Tamperelaisissa ravintoloissa viljellään ja vähennetään hävikkiä

 

Pääsin elokuun alussa tutustumaan Kivireki-hankkeessa toteutettuihin tamperelaisravintoloiden kaupunkiviljelykokeiluihin. Tamperelaiset ravintolat Bertha, Hella & Huone, C sekä Tampere-talon ravintola viljelevät kukin annoksiin käytettäviä kasviksia, yrttejä ja kukkia ravintoloidensa yhteydessä sijaitsevissa kasvihuoneissa tai viljelylaatikoissa.

 

Kivireki viljely bertha ravintola

Ravinteli Berthan sisäpihan terassilla viljeltiin kesällä jopa 40 laatikossa!

Kivireki viljelmä ravintola C

Kivireki Tampere-talo ravintola

Tampere-talon kattoterassille mahtui mm. kokonainen kasvihuone. Tässä kerätään lehtikaalin satoa. Kuva: Käymäläseura Huussi

 

Kivireki-hankkeen tavoitteena on luoda, kehittää ja testata kaupunkiviljelyn mahdollistamia liiketoimintamahdollisuuksia, uusia innovaatioita ja osaamista. Harrastetoiminnan lisäksi kaupunkiviljelystä on myös mahdollista kehittää laajamittaisempaa ja taloudellisesti kannattavaa toimintaa. Kaupunkiviljely on yksi ratkaisu etsittäessä vastauksia vähähiiliseen ja energiatehokkaaseen lähiruoantuotantoon, ravinnekierron tehostamiseen ja kaupunkilaisten hyvinvointiin liittyviin haasteisiin.

Kaikki ihanat yrtit ja kasvikset tavattuani halusin tietysti myös maistamaan niitä! Ja mikäpä olisi moiselle maistelulle sopivampi ajankohta kuin nyt vietettävällä Hävikkiviikolla, sillä hankeravintoloista myös Hella & Huoneessa kesän ajan toiminut pop-up ravintola Alpha on sitoutunut nollahävikkiin.

Ensin täytyi tarkastaa ravintolan sivuilta, että olemmeko me siis menossa syömään jotain eilisen ylijäämäruokia tai kokataanko meille biojäteastian antimia. No ei: nollahävikki ei tarkoita sitä, että ruokaa valmistetaan tähteistä, vaan sitä että jokainen raaka-aine hyödynnetään niin pitkälti kuin vain suinkin mahdollista. Lisäksi täällä myös kaikki se, mikä ravintoloissa yleensä menee biojätteeseen käytetään nyt mm. omien viljelmien lannoitukseen.

Söimme siis hyvillä mielin Alphan nimikkomenu Alphan, kolmen ruokalajin kauden kasviksista suunnitellun kokonaisuuden:

 

Hella ja Huone Alpha alkuruoka

Alkuruokana syötiin maukas gazpachokeitto lisukkeinaan mm. pikkelöityä selleriä ja manteleita

Hella ja Huone Alpha pääruoka

Pääruokana moderni versio kaalilaaatikosta: paahdettua kaalia, kermaista tattaria, rapeita lehtikaalisipsejä ja meiramikastiketta

Hella ja Huone Alpha jälkiruoka

Oikealla Alpha-menun jälkiruoka eli sitruuna-valkosuklaajäädyke, vasemmalla näkyy puolikas Omega-menun jälkkäristä eli rosmariinikakusta ja omenahillokkeesta

 

Annokset olivat todella kauniita ja täynnä monipuolisia, puhtaita makuja. Ihan niitä itse viljeltyjä kasviksia emme kuitenkaan lopulta päässeet maistamaan, sillä pop-up ravintola Alpha toimii enää tämän viikon (sen jälkeen palataan taas tuttuun Hella & Huoneen tarjontaan) ja satuimme paikalle juuri kun viljelylaatikot haettiin pois kunnostusta varten. Viljely tulee kuitenkin jatkumaan myös syksyllä Hella & Huoneen kellaritiloissa kasvilamppujen lämmössä, kannattaa siis käydä katsomassa mitä uutta herkullisista raaka-aineista keksitään!

Kivireki-hankkeen kuulumisia voi seurata täällä – syksyllä on tulossa vielä ainakin työpaja, jossa kesän oppeja ja hyviä käytänteitä jaetaan myös muille kuin nyt mukana olleille ravintoloille.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 5.9.2016 at 05:26

    Ihan mahtava projekti! Tällaista kehitystä toivoisi näkevän lisää. Kaupungeissakin kun on niin paljon tilaa missä voisi viljellä lähiruokaa, ja kaiken muun hyvän lisäksi viljelylaatikot ja -palstat on ihanan näköisiä kaupunkikuvassa. Peukut myös Huussi ry:lle, teen gradua heidän hankkeeseensa ja olin sen tiimoilta juuri Sambiassa keräämässä aineistoa. 🙂

    Mutta mua jäi askarruttamaan, että oliko nuo ravintola Alphan lautaset jotenkin valtavan isoja vai annokset vaan kovin pieniä..?

    • Reply Emma 5.9.2016 at 10:03

      Oi, hienoa, mikä sun gradun aihe on? Alphan annokset ei todellakaan olleet suuren suuria, mutta kun katsoin kuvia itsekin uudestaan niin vähän ne ehkä vääristää eli kyllä noista kolmesta ruokalajista nyt mahansa (hetkellisesti) täyteen sai! 🙂

  • Reply Terhi / Muru Mou 6.9.2016 at 13:08

    Mahtava juttu! Ihanaa, että ruokahävikin vähentämiseen on alettu kiinnittää huomiota, ja ravintolan omat viljelyt ja kasvihuoneet on niin symppis idea 🙂 Toivottavasti tämä toimii pidemmälläkin aikavälillä, ja leviää yhä useimpiin ravintoloihin!

  • Reply Ansku BCN 6.9.2016 at 14:47

    Hieno projekti! Täällä Barcelonassakin tuntuu olevan trendinä lähiruoka ja itseviljelty, ja sehän on ihan mahtavaa. Toivottavasti kyse ei ole hetkellisestä huumasta, vaan oikeasti ravintolat ja kaupat alkaisivat kiinnittää huomiota siihen, mistä ruoka tulee ja miten raaka-aineet voi käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Ja pakkohan tulevaisuudessa on niin alkaa tekemäänkin!

  • Reply Veera 6.9.2016 at 18:46

    Kaupunkiviljelystä kiinnostuneena ihmisenä tällaisia kokemuksia eri paikoista on aina erityisen kiinnostavaa lukea. Harmi muuten, että tuo on vain pop-up-ravintola!

  • Reply Jenna / With huge passion for life 10.9.2016 at 11:17

    Todella hieno projekti! Harmi, että kyseessä on vain pop up-ravintola. Olisin mielelläni mennyt testaamaan tuota seuraavalla Tampereen reissulla.

  • Leave a Reply