Islannin Golden Circle – paikallisten vinkit mihin poiketa

 

 

Golden Circle on Islannin tunnetuin turistikierros. Kiersin sen islantilaisten tuttujeni kanssa ja poikkesimme reitiltä hauskoihin paikkoihin, jotka he halusivat meille ulkomaalaisille vierailleen näyttää. Esittelen ne teillekin tässä postauksessa!

Olin Islannissa työmatkalla, jonka yhteydessä minulla oli yksi päivä omaa aikaa. Minulla on tuttu Reykjavikissa, jolle kerroin tulostani ja kysyin mitä kannattaisi tehdä. Hän sanoi, että jos on vain yksi päivä aikaa, hän haluaa viedä minut Golden Circle -kierrokselle. Se on sopiva yhden päivän retki, jossa näkee Islannin ”must see” -nähtävyydet Gulfossin vesiputouksen, geysirit ja mannerlaattojen saumakohdan Þingvellirin, jossa on myös Islannin historiallinen parlamentin kokoontumispaikka. Samalla auton ikkunasta voi ihailla islantilaista puutonta ylänkömaisemaa.

Reykjavikista järjestetään päivittäin useampia retkiä kultaiselle kierrokselle. Reitin voi myös ajaa vuokra-autolla. Jätän suosiolla väliin esittelyt tunnetuista Golden Circle -nähtävyyksistä, sillä niistä löytyy tietoa jokaisesta Islanti-oppaasta. Sen sijaan jaan tässä vinkit paikoista, jonne poikkesimme varsinaiselta reitiltä.

 

Jäätelöbaari navetassa

Efstidalur ice cafe on maatilalle perustettu jäätelökahvila. Elämyksellisen siitä tekee se, että jäätelö on valmistettu oman tilan maidosta ja kahvilasta on ikkunoiden kautta suora näkymä navettaan, jossa jäätelön raaka-aineen tuottajat rauhassa rouskuttavat omaa ruokaansa. Navetan haju leijailee miedosti kahvilankin puolella, joten tuotantoketjun alkupää on läsnä monin eri aistein.

Jäätelö on todella hyvää ja lehmiä on hauska seurata. Kahvila on sisustettu kodikkaaksi, mutta jätetty tarpeeksi rosoiseksi, jotta navetan maalaistunnelma jatkuu kahvilankin puolelle. Jäätelö käy kaupaksi ja tiskille on jatkuva jono maaliskuisena lauantaina. Islantilaiset ovat vielä suomalaisiakin suurempia jäätelöfaneja ja paikallisiakin käy jäätelöostoksilla, mutta pääosa asiakkaista on Golden Circlea kiertäviä turisteja. Maatilalla on tarjolla myös muita palveluja kuten majoitusta, ratsastusta ja ravintola.

Voin vain ihailla, miten hienosti tehty matkailupalvelu tämä jäätelökahvila on. Pohdin hiljattain postauksessani miten vaikeaa Suomessa on saada tilamyymälöitä kannattamaan, kun matkailijamäärät on niin pieniä. Golden Circlella matkailijoita riittää ympäri vuoden ja sen osaavat hyödyntää reitin lähistöllä olevat maatilatkin.

 

Minä edustalla, lehmät taustalla.

Islannissa ei kasva metsää, joten puuta ei ole omasta takaa rakennusmateriaaliksi. Kauempaa katsottuna talojen ulkokuori näyttää puulta, mutta lähempää katsottuna huomaakin sen olevan peltiä.

 

Secret Lagoon

Islantilaiset kutsuvat Secret Lagoonia vanhaksi uima-altaaksi, sillä se on Islannin vanhin uima-allas. Se rakennettu jo 1891. Kuulin kaksi syytä miksi allas on saanut nimen Secret Lagoon: koska se oli unohdettuna ja poissa yleisestä käytöstä pitkään ja koska salainen laguuni yksinkertaisesti vain kuulostaa houkuttelevammalta kuin vanha uima-allas.

Salainen laguuni onkin varteenotettava vaihtoehto Islannin tunnetuimmalle lämpimälle altaalle Blue Lagoonille. En ole käynyt Blue Lagoonilla, mutta kuulin, että Secret Lagoon on sitä maanläheisempi, pienempi ja halvempi. Secret Lagoonille ei myöskään tarvitse varata lippua etukäteen kuten Blue Lagoonille, joka on niin suosittu, että se joutuu jo rajoittamaan kävijämääriä.

Secret Lagoonin vesi tulee lämpimistä lähteistä ja sen reunat on luonnonkiveä ja pohja soraa. Vaatteiden vaihtoa ja suihkuja varten on rakennettu uusi huoltorakennus vuonna 2014. Vanhaa autenttista tunnelmaa on kuitenkin säilynyt, sillä vanha kivinen pukukoppi on säilytetty ja altaan ympäristö on jätetty luonnontilaiseksi – eikä esimerkiksi laitettu kaakeleita.

Secret Lagoon ei kuuleman mukaan mainosta juurikaan, sillä kävijöitä on tarpeeksi ja se haluaakin pysyä rauhallisena paikkana. Ulkomaalaiset matkailijat on kuitenkin huomioitu ja mekin saimme lipunoston yhteydessä selkeät suulliset ohjeistukset miten toimia. Systeemi oli kuitenkin suomalaisille tuttu eli ensin ilman uikkaria suihkuun. Saunaa ei ole, mutta sen asian ajaa lämmin allas.

Lipunmyynnistä saa ostaa olutta, siideriä ja limuja altaalle. Ai kyllä kelpas! Oluiden maksaminen osoitti pohjoismaalaista luottamusta. Uima-altaalta sai juosta ilman rahapussia hakemaan sisältä olutta kunhan ilmoitti vaatekaapin numeron. Avaimia ei kuitenkaan tarkastettu lähtiessä eli aivan hyvin olisi päässyt lähtemään ilman juomien maksamista. Näistä pienistä yksityiskohdista (kuten kalliista hinnoista) huomaa, että ollaan pohjolan lintukodossa.

 

Höyry nousee altaasta ja sen ympärillä pulppuavista kuumista lähteistä.

 

Etiopialainen ravintola

Parin tunnin lämpimässä altaassa lillumisen jälkeen olo oli kuin saunan jälkeen – todella raukea ja nälkäinen. Secret Lagoon sijaitsee pienessä kylässä nimeltä Fludir, joka on maaseudulla keskellä ei mitään. Olikin todella hämmentävää, kun kuulimme ehdotuksen illallispaikasta – etiopilainen ravintola Milinik aivan Secret Lagoonin lähellä. Neljän hengen seurueestamme kukaan ei ollut käynyt etiopialaisessa ravintolassa aikaisemmin ja tästä kyseistä ravintolaa oli kuulemma kehuttu, joten miksipäs ei?!

Pieni hämmennys jatkui kun näimme talon ja sen sisustuksen (miten tänne karuun ja maagiseen islantilaismaisemaan on voinut tipahtaa tällainen ravintola aivan eri maailmasta?). Selvisi, että ravintolaa pitää islantilainen mies ja hänen etiopialainen vaimonsa.

Tilasimme jaettavat maisteluannokset, joissa oli lettujen päällä erilaisia linssejä,  vihanneksia, kastikkeita, juustoa (ja lihaa niille jotka sitä syövät). Ruoka syötiin käsin yhteiseltä lautaselta. Ruoan jakaminenkin on oma elämyksensä, kun ei ole edes veitsiä ja haarukoita vaan jokainen ronkkii samalta lautaselta käsin.

Maku on jotenkin erikoinen. En voi sanoa onko se hyvä vai huono, mutta jotain happamuutta ja itselleni tuntemattomia makuja, joita en osaa määritellä. Ravintolan isäntä ehdottaa meille ruoan jälkeen vielä etiopialaista kahviseremoniaa. Se olisi ollut todella mielenkiintoinen, mutta se olisi kestänyt liian pitkään hiilien lämmittämisestä ja kahvin jauhamisesta lähtien, joten joudumme jättämään väliin. Päivä on ollut jo pitkä ja vielä täytyy ajaa takaisin Reykjavikiin.

Tavallaan tämä eksoottinen ruokakokemus sopii Islantiin. Kysyin matkallani islantilaiselta kollegaltani perinteisistä islantilaisista ruoista. Hän sanoi, että kysymys on vaikea sillä Islannissa on alun perin ollut vain kalaa, lammasta ja perunaa. Kaikki muu, kuten vaikkapa vilja, on tuotu muualta ja samalla opeteltu käyttämään muualta opituilla tavoilla.

 

 

Tomaattikeittoa kasvihuoneessa

Kaikkeen ei yksi päivä riitä, joten ainakin yksi mielenkiintoinen kohde jäi seuraavaan kertaan. Se on Fridheimarin tilan kasvihuone, jossa kasvatetaan tomaatteja geotermaalisella lämmöllä. Sata-asteinen maasta pulppuava vesi lämmittää kasvihuoneen, jossa tuotetaan tomaatteja ympäri vuoden. Kasvihuoneessa on myös ravintola, jossa pääsee syömään tilan tomaateista tehtyä keittoa. Hyvä vinkki siis lounastauolle!

 

Meille sattui lumisateinen ja sumuinen päivä roadtripiä varten. Tältä näytti reitin maisemat.

Kultaiselle reitille osuu geotermistä aluetta kuten tämä uimaranta, jolla on lämmin uimavesi ympäri vuoden. Kuuma vesi pulputtaa biitsillä pienistä lähteistä.

Kiitos meidän housteille jotka järjesti mahtavan päivän! Takk! 🙂

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Heini 9.4.2017 at 08:35

  Islanti on kyllä must to visit -listalla!

  • Reply Kaisa 11.4.2017 at 00:20

   Joo, se on kyllä paikka jollaista ei toista ole! Tosi poikkeuksellinen luonto ja jotenkin jännä tunne siellä kun tietää että on saarella kaukana kaikesta muusta.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 9.4.2017 at 11:56

  Ihanan näköistä! Ja huippuja joi secret lagoonit sun muuta, jotka ei tosiaan ole enään kovin salaisia, mutta nimi on jäänyt tietenkin 😀 Näihin törmää monissa maissa 😀 Tosi kivat kuvat ja maisemat!

  • Reply Kaisa 11.4.2017 at 00:27

   Kiitos Sandra! Joo, kaikkia matkailijoille keksittyjä tarinoita ja legendoita on paljon mutta ne on hauska osa elämystä kunhan ei ota liian vakavasti 😀

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin 9.4.2017 at 13:59

  Hyviä vinkkejä! laitetaan talteen. Hyvä idea tuollainen päiväretki 🙂

  • Reply Kaisa 11.4.2017 at 00:30

   Kiitos kommentista, Jaakko. Golden Circle on noin 300 km eli ajamista tulee yhdelle päivälle mutta samalla näkee myös paljon. On niin suosittu, että kesällä on varmasti ruuhkaista nähtävyyksillä.

 • Reply Marja 9.4.2017 at 14:43

  Hei, samoja polkuja ollaan tallattu:) Juuri viikko sitten käytiin samassa jätskipaikassa ja salaisessa laguunissa. Tosi kivoja molemmat!

  • Reply Kaisa 11.4.2017 at 00:35

   Wau! Melkein samoihin aikoihinkin oltu 😀 Todella kivoja paikkoja tosiaan ja päivän retki oli mukava sekoitus nähtävyyksiä, pysähdyspaikkoja, ruokaa ja rentoutumista lämpimässä vedessä lillumalla 🙂

   Kuvista päätellen teillä oli aurinkoisempi päivä 🙂 Jään odottamaan sun loppuja postauksia roadtripistä!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 13.4.2017 at 18:53

  Olipas hauska tuo jätskibaari. Näkisin itseni kyllä siellä ehdottomasti. Paikallisten vinkit ovat yleensä ihan parhaita. Minullekin vinkattiin tuosta Secret Lagoonista mutta kuvasta päätellen, eipä sekään taida enää olla kovin secret 🙂 Aika paljon jengiä. Vietin muutama vuosi sitten Islannissa yli kuukauden ja kova hinku olisi vielä takaisin.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 13.4.2017 at 21:04

  Islanti on mullakin bucket-listalla. Hienoa päästä paikallisten mukaan, koska heiltä saa sellaisia vinkkejä mistä ei muuten löydä tietoa. Secret lagoonin oli näköjään muutama muukin löytänyt, mutta sekaan vaan. ?

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 15.4.2017 at 08:49

  Olipa todella mielenkiintoinen päivä teillä! Tuo jäätelökahvila oli kyllä paras! 😀

 • Leave a Reply