Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lohjansaari – Suomen Toscana

En ole vielä päässyt käymään Italian Toscanassa, mutta hei kuinka moni teistä on käynyt Suomen Toscanassa? Suomen Toscana eli Lohjansaari sijaitsee vain tunnin matkan päässä Helsingistä ja sadonkorjuuhenkiselle retkelle ehtii vielä vaikka tänä syksynä!

Pääsin tutustumaan Lohjansaaren helmiin Länsi-Uudenmaan Lumo matkailun vieraana. Opin päivän aikana, että paitsi että Lohjansaari on todellakin Suomen Toscana, niin myös että Lohja on Suomen kahvilapääkaupunki. Pienestä kaupungista löytyy yli kymmenen suosittua kahvilaa, jotka voi kiertää vaikka kahvikartan kanssa tai osallistua kesäkuussa järjestettävään kahvilapäivään. Me haettiin päivään vauhtia Café Laurista, joka on valittu viime vuonna Pauligin yleisöäänestyksessä Suomen parhaaksi kahvilaksi. Aamupalaksi meille tarjottiin Lohjansaaren omenista ja marjoista tehtyä kuohuviiniä, paikallisen paahtimon kahvisekoitusta, kinkku- ja sienipiirakoita samoin paikallisista aineksista sekä ihania kakkuja ja kanelipullia.

 

Cafe Lauri Lohja

 

Lohjansaaressa vietettiin Saariston Kekriä eli sadonkorjuujuhlia. Lohjansaari tuntuu olevan uskomattoman yhteisöllinen pieni kylä, kekriä juhlimassakin olivat varmaan kaikki asukkaat ja tänne oli tultu kauempaakin. Myyntikojujen herkut hupenivat kovaa vauhtia ostajien mukaan ja Seurantalon pihalla kävi aurinkoisena lauantaina innostunut kuhina.

 

Lohjansaari kekri omenat

Lohjansaari keksi vihannekset

Lohjansaari kekri juurekset

Lohjansaari kekri omenahillo

Kovatasoisen hillokilpailun voittaja

 

Lohjansaaren tunnetuin nähtävyys on varmasti Paavolan Tammi, Suomen kauneimmaksi puuksikin kehuttu. Kukaan ei ole varmaan voinut välttyä näkemästä kuvia tammesta, mutta vaikka tiedossa oli mitä tuleman pitää oli yhtäkkiä keskellä pähkinäpuu- ja lehtimetsää suurella aukiolla seisova jättiläispuu maaginen näky. Paikalla tuntuu olevan ihan omalaatuinen energia ja tunnelma, sitä ei voi olla huomaamatta. Tämä on varmasti ollut tärkeä, ehkä pyhä, paikka esi-isillemmekin. Sitä on myös tarkoituksella pidetty salassa eikä siitä ole turhia vieraille puheltu.

 

Paavolan tammi Lohjansaari

 

Kekri-juhlan aikaan myös Fruticetum-hedelmätarhan portit olivat vierailijoille avoinna ja omenoita ja päärynöitä pääsi ostamaan ja poimimaan suoraan puista. En ole itse mikään puutarhaihminen, mutta kuka nyt ei hedelmien syömisestä tykkäisi, saati hedelmien suoraan puusta, saati kymmenien erilaisten hedelmien erilaisista puista.. eli vähintäänkin omenapuutarhaihminen minustakin sitten vierailun myötä kuoriutui! Lohjansaarella tuntuu muuten kasvavan ihan mitä vaan: rypäleitä, kirsikoita, makeita luumuja, kvitteneitä, pähkinöitä, maissia.. Tästä suotuisasta ilmastosta ja upeista raaka-aineista kai se vertaus Toscanaankin tulee!

 

Fruticetum Lohjansaari omenatarha Fruticetum Lohjansaari viiniköynnös

 

”Lohjan saarten tammet sen tietää
ehkä tietää sen ihminenkin
kuinka elämää paremmin sietää
jos pitää kiirettä hitaammin.”

Ilpo Tiihonen: Laulu tammien viisaudesta

 

Retken Lohjansaareen tarjosi Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas 18.9.2016 at 13:47

  Ihan mahtavaa! Suomen Toscana, enpä ole koskaan kuullut noin sanottavan. Olisikohan ensi viikonloppuna vielä hyvä sää, jos tuonne tekisi vielä retken. Kuulostaa kyllä houkuttelevalta.

 • Reply Heli / Heli voyage 18.9.2016 at 18:26

  Suomen Toscana – kuulostaa kyllä houkuttelevalta. En ollut tätä nimitystä kuullut, mutta viimeksi matkamessuilta bongasin Alitalon Omenaviinitilan, joka ilmeisesti on tuolla Lohjansaaressa. Tänä kesänä en vielä ehtinyt sinne, mutta tämän sun postauksen luettuani, pitää ensi kesänä yrittää vähän kovemmin että retki Lohjansaareen toteutuu.

  • Reply Emma 18.9.2016 at 21:43

   Joo, Alitalon Omenaviinitila on tossa ihan Paavolan Tammen lähellä. Ja sieltä itse asiassa oli peräisin myös se kuohuviini, jota saimme Cafe Laurissa maistaa, voin suositella 🙂

 • Reply eve 18.9.2016 at 20:49

  Täällä täytyy ehdottomasti päästä käymään viimeistään ensi kesänä, toi tammi on aivan upea ! Varsinkin syksyllä saisi upeita kuvia tuosta puusta! 🙂

  • Reply Emma 18.9.2016 at 21:45

   Kyllä! Mietin itsekin että Paavolan Tammea olisi ihana päästä katsomaan myös syksyllä ja talvella ja lisäksi aamuhämärässä ja iltahämärässä – eli siis ihan koska vaan, on se niin upea! 🙂

 • Reply Johanna Hulda 21.9.2016 at 01:34

  Tuo puu on kyllä jotain niin upeaa, että pakko se on vielä joskus käydä omin silmin katsastamassa, kun tulee oltua liikenteessä pk-seudulla. Mieletön kontrasti tuohon neulasensa varistaneeseen kuusikkoon tammen takana! Mullekin Suomen Toscana on ihan uusi juttu, mutta kieltämättä näyttää hyvältä tuo hevi-tarjonta! Iskipä oikein himo omenahilloon, ja nyt pohdin että mahtaiskohan täältä Brasiliasta kunnon omppuhilloa löytääkään.

  • Reply Emma 22.9.2016 at 07:26

   Toivottavasti löydät omppuhilloa! 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 22.9.2016 at 01:41

  Täytyy pistää korvan taakse, niin Lohjan kahvilat kuin Lohjansaarikin, ihania paikallisia tuotteita! Tuommoiset yhteisölliset pikku kylät on muutenkin tosi symppiksiä. Ja tammi on komea, sen haluaisin ehdottomasti tuolla piipahtaessa nähdä.

  • Reply Emma 22.9.2016 at 07:25

   Mä yritän kans muistaa tuon seuraavan kahvilapäivän, kuullosti niin hauskalta lähteä kahvilakierrokselle! 🙂

 • Reply Lotta | Watia.fi 22.9.2016 at 04:19

  Onpa kyllä mielenkiintoinen kohde. Todella upea tuo tammi ja kauniinnäköistö muutenkin. Täytyy pitää nämä sadonkorjuujuhlat mielessä!

 • Reply Martta / Martan Matkassa 23.9.2016 at 22:25

  Lohjan kahviloista olen kyllä kuullut, mutta valitettavasti en ole vielä päässyt käymään! Lohjalla on monia muitakin kivoja käyntikohteita mitkä odottaa vielä käymistä ja nyt vielä tuo tammi! Se on kyllä aivan mahtava ja ihan must see ?

 • Reply Merja / Merjan matkassa 24.9.2016 at 16:33

  Lohja on tuttu paikka, kun asuin vuosia siinä Lohjan naapurikaupungissa. Siellä on kyllä ihania kahviloita. St.Honore on myös ihan mieletön. Enpä tiennyt, että Lohjaa kutsutaan Suomen Toscanaksi 🙂

 • Reply lena / london and beyond 25.9.2016 at 14:17

  Nyt oli sellainen otsikko että alkoi heti kiinnostamaan! Tämä oli just mun tyylinen paikka, hyviä kahviloita, sadonkorjuuhenkeä ja tuoreita raaka-aiheita. Ja arvaas olinko edes tietoinen koko Lohjansaaresta? No en! Äh, näitä helmiä pitäisi Suomestakin etsiä ihan ajan kanssa, upeita paikkoja 🙂

  • Reply Emma 25.9.2016 at 16:59

   Heh, onnistuin siis ainakin otsikoinnissa! 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 25.9.2016 at 18:39

  En oikein ostanut tuota vertauskuvaa Toscanasta. Voisin kyllä silti itse käydä tuolla katsastamassa, niin sillähän se selviäisi omalta kohdalta parhaiten 🙂 Mukavan näköistä ja jo vertaus Toscanaan on plussaa.

  • Reply Emma 25.9.2016 at 22:56

   Heh, en tiedä onko tuon vertauksen keksineet jotkut markkinointityypit vai mistä se on peräisin 🙂 Kaunista kuitenkin tosiaan on ja paljon nähtävää!

  Leave a Reply

  DR64JYRDBG