisempia/autenttisempia ruokalajeja..

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 23.4.2017 at 13:29

  Tällaiset ruokapostaukset on kyllä niin mielenkiintoisia. Ennen söin katukeittiöistä ennakkoluulottomasti vaikka mitä. Nyt olen hieman tullut aremmaksi, kun pienen lapsen kanssa matkustettaessa kaikkien mahdollisten tautien sairastaminen reissussa on tosi työlästä ja aika tavallista. Koitan ruokia valikoimalla yrittää välttää edes turistiripulin 🙂

  • Reply Emma 24.4.2017 at 11:58

   Joo, tuo pitää kyllä varmaan ottaa erilailla huomioon lasten kanssa.

 • Reply Karoliina / From Karoliina -blogi 23.4.2017 at 20:02

  Pekingissä silloin tällöin katuruokaa ostan, mutta aina vähän hankalaa kun ei ihan varma voi olla, sisältääkö se lihaa tai kalaa, kun kasvissyöjä olen. Niinpä tyydyn niihin, minkä tiedän olevani ”takuuturvallisia” 🙂 Mutta mielenkiintoista siellä on aina katsella noita kojuja, joidenkin tuoksu on kyllä niin tyrmäävä etten siellä voisi kuvitellakaan syöväni 🙂

  • Reply Emma 24.4.2017 at 11:59

   Pelkkä katselu ja haistelukin on kyllä kivaa 🙂 Jianbing-kioskeja kannattaa koittaa, tuohon lettuun ei tosiaan mitään lihaa kuulu (ellei sitä erikseen siihen pyydä) ja se on tosi hyvää!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 23.4.2017 at 22:08

  Jännä, ainakin tämän perusteella jokseenkin erilaista katuruokaa kuin Shanghaissa. Esim. noita ”churroja” en muista koskaan nähneeni. 🙂 Enkä aasin lihaakaan päässyt syömään! Se voisi olla seuraavan kerran juttu Kiinassa.

  • Reply Emma 24.4.2017 at 12:06

   Mä muistelisin, että niitä ois Shanghaissakin, mutta en ole kyllä ihan varma. Ja aasi on ainakin vaan pekingiläisten erityisherkkua 🙂 Shanghaissa tykkäsin erityisesti siitä muslimialueesta ja sen torista!

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 24.4.2017 at 19:55

  Voihan Pekingiin mentäessä pitäisi olla opas mennessä ruokakojuille. Eihän noita ominpäin uskaltaisi maistaa. Mielenkiintoisen näköistä safkaa. Aasia en varmaan pystyisi syömään. Jaa niin miksen….

  • Reply Emma 25.4.2017 at 09:01

   Opas kyllä auttaa kummasti, mutta kyllä ilmankin aina jotain syötävää saa 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 26.4.2017 at 01:58

  Katuruoka onkin varmaan yksi isoimmista asioista mikä kiinnostaa Kiinassa. Näistä tuttuja oli vaan nuo kevätsipulipannukakut (nam!). Etenkin tuo jianbing kuulostaa hyvältä!

  • Reply Emma 27.4.2017 at 10:47

   Jianbing on herkkua <3

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 26.4.2017 at 11:06

  Noi ruuat on niiin outoja 😀 Tykkään myös aasialaisesta, mutta musta tuntuu että kiinalaisilla on tosi outoja ruokia 😀 Syötiin Singaporessa aika paljon chinatownissa ja kyllä ne Topiaksen annokset näytti välillä todella oudoille 😀

  • Reply Emma 27.4.2017 at 10:48

   Kieltämättä niitä outojakin löytyy, mutta löytyy tietysti kaikista eri ruokakulttuureista! Rohkeasti vaan maistelemaan 😀

 • Reply Merja / Merjan matkassa 29.4.2017 at 18:49

  Jianbing kuulostaa herkulta, nam! Mua kyllä arveluttaisi tilata Kiinassa yhtään mitään kun ei ruokalistoista ymmärrä 😉

  • Reply Emma 30.4.2017 at 20:29

   Kyllä sieltä yleensä jotain ihan hyvää saa, vaikkei olisikaan varma mitä se on 🙂

 • Reply Emilia/Matkan varrella 29.4.2017 at 20:09

  Ai että, Kiinaan pitäisi kyllä päästä herkuttelemaan katuruolla! En kyllä välttämättä ihan aasia lähtisi siellä syömään 😀

  • Reply Emma 30.4.2017 at 20:34

   Haha, kyllä aasiakin kannattaa kerran harkita 😀

  Leave a Reply