Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Kohti normaalia – München 28.8 – 1.9.2021

torstai, 2 syyskuun, 2021

Maailma avautuu ja vapautuu. Senpä ansiosta tähänkin blogiin tuli päivitettävää. Tiettyjä asioita se vaatii, kuten rokotteiden ottamista. Sellaisen saa Suomessa aivan ilmaiseksi ja kahdesta rokoteannoksesta saa OmaKantaan tulostettavan EU-todistuksen, joka mahdollisti mm. kaikki tämän artikkelin aktiviteetit. Suosittelen lämpimästi.

Münchenissä on myös eri puolilla kaupunkia koronatestipisteitä, joissa voi testauttaa itsensä – vielä – ilmaiseksi ja puolessa tunnissa saa kännykkään tuloksen jolla, sen ollessa negatiivinen, pääsee sisään mestoihin. Lokakuun alusta koronatestaus muuttuu kuitenkin maksulliseksi. Ihmisiä halutaan sillä kannustaa ottamaan rokotteen.

München koronarokotetodistuksella on

– Jalkapalloa

Bayern München – Hertha BSC, Bundesliigan 3.kierroksen ottelu. Saadakseni liput rekisteröidyin Bayernin sivuilla ja tein varauksen n. 3 viikkoa ennen peliä. Vajaa viikko ennen peliä kolahti sähköpostiin tieto, että olen saanut liput otteluun ja yhteensä 90 euroa kahdesta päätykatsomolipusta veloitettiin kortilta. Tuuri kävi: rajoitusten takia enimmäismäärä on 25 000 katsojaa ja normaaliaikoinakin noin 70 000 katsojaa vetävä Allianz Areena myydään täyteen joka peliin. Sisään päästäkseen piti luetuttaa rokotetodistus lukulaitteessa ja sen lisäksi vielä todistaa henkilöllisyys.

Rostbratwurst oli perinteisen taattua tavaraa. Sen sijaan stadikalla nyt myyty alkoholiton Paulaner ei ollut kaksista.

Liittyiköhän rajoituksiin, että kannattajien lippuja ja kakskeppisiä ei ollut. Ainoat heilutettavat olivat penkeille jaetut Bayernin pikkuliput. Muutenkaan tunnelmaa ei – saksalaisella mittapuulla – aivan huikeana voi pitää, mutta kyllä tässä ajassa jo se että matsiin pääsee on niin iso juttu, että se aiheutti väristyksiä. Katsomokannustus oli spontaania; joku lohkolla aloitti ja monet muut liittyivät.

FFP2-maskit ovat pakollisia kaikkialla muualla paitsi omalla paikalla (koska turvavälit). Ne ovat muuten Münchenissä pakollisia suurinpiirtein kaikkialla muuallakin. Ensimmäisenä iltana minut esimerkiksi käännytettiin ulos Lidlin ovelta, koska olin ottanut mukaani vain kirurgisen maskin.

Itse matsihan ei odotetusti suurta jännitystä tarjoillut. Hertha sai muutaman kelvollisen tontin pelin alkupuolella, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sitä selkeämmin isännät dominoivat. Loppunumerot 5-0, Lewandovski teki hattutempun. Tylsähkö peli, ainakin näin ei-Bayernkannattajan näkökulmasta.

Allianz-areena iltavalaistuksessa sisäpuolelta.

…ja ulkopuolelta

 

– Upeita museoita

Toisen matkapäivän vietimme museokorttelissa kohteissa Alte Pinakhotek ja Pinakhotek der Moderne. Sisään otetaan rajoitettu määrä ihmisiä, joten noudatin suositusta varata vierailu ja ostaa liput etukäteen netistä. Tämä oli viisautta, sillä ovilla näimme että vierailut oli täyteen varattu ja ex tempore -ihmisiä käännytettiin pois. Minullahan on yleensäkin tapana varailla kaikki hyvissä ajoin ja suunnitella tulevaa tarkasti etukäteen, joten elän tällaisessa rajoitusyhteiskunnassa kuin kala vedessä.

Museot ovat – oluttuvissa istuskelun ohella – erinomainen tapa viettää aikaa sadesäällä, jota meidän reissun aikaan valitettavasti piisasi.

Vierailut aloitettiin uudemmasta kohteesta, Pinakhotek der Modernesta. Valtava modernin taiteen museon on jaettu neljään luokkaan: maalaustaiteeseen, arkkitehtuuriin, grafiikkaan ja designiin. Viimemainitusta esimerkkinä alakuvan sitikka.

Alte Pinakhotek on erikoistunut vanhaan eurooppalaiseen maalaustaiteeseen 1300 – 1700 luvuilta. Museon koko on henkeäsalpaava ja maalaukset upeita. Aikaa saisi helposti kulumaan useita tunteja jos kokoelmiin haluaisi tutustua kunnolla. Hinta oli muuten sunnuntaina kokonaiset 1 e/henkilö.

– Näkymiä Olympiatornista

Olympiatornilla on korkeutta 291 metriä ja näköalatasanne, jonne pääsee (maksullisella) hissillä sijaitsee 190 metrin korkeudessa. Näköalatasanteelta näkee kuulemma kirkkaalla säällä alpeille saakka, mutta meitä ei sellaisella säällä siunattu joten jouduimme tyytymään lähempiin näkymiin. Alla näkyy mm. olympiastadionia, olympiakylää ja BMW:n tehtaita konttorirakennuksineen. Olympiaturm sijaitsee laajahkolla ja vehreällä Olympiapark -alueella joka mukavalla säällä olisi varmasti oikein viehättävä paikka käyskennellä ja viettää aikaa.

Olympiatornin näkötasanteella sijaitsee myös pieni rockmuseo.

– Maailmankuuluja oluttupia

Hofbrauhaus on pakollinen nähtävyys ainakin ensi kertaa Münchenissä käyvillä. Valtaisan kokoinen useasta isosta hallista koostuva oluttupa, jossa nahkapöksybändi soittaa puhtaltimilla ja kansallispukuisen tarjoilijat kantavat pitkiin pöytiin bretzeleitä ja litran kolpakoita. Meidän makuun vähän liian meluisa paikka.

Biergarten Viktualienmarkt, jossa istuskeluun sattui reissun aurinkoisimmat hetket. Hefe maistui.

Oma oluttupasuosikkimme oli tämä kävelykadun alkupäässä (Karlstorilta katsoen) sijaisteva Augistiner Stammahaus. Erinomaisen maistuvaa ruokaa, Augustineria – tuota oluiden shamppanjaa ja erinomaista palvelua historiallisessa miljöössä. Hinnatkin kohtuullisia, suomalaisittain jopa halpoja.

Löwenbraukeller sijaitsee lähellä museokorttelia, joten sinne tultiin nauttimaan kellerbierit taidekierroksen uuvutamina. Erinomainen paikka tämäkin.

Ja tosiaan: ilman todistusta tuoreesta testistä, sairastetusta koronasta tai täydestä rokotesarjasta ei Münchenissä ole ravintoloihin asiaa. Kun sääkin oli  matkamme ajan melko sateinen, olisi rokotetodistuksen mukanapitämisen vaihtoehto ollut syöminen ja juominen hotellihuoneessa. Kokonaan rajoituksista vapaata ei ravintolaelämä todistuksillakaan ole: Sisällä on pidettävä FFP2-maskia (paitsi omalla paikalla), pöytien välissä on muovipleksejä ja paikat joudutaan laittamaan kiinni jo klo 23. Alkoholijuomia saa onneksi kioskeista yöhön asti, joten baari-illan jälkeen viinipullo mukaan kiskalta ja oman kullan kanssa hotellihuoneeseen jatkoille – Kein Problem.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Eeva perjantai, 3 syyskuun, 2021 at 07:25

    Hieno reissu teillä on ollut. Tekstin läpi paistoi riemu vapaudesta, vaikkakin rajoituksellisesta. Pleksejä ravintoloissa, kamalaa, mutta tähän on tultu. Aika näyttää jääbätkö ne pysyviksi.

  • Leave a Reply