Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaisaniemen eksoottinen kasvitieteellinen puutarha

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha lumpeet

 

Kävelin viime kesänä Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ohi. En ollut koskaan ennen huomannut sitä tai oikeastaan edes tiennyt sen olemassaolosta. Sillä kertaa en siellä kuitenkaan ehtinyt pistäytyä, mutta mieleeni jäi itämään pienenpieni kaihertava ajatus siitä mahtaisiko sieltä löytyä vaikkapa jättiläislumpeita..

Lähdin tarkastamaan asiaa lopulta syyskuussa. Ulkopuutarhatkin (jotka ovat muuten auki päivittäin ympäri vuoden ja joihin pääsee maksutta) ovat tarkemman tutustumisen arvoisia, mutta tällä kertaa kaiken huomioni veivät kasvihuoneet.

Kauniissa, lasisissa kasvihuoneissa on yhteensä kymmenen eri huonetta. Kukin huoneista esittelee tietyn ilmaston kasveja: täällä pääsee tutustumaan muun muassa savannin, sademetsän ja aavikon kasveihin. Ilmankosteus ja lämpötila vaihtelevat myös huoneesta toiseen.

 

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha kasvihuone

Kaisaniemen kasvitieteellinen

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha kaakao

Kaakao!

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha saint paulia

Saintpaulioilla oli oma huoneensa. Punaiset nimilaput merkkaavat uhanalaisia kasvilajeja.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha patsas

 

Kasvihuoneet ovat todellinen keidas keskellä kaupunkia. Tänne tullessaan astuu kiehtovaan maailmaan, joka välillä todella tuntuu siltä kuin olisi päässyt pakenemaan arkea toiseen ulottuvuuteen. Tänne olisi varmaan mahtavaa tulla keskellä kylmintä talvea retkelle tropiikkiin!

Niin, ja vielä se kaikkein hienoin kymmenestä huoneesta, lummehuone:

 

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha jättilumpeet

 

Lumpeet ovat saaneet ehdottomasti upeimman rakennuksen: pyöreän lasitalon, johon tulvii joka suunnasta lämmintä luonnonvaloa. Oi miten kauniita vihreän ja tumman sinisen veden sävyjä, oi miten romanttista!

Jättiläislumpeen lehti voi kasvaa halkaisijaltaan jopa kaksimetriseksi – ja sellainen lehti kykenee kannattelemaan jopa aikuisen ihmisen painon! Nyt näkemäni lumpeet olivat ehkä metrisiä ja ne ovat yksivuotisen elämänsä loppupuolella. Kannattaa siis huomioida, että lumpeet yleensä kuihtuvat joulun lähestyessä pois ja uusia lumpeita pääsee ihailemaan vasta keväämmällä.

 

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha kannukasvi

Lummehuoneessa kasvaa myös mm. erikoisia kannukasveja ja vaniljaa!

 

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan tarkemmat tiedot ja mm. aukioloajat löytyvät täältä.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Stacy Siivonen 23.10.2016 at 20:16

  Olen käynyt lummehuoneessa ja nähnyt jättiläislumpeita myös luomuna. Mietin, onkohan kasvihuoneen sisältö muuttunut vuosien mittaan, lumpeet ainakin ovat tuttuja. Olen käynyt puutarhassa näkemässä myös heinäkurpan ja kashmirinuunilinnun. Edellinen sai paljon kuvaajia. Kumpulassa on myös oma ulkopuutarhansa ja kun asuin Vallilassa, tykkäsin käydä siellä usein. Kaisaniemestä on lähtöisin myös Pentti Linkola. Peetun kaverit murtautuivat sinne off-hours ja tekivät teetä hulluruohosta ja ties mistä. Moni niistä ei ole hengissä enää, onkohan kukaan.

  • Reply Emma 30.10.2016 at 11:40

   Ooh, onko noita jossain Suomessa luomuna? Vai oletko törmännyt maailmalla?

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 24.10.2016 at 07:46

  Olen tainnut käydä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa vain kerran, erään opiskeluihin liittyneen projektin tiimoilta. Kartoitettiin 10 mielenkiintoista kohdetta, jota Helsingissä ehtii päivän aikana nähdä. Mielestäni puutarha on tosi kiva kohde, mutta se jää helposti monelta huomaamatta! Vaikka se sijaitsee tosi keskeisellä paikalla niin, joten sen on siellä puskien uumenissa.. sinne pitää varta vasten mennä!

  • Reply Emma 24.10.2016 at 10:40

   Hauska projekti! Kasvihuoneet ehtii kiertää tosiaan vaikka parissa tunnissa, mutta ensi kerralla menen kyllä ajan kanssa katsomaan ulkopuutarhoja myös.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 26.10.2016 at 23:01

  Monta kertaa on ohi tullut käveltyä ja lähes yhtä monta kertaa mietittyä, että tuolla pitäisi käydä… No josko seuraavalla kerralla ohi ei kävelisikään vaan menisi sisälle katsastamaan tämän mielenkiintoisen paikan!

  • Reply Emma 10.4.2019 at 09:40

   Jokohan oot päässyt käymään Kasvitieteellisessä? Eilen ajattelin taas käydä (mutta en ehtinyt sitten enää Kansallismuseon jälkeen) ja piti lukea oma juttuni, että mitäs olenkaan siitä kirjoittanut, ja huomasin samalla että täällähän on kovin epäkohteliaasti jäänyt kommenttiin vastaamatta 🙂

 • Reply Johanna Hulda 28.10.2016 at 01:05

  Mä olin tuonne kerran menossa, mutta juhannuksen takia puutarha oli suljettu. Kierreltiin ulkona kuitenkin jonkin aikaa. Kkasvitieteelliset puutarhat ovat melkeinpä missä tahansa tosi hienoja paikkoja, joihin kelpaa tutustua. Bongasin muuten täällä Brasiliassa kaakaopuun, mutta jouduimme kysymään että mikä hedelmä oikein on kyseessä ennen kuin tiesimme sen olevan kaakao. Noita jättiläislumpeitakin olisi voinut nähdä luonnossa, mutta ehkä ne olivat juuri talven jälkeen kuihtuneet kun ei käynyt tuuri, höh!

  • Reply Emma 30.10.2016 at 11:36

   Joo, mä näin myös ihan juuri jättiläislumpeita ulkopuutarhassa Indonesiassa, mutta olivat huonokuntoisia. Mietin samoin, että ehkä olivat lakastumassa uusien tieltä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 28.10.2016 at 14:27

  Tämä on jäänyt minulle mieleen, kun miesvaltaisessa työporukassa oli hakusessa joskus tiimipäivälle joku ”välipalakohde” kokoustamisen väliin ja ehdotin tätä. Ensi alkuun porukka oli hiukan tyrmistynyt ajatuksesta, eihän tämä vedä vertoja Megazoneille tai vastaaville, mutta lopulta tänne kuitenkin päädyttiin ja veikkaampa, että miehetkin kuitenkin tästä pitivät!

  • Reply Emma 30.10.2016 at 11:38

   Haha, hauska muisto! Kyllä mä veikkaan myös, että tuosta jää positiivinen muistijälki miehillekin – tai kelle vaan vaikka ei varsinainen kukkaihminen olisikaan!

 • Reply Lotta | Watia.fi 29.10.2016 at 15:15

  Onkohan noiden lumpeiden päälle joskus pääsetty lapsia istumaan? Mulla on semmonen mielikuva, että ollaan joskus istuttu kun ollaan oltu lapsia. Vai onkohan se ollut jossain muualla… No, tuolla olen kuitenkin aivan varmasti joskus käynyt! 😀

  • Reply Emma 30.10.2016 at 11:39

   Mä muistan myös ainakin varmasti kuulleeni, että lapset olisivat jossain istuneet lumpeilla! Tai sitten se on mielikuvitus, joka on vaan ajatellut sitä kun on aina puhuttu että ne kestäisivät jopa lapsen/ihmisen painon 😀

  Leave a Reply