Skansenin joulu

 

skansen_myyjä_web

 

Ruotsalaiset osaavat tehdä joulutunnelman. Tukholmassa Skansenin joulutorilla tanssitaan joulukuusen ympärillä ja lauletaan ”Hejsan, hoppsan, fallerallera”. Paikalla on livebändi ja esitanssijat, jotka saavat kaikenikäisen väen lähtemään mukaan tanssilattialle.

Suomalaistahan tämä tietysti huvittaa. Kuusen ympärillä tanssiminen on jotenkin NIIN ruotsalaista! Samaan aikaan suomalaista jotenkin hävettää lapsellisten ruotsalaisten puolesta. Kyllähän sen ymmärtää, että lapset tanssii ja ilakoi – mutta että aikuisetkin!

Vähitellen kyyninen suomalainenkin murtuu 😀

 

skansen_tanssijat_web

skansen_bändi_web

skansen_nuotio_web

 

Olin Skansenilla joulukuun ensimmäisenä lauantaina – ja niin oli moni muukin. Ulkoporteilla oli ruuhkaa ja kaikki sisätilat olivat tupaten täynnä. Olin kuvitellut, että Skansen on parhaimmillaan kesällä, mutta joulu onkin ihan oma sesonkinsa. Joulutunnelman Skansenilla tekee joulumusiikki, elävät tulet, joulukoristelut ja -herkut sekä vanhanaikaiset talot.

Skansen on samaan aikaan eläintarha ja ulkoilmamuseo. Joulukaudeksi museotaloihin on tehty jouluaiheisia sisustuksia. Hauska yksityiskohta on, että torimyyjät ja henkilökunta on pukeutunut vanhanaikaisiin vaatteisiin.

 

skansen_pöydät_web

skansen_pullansyöjä_web

skansen_kyltti_web

skansen_torimyyjä_web

 

Tulee mieleen, miten viime aikoina on puhuttu tanskalaisten sanasta hygge. Suoraa vastinetta ei löydy suomen kielestä, mutta Ylen artikkelin mukaan hygge viittaa kotoisuuteen, mukavuuteen ja nautiskeluun. Kuuleman mukaan hyggen avulla tanskalaiset selviävät kaamoksesta ja ovat maailman onnellisin kansa. Ruotsinkieliset käyttävät usein adjektiivia mysig, kun joku asia tai paikka on tunnelmaltaan kiva, kotoisa tai viihtyisä.

Sanat hygge ja mysig sopivat hyvin Skansenin jouluun. Meille sattui vielä aurinkoinen pakkaspäivä, joten mikä olisikaan parempaa lääkettä kaamosta vastaan kuin nauttia Skansenin joulutunnelmasta. Kuumaa puolukkamehua ja tuoretta joulupullaa napaan, raitista ilmaa ja vanhanaikaista joulufiilistä. Ilman krääsää tai ostoskeskuksissa shoppailua. Så härligt!!

 

skansen_katu_web

Kohti joulutorin höyryäviä patoja.

 

Skansenin joulu on auki 8.1.2017 asti ja sisäänpääsy aikuiselta on 150kr.

 

 

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 10.12.2016 at 20:51

  Heh, nauratti tuo kuvaus kuusen ympärillä tanssivista ruotsalaisista, oj så svenskt! 😀

  • Reply Kaisa 11.12.2016 at 23:16

   Joo siinä jotenkin kiteytyy ruotsalaisuus 😀 tai ero suomalaisten ja ruotsalaisten välillä kun Suomessa joulunviettokin on ollut jotenkin vakavampaa ja hartaampaa.

 • Reply miraorvokki 11.12.2016 at 11:42

  Hahah! Tanssimista kuusen ympärillä, niin ruotsalaista! 😀 Lukeudun itse niihin kyynisiin suomalaisiin joita ei saa varmaan ihan heti tanssimaan kuusen ympärillä. Kuvista välittyy ainakin ihana joulutunnelma, eli voisihan sitä kyynisempikin heltyä 😉 Pitääkin joskus lähteä joulun alla Tukholmaan!

 • Reply Pirkko / Schildt 11.12.2016 at 20:25

  Toissavuonna kävimme Tukholmassa tammikuussa ja kivasti talvisessakin säässä löytyi kaupungista tekemistä. Näköjään joulukuussakin! Tosin tuo aukiolo 8.1. asti tuntuu vähän hassulta, jotenkin en osaa kuvitella meneväni tuollaiseen tapahtumaan joulun jälkeen 🙂

  • Reply Kaisa 11.12.2016 at 23:13

   Joo, kyllä mäkin yleensä joulun jälkeen olen jo saanut joulukiintiön täyteen. Mutta periaatteessahan joulua vietetään loppiaiseen asti…

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 12.12.2016 at 12:29

  Hih, hauskaa! Onhan se vähän niin, että me jurot suomalaiset emme kehtaa pitää lapsellisen vilpittömästi hauskaa.. ainakaan julkisesti 😀

 • Reply Laura / Laura's Itinerary 13.12.2016 at 12:51

  Rupesi just tekemään mieli kuumaa puolukkamehua!

  Ai ruotsalaiset pyörii kahdesti vuodessa puun ympäri, kesällä koivun ja talvella kuusen 😀 Hauskaa 😀

 • Reply Terhi / Muru Mou 14.12.2016 at 02:08

  Kuulostaa ja näyttää kivalta paikalta, mutta kieltämättä piti hieman hieraista silmiäni nähdessäni sisänpääsymaksun: 150 kruunua!? Kuulostaa aika hintavalta, jos kyseessä siis on museo ja joulutori? Täytyy sitten olla hyvät jamit kuusen ympärillä 😀

  • Reply Kaisa 14.12.2016 at 22:48

   Siis hyvä et otit puheeksi ton hinnan! Piti oikeen tarkistaa vielä niin se vaihtelee eri sesonkeina 100 kruunun ja 180 kruunun välillä. Joulutorin aikana viikolla 100kr ja viikonloppuina 150kr. Alueella on siis monenlaista nähtävää: on eläintarha ja vanhoja taloja, joita on kerätty eri aikakausilta vähän Seurasaaren tyyliin. Ja kahviloita ja kauppoja yms. Että sikäli mun mielestä hintansa väärti.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 14.12.2016 at 19:48

  Ihanan ruotsalaiset! Ne jotenkin osaa nauttia. Mä olin viime euroviisujen aikaan ”euroviisuteltassa” Ystadissa ja siellä oli tää sama meininki euroviisuteemaan vaihdettuna. Ja snapsilauluilla höystettynä…

  • Reply Kaisa 14.12.2016 at 22:49

   Nyt on NIIN ruotsalaista: euroviisut ja snapsilaulut 😀

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä 15.12.2016 at 13:29

  Oj, mä kyllä tykkäisin! Mulla on viime aikoina ollut hirveä Tukholma-kuume ja olispa ollut kiva päästä käymään länsinaapurin joulumarkkinoilla, mutta se ei nyt valitettavasti tänä vuonna onnistu. Ensi jouluna sitten ehkä! Mä myös menisin oitis tanssimaan ja laulamaan kuusen ympärille, mutta Artoa vois olla hankalampi houkutella :D.

 • Reply Erja/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 17.12.2016 at 20:58

  Tukholman joulu jäi tänä vuonna väliin, mikä on kyllä harmi <3

 • Leave a Reply