Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kurkista kiinalaiseen puistoon, näet kummia!

Vastaani kävelee vanhempi nainen takaperin. Toisaalla mies tasapainottelee paksua oksaa päänsä päällä tehden samalla taiji-liikkeitä. Mummot ulkoiluttavat lastenlapsiaan pyjamat päällä, papat ulkoiluttavat häkkilintujaan.

Kiinassa puistot eivät ole vain puistoja vaan ne ovat myös olohuoneita, tanssisaleja, esiintymislavoja, kuntosaleja, konserttisaleja, teehuoneita, pelihalleja ja seuranhakumarkkinoita. Kiinassa asutaan perinteisesti ahtaasti useampi sukupolvi samassa huoneistossa eikä kaupungissa juuri kenelläkään ole omaa pihaa. Lisäksi suurin osa puistoista on ilmaisia – monissa pienissäkin puistoissa on muun muassa ilmaisia kuntoilulaitteita. Onhan se siis ihan ymmärrettävää, että ihmiset käyttävät kauniita ja hyvin hoidettuja puistoja olohuoneinaan, harrastuspaikkoinaan ja virkistäytymiseen betoniviidakon keskellä.

Puistoissa näkee erityisesti vanhempaa väkeä, mutta myös työikäiset ihmiset käyvät aamulla tekemässä esimerkiksi qi gong -harjoituksia ennen töihin menoa, ja viikonloppuisin puistoihin suuntaavat myös perheet.

Ehkä kaikkein yleisimmin Kiinassa törmää tanssiviin naisryhmiin (joskus mukana on toki muutama mieskin). Musiikki voi olla mitä vaan 90-luvun teknosta kiinalaiseen kansanmusiikkiin ja tanssin koreografiassa voi olla mukana vaikka viuhkoja tai nauhoja tai se voi olla myös perinteisiä paritansseja. Tanssivia ryhmiä voi seurata aamusta iltaan – teknon jumputuksen voi kuulla lähipuistosta vielä auringonlaskun jälkeenkin.

 

Shanghai_puisto_kiina

 

Puistoissa myös soitetaan ja lauletaan (yksin, kuorossa, karaokena), pidetään näytelmäkerhoja ja harjoitellaan jos jonkinlaisia esityksiä. Välillä on vaikea tietää onko käynnissä harjoitukset vai onko puistoon tultu varta vasten esiintymään.

 

Shanghai_puisto_kiina

Shanghai_puisto_kiina

 

Jos puistossa on pieninkään tippa vettä, on siellä takuuvarmasti myös polkuveneitä, ihmisiä mato-onkimassa ja uimassa (siinäkin tapauksessa, että kaksi viimeistä olisi erikseen kyltein kielletty).

 

Peking_puisto_kiina

 

Korttia, kiinalaista shakkia tai mahjongia pelaavia mummo- ja pappaporukoita löytyy Kiinasta aivan taatusti joka puistosta. Uhkapeli on Kiinassa periaatteessa kiellettyä, mutta monesti myös ryppyisiä seteleitä näkee käytettävän peleissä panoksena.

 

Peking_puisto_kiina

 

Ja nämä mummut ja papat ovat muuten rautaisessa kunnossa, minä en ole varmaan lapsenakaan taipunut sellaisiin venytyksiin mitä puistojen supereläkeläisten näkee tekevän!

 

Peking_puisto_kiina Shanghai_puisto_kiina

 

Ehkä kaikkein lumoavinta on katsella vedellä ja isolla vaahtomuovisiveltimellä taiteiltavaa kalligrafiaa. Kirjoitusmerkit ovat näkyvissä vain hetken, kunnes aurinko kuivattaa ne pois.

 

Shanghai_puisto_kiina Shanghai_puisto_kiina

 

Joissain isommissa puistoissa myös päivän lehdet ovat luettavissa perinteiseen tapaan:

 

Shanghai_puisto_kiina

 

Häkkilintujen ulkoiluttaminen on miehinen harrastus. Lintujen laulua vertaillaan ja niiden annetaan laulaa yhdessä auringonpaisteessa, jotta ne tuntisivat olevansa vapaita.

Osa vanhemmista herrasmiehistä esittelee ylpeinä pienissä muovipurkeissa puistoon tuomiaan sirkkoja ja laulukaskaita. Myös niiden siritystä vertaillaan ja niiden ominaisuuksista keskustellaan. Sirkkojen välillä järjestetään otteluita (ihan oikeasti!) ja niissä liikkuvat suuretkin summat. Hyvä juttu on, että kumpikaan sirkka ei yleensä loukkaannu tappelussa, toinen vaan antaa jossain vaiheessa periksi ja ottelu loppuu.

 

Shanghai_puisto_kiina Shanghai_puisto_kiina Shanghai_puisto_kiina

 

On yksi aktiviteetti, jota pääsee todistamaan poikkeuksellisesti vain kerran viikossa tiettynä päivänä ja tietyissä puistoissa: avioliittomarkkinat. Sunnuntaisin epätoivoiset vanhemmat tulevat puistoihin markkinoimaan omaa jälkikasvuaan muiden sinkkujen muille epätoivoisille vanhemmille. Peräkammarinpoikia tai uraohjuksia, joilla ei ole aikaa deittailla, markkinoidaan hyvin perinteisesti paperilapuin, joihin on kirjattu mm. kohteen ikä, pituus, paino, ammatti ja kiinalainen horoskooppimerkki.

Näissä markkinoissa on sekä jotain todella kiinalaista että jotain vähän surumielistä. Viimeisimmältä Pekingin reissultani mieleeni jäi yksinäinen pappa, joka istui oman lappunsa kanssa kumarassa vähän kauempana muista. En tiedä hänen tai hänen sinkkuna elävän lapsensa tarinaa, mutta saatoin kuvitella miten pappa mietti vuosien kulumista, sitä menisikö hänen lapsensa koskaan naimisiin, mitä jos tänäkään sunnuntaina kukaan ei tulisi ehdottamaan hänen lapselleen omaa jälkikasvuaan treffikumppaniksi, saisiko hän koskaan nähdä lapsenlapsiaan..

 

Peking_puisto_avioliittomarkkinat

Peking_avioliittomarkkinat kiina

 

Kiinalaisissa puistoissa siis tapahtuu jotain koko ajan aamusta iltaan – ja viikonloppuisin niin paljon, että suosituissa puistoissa ei meinaa sekaan mahtua. Käypä siis seuraavan kerran kurkistamassa vähintäänkin siihen lähimpään puistoon – vaikka jo ennen aamiaista – ja yllätyt!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply Susanna / Matkapatonki 18.3.2017 at 03:40

  Onpa hauska ilmiö nuo avioliittomarkkinat! Taisiko olla vielä niin, että Kiinassa naisia on huomattavasti miehiä vähemmän, joten epätoivoisia poikamiehiä (ja heidän vanhempiaan) varmasti riittää.
  Oopperalaulua kuulemma kuulee usein puistoissa, harmi ettei me törmätty matkalla yhteenkään paikalliseen Pavarottiin!

  • Reply Emma 20.3.2017 at 11:40

   Joo, niinhän se menee, että kaikille miehille ei millään löydy puolisoa. Ja se taas aiheuttaa kaikenlaisia uusia ongelmia 🙁

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 19.3.2017 at 12:27

  Ihan mahtavaa! Tuntuu, että kaikkialla muualla paitsi Suomessa hengaillaan puistoissa (sääkin sitä Suomessa ehkä hieman rajoittaa), mutta kyllä tämä tarina on enemmän kuin missään mitä olen nähnyt. Ihanaa yhteisöllisyyttä – linnuillakin 🙂

  • Reply Emma 20.3.2017 at 11:42

   Joo, toi on ihan parhautta etenkin eläkeläisille, joilla ei muuten ole sellaista arkipäivän sosiaalista yhteisöä kuin vaikka työssä tai koulussa käyvillä on. Soisi eläkeläisten löytävän samanlailla yhteen Suomessakin! Ja Kiinassa muuten tanssiryhmät ja voimistelijat kokoontuvat toppatakit päällä talvellakin 😀

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi 19.3.2017 at 12:45

  Nähtiin Singaporessa vanhoja taloja, joiden keskellä oli toreja joihin häkkilintuja sai tulla ulkoiluttamaan omalle numeroidullle paikalle. Harmi, kun ei ollut lintuja paikalla.

  Marco Polon seikkailuissahan Kiinaa hallitsee varahallitsijana ”sirkkakeisari”. Sirkat on hänelle kaikki kaikessa.

  • Reply Emma 20.3.2017 at 11:43

   Hahah, en ollut lukenutkaan tuosta sirkkakeisarista, mielenkiintoista!

 • Reply Maria / Tinytrek 19.3.2017 at 13:59

  Kiinnostava artikkeli! Olen törmännyt ympäri maailman ihaniin puistoihin ja miettinyt miksei meillä panosteta samaan, onhan meillä juu vihreää ja muutama upeakin puisto, mutta jos nyt edes saisi niitä penkkejä! Saatika sitten pöytiin hakattuja shakkilautoja tai tuollaista ns. hengailutilaa.

  Treffimarkkinat puistossa kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta ja oudolta, tuliko ne potentiaaliset tyypit siis mukaan vai esiteltiinkö heidät vain lapuilla? O_o

  • Reply Emma 21.3.2017 at 11:17

   Puistoihin soisi tosiaan panostettavan täällä meilläkin! Ois kivaa jos puistoissa ois tarjolla edes erityypppisiä penkkiryhmiä, paviljonkeja ja just vaikka shakkilautapöytiä.

 • Reply Heli / Heli voyage 19.3.2017 at 16:48

  Kuulostaa ihanan yhteisölliseltä!

  • Reply Emma 20.3.2017 at 11:43

   Joo, sitä se kyllä on! 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti 20.3.2017 at 18:19

  Olipa hauskaa ja mielenkiintoista tietoa Kiinan puistokulttuurista! Muistan vuosien takaa Hongkongista taijin ja häkkilinnut, mutta Pekingin meno näyttää silti yllättävän monipuoliselta. Toisaalta perustelut puistojen tehokäytölle oli hyvät. Avioliittomarkkinoita ei ehkä edes paikan päällä tajuaisi, ellei tietäisi mistä on kysymys.

  • Reply Emma 21.3.2017 at 11:19

   En muista koska olen ekaa kertaa törmännyt noihin avioliittomarkkinoihin, mutta tosiaan pakko oli silloin netistä etsiä lisätietoja että mistä on kyse. Sittemmin on ollut mielenkiintoista bongailla noita eri kaupunkien puistoista!

 • Reply Johanna Hulda / Vida de Estrada 21.3.2017 at 00:17

  Ihana postaus, kiinalaisiin puistoihin näyttää mahtuvan koko elämän kirjo! Olen varma että ne olisivat lempipaikkojani Kiinan kaupungeissa, vaikka lopetinkin qi gongin harrastamisen. Nuo puistoissa hengailevat pappa- tai mummoryhmät on aina niin hellyyttäviä. Brasiliassakin katselin joka päivä ohi kulkiessani pappojen kortinpeluuta lähipuistossa. Häkkilinnut sen sijaan vähän säälittää, mutta varmaan niidenkin elämää piristää puistoissa ”tavatut” lintukaverit.

  • Reply Emma 22.3.2017 at 10:39

   Kyllä, puistoissa on porukkaa vauvasta vaariin ja harrastuksia laidasta laitaan! Tästäkin jutusta jäi vielä puuttumaan monta sellaista, joista mulla ei ollut hyvää kuvaa 😀

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä 21.3.2017 at 07:23

  Hauskaa! Kiinalaisissa puistoissa näyttää riittävän elämää. Tulee melkein mieleen aikuisten leikkipuisto :). Kyllähän Helsingissäkin puistot alkavat täyttyä heti kun lämpöasteet nousevat plussan puolelle, mutta ohjelmassa on lähinnä pikniköintiä tai pötköttelyä. Jonkin verran puistojumppaakin (ja -joogaa!) on kyllä tarjolla, pitääpä muuten kokeilla ensi kesänä. Ainostaan nuo lintu- ja sirkkahommat ei oikein innosta, Kiinassa ja muualla Aasiassa ei tunnuta oikein ymmärtävän eläinten hyvinvoinnin päälle.

  • Reply Emma 22.3.2017 at 10:41

   Eläinten hyvinvointi ei tosiaan ikävä kyllä ole Kiinassa parhaalla tolalla, mutta haluaisin uskoa, että vähitellen valistuksen ja avoimen tiedon kautta asiat ovat sielläkin menossa parempaan suuntaan.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 21.3.2017 at 18:13

  Meillä täällä Kaliforniassa on kyllä myös kaikenlaista tallaajaa puistoissa. Syy lienee osittain vahvassa aasialaisväestöstä kaupungissamme. Tyttäreni on joskus mennyt mukaan mummoköörin erikoisen näköiseen jumppaan ja hänet on otettu aina lämpimästi vastaan 🙂 On ihan hauskaa, että meillä on vähän väriä puistopäiviin.

  • Reply Emma 22.3.2017 at 10:42

   Kiinassa myös yleensä otetaan ilolla ja uteliaalla asenteella halukkaat ulkopuoliset mukaan vaikka tanssimaan! 🙂

 • Reply Tiia(ntai) 21.3.2017 at 20:05

  Ihana kuvaus! Ihan oli uutta tämä. Kiinasta tulee mulle ensimmäisenä mieleen lähinnä saasteet ja sekasorto – kiva siis kuulla, että maalla on (tietenkin) myös positiivisia puolia. Vaikka en sitten tiedä, miten seesteinen on olo enää ysärihumpan jälkeen 😀 Erityisen vaikuttunut olen kumminkin noista kirjoitusmerkeistä ja sanomalehtisysteemistä!

  • Reply Emma 22.3.2017 at 10:43

   Kiva jos tämä juttuni avasi positiivisia näkymiä Kiinaan! 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 21.3.2017 at 22:59

  Ihana hyväntuulenpostaus! Paikallisen elämän ihmettely on muutenkin mun suosikkihommaa reissussa ja voin uskoa, että Kiinassa on siihen vielä paremmat eväät. Ja jos siis haluan joskus tarkkailla oikein kunnolla paikallista elämää, suuntaan siis puistoihin! Eli isot piknikit pystyyn ja ihmisiä tiirailemaan!

  • Reply Emma 22.3.2017 at 10:45

   Ihanaa kuulla, että postauksesta välittyi hyvä tuuli! 🙂 Eikun Kiinaan vaan ihmisbongailemaan! 😀

 • Reply lena | london and beyond 22.3.2017 at 10:14

  Ihanaa kun olet kirjoittanut tästä! Tässäy yksi syy, miksi rakastan puistoja Kiinassa (ja Taiwanissa myös). Kun asuin Taiwanissa, meidän lähipuistossa oli tuollaisia kuntosaleja ja se tuntui olevan iäkkäämmän väen kokoontumispaikka… siellä tuli jopa ehkä vähän liikaa huomiota kun blondi menee kuntoilemaan heidän kanssaan. Silmiin osui tuo keppikuva – ei muuten pysyisi oman pään päällä kauaa 😀

  • Reply Emma 23.3.2017 at 16:09

   Heh, varmasti saa blondina hyvin huomiota lähipuistossa! Ah, ihana Taiwan! Onko sulla sieltä juttuja blogissa?

 • Reply Reissaaja1 22.3.2017 at 14:08

  Kiinassa ollaan yhteisöllisiä, siinä samalla tulee vaihdettua niin kuulumiset kuin harrastettua vaikka ruumiinkulttuuria liikunnan merkeissä. Meillä taitaa tuo sää rajoittaa puistoissa oleilua ja useimmiten siellä näkyykin noita surullisen kuuluisia ”puistokemistejä” kuin muita vanhempia ihmisiä.
  Aikamoinen smoke on noissa joissakin sinun kuvissa, vaikka puistossa ollaan, ei ilma taida olla kaikkein terveellisintä siellä.

  • Reply Emma 23.3.2017 at 16:11

   Joo, kyllähän sää rajoittaa paljon tekemistä, ja etenkin lumi ja jää! Kiinassa kyllä kylmilläkin säillä puuhastellaan puistoissa toppatakit päällä, mutta esim. Pekingin korkeudellakaan aika harvoin sataa paksua kerrosta lunta.

 • Reply Lotta | Watia.fi 24.3.2017 at 18:10

  Menoa kiinalaisissa puistoissa on kyllä mielenkiintoista seurata. Koreassa ei ihan yhtä värikästä menoa ole, mutta sielläkin jostain syystä kävellään välillä takaperin. Ootko kehittänyt itse vielä teoriaa, miksi? 😀

  • Reply Emma 25.3.2017 at 09:54

   Oon ajatellut, että se liittyy varmaan johonkin kehon koordinaatioharjoituksiin tai tasapainojuttuihin, mutta en ole kyllä sen tarkemmin sitä miettinyt. Täytyypäs tutkia! 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou 24.3.2017 at 18:50

  Mielenkiintoinen postaus! Olen kyllä tiennyt, että Kiinassa ollaan paljon puistoissa, mutta että siellä tehdään noin paljon kaikkea! Ihana juttu 🙂

  • Reply Emma 25.3.2017 at 09:54

   Kiitos Terhi! 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 24.3.2017 at 21:02

  Avioliittomarkkinat kuulostaa yhtä aikaa mielenkiintoiselta sekä oudolta. Siellä ei taida Tinder olla käytössä..

  • Reply Emma 25.3.2017 at 09:56

   Hyvä kysymys, en muuten tiedä käytetäänkö Kiinassa Tinderiä vai estääkö hallituksen sensuuri senkin käytön..

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 25.3.2017 at 09:20

  Hihhih, aika mielenkiintoisen kuuloista meininkiä! Nauratti tuo häkkilintujen ulkoiluttaminen (vaikka voi lintuparkoja). Tanssiryhmiä tuli nähtyä myös Hongkongin puistoissa. Mutta mitä ihmeen keppijumppaa tuo kepin pään päällä tasapainottelu oikein on?

  • Reply Emma 26.3.2017 at 12:00

   Haha, en kyllä tiedä tuosta keppijumpasta enempää. Luulisin että keppi vaan kohentaa sitä tasapainoa ja ryhtiä siinä taiji-liikkeitä tehdessä, mutta varma en kyllä ole 🙂

 • Reply Meidän matkassa / Monna 25.3.2017 at 18:52

  On toi kyllä erikoinen kulttuuri mutta niin mahtavaa että myös vanhukset saavat tällä tavoin seuraa itselleen! Ja tuntuu että nuo tuollaiset avioliittomarkkinat on näitä luokassamme ”vain Kiina -jutut” 😀

  • Reply Emma 26.3.2017 at 12:01

   Moni juttu on tätä vain Kiinassa -sarjaa, mutta silläpä se maa niin kiehtova onkin 😀

 • Reply Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 25.3.2017 at 19:06

  Olipas viihdyttävä katsaus – kiitos tästä!

  • Reply Emma 26.3.2017 at 12:01

   Ole hyvä Ariela!

  Leave a Reply

  UA-79653706-1