Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Sysmä – ”kakkoskotikuntamme”

tiistai, 25 heinäkuun, 2017

Useimpien suomalaisten pikkukuntien komein rakennus on paikkakunnan kirkko. Symä ei tee tästä poikkeusta, joskin paikkakunnalta löytyy myös muutama hieno kartano. Sysmän vanha kirkko on nimetty suojelupyhimyksensä Olavin mukaan Pyhän Olavin Kirkoksi. Se on harmaakivestä 1520 (arvio) rakennettu kirkko jonka suunnitteli arkkitehti Carl Ludvig Engel.

Näkymä kirkolle ja kellotapuliin hautausmaalta päin.

Ostimme nykyisen kesäpaikkamme, Väinölän, 11 -vuotta sitten. Paikka sijaitsee Sysmän kunnassa, joka on vaimoni suvun vanha kotipaikkakunta, noin viiden kilometrin päässä kirkonkylältä. Kylälle pääsee siis ihan kätevästi myös pyörällä ja olenpa tuon lenkin muutaman kerran kävellytkin. Sysmä on pohjoiseen päin mentäessä Päijät-Hämeen viimeinen paikkakunta ennen Keski-suomea. Meiltä Espoosta sinne ajaa noin kahdessa ja puolessa tunnissa eli viikonloppujen viettoon se on ihan kohtuullisen matkan päässä.

Sysmässä on tätä nykyä hieman alle 4000 asukasta (kolmenkymmenen vuoden takaisesta jopa kolmannes lähtenyt pois). Me kuulumme siihen porukkaan, joka kesäaikaan kolminkertaistaa Sysmän asukasluvun. Selvää onkin, että se varsinkin heinäkuussa vilkas ja ajoittain jopa liiankin ruuhkaiselta tuntuva paikkakunta, jonka me näemme ja koemme, on aivan eri kuin talvikauden Sysmä.

KESÄ-SYSMÄ

Kesäisin aikaa Sysmässä rytmittävät useat tapahtumat. Kesäajan aloittaa Hulluin Lauantai joka on puhdas markkintapahtuma kesäkuun toisena viikonloppuna. Heinäkuun alussa Sysmässä on kaksi kultturellimpaa tapahtumaa: Suvisoitto ja Kirjakyläpäivät, joista ylläoleva kuva. Kirjakyläpäivät on nimensä mukaisesti kirjallisuustapahtuma. Torin kojut täyttyvät pääosin antikvariaattien tuotteista ja ohjelmassa on kirjailijoiden haastatteluja.
Remakoin Sysmän kesätapahtumista on Uotinpäivät 26-30.7. Uotinpäivillä on viikonloppuna markkinat ja kaikenlaista muutakin ohjelmaa kylällä silloin on. Monet viettävät kyseisen tapahtuman varsin kosteissa merkeissä mistä hämmentyneenä nykyinen kansanedustaja Timo Harakka, joka eräänä vuonna sattui vierailemaan ko. tapahtuman aikaan Sysmässä antoi paikkakunnalle nimityksen ”Pohjolan Agya Napa.”.

Kirkonkylän edustalla olevassa pienessä Suvisaaressa nähtiin tänä vuonna Päijänteen höyrylaivojen kokoontumisajo.

PALVELUJA

Suomalaisen peruskunnan kulutuksen kivijalka: S-Market ja Alko. Tänne menee meilläkin suurin osa paikkakunnalle jätetyistä rahoista. Vastapäätä on myös pienempi K-Market, joka sinnittelee palvelevan liha- ja kalatiskin ja joidenkin muiden spessumpien ja paikallaisempien juttujen voimin. K-Kaupasta voi esim. tilata eläviä Päijänteen rapuja.

Toinen kylän kivijaloista: Tokmanni. Sekatavaraliike, joka on laajentanut itsensä puutarha- ja työvälineliikkeestä myös vaate- ja elintarvikepuolelle. Paikkakunnan halvin keskiolut löytyy täältä: Königsbacher n. 80 centtiä/tölkki.

Rantaterassi oli alkuun vain kesäaikaan auki ollut pubi, mutta uusi rakennuksensa täysin ja on laajentanut aukiolonsa ympärivuorokautiseksi ja tarjontaansa ruokapuolelle. Kesäiltaisin Rantaterassailla on pubivisaa ja satunnaisia esiintyjiäkin. Kävijäkuntaa paikka on haalinut erityisesti viereiseen vierasvenesatamaan poikkeavista Päijänteen venelijöistä. Erityisesti hienojen maisemiensa vuoksi suositeltava paikka.  Tarjoilukin on aina ollut mutkattoman lupsakkaa. A-oikeudetkin on.

Pizza-kebabpaikka Fantasia, Kylän vakiintunein ruokapaikka eikä syyttä. Sen 11 vuoden aikana, mitä me olemme Sysmässä olleet on täällä uusia yrittäjiä tullut ja kaatunut mutta Fantasia on ollut ja pysynyt. Oma suosikkini on kebabrulla, mutta myös paikan pizzat ovat oikein mainioita.

Sysmän illanviettoskenessä puute on tällä hetkellä nuorekkaampi baari, jossa voisi istua iltaa – missä näkyisi esimerkiksi kiekkoa ja futista näyttävät maksukanavat. Pari vuotta sinnitellyt Pub 29 ajoi sen asian, mutta koko vuodeksi ei sillä riittänyt maksavia asiakkaita. Ilmeisesti kylä ei sellaista elätä, mökkiläisetkin kun enimmäkseen viettävät iltansa mökeillään.

Eksotiikkaa hakevien kannata suunnata kylältä kolmisenkymmentä kilometriä Vintturiin, jossa on baari nimeltään ”Yhden lehmän natevan pubi”, kirjaimellisesti keskellä metsää. Ja käteistä mukaan!

MAISEMIA JA NÄHTÄVYYKSIÄ

EU-rahoituksella kirkonkylälle Päijänteen rantaan tehty hieno rantaraitti tuntuu jäävän monilta vähän piiloon. Kylältä päin se alkaakin kuin tyhjästä, Teboilin takaa. Raitti päätyy Sysmän kirkolle.

Kuuluisin sysmäläinen lienee ollut laulaja Olavi Virta. Virralle pystytettiin kylälle pari vuotta sitten oheinen patsas ”Hopeinen Kuu”.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Nimetön tiistai, 8 elokuun, 2017 at 18:10

  Mihkäs uoti on jätetty. Sinne me nuoretkin siirrytiin pubista, kun ei meno siellä houkuttanut.

 • Reply Anneli Ukkonen tiistai, 8 elokuun, 2017 at 18:38

  Sysmän Pyhän Olavin kirkko on tosiaan rakennettu 1500-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä. Sitä ei kuitenkaan ole suunnitellut Engel (1778-1840). Engel suunnitteli kirkon laajennuksen ristikirkoksi, mikä
  valmistui vuonna 1834. Terveisin kirkon opas 🙂

 • Reply Nimetön maanantai, 17 kesäkuun, 2019 at 19:35

  Kyseinen elintarvikekauppa on K-Supermarket, K-market löytyy Kalkkisista. Molemmat kauppiaat loistavalla toiminnalla ovat saaneet kaupat hyvin palveleviksi ja valikoimaa löytyy… ei ne mitään sinnittele.

 • Leave a Reply