Yleinen

Eesti Meremuuseum – mainio päiväretkikohde

keskiviikko, toukokuu 23, 2018

Onko koskaan tullut mieleesi, että päiväristeilyllä Tallinnaan voisi ne maissa vietettävät tunnit käyttää muutenkin, kuin siihen ainaiseen kävelyyn vanhaan kaupunkiin, jossa käydään  baarissa juomassa kalliit oluet ja sitten Superalkon kautta takaisin laivaan? Yksi ehdottomasti käymisen arvoinen paikka on Lennusadam (suomeksi vähän hassusti ”Lentosatama”), joka nimensä mukaisesti keskittyy kaikkeen vedessä ja ilmassa suoritettavaan kulkemiseen.

Lennusadamiin on viikkarin terminaalista noin 20 minuutin pituinen kävelymatka melko suoraan rantaa pitkin. Matkan varrella voi poiketa katselemaan myös Kalamajan puutaloaluetta. Vanha kalastajien ja luotsien asuinalue oli vielä vuosituhannen alussa kovin rappeutuneessa kunnossa, mutta sitä on ehostettu kovasti ja alkaa olla jo melko boheemissa maineessa viinibaareineen ja trendikkäine kahviloineen.

Kyseessä on Viron merimuseo, joka on maan suurimpia ja suosituin Viron kaikista museoista.  Paikka on hyvä kohde erityisesti lapsiperheille mutta toki myös meille lapsellisille aikuisillekin, jotka emme vain tyydy katselemaan vaan haluamme tehdä juttuja ja hypistellä kaikkea. Laajan perusnäyttelyn lisäksi on avoinna myös erilaisia kausinäyttelyjä merenkulkualaan ja sen historiaan liittyen.

Paikan suosituin kohde on vuonna 1937 Englannissa Vickers-Armstrongin telakalla rakennettu Lembit-sukellusvene, johon pääsee sisälle katselemaan paikkoja ja kokemaan miten ahtaissa oloissa miehistö joutui aikaansa viettämään.

Ylhäällä vasemmalla Lembit sukellusvene ulkoa ja oikealla sisältä.

Ylhäällä vasemmalla sukellusveneen viihtyisä saniteettitila ja oikealla tikapuut torniin.

Merimuseossa saa helposti kulumaan kolmisen tuntia, eikä siinä ajassa kaikkeen ehdi edes tutustua kunnolla. Eli päiväristeilyltä ei paikassa käynnin lisäksi juuri muuhun aikaa jäänyt, kuin kävelyyn sinne ja takaisin, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja hintansa väärti. Minulle viime viikkoinen käynti oli muuten jo kolmas kyseisessä paikassa.

Paikassa oli myös merivoimien (?) asusteita joita sai sovitella.

Lentosimulaattoriakin sai kokeilla.

Hauskin oli toimintapiste, jossa pääsi kokeilemaan taitojaan ilmatorjuntakonekiväärin käyttäjänä. Omaa tulostani luonnehtisin surkeaksi. Sain pudotettua kolme kymmenestä hyökkääjästä eli omat asemani ja minut siinä samalla olisi todennäköisesti pommitettu tuusan nuuskaksi.

Merimuseon näyttelytiloja. Esillä on yli sata upeaa laivojen pienoismallia – vanhoista purjelaivoista nykyaikaisiin rahti- ja matkustaja-aluksiin. Ja itse asiassa ihan kaikkea vedessä liikkumiseen liittyvää ihan tavanomaisista soutuveneistä ja kajakeista alkaen.

Paikassa on myös varsin asiallinen ravintola, jonka virvokkeita voi nauttia terassin puolella.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply