Kävelyllä harjumaisemissa Pyynikillä ja Pispalassa

 

Olen paljasjalkainen tamperelainen – ja ylpeä kauniista kotikaupungistani! Silti täytyy nyt julkisesti tunnustaa, että kun halusin viedä meillä töissä vierailleet eurooppalaiset kollegat kävelemään Pyynikille ja Pispalaan olin vähän hukassa. Että minne ihan tarkalleen ja mitä reittiä. Koitin myös googlailla ihan käytännön reittiehdotuksia, mutta yllätyksekseni en löytänyt yhtäkään.

Vaihtoehtoja ja kauniita kohteitahan tältä alueelta ei puutu – Pyynikin uimarannat ja puistot, Varalan maisemat, Tahmelan alue viljelypalstoineen, Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo, Lauri Viita -museo, uittotunneli ja monta muuta – mutta mikä reitti olisi sopivan mittainen ja mukava kävellä vieraiden kanssa ja antaisi hyvän yleissilmäyksen näihin upeisiin harjumaisemiin?

Tässä reitti johon lopulta päädyin. Ja meillä kaikilla oli niiiiin muu-kaa-vaa, joten ehkäpä tästä on vinkiksi myös jollekulle muulle leppoisaa kävelyreittiä miettivälle!

 

Pyynikin kauniit huvilat

Me aloitimme Palomäentieltä, jonne tulimme ensin bussilla Keskustorilta. Keskustasta voi toki hyvin myös kävellä tänne. Palomäentietä reunustaa joukko kauniita, jopa yli 100 vuotta vanhoja taloja ja huviloita. Näistä kannattaa huomioida ainakin erityisesti upea, palatsimainen Haapasen huvila osoitteessa Palomäentie 23.

 

Pyynikki Pispala harju maisemat kävely

Haapasen huvila. Kuva: Aamulehti

 

Pyynikin portaita näkötornille

Palomäentieltä käännyimme Tahmelantielle ja sieltä edelleen puisia portaita ylös näkötornille. Portaita ei näissä maisemissa oikein mitenkään pysty välttämään, sillä nyt ollaan kiipeämässä harjulle joka kohoaa 85 metrin korkeuteen Pyhäjärven pinnasta mitattuna. Ja se on tässä juurikin se juju, ne upeat maisemat harjulta meinaan!

Pyynikin 26-metrinen näkötorni seisoo harjun korkeimmalla kohdalla ja sen laelta on upeat näkymät yli Tampereen kaikkiin ilmansuuntiin. Tornin alakerrassa on kahvila joka myy mm. Tampereen parhaita munkkirinkilöitä, ja ylös torniin pääsee 2 euron maksua vastaan. Kesäisin tornin pihalla on myös jäätelökioski ja keskiviikkoisin järjestetään köysilaskeutumista kaikille halukkaille (hintaan 20 euroa sisältäen munkkikahvit). Me vietimme näkötornilla puolisen tuntia (kaikki vieraat halusivat käydä ylhäällä tornissa ja syödä munkkeja!) ennen matkan jatkamista.

 

Pyynikin näkötorni Pyynikki Pispala kävely

 

Kohti Pispalanharjua

Näkötornin takaa pääsee lenkkipolkua suoraan Pispalanharjulle. Metsässä kukkivat toukokuun alussa kilvan sinivuokot ja valkovuokot ja vieraat olivat haltioissaan! Heti Pispalanharju-nimisen tien alussa oikealla on hienot näkymät Näsijärvelle – joskin tällä hetkellä myös tunnelityömaalle.

 

Pyynikki Pispala kävely

Kuva: Aleksi Jolkkonen

 

Hetkisen matkaa eteenpäin ja tullaan Betonimyllystä runon siivet -muistomerkille, joka on pystytetty Pispalan oman pojan Lauri Viidan muistoksi.

 

Pispalan somat puutalot ja kuuluisat portaat

Tästä alkavat Pispalan rinteisiin rakennetut ihanan eripariset ja eriväriset puutalot, kapeat kujat ja portaat. Pispalanharjulta on hauskaa mennä välillä portaat alas kohti Pyhäjärveä, kävellä pätkä Provastinkatua ja tulla taas seuraavista portaista takaisin ylös. Toki innokkaat voivat juosta pispalan portaat (kaikki 310 askelta yhteen suuntaan) vaikka alas asti!

 

Pyynikki Pispala kävely

Pispalan harju Pyynikki Pispala kävely

Pyynikki Pispala harju maisemat kävely

Pyynikki Pispala harju maisemat kävely

Pyynikki Pispala harju maisemat kävely

Pyynikki Pispala harju maisemat kävely

 

Pispalanharjun paras näköala

Kun Pispalanharjun kävelee melkein loppuun asti päätyy reitin upeimmalle näköalapaikalle Pyykkimettänpuistoon. Puisto on myös rauhoitettu muinaisjäännös: sen paikalla on sijainnut ensimmäisen maailmansodan aikaisia puolustusvarustuksia. Puiston laidalla on myös Lauri Viidan yli 100-vuotias syntymäkoti.

 

Pyynikki Pispala harju maisemat kävely

 

Tampereen parasta brunssia tai grilliruokaa

Kun harjulla on harhailtu ja ihasteltu tarpeeksi voi lähteä alaspäin joko Pyhäjärven puoleista rinnettä Tahmelaa kohti tai Näsijärven puoleista rinnettä kohti Pispalan valtatietä. Pyhäjärven puolella rinteessä voi poiketa vaikka kahville tai Tampereen parhaaksi äänestetylle brunssille Café Pispalaan. Jälkimmäinen reitti taas vie kävelijän toiveista riippuen vaikkapa Rajaportin saunalle, Pispalan Pulteriin tai Vaakon nakkiin.

 

Pyynikki Pispala harju maisemat kävely

 

Meidän kierroksemme mutkitteli rinnettä alas pihoille ja puutarhoihin kurkistellen kunnes päädyimme lopulta Vaakon nakille. Vaakon nakkihan on se kaikkien grillien esi-isä, jo yli 50 vuotias tamperelainen traditio!

 

Vaakon nakki Pyynikki Pispala kävely

Kauniissa kesäillassa parin tunnin kävelyn päälle kaikille maistuivat ah niin rasvaiset makkaraperunat ja kuumat koirat!

 

Pispalan ja Pyynikin harjumaisemat sopivat leppoisalle kävelyretkelle kaikkina vuodenaikoina! Muun muassa näkötorni ja Café  Pispala ovat avoinna läpi vuoden. Kesäisiä vinkkejäni Tampereelle löydät tästä jutusta.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply