Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kesäpäivä Vallisaaressa

Vallisaari polku

 

Tänä keväänä ensimmäistä kertaa yleisölle avatun Vallisaaren historia on kiehtova. Se alkaa 1600-luvulta, jolloin saaren ensimmäisten linnoitusten tiedetään rakennetun. 1700-luvulla Vallisaari on palvellut Suomenlinnan Viapori-linnoituksen huoltosaarena sekä luotsien asuinpaikkana. Luotsit elivät välillä railakastakin elämää: saarelaisia epäiltiin viinanpoltosta, salakuljetuksesta ja laittomasta anniskelusta.

Vuonna 1808 venäläiset saivat Vallisaaren kautta haltuunsa Viaporin ja Suomen ajauduttua osaksi Venäjän keisarikuntaa alettiin saarta kutsua Aleksanterinsaareksi. Venäläiset vahvistivat 1800-luvulla niin Viaporin kuin Vallisaarenkin linnoituksia ja pattereita. Luotsitalo valmistui 1878 ja luotseja asui Vallisaaressa aina 1920-luvulle asti.

Vallisaaren käyttö armeijan tarpeisiin jatkui myös Suomen itsenäistyttyä: Puolustusvoimat varastoi siellä aseita viime vuosiin saakka. Vallisaaressa on myös ladattu ja huollettu ampumatarvikkeita, torpedoja ja miinoja, tehty säähavaintoja sekä korjattu kaasunaamareita. Viereisessä Kuninkaansaaressa toimi merivartioasema.

Vallisaaressa on ollut myös siviiliasutusta, vilkkaimmillaan 1950-luvulla pienellä saarella asui yli 300 ihmistä. Tähän aikaan saarella toimi myös oma kansakoulu, kauppa ja nuorisoseura. Saarelaiset viljelivät kasvimaita ja pitivät kotieläimiä, ja saaren lammesta saatiin käyttövettä. Viimeiset asukkaat muuttivat pois 1996.

Vallisaari on muuten myös koko pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisin luontokohde: saarella elää esimerkiksi yli 1000 perhoslajia ja kuusi lepakkolajia!

 

Vallisaari rakennus

 

Vallisaaren ympäri Aleksanterin kierroksella

Kiersimme saarella kolmen kilometrin pituisen Aleksanterin kierroksen, joka alkaa heti laivalaiturista. Kierroksella kävellään vanhaa kylänraittia ohi lammen ”Pohjolan Gibraltarille” eli Kustaanmiekan salmelle. Siitä reitti jatkuu niitylle, josta löytyvät kivoimmat piknik-paikat, ja Aleksanterinpatterille, josta on huikeat näköalat Helsingin keskustaan asti. Lopulta reitti kiertää vanhaa lehmuskujaa pitkin Kuolemanlaakson ja Torpedolahden kautta takaisin lähtölaiturille.

 

Vallisaari Kustaanmiekka

Vallisaari Kustaanmiekka piknik

Kustaanmiekan piknik-paikalta on vain kivenheitto Suomenlinnaan

Vallisaari lampi

Lepakkojen asuinpaikka

 

Vallisaaren lammesta on haettu juomavettä jo keskiajalla. Myöhemmin saaren ollessa asutettuna, lammessa pestiin pyykkiä ja uitiin, talvella sen jäällä luisteltiin. Tätä nykyä lammella viihtyvät erityisesti saaren lepakot, ja lammen mahdollista tulevaa virkistyskäyttöä suunnitellaankin lepakoiden ehdoilla.

 

Vallisaari Aleksanterinpatteri

Aleksanterinpatteri

 

Saarella myös tarinoiden mukaan kummittelee! Legenda kertoo, että Päätön Eversti on Aleksanterinpatterin edustalla olevaan lehmuspuuhun hirtetyn sotilaan haamu. Kauniina päivänä Aleksanterinpatterilla ei ikävä kyllä näkynyt kummituksia, vain mahtavat maisemat aina Helsingin keskustaan saakka!

Seuraavana kävelyreitin varrella olevan Kuolemanlaakson nimi taas ei viittaa kummituksiin, vaan saarella vuonna 1937 tapahtuneeseen tuhoisaan räjähdykseen, jossa kuoli 12 ihmistä. Saaren maaperässä saattaa edelleen olla räjähtämättömiä räjähteitä, joten reiteillä pysyminen on siitäkin syystä erittäin tärkeää!

Alkukesästä Torpedolahdessa oli ankkuroituna purjevene Linden, jossa toimi vohvelibaari. Nyt vohvelitarjoilu on päässyt muuttamaan laiturille kiinteisiin tiloihin, siitä en ole varma pääseekö Lindenille edelleen pistäytymään.

Me emme lopulta jääneet retkellämme vohveleille niiden kiskurihintojen takia: 12 euroa yhdestä suolaisesta tai makeasta vohvelista. Ymmärrän kyllä, että hintaa nostaa sijainti, raaka-aineiden kuljetus tänne jne. mutta silti tuossa hinnassa oli kyllä puolet liikaa. Söimme sen sijaan paikallisen metsästysseuran pop-up-kahvilassa itse tehtyjä munkkeja ja saaren luumuista tehtyä mehua muutamalla eurolla.

 

Vallisaari laiva

Vallisaari kahvila

 

Torpedolahdelta lähtee myös kävelyreitti Kuninkaansaareen, jossa voi tehdä erillisen 2,5 km kierroksen. Meillä Kuninkaansaari jäi seuraavaan kertaan ja omaksi seikkailukseen!

 

Vallisaari Kuninkaansaari

Reitti kuninkaansaarelle

 

Vallisaareen pääsee kesäaikaan laivalla Kauppatorilta kerran tunnissa. JT-Linen laivoilla pääset myös yhdellä reissulla saarihyppelemään Vallisaaren lisäksi Suomenlinnaan ja Lonnaan. Laivat kulkevat taas toukokuusta 2020 lähtien.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Vallisaari, luonnon ja historian kerroksia - Tauko ja matka 14.8.2016 at 13:53

    […] yhteysalus liikennöi saareen ylimääräisin vuoroin ja kyytiin mahtui hyvin. Meriharakka ja Mutkia matkassa kirjoittelivat jo aiemmin poluista, saaren historiasta ja palveluista. Pienen seurueemme mieltä […]

  • Leave a Reply